Βιβλίο|17.07.2019 12:30

Αντρέα Καμιλέρι: Πέθανε ο σπουδαίος Ιταλός συγγραφέας

Newsroom

Έφυγε από τη ζωή στα 93 του χρόνια ο διάσημος Ιταλός συγγραφέας Αντρέα Καμιλέρι. «Θα ήθελα να τελειώσω την καριέρα μου καθιστός σε μία πλατεία και να διηγούμαι ιστορίες, και στο τέλος να γυρίζω ανάμεσα στο κοινό με την κόπολα (σιτσιλιάνικη τραγιάσκα) στο χέρι», είχε τονίσει σε συνέντευξη του στο παρελθόν. Ο Αντρέα Καμιλλέρι τις τελευταίες εβδομάδες νοσηλεύονταν στην εντατική. 

Ο διάσημος Ιταλός συγγραφέας είχε μεταφερθεί έπειτα από καρδιακή ανακοπή στο νοσοκομείο Σάντο Σπίριτο της Ρώμης. Προετοιμαζόταν για να βρεθεί στο θέαμα στις Θέρμες του Καρακάλλα, όπου θα παρουσιαζόταν το έργο του για την «Αυτοϋπεράσπιση του Κάιν». Ο Καμιλέρι πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του εργαζόμενος ως θεατρικός σκηνοθέτης, σεναριογράφος και καθηγητής και γνώρισε την επιτυχία μετά τα 60 του.

T

Έγραψε περισσότερα από 100 βιβλία. Τα βιβλία του με ήρωα τον Μονταλμπάνο έχουν πολλές φορές βρεθεί στην λίστα των μπεστ σέλερ στην Ιταλία, έχουν μεταφραστεί σε 32 γλώσσες και έχουν εμπνεύσει την τηλεοπτική σειρά που προβάλλει η Rai αλλά και παγκόσμια τηλεοπτικά δίκτυα.

T

Αντρέα Καμιλέρι, ο πιο πολυδιαβασμένος συγγραφέας της Ιταλίας

Γεννήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 1925 στο Πόρτο Εμπέντοκλε, στη Σικελία, το 1925. Στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου φοίτησε για μικρό χρονικό διάστημα σε επισκοπικό κολέγιο απ' όπου αποβλήθηκε επειδή πέταξε ένα αυγό σε έναν σταυρό. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο κλασικό λύκειο Empedocle στο Αγκριτζέντο, από όπου πήρε απολυτήριο το 1943 χωρίς να δώσει εξετάσεις, λόγω της επέμβασης των συμμάχων στη Σικελία. Το 1944 γράφτηκε στο Πανεπιστήμιο, στο τμήμα Λογοτεχνίας, αλλά δεν πήρε ποτέ πτυχίο. Την ίδια περίοδο έγινε μέλος του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος και άρχισε να δημοσιεύει διηγήματα και ποιήματα.

Άργησε ν' αφοσιωθεί στο γράψιμο, κι όταν το αποφάσισε, στα εξήντα του, η σειρά με ήρωα τον επιθεωρητή Μονταλμπάνο (που ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του Ισπανού συγγραφέα Μανουέλ Βάσκεθ Μονταλμπάν), έγινε αμέσως ένα μοναδικό εκδοτικό φαινόμενο. Ολόκληρη η Ιταλία, κι όχι μόνο η ιδιαίτερη πατρίδα του, η Σικελία, ερωτεύτηκε αυτόν το μεγάλο τεχνίτη της πλοκής και της γλώσσας, του «πατρικού» σικελικού ιδιώματος. Στα ελληνικά κυκλοφορούν τα βιβλία του: «Το σχήμα του νερού», «Την εποχή του κυνηγιού», «Σκύλος από τερακότα», «Ο κλέφτης της μεσημβρίας», «Αίτηση για τηλέφωνο», «Η φωνή του βιολιού», «Τριάντα ημέρες με τον επιθεωρητή Μονταλμπάνο», «Το άρωμα της νύχτας», «Εκδρομή στο Τίνταρι», «Τα πορτοκάλια του Μονταλμπάνο», «Λουίτζι Πιραντέλο», «Καπνός στον ορίζοντα», «Ο ζυθοποιός του Πρέστον», «Υποχρεωτική πορεία», «Η υπομονή της αράχνης», «Η άλωση του Μακαλλέ», «Πανσιόν Εύα», «Ήλιος του Αυγούστου», «Η εξαφάνιση του Πατό» και «Χάρτινο φεγγάρι».

Ο συγγραφέας και διανοούμενος της Αριστεράς Αντρέα Καμιλέρι που τα τελευταία χρόνια ήταν τυφλός σε συνέντευξή του στις οθόνες της ιταλικής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης RAI είχε πει: «Δυστυχώς αυτή τη στιγμή είναι τύχη να είσαι τυφλός, γιατί δεν βλέπεις κάποιες αηδιαστικές φάτσες που καλλιεργούν το μίσος, που καλλιεργούν ανέμους για να θερίσουμε θύελλες. Δυστυχώς όμως ακούω» τόνισε.

«Δεν θέλω να πεθάνω απαισιόδοξος, θέλω να πεθάνω με την ελπίδα ότι τα εγγόνια και τα δισέγγονά μου θα ζήσουν σε έναν ειρηνικό κόσμο. Πρέπει όλοι οι νέοι να αγωνιστούν για να αποτελέσουν το μέλλον. Είναι στο χέρι τους. Το μέλλον είναι οι νέοι, δεν έχουμε πλέον εμείς το μέλλον στα χέρια μας. Ελπίζω πολύ στις νέες γενιές, πάρα πολύ. Μην με απογοητεύσετε!» συμπλήρωσε ο Καμιλέρι, που στην Ιταλία τον αποκαλούν «εμπεδοκλικό», από το όνομα του Εμπεδοκλή, γιατί και οι δύο αποτελούν δύο ανήσυχα πνεύματα που γεννήθηκαν στην ίδιο τόπο, τον Ακράγαντα της Νοτίου Ιταλίας, το σημερινό Αγκριτζέντο, στην είσοδο της «Κοιλάδας των Ναών».

Αντρέα Καμιλέρι