Βιβλίο|04.11.2019 14:16

Πέντε βιβλία που αξίζει να διαβάσεις αυτή την εβδομάδα (3-9/11/2019)

Άγγελος Γεραιουδάκης

Ώρα να απολαύσεις τη μυρωδιά των σελίδων και να φτιάξεις εικόνες με το δικό σου μυαλό. Ανατρέχοντας στις πρόσφατες κυκλοφορίες των εκδοτικών οίκων, βρήκαμε τις καλύτερες επιλογές για να σου προκαλέσουν συναίσθημα, γέλιο, να σε ταξιδέψουν, να σου μάθουν το μεγαλείο της αγάπης και να σε οδηγήσουν σε μονοπάτια σκέψης που ούτε καν είχες φανταστεί. 

«Ένας έντιμος άνθρωπος» του Le Carré John από τις εκδόσεις Bell 

Η νέα ιστορία του Le Carré John είναι μια εφιαλτικά ακριβής περιγραφή της εποχής μας, άλλοτε σπαρακτική και άλλοτε σαρκαστική, δοσμένη με αμείωτη ένταση από τον σπουδαιότερο χρονικογράφο του καιρού μας.

Ο Νατ, ένας σαρανταεφτάχρονος βετεράνος των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, πιστεύει ότι η καριέρα του ως χειριστή πρακτόρων έχει φτάσει στο τέλος της. Επιστρέφει στο Λονδίνο και στη σύζυγό του, την πολύπαθη Πρου. Όμως η ολοένα αυξανόμενη απειλή του Κέντρου Μόσχας αναγκάζει το Γραφείο να του αναθέσει μια τελευταία αποστολή: ο Νατ καλείται να αναλάβει τον παροπλισμένο υποσταθμό Καταφύγιο και τους γηραλέους κατασκόπους που τον στελεχώνουν. Η μόνη φωτεινή εξαίρεση στην ομάδα είναι η νεαρή Φλόρενς, που έχει βάλει στόχο έναν Ουκρανό ολιγάρχη με ύποπτα πάρε δώσε στη Ρωσία.

Εκτός από κατάσκοπος, ο Νατ είναι και λάτρης του μπάντμιντον. Ο τακτικός αντίπαλός του στο γήπεδο έχει τα μισά του χρόνια: ο μοναχικός, εσωστρεφής Εντ. Ο Εντ μισεί το Brexit, τον Τραμπ και τη δουλειά του σε μια απρόσωπη αυτοκρατορία των ΜΜΕ. Και είναι αυτός που θα παρασύρει την Πρου, τη Φλόρενς και τον ίδιο τον Νατ σε μια πράξη πολιτικής αγανάκτησης με ολέθριες συνέπειες για όλους.

«Φονικό μονοπάτι» της Lone Theils από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Η Lone Theils έχει γράψει ένα σύγχρονο αστυνομικό μυθιστόρημα που δίνει απαντήσεις σε πολλά σημαντικά ερωτήματα. Μια άκρως συναρπαστική, δραματική ιστορία με τη σωστή δόση σασπένς που πρέπει να έχει ένα θρίλερ για να μην μπορείς να το αφήσεις από τα χέρια σου.

Ο νοµπελίστας ποιητής Μανάς Ισµαήλ και η αγαπηµένη του σύζυγος, Αµίνα, δραπετεύουν από το Ιράν προκειµένου να ζήσουν µια ήρεµη ζωή στη Δανία µακριά από τις πολιτικές διώξεις και τις φυλακές. Στη διάρκεια του ταξιδιού τους όµως χωρίζονται και ο Μανάς καταλήγει σε έναν καταυλισµό προσφύγων χωρίς να γνωρίζει τι απέγινε η Αµίνα και χωρίς να µπορεί να επικοινωνήσει µαζί της.

Η Νόρα Σαν ενηµερώνεται ότι ο Μανάς δέχεται να της δώσει µια αποκλειστική συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης και πηγαίνει στη Δανία να τον συναντήσει. Τότε µαθαίνει ότι σε αντάλλαγµα θα πρέπει να τον βοηθήσει να βρει την αγαπηµένη σύντροφο της ζωής του. Η αναζήτηση της Αµίνα στέλνει τη Νόρα σε µυστικές πολιτείες όπου οι πρόσφυγες κρύβονται από τις αρχές και σύντοµα η παράτολµη δηµοσιογράφος γίνεται επικίνδυνη για τον ίδιο της τον εαυτό καθώς µπλέκεται σε έναν κόσµο όπου ορισµένες ζωές έχουν µικρότερη αξία από άλλες.

«Αυτό θα πονέσει» του Kay Adam από τις εκδόσεις Κλείδάριθμος

O Adam Kay είναι ένας διάσημος βρετανός κωμικός που πέρασε έξι χρόνια από τη ζωή του ως εκπαιδευόμενος γιατρός σε κρατικά νοσοκομεία της χώρας του. Πρόκειται για το προσωπικό του ημερολόγιο της συγκεκριμένης περιόδου, το οποίο είναι γραμμένο με πολύ χιούμορ, αν και συχνά αναφέρεται σε καταστάσεις που δεν είναι καθόλου αστείες.

Χωρίς ενδοιασμούς και υπεκφυγές, ο συγγραφέας καταγράφει μια σειρά από τραγελαφικές καταστάσεις, αποφάσεις ζωής και θανάτου, βάρδιες χωρίς τέλος και μισθούς πείνας ως καθημερινές εμπειρίες των νέων γιατρών στη Βρετανία. Ως μια ξεκαρδιστική προσωπική ιστορία που αντανακλά τη λιτότητα της εποχής μας, κατάφερε να ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο αναγνώστες παγκοσμίως και εκτός από τη θεατρική μεταφορά της, ετοιμάζεται από τον ίδιο τον Adam Kay και η ομώνυμη τηλεοπτική σειρά για το BBC.

«Ο Κύριος» της James E. L. από τις εκδόσεις Πατάκη

Η συγγραφέας της τριλογίας «Πενήντα αποχρώσεις του γκρι» επιστρέφει με μια ανατρεπτική ιστορία αγάπης, με φόντο τα δύο άκρα της Ευρώπης του 21ου αιώνα. 

Από την καρδιά του Λονδίνου στα άγρια τοπία της αγγλικής εξοχής κι από εκεί στην αυστηρή ομορφιά των Βαλκανίων, «ο Κύριος» παρασύρει τον αναγνώστη σε ένα ταξίδι γεμάτο κινδύνους και ανεξέλεγκτα πάθη, κρατώντας τον με κομμένη την ανάσα μέχρι την τελευταία σελίδα. Παράλληλα, η James E. L. διατηρεί όλη τη γλαφυρότητα των περιγραφών της που έχουμε γνωρίσει στα προηγούμενα βιβλία της.

Για τον Μάξιμ Τρεβέλυαν η ζωή μέχρι τώρα ήταν εύκολη. Με το ωραίο παρουσιαστικό, τις αριστοκρατικές διασυνδέσεις και την οικογενειακή άνεση, δε χρειάστηκε να δουλέψει επί της ουσίας ποτέ, ενώ ελάχιστες φορές κοιμήθηκε μόνος του. Όλα αλλάζουν όταν αιφνιδίως κληρονομεί τον οικογενειακό τίτλο ευγενείας, τα πλούτη και την περιουσία, μαζί όμως με τις πρωτόγνωρες ευθύνες που αυτά συνεπάγονται. Είναι ένας ρόλος για τον οποίο δεν είναι προετοιμασμένος και στον οποίο πασχίζει απεγνωσμένα να ανταποκριθεί.

Η μεγαλύτερη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει όμως είναι να αντισταθεί στα συναισθήματα που ξυπνάει μέσα του μια άγνωστη, αινιγματική κοπέλα που έφτασε μόλις πρόσφατα στην Αγγλία, με μοναδική της αποσκευή ένα επικίνδυνο και ταραχώδες παρελθόν. Λιγομίλητη, όμορφη και με ταλέντο στη μουσική, είναι γοητευτικά μυστηριώδης και η επιθυμία που αισθάνεται ο Μάξιμ γι’ αυτήν εξελίσσεται σε πρωτόγνωρο πάθος που δεν τολμάει καν να κατονομάσει.

«Ματωμένες Κερασιές» της Κάλη Καρατζά από τις εκδόσεις Χάρτινη Πόλη 

Μια σειρά γυναικών που παλεύουν με τις αντιξοότητες της ζωής, μα πάνω απ' όλα με το δικό τους πεπρωμένο. Ένα βιβλίο που σου γεννά πολλά και αντικρουόμενα πολλές φορές συναισθήματα. 

Ταξίδι μεγάλο έκανε το βότσαλο από τη θάλασσα της Μάνης ως τα νερά της Μικρός Ασίας, για ν' ανταμώσει ένα άλλο λησμονημένο βότσαλο και να μάθει όλη την ιστορία. Άκουγε προσεκτικά η Μαντώ κι έμαθε για ρίζες χαμένες. Για κεντημένα με κερασιές ατλαζένια μαξιλάρια, που βάψανε κόκκινο σαν αίμα δυο νυφικά. Για τα νεαρά κορίτσια, τη Διαμαντούλα και την Εμινέ, που μοιράζονταν μυστικά και όνειρα στα σοκάκια της Σμύρνης. Και για τον έρωτα που φώλιασε στις καρδιές τους για τον ίδιο άντρα, τον γιο του τσαγκάρη της μιας έκλεψε την καρδιά, στην άλλη έδωσε τη δική του. Για την πιανίστρια με τα κόκκινα μαλλιά που, μες στην αντάρα, βρέθηκε στο ίδιο καράβι του ξεριζωμού με τη Διαμαντούλα, έχοντας τη μικρή Ντάμλα στην αγκαλιά.

Ελπίδες και προδοσίες, όμως, άντεξαν στη φωτιά και στον θάνατο και ταξίδεψαν από την προκυμαία της Σμύρνης στην καινούρια πατρίδα. Κουβάρι μεγάλο που ξετυλίχτηκε ύστερα από χρόνια και σκόρπισαν όλα. Γάμος από ματαιοδοξία, έρωτας παθιασμένος και προδοσία τρέλαναν τη Μαντώ μέχρι τη μέρα εκείνη που ένα μανιασμένο κύμα έβγαλε στην αμμουδιά του αρχοντικού έναν ναυαγό κι άλλαξε η ρότα της ζωής της.

BellΜεταίχμιοΚλειδάριθμοςΧάρτινη ΠόληΠατάκης