Βιβλίο|11.11.2019 19:51

Πέντε βιβλία που αξίζει να διαβάσεις αυτή την εβδομάδα (10-16/11/2019)

Άγγελος Γεραιουδάκης

Ώρα να απολαύσεις τη μυρωδιά των σελίδων και να φτιάξεις εικόνες με το δικό σου μυαλό. Ανατρέχοντας στις πρόσφατες κυκλοφορίες των εκδοτικών οίκων, βρήκαμε τις καλύτερες επιλογές για να σου προκαλέσουν συναίσθημα, γέλιο, να σε ταξιδέψουν, να σου μάθουν το μεγαλείο της αγάπης και να σε οδηγήσουν σε μονοπάτια σκέψης που ούτε καν είχες φανταστεί. 

«Πικρό γάλα» του Μένιου Σακελλαρόπουλου από τις εκδόσεις Ψυχογιός 

Ένα μοναδικό ταξίδι στην Ιστορία της Ελλάδας, στα χρόνια της βασιλείας, της δικτατορίας και της Μεταπολίτευσης. Μια αληθινή σπαρακτική ιστορία, μέσα από τα μάτια του αγριμιού της Ηπείρου, που συγκλονίζει και τον πιο ψυχρό αναγνώστη.

Γιάννενα, 1960.  Το νήμα της ζωής, τυλιγμένο με αγκάθια και πόνο, ενώνει απρόσμενα δυο πιτσιρίκια σε μια από τις παιδοπόλεις της Φρειδερίκης, τον Ζηρό. Ο Φώτης κι ο Διονύσης περνάνε μαζί με την Ελλάδα τον δικό τους Γολγοθά. Δυο τρομοκρατημένες παιδικές ψυχές γνωρίζουν σκληρούς επιτηρητές και ομαδάρχες, μακριά από την αγκαλιά και την ασφάλεια της μάνας. Γίνονται σταυραδέλφια και προσπαθούν να επιβιώσουν σε ένα ασφυκτικό περιβάλλον. Ο Φώτης μετατρέπεται σε αγρίμι κι η ζωή του σημαδεύεται από αποδράσεις, μετέωρες σκέψεις, αγάπη και μίσος για τη μάνα του, αμφισβήτηση της ίδιας της ζωής. Όλα στην κόψη του ξυραφιού, δίπλα στη λίμνη της κυρα-Φροσύνης. Τα δυο παιδιά χάνονται μέσα στον χρόνο. Η ζωή δεν έχει πει την τελευταία λέξη… 

«Μια μελωδία για την Εύα» της Βίκυς Στούφη από τις εκδόσεις Ωκεανός 

Ένα καλογραμμένο μυθιστόρημα, με συναρπαστική και καταιγιστική πλοκή. Το μέλλον της Εύας Βάρναλη διαγραφόταν λαμπρό. Με την θεϊκή φωνή της είχε κατακτήσει το απαιτητικό κοινό της όπερας και με την ομορφιά της την καρδιά του αριστοκράτη Νικολά Ντε Λούκα. Όταν μαθαίνει ότι εκείνος την απατά ο κόσμος της καταρρέει και καταφεύγει στο γραφικό Τρούρο της Κορνουάλης προκειμένου να ξαναβρεί τον εαυτό της. Η γνωριμία της με τον γοητευτικό Μπεν Άστον θα την βοηθήσει να ξεπεράσει την απογοήτευση, όμως πόσο τυχαία είναι, άραγε αυτή η γνωριμία από την στιγμή που ο αινιγματικός Εγγλέζος φαίνεται να κατέχει σημαντικές αλήθειες για το παρελθόν της που ακόμη και η ίδια αγνοεί;

Ένας ειδεχθής φόνος - ή μήπως δύο; - πυροδοτεί μια σειρά απρόσμενων, δυσάρεστων γεγονότων και γίνεται αφορμή να βγουν στην επιφάνεια καλά κρυμμένα μυστικά που θα συνταράξουν την Εύα και θα θέσουν την ζωή της σε κίνδυνο όταν πέφτει θύμα απαγωγής. Φως στην υπόθεση θα ρίξει ο ελληνικής καταγωγής αστυνομικός επιθεωρητής, Θάνος Δαρνέζης, και τελικά οι πρωταγωνιστές αυτής της ιστορίας θα ανακαλύψουν ότι ο δρόμος που οδηγεί στην ευτυχία περνάει πρώτα μέσα από την συγχώρεση και την μετάνοια.

Κάθισε κάτω και ένας βουβός λυγμός συντάραξε το στήθος του. Κάθε ημέρα, εδώ και πέντε ολόκληρα χρόνια, ξαναζούσε λεπτό προς λεπτό όλη τη φρίκη. Όχι επειδή το επεδίωκε, δεν ήταν μαζοχιστής. Ένας Θεός ήξερε πόσο πολύ είχε παλέψει για να επουλώσει την πληγή, αλλά έφτανε μια ματιά στον καθρέφτη για να αρχίσει να αιμορραγεί ξανά. Γιατί δεν τον σκότωσαν κι αυτόν; Χάρη θα του έκαναν. Αντίθετα, του άφησαν αυτή την ουλή στο πρόσωπο για να του θυμίζει διαρκώς πως είχε βρεθεί εκεί.

«Ένας ξένος στο σπίτι» της Σάρι Λαπένα από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος 

Ένα μυθιστόρημα με έντονο σασπένς και πολλές ανατροπές. Η Κάρεν και ο Τοµ είναι νιόπαντροι και ζουν σε ένα όµορφο σπίτι στα βόρεια της Πολιτείας της Νέας Υόρκης. Μια µέρα ο Τοµ επιστρέφει σπίτι και διαπιστώνει ότι η Κάρεν έχει εξαφανιστεί. Κάποιος του χτυπάει την πόρτα. Ένας αστυνοµικός έχει έρθει για να τον συνοδέψει στο νοσοκοµείο όπου βρίσκεται η γυναίκα του. Τράκαρε καθώς οδηγούσε µε υπερβολική ταχύτητα σε µια κακόφηµη συνοικία της πόλης.

Η Κάρεν είναι αδύνατο να θυµηθεί τι έκανε και πού βρισκόταν όταν συνέβη το ατύχηµα. Όταν επιστρέφει στο σπίτι, συνειδητοποιεί ότι κάτι έχει αλλάξει θέση. Κάποιος έχει µπει κρυφά. Και η αστυνοµία δεν παύει να της θέτει ερωτήµατα. Σ’ αυτό το σπίτι όλοι έχουν ένα σκοτεινό μυστικό. Κάποιος όμως μπορεί να φτάσει έως τον φόνο για να το κρατήσει κρυφό;

«Η κοιλάδα των χαμένων κοριτσιών» του Αγκουστίν Μαρτίνες από τις εκδόσεις Πατάκη

Πέντε χρόνια µετά την εξαφάνισή τους, το Μοντεπερδίδο, χωριό µες στην οργιώδη βλάστηση των Κεντρικών Πυρηναίων, εξακολουθεί να πενθεί την Άνα και τη Λουθία, δυο εντεκάχρονες φίλες, που ένα απόγευµα έφυγαν από το σχολείο και δεν τις είδε ποτέ ξανά κανείς.

Η υπόθεση, µετά τις άκαρπες προσπάθειες των αρχών, πέρασε στο αρχείο. Τώρα, όµως, επανεµφανίζεται απροσδόκητα η Άνα, δίπλα σε έναν νεκρό άντρα, µες στα συντρίµµια ενός αυτοκινήτου, τραυµατισµένη αλλά ζωντανή. Η υπόθεση ανοίγει και πάλι, και ξεκινά ένας αγώνας ενάντια στον χρόνο που ζητά απαντήσεις: Ποιος είναι ο νεκρός; Ποιος είχε απαγάγει τα παιδιά; Είναι και η Λουθία ζωντανή;

Ενώ ολόκληρο το χωριό προσπαθεί να δεχτεί τη νέα τροπή που παίρνουν τα πράγµατα, καταφτάνουν εκεί από την Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων η νεαρή υπαστυνόµος Σάρα Κάµπος και το «αφεντικό» της, ο αστυνόµος Σαντιάγο Μπαΐν. Είναι υποχρεωµένοι να συνεργαστούν µε την τοπική Πολιτοφυλακή σε µια έρευνα που σύντοµα θα γίνει λαβυρινθώδης. Με µοναδική τους βεβαιότητα ότι το τέρας βρίσκεται ανάµεσά τους, θ’ αρχίσουν µια καταδίωξη που θα βάλει σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή. Οι κάτοικοι του Μοντεπερδίδο, ακόµη και οι οικογένειες των κοριτσιών, παγιδευµένοι όλοι τους στα µυστικά και στα ψέµατά τους, δε θα διευκολύνουν καθόλου την έρευνα. Το χωριό έχει τους δικούς του κανόνες...

«Καχαραμπού» της Φραντζεσκα Μανγγελ από τις εκδόσεις Bell 

Το «Καχαραμπού» αποτελεί το δεύτερο και τελευταίο μέρος του βραβευμένου μυθιστορήματος «Η Νύχτα του Σάουιν». Ξεκινώντας με την άγρια αποκάλυψη που έκλεισε το πρώτο βιβλίο, φανερώνει ένα προς ένα όλα τα κρυμμένα κομμάτια της σκοτεινής ιστορίας της Στέφης, του Κίμωνα και του Ξένου, ταξιδεύοντας τους ήρωες στο χρόνο μέσα από τις σελίδες ενός ξεχασμένου ημερολόγιου και μιας καταραμένης αγάπης. 

Δύο γυναίκες σε δύο διαφορετικούς χρόνους βυθίζονται σε ένα μυστηριώδες οδοιπορικό και καταλήγουν σε έναν άγριο, απόκρυφο τόπο που θα τις φέρει αντιμέτωπες με τον ίδιο τους τον εαυτό. Με ό, τι γνώριζαν ως τώρα για τη ζωή, το καλό, το κακό, τον έρωτα και την αυτοθυσία.

ΠατάκηςBellΚλειδάριθμοςΩκεανόςΨυχογιός