Βιβλίο|18.08.2019 20:50

Πέντε βιβλία που αξίζει να διαβάσεις αυτή την εβδομάδα (18-24/8/2019)

Άγγελος Γεραιουδάκης

Ώρα να απολαύσεις τη μυρωδιά των σελίδων και να φτιάξεις εικόνες με το δικό σου μυαλό. Ανατρέχοντας στις πρόσφατες κυκλοφορίες των εκδοτικών οίκων, βρήκαμε τις καλύτερες επιλογές για να σου προκαλέσουν συναίσθημα, γέλιο, να σε ταξιδέψουν, να σου μάθουν το μεγαλείο της αγάπης και να σε οδηγήσουν σε μονοπάτια σκέψης που ούτε καν είχες φανταστεί. 

«Μυρίζει αίμα» του Γιάννη Ράγκου από τις εκδόσεις Καστανιώτη 

Ο Γιάννης Ράγκος ανασυνθέτει την πραγματική ιστορία, αλλά και ολόκληρη την εποχή, σε ένα καθηλωτικό αστυνομικό μυθιστόρημα, που συνδυάζει τη διαύγεια του ντοκουμέντου με την υποβλητικότητα της μυθοπλασίας. Η κριτική το χαρακτήρισε ως την πιο αυθεντική εκδοχή του «non-fiction crime novel» στην Ελλάδα.

Στις αρχές Μαρτίου του 1969, οι Γερμανοί Χέρμαν Ντουφτ και Χανς Μπασενάουερ φτάνουν στην Ελλάδα, δηλώνοντας ότι έρχονται για δουλειές και τουρισμό. Ωστόσο, στη διάρκεια των επόμενων σαράντα ημερών, διαπράττουν έξι ειδεχθείς δολοφονίες και πέντε ληστείες, επιλέγοντας τυχαίους στόχους. 

Παρά την κινητοποίησή τους και την άσκηση υπερβάλλουσας βίας, οι διωκτικές αρχές της Δικτατορίας αδυνατούν να φτάσουν στα ίχνη τους. Την ίδια στιγμή, απαγορεύεται κάθε δημοσιότητα ώστε να μην διαταραχθεί το κλίμα «τάξης και ασφάλειας», που επιμελώς παρουσιάζει το καθεστώς. Όταν τελικά οι λεπτομέρειες της δράσης των δύο Γερμανών γίνονται γνωστές, η κοινή γνώμη συγκλονίζεται: Οι πράξεις τους έχουν μεταβάλει οριστικά τη σχέση της ελληνικής κοινωνίας με την έννοια του εγκλήματος, καθώς ήταν οι πρώτοι και παραμένουν μέχρι σήμερα οι πλέον «παραγωγικοί» κατά συρροήν δολοφόνοι στα εγχώρια ποινικά χρονικά. 

«Κόκκινη ομίχλη» του Dibdin Michael από τις εκδόσεις Χάρτινη Πόλη

Πυκνή ομίχλη σκεπάζει τον Ιταλικό Βορρά, τις απέραντες εκτάσεις με οινοκαλλιέργειες, τις σπάνιες και πολύτιμες τρούφες που κρύβονται μέσα στο χώμα, ακόμα και τις ψυχές των κατοίκων του Πιεμόντε.

Οι τελευταίοι κρατούν το στόμα τους κλειστό μπροστά σε όσα αξιοπερίεργα συμβαίνουν στην πόλη. Και όσο πληθαίνουν τα μυστήρια συμβάντα, οι πόρτες κλείνουν, η ένοχη σιωπή καταπίνει την εγκληματική αλήθεια και ένας παλιός κρυφός έρωτας ασφυκτιά κάτω από το βάρος του φόβου. Ώσπου ο Αουρέλιο Ζεν έρχεται να διαλύσει την ομίχλη τραβώντας το γκρίζο πέπλο του μυστηρίου. Οι κινήσεις του προδίδουν άνθρωπο αποφασιστικό, οξυδερκή και ριψοκίνδυνο.

Ο τρύγος, όμως, φιέστα για τους κατοίκους της περιοχής, θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας για τον Ζεν. Η μέθη του κρασιού ξυπνά φαντάσματα του παρελθόντος για τον ήρωα, πρόσωπα θλιμμένα και πράξεις ανομολόγητες. Θα πρέπει, όμως, γρήγορα να επουλώσει τα τραύματά του, γιατί ο οίνος, ακριβώς όπως το αίμα, θα ξεχυθεί άφθονος για να πνίξει αθώους και ενόχους.

«Κασετίνα» της Θάλειας Κουνούνη Πολυβίου από τις εκδόσεις Λιβάνη

Το νέο βιβλίο της Θάλειας Κουνούνη Πολυβίου μας προσφέρει ένα είδος «αφύπνισης» και μας καλεί μέσα από την τραγική ιστορία της Χελένα και της Ραχήλ να σκεφθούμε και να προβληματισθούμε. 

Έξι σύγχρονα εγκλήματα, αναπαραστάσεις πειραμάτων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Μια ψυχίατρος και ένας πρώην ναζί ενενήντα έξι χρόνων, σε φυλακή της Αριζόνα, που δημιουργούν μια ξεχωριστή σχέση. Ένα ζευγάρι του σήμερα που αποφασίζει να συμμετάσχει σε ένα διαστροφικό παιχνίδι.  

Ένας Εβραίος επιστήμονας που διατηρεί τη θέση του στα πανεπιστημιακά εργαστήρια του ναζιστικού Βερολίνου με την ανοχή των Αρχών, αφού οι έρευνές του εξυπηρετούν τον στόχο τους.Έρευνες που ξεκινούν από το ψυχιατρικό άσυλο Ζόνεσταϊν στην Πίρνα, συνεχίζονται στα Ινστιτούτα Κάιζερ Βίλχελμ στο Ντάλεμ, στο Ινστιτούτο Έρευνας Εγκεφάλου στο Μπουχ και ολοκληρώνονται με ανθρώπινα πειραματόζωα σε μια βίλα της Δρέσδης.

Μια  ανάσα πριν από το τέλος του πολέμου, στο Άουσβιτς - Μπίρκεναου οι Ες - Ες αξιωματικοί καταστρέφουν όσο περισσότερα στοιχεία μπορούν, αφού φροντίζουν πρώτα να τα καταγράψουν στο ασυνήθιστο μυαλό ενός δεκαεφτάχρονου κοριτσιού. Μια φόρμουλα κλεισμένη σε μια κασετίνα εβδομήντα χρόνων που απειλεί να καταστρέψει τον κόσμο. Και ο συγκλονιστικός μονόλογος της Χελένα.

«Θύελλα στη Βενετία» της Βενετία Πιτσιλαδή Σουάρτ από τις εκδόσεις Ωκεανός

Η Βενετία Πιτσιλαδή Σούαρτ συνθέτει ένα λογοτεχνικό ψυχογράφημα με μαεστρία, ευαισθησία, φιλοσοφική ματιά και ποιητικό στοχασμό, απογυμνώνει τις κρυμμένες ανθρώπινες αδυναμίες, τις αμαρτίες και τα πάθη.

Έβγαλε από την τσέπη του το περίστροφο. Αυτό το ίδιο περίστροφο με το οποίο πυροβόλησε το πρωί τον άλλον. Εκείνον τον καραγκιόζη που τόλμησε να τον αγνοήσει! Ένα πάμφτωχο παιδί, περιφρονημένο από την οικογένειά του μια οικογένεια του «σκυλολογιού», της πλέμπας της Κέρκυρας, από να,  γύρισμα της τύχης, θα δει τη μίζερη ζωή του ν’ αλλάζει. Θα γίνει ένας μεγιστάνας των επιχειρήσεων, ένας μπον βιβέρ, ένας άνθρωπος της απόλυτης εξουσίας. Ένας υπεράνθρωπος.

Ο μέγας και πολύς κόντες Διονύσιος Γιαννάτος, θα κατακτήσει τη Βενετία όπου θα τον ρίξει η μοίρα του, θα φτάσει στην κορυφή της επιτυχίας και θα ραγίσει τις καρδιές πολλών γυναικών. Ανάμεσά τους η Λουίζα, η Ορνέλα, η Χρύσα. Τρεις διαφορετικές γυναίκες, τρεις εντελώς διαφορετικές προσωπικότητες. Η μία απλοϊκή και δοτική, η άλλη προκλητική και φιλήδονη. Η τρίτη ευαίσθητη, εύθραυστη και ονειροπόλα. Όλες θα τον λατρέψουν, αλλά δεν θα τον κερδίσει καμία. Γιατί η μόνη γυναίκα που είναι ριζωμένη στην καρδιά του, μία και μοναδική, αυτή που του στέρησε όλα όσα η ψυχή του λαχταρούσε, είναι η μάνα του. Μάνα και κατάρα στη ζωή του. 

Ένα συγκινητικό, βαθύ μυθιστόρημα για την ανεκπλήρωτη Αγάπη, για τα ψυχικά τραύματα που αφήνει η έλλειψή της,  για τον αγώνα του ανθρώπου να κερδίσει αυτό που δεν μπορεί να έχει.

«Ουρανόπετρα, όπου πατώ είναι δικός μου δρόμος» του Γιάννη Καλπούζου από τις εκδόσεις Ψυχογιός 

Από τον περασμένο Απρίλιο κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία η επιμελημένη στο σύνολό της και εμπλουτισμένη με χάρτες επανέκδοση του μυθιστορήματος του Γιάννη Καλπούζου «Ουρανόπετρα», με νέο υπότιτλο: Όπου πατώ είναι δικός μου δρόμος. 

Οι Οθωμανοί πολιορκούν τη Βενετοκρατούμενη Αμμόχωστο το 1571. Ο Γερόλεμος τεμαχίζει το αλεξίκακο φυλαχτό του και το μοιράζει στους τέσσερις γιους του, οι οποίοι ακολούθως αποκόβονται μεταξύ τους. Αν ποτέ ενωθούν τα κομμάτια του φυλαχτού, ίσως αποκαλύψουν έναν αμύθητο θησαυρό. Τρεις αιώνες μετέπειτα, ο Αδάμος πορεύεται σαν σύγχρονος Οδυσσέας με βάση τη ρήση του: «Όπου πατώ είναι δικός μου δρόμος». Στον αντίποδα αυτού κυριαρχεί η δογματική αντίληψη: «Ή είσαι μαζί μας ή είσαι με τους άλλους». 

Μέσα από το μυθιστόρημα αναδεικνύονται η αέναος πάλη του καλού και του κακού, το νόμιμο άδικο και το παράνομο δίκιο, η σκληρή αλλά και η γοητευτική πραγματικότητα της εποχής, η δεινή θέση της γυναίκας, η αποικιοκρατική πρακτική των Βρετανών, η συνύπαρξη διαφορετικών πολιτισμών, οι φυλετικές διαμάχες, ο διακαής πόθος των Κυπρίων για ένωση με την Ελλάδα, οι πόλεμοι του 1897 και του 1912 - 13, οι οποίοι οδηγούν τους πρωταγωνιστές στον Θεσσαλικό κάμπο και στο Μέτωπο του Μπιζανίου, η δίψα για ευτυχία, η μοναξιά, η απληστία, το μίσος, η προσωπική συντριβή και όλα όσα γράφονται στον συμπαντικό χάρτη της ψυχής. 

Στον δρόμο που ακολουθεί ο Αδάμος έχουν θέση συνοδοιπόροι, θανάσιμοι αντίπαλοι, συμμορίες παλικαράδων και αρχαιοκάπηλων, τοκογλύφοι, αφανείς και προύχοντες, ένας ιερέας πρότυπο καλοσύνης και ελεύθερης σκέψης, Τουρκοκύπριοι, Άγγλοι, κρυπτοχριστιανοί, παρατεταμένες ανομβρίες, η μάστιγα των ακρίδων, θέατρα, πορνεία, φυλακές, χοροεσπερίδες, πανηγύρια, σκευωρίες, ευτράπελα περιστατικά κι ό,τι γεννά η έχθρα, το φίλιωμα των ανθρώπων και, πρωτίστως, ο έρωτας. 

Χάρτινη ΠόληΚαστανιώτηςΛιβάνηςΨυχογιόςΩκεανός