Βιβλίο|29.08.2019 15:47

48o Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο με πλήθος εκδηλώσεων

Newsroom

To 48o Φεστιβάλ Βιβλίου 2019 είναι έτοιμο να υποδεχτεί το κοινό από τις 30 Αυγούστου ως τις 15 Σεπτεμβρίου επικεντρωμένο φτην άρρηκτη σχέση της λογοτεχνίας με το θέατρο, τον κινηματογράφο και τη μουσική και πώς αυτή διαμορφώνεται ανά τους αιώνες. Στο πλαίσιο του αφιερώματος «Η λογοτεχνία επί σκηνής» και σε συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και το Θέατρο Τέχνης, θα υπάρχουν διαδραστικές συζητήσεις, ομιλίες, στρογγυλά τραπέζια και θεατρικά δρώμενα, ώστε οι επισκέπτες να κατανοήσουν τους λόγους της τεράστιας απήχησης των λογοτεχνικών έργων στους καλλιτεχνικούς κύκλους των θεατρικών, κινηματογραφικών και μουσικών σκηνών.

Επίσης, σε συνεργασία με το Αθηναϊκό Καλλιτεχνικό Δίκτυο, το Αναλόγιο Φεστιβάλ και πλειάδα σημαντικών καλλιτεχνών θα πραγματοποιηθεί μια εκτενής σειρά παράλληλων εκδηλώσεων (συναυλίες, προβολές αρχειακού υλικού κλπ.) που θα διανθίσουν το Φεστιβάλ και θα προσδώσουν σε αυτό, αλλά και στο κέντρο της Αθήνας, μία εορταστική, πολιτιστική νότα. Την αφίσα και το εξώφυλλο του καταλόγου του 48ου Φεστιβάλ Βιβλίου 2019 κοσμεί έργο της σημαντικής Ελληνίδας ζωγράφου, Μαρίας Φιλοπούλου.

Στην ετήσια γιορτή του βιβλίου λαμβάνουν φέτος μέρος περισσότεροι από 200 εκδότες σε πάνω από 170 περίπτερα ενώ η φετινή συμμετοχή έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, σύμφωνα με τα λεγόμενα των διοργανωτών. 

Το 48ο Φεστιβάλ Βιβλίου διοργανώνει ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου (Σ.ΕΚ.Β.) και η επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων - Ζάππειο Μέγαρο, σε συνεργασία με την ΕΡΤ, το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Θέατρο Τέχνης «Καρόλου Κουν», το Αθηναϊκό Καλλιτεχνικό Δίκτυο και το Αναλόγιο Φεστιβάλ. Πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Δήμου Αθηναίων και του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και την υποστήριξη της Διεύθυνσης Γραμμάτων της Γενικής Διεύθυνσης Σύγχρονου Πολιτισμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Ανάμεσα στις εκδηλώσεις που διανθίζουν τη διοργάνωση είναι και το θεατρικό αναλόγιο του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου, την επιμέλεια του οποίου έχει η αναπληρώτρια καλλιτεχνική διευθύντρια Μαρία Τσιμά. Ηθοποιοί της μεγάλης καλοκαιρινής παραγωγής του ΚΘΒΕ «Ιφιγένεια η εν Αυλίδι» θα διαβάσουν αποσπάσματα από τα έργα που έχουν ανέβει στις σκηνές του ΚΘΒΕ που τα τελευταία χρόνια έχει παρουσιάσει έργα βασισμένα σε σπουδαία λογοτεχνικά κείμενα, όπως το «Τρίτο Στεφάνι» του Κώστα Ταχτσή, το «Γκιακ» του Δημοσθένη Παπαμάρκου, το «Δε σε ξέχασα ποτέ» του Λέοντα Ναρ, το «Καληνύχτα Μαργαρίτα» του Γεράσιμου Σταύρου (Κ. Χατζής), το «Υπέρ Ελλάδος» της Σοφίας Νικολαΐδου, τον «Μεγάλο περίπατο του Πέτρου» της 'Αλκης Ζέη και το «Ποιος σκότωσε τον σκύλο τα μεσάνυχτα» του Σάιμον Στήβενς (Μ. Χάντον). Τη χειμερινή περίοδο 2019-2020, το ΚΘΒΕ τιμά τον Νίκο Μπακόλα και το έργο του.

Ώρες λειτουργίας του Φεστιβάλ

Δευτέρα-Πέμπτη: 18:00-22:30. Παρασκευή και Σάββατο: 18:00-23:00. Κυριακή: 10:30-15:00 και 18:00-22:30.

Το μεγαλύτερο μέρος των εκδηλώσεων θα μεταδοθεί με Live Streaming από τη Streamia, στη σελίδα Facebook του ΣΕΚΒ, του Bookia αλλά και βιβλιοφιλικών σελίδων, ομάδων, λεσχών, εκδοτών, συγγραφέων.

Τα επίσημα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου στις 20.00.

Φεστιβάλ ΒιβλίουΣύνδεσμος Εκδοτών ΒιβλίουΖάππειο