Βιβλίο|26.06.2019 17:52

Ξέρξης εναντίον Μεγάλου Αλέξανδρου στο πεδίο µάχης των κόµικς

Άντα Δαλιάκα

«Ξέρξης, η πτώση του Οίκου του Δαρείου και η άνοδος του Μεγάλου Αλεξάνδρου»: Το graphic novel του Φρανκ Μίλερ, «Xerxes: The Fall of the House of Darius and the Rise of Alexander (Dark Horse, 2018)», κυκλοφορεί στα ελληνικά εδώ και λίγες ηµέρες µε µαλακό εξώφυλλο από τις εκδόσεις Anubis, σε µετάφραση του Ορέστη Μανούσου, συµπληρώνοντας το παζλ ενός έπους των κόµικς που έχει στενή σχέση µε το κινηµατογραφικό υπερθέαµα. Στα µέρη µας έρχεται 10 µήνες µετά την ολοκλήρωση της σειράς στην Αµερική και τρεις µήνες µετά τη συλλογή του σε έναν τόµο.

Ο Φρανκ Μίλερ, ιδιαίτερα δηµοφιλής στην Ελλάδα, την οποία επισκέφθηκε πέρυσι και πήρε και βραβείο από τη Σπάρτη, επιστρέφει στον κόσµο του «300» είκοσι χρόνια αφού δηµιούργησε το πολυβραβευµένο του κόµικ (εν έτει 1999 για να είµαστε ακριβείς), προκειµένου να εµπλουτίσει το βίαιο ιστορικό του έπος. Γράφοντας αυτήν τη φορά για την ακµή και την πτώση της Περσικής Αυτοκρατορίας, αλλά και την άνοδο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Αυτό που καταθέτει είναι ένα προοίµιο (πρίκουελ στην ορολογία των κόµικς και του σινεµά) και ταυτόχρονα ένα σίκουελ: Το πρώτο µέρος της ιστορίας αναφέρεται στο «πριν» του «300», ενώ το δεύτερο µέρος αποτελεί κατά κάποιον τρόπο ένα σίκουελ µε βασικό χαρακτήρα τον Ξέρξη.

Σύµφωνα µε την υπόθεση, µετά τη µάχη του Μαραθώνα και τον θάνατο του Δαρείου, ο Ξέρξης αναλαµβάνει τον θρόνο. Μισεί πάντα τους Ελληνες και επιχειρεί να επεκτείνει την αυτοκρατορία του. Φτάνει ως την Αίγυπτο, αλλά, όταν βρίσκεται στη θέση του ο γιος του Δαρείος Γ’, εµφανίζεται ο µέγας στρατηλάτης Αλέξανδρος, που χαράσσει τη δική του αυτοκρατορία στον χάρτη της Μέσης Ανατολής.

Η µάχη του Μαραθώνα

Το πρώτο τεύχος µάς µεταφέρει πρώτα στη µάχη του Μαραθώνα και στην πρώτη περσική εισβολή κατά τη διάρκεια των Περσικών Πολέµων, όπου οι Αθηναίοι αποδεκατίζονται και προσπαθούν να αναδιοργανωθούν προκειµένου να προστατεύσουν την Αθήνα. Στο δεύτερο τεύχος µεταφερόµαστε στην Αρχαία Αθήνα, όπου ο Θεµιστοκλής αναλαµβάνει ηγετικό ρόλο µετά την «κατάρρευση» του Μιλτιάδη και ο Δαρείος πεθαίνει στη µάχη, ενώ στο τρίτο τεύχος τα σκήπτρα της διακυβέρνησης αναλαµβάνει ο Ξέρξης, που στο τέταρτο τεύχος θα αντιµετωπίσει τον Μεγάλο Αλέξανδρο…

Εδώ να σηµειώσουµε ότι το νέο graphic novel του Μίλερ άρχισε να εκδίδεται πέρυσι στην Αµερική και έρχεται στη χώρα µας πέντε χρόνια µετά το φιλµ «300: Η άνοδος της αυτοκρατορίας» του Νόαµ Μούρο. Την κινηµατογραφική συνέχεια του «300», που συνδέει τη θυσία του Λεωνίδα στις Θερµοπύλες µε την προσπάθεια του Θεµιστοκλή να ενώσει τους Ελληνες εναντίον της επέλασης των Περσών. Η δραµατουργική ανάπτυξη του κόµικ «Ξέρξης…» αποτέλεσε πηγή έµπνευσης της ταινίας, µε τους Φρανκ Μίλερ και Ζακ Σνάιντερ να υπογράφουν το σενάριό της, το οποίο κορυφώνεται στις ναυµαχίες της Σαλαµίνας και του Αρτεµισίου. Το φιλµ µπορεί να έγινε εµπορικό σουξέ στη χώρα µας το 2014 κόβοντας πάνω από 400.000 εισιτήρια στις ελληνικές αίθουσες, αλλά θεωρήθηκε τόσο εδώ όσο και στο εξωτερικό ένα ελάχιστα πρωτότυπο αναµάσηµα της αισθητικής και της φιλοσοφίας του «300».

Αναρωτιόµαστε, λοιπόν, για την απήχηση που θα έχει αυτό το graphic novel και ποιος, πότε και πώς θα θελήσει να το µεταφέρει στη µεγάλη οθόνη. Ο Μίλερ εξάλλου παραµένει ένας κορυφαίος και πρωτοποριακός δηµιουργός κόµικς µε έργα που «έγραψαν ιστορία» («Batman Returns», «Batman: Year One)», όπως και ένας από τους επιδραστικότερους σύγχρονους σεναριογράφους (µεταξύ άλλων το «Sin City» ήταν υποψήφιο για Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών), που έχει τη δύναµη να ζωντανεύει τους φανταστικούς εικονογραφηµένους κόσµους του στο σινεµά. 

κόμικςΜέγας Αλέξανδρος