Βιβλίο|08.05.2019 11:12

Ευχές και αιχµές για τη ?ιεθνή Έκθεση Βιβλίου

Μαρία Ριτζαλέου

Η Θεσσαλονίκη τιµά τον Ντίνο Χριστιανόπουλο και δίνει το όνοµά του στη µεγάλη αίθουσα της Κεντρικής ∆ηµοτικής Βιβλιοθήκης, µε αφορµή την επέτειο των 80 χρόνων λειτουργίας της. Το ανακοίνωσε χθες ο δήµαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για τη 16η ∆ιεθνή Εκθεση Βιβλίου, τη µεγαλύτερη από τις µέχρι τώρα διοργανώσεις, καθώς από αύριο και µέχρι την Κυριακή θα βρεθούν στους χώρους της ∆ΕΘ-Helexpo 290 εκδότες, 300 Έλληνες και ξένοι συγγραφείς και τουλάχιστον 900 οµιλητές.

Η φετινή ∆ιεθνής Έκθεση Βιβλίου, την οποία διοργανώνει το Ελληνικό Ίδρυµα Πολιτισµού, έχει έναν χαµηλό προϋπολογισµό, γύρω στα 260.000€, και την προφορική διαβεβαίωση του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, ότι θα εξασφαλίσει µέσω ΕΣΠΑ και τη διοργάνωση του 2020. Μετέωρος, ωστόσο, παραµένει ο θεσµός για τα επόµενα χρόνια. «Ελπίζουµε το επόµενο ΕΣΠΑ να είναι πιο γενναιόδωρο και να στηρίξει τη ∆ιεθνή Εκθεση Βιβλίου, καθώς υπάρχει ένα κενό για τις διοργανώσεις από το 2021 και µετά» δήλωσε ο διευθυντής της ∆ΕΒΘ, Μανώλης Πιµπλής. 

Παράλληλα, εξέφρασε την ευχή να αυτονοµηθεί ο θεσµός, να ιδρυθεί ένα γραφείο στη Θεσσαλονίκη που θα λειτουργεί αυτόνοµα και θα προετοιµάζει την Έκθεση, ενώ παράλληλα όλο τον χρόνο θα διοργανώνει εκδηλώσεις σχετικές µε το βιβλίο και τις εκδόσεις. Τιµώµενες είναι φέτος οι ισπανόφωνες χώρες, που έχουν να επιδείξουν τεράστιο λογοτεχνικό πλούτο και κοινά σηµεία αναφοράς µε την Ελλάδα. Στο πλαίσιο του αφιερώµατος, στη Θεσσαλονίκη θα βρεθούν οι Κολοµβιανοί Σαντιάγκο Γκαµπόα και Εκτορ Αµπάδ Φασιολίνσε, ο Χόρχε Γκαλάν από το Ελ Σαλβαδόρ, ο Ισπανός συγγραφέας και πρεσβευτής του Ελληνισµού Πέδρο Ολάγια, ο Ισπανός ποιητής Χουάν Βιθέντε Πικέρας, η συγγραφέας από τη χώρα των Βάσκων Γκαµπρίνε Ουµπέδα, ο Ισπανός συγγραφέας αστυνοµικών µυθιστορηµάτων -αστυνοµικός στο επάγγελµα- Αλεχάντρο Γκάγιο αλλά και οι συγγραφείς από την Πορτογαλία, Ντούλτσε Μαρία Καρντόζο και Ζοζέ Λουίς Πεϊσότο.

Τις εκδηλώσεις αυτές συµπληρώνει έκθεση σκίτσου µε τίτλο «Πρόσωπα του Θερβάντες», που αποτίει φόρο τιµής στον εµβληµατικότερο συγγραφέα της ισπανικής γλώσσας, Μιγκέλ δε Θερβάντες Σαβέρντα. Κεντρικό θέµα της 16ης ∆ΕΒΘ είναι «Το πλήθος ως πρωταγωνιστής στη Λογοτεχνία και την Ιστορία» και όπως ανέφερε ο Μ. Πιµπλής, έρχεται ως συνέχεια στο περσινό θέµα «Η ∆ηµοκρατία στον 21ο αιώνα», καθώς ο φακός µετατοπίζεται στο πλήθος, δηλαδή στον λαό, που αποτελεί την κοιτίδα της ∆ηµοκρατίας. Επιπλέον, η Έκθεση επικεντρώνει τον 
προβληµατισµό της και σε µια σειρά από καίρια κοινωνικά και πολιτικά ζητήµατα, όπως το Προσφυγικό και τα κοινωνικά κινήµατα, ενώ φιλοξενεί και φέτος το Φεστιβάλ Μετάφρασης, το Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, την Παιδική και Εφηβική Γωνιά, τον άξονα «Λογοτεχνία και Μνήµη», καθώς και ένα αφιέρωµα στον πολυβραβευµένο φωτορεπόρτερ Γιάννη Μπεχράκη, που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή

ΕΤΟΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΡΩΣΙΑΣ - ΕΛΛΑ∆ΑΣ

Πριν από την επίσηµη τελετή έναρξης, αύριο το βράδυ, θα γίνει η επίσηµη εκδήλωση έναρξης του Ετους Γλώσσας και Λογοτεχνίας Ρωσίας - Ελλάδας, όπου θα υπογραφεί και η σχετική συµφωνία. Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν η υπουργός Πολιτισµού και Αθλητισµού, Μυρσίνη Ζορµπά, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Μπόλαρης, ο αναπληρωτής υπουργός Επιστηµών και Ανώτατης Παιδείας της Ρωσικής Οµοσπονδίας, Γκριγκόρι Τρουµπνίκοφ, και ο πρέσβης της Ρωσικής Οµοσπονδίας στην Ελλάδα, Αντρέι Μασλόβ. Στο πλαίσιο αυτό δυναµική είναι η συµµετοχή της Ρωσίας στη διοργάνωση, µε χώρο περίπου 200 τ.µ. και πολλές εκδηλώσεις, ενώ η ρωσική συµµετοχή θα παρουσιάσει και το πρόγραµµα «Πώς µπορεί κανείς να διδαχθεί τη ρωσική γλώσσα online;». 

Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης