Βιβλίο|13.07.2019 15:42

Αρίσταρχος Παπαδανιήλ: Ένας κοµίστας στην «Πολυκατοικία» (pics)

Άντα Δαλιάκα

Μια φορά και έναν καιρό ήταν ένας κοµίστας στην TV που τον έλεγαν Τάκη Περιστέρη, σπούδαζε αρχιτεκτονική και αγαπούσε να σκιτσάρει τις καρικατούρες των γειτόνων του στην… «Πολυκατοικία». Τις περιπέτειές του και τις κωµικές καταστάσεις που αντιµετώπιζε τις γνωρίζουµε πολύ καλά, καθώς ο Τάκης Περιστέρης δεν είναι άλλος από τον ήρωα που υποδύθηκε στο δηµοφιλές σίριαλ του Mega «Η πολυκατοικία» (2008- 2011) ο Γιάννης Τσιµιτσέλης (σ.σ.: ένα σίριαλ που παρακολουθήθηκε µετά µανίας και στις επαναλήψεις του µέχρι πρόσφατα). Το «πενάκι» πίσω από τα σκίτσα του ηθοποιού και πρωταγωνιστή της σειράς είναι ο εικονογράφος, σκηνοθέτης και δηµιουργός κινουµένων σχεδίων Αρίσταρχος Παπαδανιήλ, που συνέλεξε όλα τα σκίτσα των ηθοποιών στο επετειακό poster book «Hταν µια φορά ένας κοµίστας στην TV (Η πολυκατοικία)», από τις εκδόσεις Syllipsis.

Στις σελίδες-αφίσες του φιλοξενούνται ζωηρές καρικατούρες των Γιάννη Τσιµιτσέλη, Παύλου Χαϊκάλη, Βάσως Λασκαράκη, Βασιλικής Ανδρίτσου, Γιάννη Βούρου, Αντιγόνης Γλυκοφρύδη, Παύλου Ορκόπουλου, Νίκου Πουρσανίδη, Μάρθας Βούρτση και πολλών άλλων. «Ξεφυλλίζοντας ή κόβοντας τις σελίδεςαφίσες του poster book, ο αναγνώστης βλέπει και θυµάται πως “ήταν µια φορά ένας κοµίστας στην TV”» µας λέει ο δηµιουργός για το ιδιαίτερο λεύκωµά του το οποίο περιέχει όλες τις εικονογραφήσεις, τα σκίτσα, τα κόµικς και τις καρικατούρες που για καιρό δηµιουργούσε για χάρη του κοµίστα Τάκη Περιστέρη.

Μια έκδοση επετειακή, αφού συµπληρώθηκαν ήδη δέκα χρόνια από την πρώτη προβολή της σειράς και συλλεκτική, µια και περιέχει επίσης φωτογραφίες του Γιώργου Πανηγυρόπουλου από γυρίσµατα και αδηµοσίευτα προσχέδια. Τα καρέ από το κόµικ «Τσακ Μπαµ» και άλλες φανταστικές δηµιουργίες που προβλήθηκαν στη σειρά τυπώθηκαν στο βιβλίο. Ο αναγνώστης που θα το πάρει στα χέρια του µπορεί να κόψει 48 ξεχωριστές αφίσες, δηµιουργώντας ένα προϊόν διακειµενικότητας µε πρωτότυπη διαµεσική αφήγηση (transmedia storytelling).

Εικονογραφήσεις

«Από την αρχή αυτής της συνεργασίας, το 2008, είχα επίγνωση της ιδιαίτερης συνθήκης ότι στο πλαίσιο ενός δηµοφιλούς τηλεοπτικού έργου δηµιουργώ µια σειρά εικονογραφήσεων που δίνουν σε µεγάλη µερίδα κοινού εικόνα για το ταλέντο και το επάγγελµα ενός κοµίστα. Μια οπτική επικοινωνία που συνέβαινε για πρώτη φορά σε τέτοια έκταση και προβολή µέσα από την ελληνική τηλεόραση. Το 2011, µόλις τελείωσε το σίριαλ και έχοντας πλέον εικόνα του παραδεδοµένου έργου, ήµουν πεπεισµένος ότι έπρεπε αυτό το υλικό να δηµοσιευθεί, και µάλιστα µε τη µορφή poster book, ως ένα πρωτότυπο σε περιεχόµενο και ξεχωριστό ως έκδοση, επετειακό αναµνηστικό», εξηγεί ο Αρίσταρχος Παπαδανιήλ.

Την εποχή των γυρισµάτων της «Πολυκατοικίας» παράλληλα µε το εικονογραφικό και γραφιστικό έργο για τις ανάγκες της σειράς, ο Παπαδανιήλ είχε και την ευθύνη -σε συνεργασία µε τη Σοφία Μαντούβαλου που είχε και την αρχική ιδέατης σκηνοθεσίας και του σχεδιασµού των χαρακτήρων (animation) για την πρώτη ελληνική εκπαιδευτική σειρά µε τίτλο «Eνα γράµµα µια ιστορία» (προβλήθηκε από την ΕΡΤ και αξιοποιείται ως σήµερα). Θεωρεί, λοιπόν, την επαγγελµατική περίοδο της «Πολυκατοικίας» «έντονα δηµιουργική». Από τότε µέχρι σήµερα, εκτός από το να µοιράζεται µε τον Τάκη Περιστέρη «το προσωπικό του σχεδιαστικό στυλ, την ίδια παιδική αφέλεια στην αντιµετώπιση προσώπων και καταστάσεων, αλλά και την πίστη ότι µέσα από το έργο του, επικοινωνεί ουσιαστικά µε τους γύρω του», έχει τη δική του συγγραφική πορεία («Ελληνική Πολιτική Γελοιογραφία. Η σοβαρή πλευράς µιας “αστείας” τέχνης», «Σινεµά Τσέπης») και µια ιδιαίτερα παραγωγική σχέση µε τη σειρά-φαινόµενο «Game of Thrones» µέσα από δύο µικρού µήκους δηµιουργίες που ταξίδεψαν παντού.

Το poster book αποτελεί ακόµη µία δουλειά του Παπαδανιήλ µέσα στο 2019 µετά το οπτικοακουστικό επίγραµµα «Κ.Π. ΚΑΒΑΦΗΣ | H ΠΟΛΙΣ (Οπου το µάτι µου γυρίσω)», έναν ποιητικό φόρο τιµής στο τραγικό Μάτι και την εµπνευσµένη από το «Game of Thrones» µικρoύ µήκους οπτικοακουστική δηµιουργία «GOT Rocks». Τι τον εµπνέει κάθε φορά ως εικονογράφο και δηµιουργό κόµικς; «Κάθε φορά γίνοµαι αυτό που είµαι», σχολιάζει ο ίδιος. «Για το poster book, ο δηµιουργός Πέτρος Χριστούλιας πολύ εύστοχα σχολίασε ότι «ο Τάκης Περιστέρης είναι το avatar µου». 

MEGAκόμικς