Βιβλίο|15.10.2019 01:13

Στις Μάργκαρετ Άτγουντ και Μπερναντίν Εβαρίστο το Βραβείο Booker 2019

Newsroom

Η Μάργκαρετ Άτγουντ και η Μπερναντίν Εβαρίστο απέσπασαν από κοινού το Βραβείο Booker 2019. Η 79χρονη συγγραφέας για το μυθιστόρημα «The Testaments», την πολυαναμενόμενη συνέχεια του «The Handmaid's Tale» και η Αγγλο-Νιγηριανή για το «Girl, Woman, Other», ένα χρονικό της ζωής των μαύρων οικογενειών στη Βρετανία. Η τελετή απονομής πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας (14/10) στο Γκίλντχολ του Λονδίνου, ενώ οι δύο γυναίκες θα μοιραστούν το ποσό των 50.000 λιρών. 

Το «The Testaments» διαδραματίζεται 15 χρόνια μετά την τελική σκηνή του «The Handmaid's Tale» και οι αναγνώστες μαθαίνουν τη συνέχεια της ιστορίας από τη σκοπιά τριών αφηγητριών που κατοικούν στο Gilead. Η Μάργκαρετ Άτγουντ γεννήθηκε στην Οτάβα του Καναδά το 1939 και μεγάλωσε στο βόρειο Οντάριο, το Κεμπέκ και το Τορόντο. Σπούδασε στο Κολέγιο Βικτόρια του Πανεπιστημίου του Τορόντο και απέκτησε μεταπτυχιακό από το Κολέγιο Ράντκλιφ. Έχει γράψει περισσότερα από 40 μυθιστορήματα, ποιήματα, παιδικά βιβλία και δοκίμια. Κατά τη διάρκεια της συγγραφικής της καριέρας έχει βρεθεί υποψήφια και έχει τιμηθεί με πολυάριθμα βραβεία στον Καναδά και στο εξωτερικό, όπως το βραβείο Premio Mondello (1997), το Commonwealth (1987, 1994), το Booker (1989, 1996, 2000, 2003, 2005, 2007) και το Orange (2001, 2004).

T

Διαβάστε περισσότερα: Η γκάφα της Amazon με το νέο βιβλίο της Μάργκαρετ Ατγουντ 

Τα γραπτά της εστιάζουν συχνά σε φεμινιστικά θέματα και ενδιαφέροντα, τα οποία εξετάζει κάνοντας χρήση διαφόρων καλλιτεχνικών υφών. Μερικοί κριτικοί πιστεύουν πως το πρώτο της μυθιστόρημα, «The Edible Woman» (Η Φαγώσιμη Γυναίκα), που εξέταζε την γυναικεία δυσαρέσκεια, προμηνύει θέματα του φεμινισμού δεύτερου κύματος. Επίσης, έχει τη φήμη ατόμου με μεγάλο ενδιαφέρον για τον Καναδά και την Καναδική μυθοπλασία, ένα θέμα που εμφανίζεται και στα σκηνικά και την ατμόσφαιρα του μυθοπλαστικού και μη-μυθοπλαστικού έργου της. Τις δεκαετίες 1960 και 1970 συνδέθηκε επίσης με τον Καναδικό εθνικισμό.

Τα βιβλία της έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 40 γλώσσες και συγκαταλέγεται στις σημαντικότερες πεζογράφους και κριτικούς του Καναδά. Σήμερα ζει στο Τορόντο με τον σύντροφο της, τον συγγραφέα Γκρέιμι Γκίμπσον.

Ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, Πίτερ Φλόρενς, είχε χαρακτηρίσει το «The Testaments», ένα «άγριο και έξοχο μυθιστόρημα που μας μιλάει σήμερα με πίστη και δύναμη». Το «The Handmaid's Tale», μια δυστοπία που κυκλοφόρησε το 1985, έγινε επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά το 2017 αναθερμαίνοντας τις πωλήσεις του μυθιστορήματος, η αγγλική έκδοση του οποίου πούλησε οκτώ εκατομμύρια αντίτυπα σε ολόκληρο τον κόσμο. 

Οι υπόλοιποι φιναλίστ ήταν:

  • Ο 72χρονος Σαλμάν Ρούσντι, ο οποίος έχει κερδίσει το Booker του 1981 με το μυθιστόρημα τα «Παιδιά του μεσονυκτίου», επιλέχθηκε φέτος για τον «Quichotte» (Κιχώτης), μια σύγχρονη εκδοχή του έπους του ήρωα του Θερβάντες που εκτυλίσσεται στην Αμερική. 
  • Ο Νιγηριανός Τσιγκόζι Ομπιόμα για το «An Orchestra of Minorities». Ο συγγραφέας ήταν υποψήφιος για το βραβείο και το 2015. Με θέμα έναν εκτροφέα κοτόπουλων σε μια μικρή πόλη της Νιγηρίας, πρόκειται για ένα «παραμύθι οδυσσειακών διαστάσεων που κάνει την καρδιά να χτυπά».
  • Η Αμερικανίδα Λούσι Έλμαν για το «Ducks, Newburyport», ένα μυθιστόρημα-ποταμό 1.000 σελίδων που διαρθρώνεται γύρω από έναν μονόλογο μιας οικοκυράς του Οχάιο.  
  • Η Ελίφ Σαφάκ, η συγγραφέας με τις περισσότερες αναγνώσεις στην Τουρκία, για το «10 Minutes 38 Seconds in This Strange World», σχετικά με τις αναμνήσεις μιας ιερόδουλης στις φτωχογειτονιές της Κωνσταντινούπολης. 
Μάργκαρετ ΆτγουντMan Booker