Βιβλίο|19.11.2019 18:42

Πέντε βιβλία που αξίζει να διαβάσεις αυτή την εβδομάδα (17-23/11/2019)

Άγγελος Γεραιουδάκης

Ώρα να απολαύσεις τη μυρωδιά των σελίδων και να φτιάξεις εικόνες με το δικό σου μυαλό. Ανατρέχοντας στις πρόσφατες κυκλοφορίες των εκδοτικών οίκων, βρήκαμε τις καλύτερες επιλογές για να σου προκαλέσουν συναίσθημα, γέλιο, να σε ταξιδέψουν, να σου μάθουν το μεγαλείο της αγάπης και να σε οδηγήσουν σε μονοπάτια σκέψης που ούτε καν είχες φανταστεί. 

«Tα κορίτσια της Νέας Υόρκης» της της Ελίζαμπεθ Γκίλμπερτ από τις εκδόσεις Μίνωας

Ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα, γραμμένο με μεγάλη σοφία, για τον έρωτα, την ελευθερία και την αναζήτηση της προσωπικής ευτυχίας. Νέα Υόρκη, 1940. Η 19χρονη Βίβιαν Μόρις μόλις έχει αποβληθεί από το Κολέγιο Βάσαρ. Οι εύποροι γονείς της τη στέλνουν στο Μανχάταν για να ζήσει με τη θεία της, η οποία έχει ένα παλιό, ετοιμόρροπο θέατρο στο κέντρο της πόλης. Εκεί η Βίβιαν θα αναδείξει το ταλέντο της στη ραπτική και θα εργαστεί ως ενδυματολόγος του θεάτρου.

Μπροστά στα έκπληκτα μάτια της θα αναδυθεί ένας εντελώς άγνωστος φαντασμαγορικός κόσμος: αντισυμβατικά κορίτσια που αναζητούν διασκέδαση και πίνουν το μεθυστικό κρασί της ζωής ως την τελευταία σταγόνα, ένας χαρισματικός πλέι μπόι ηθοποιός, μια μεγάλη κυρία του θεάτρου, ένας κυνικός συγγραφέας και ένας ευαίσθητος σκηνοθέτης. Στον κόσμο της Βίβιαν, όμως, θα έρθουν τα πάνω κάτω, όταν με ένα λάθος της θα ξεσπάσει ένα μεγάλο σκάνδαλο.

«Tα κορίτσια της Νέας Υόρκης» είναι το δεύτερο μυθιστόρημα της συγγραφέως που μεταφέρεται στον κινηματογράφο μετά τη μεγάλη επιτυχία του «Eat Pray Love», το 2010, με πρωταγωνίστρια την Τζούλια Ρόμπερτς. To «Eat Pray Love» επίσης κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Μίνωας, σε μετάφραση της Φανής Πανταζή.

«Νυχτερινή Αφροδίτη» της Δήμητρα Ιωάννου από τις εκδόσεις Ψυχογιός 

Μια απρόσμενη στροφή της μοίρας φέρνει τη Μαλένα στο αρχοντικό του διάσημου ζωγράφου Μιχαήλ Μπόκαρη, ακριβώς τη νύχτα που η Νυχτερινή Αφροδίτη, ένας από τους πιο διάσημους πίνακες του 20ου αιώνα, κάνει φτερά. Το παρελθόν ζωντανεύει κι ο έρωτας εμφανίζεται ξανά μπροστά στα μάτια των πρωταγωνιστών αυτής της ιστορίας πληγωμένος και γεμάτος θυμό. 

Τέσσερις ακόμα γυναίκες έχουν λάβει την ίδια πρόσκληση από το ζωγράφο. Ποιες από αυτές είναι οι Ερινύες του παρελθόντος και ποια είναι στην πραγματικότητα η δική του Αφροδίτη; Θα συνειδητοποιήσει τελικά η υφήλιος τις αλήθειες που έχουν αποτυπωθεί στον καμβά; Θα μαθευτεί η αλήθεια; 

Η μεγαλειώδης διαδρομή ενός θρύλου από το χθες στο σήμερα και από τις γραφικές Σπέτσες και την Αθήνα του ’70 στις λαμπερές πρωτεύουσες του κόσμου. 

Ένα ταλέντο που συνταράσσει ολόκληρο τον πλανήτη. Ένας έρωτας φωτιά που καίει δυο καρδιές. Μια ζωή μέσα στα φώτα και στα χρώματα κι ένας πίνακας κρυμμένος βαθιά στα σκοτάδια, που αγωνιά να αποκαλύψει τα μυστικά του. 

«Η ψευδαίσθηση της μοναξιάς» του Βαν Μπόυ Σάιμον από τις εκδόσεις Πατάκη

Η ιστορία, εμπνευσμένη από πραγματικά γεγονότα, αφηγείται τις αλληλένδετες ιστορίες ενός παραμορφωμένου Γερμανού στρατιώτη, ενός μοναχικού Βρετανού σκηνοθέτη, μιας τυφλής επιμελήτριας μουσείου, ενός νεόνυμφου ζευγαριού Αμερικανοεβραίων που τους χώρισε ο πόλεμος και ενός επιστάτη σε οίκο ευγηρίας για παλαίμαχους ηθοποιούς στη Σάντα Μόνικα.

Κατοικούν στον ίδιο κόσμο, αλλά δεν αντιλαμβάνονται αυτά που τους συνδέουν, ώσπου, μέσα από φαινομενικά τυχαίες πράξεις ανιδιοτέλειας, ένα πέπλο ανασηκώνεται αποκαλύπτοντας τον ζωτικό ρόλο που έχει διαδραματίσει ο ένας στη ζωή του άλλου. Είναι η στιγμή που -λίγο πριν βυθιστούν στο σκοτάδι του φόβου και της απομόνωσης- ανακαλύπτουν πως δεν είναι μόνοι, πως δεν ήταν ποτέ μόνοι, πως κάθε ανθρώπινο πλάσμα είναι κι ένας κρίκος μιας αόρατης αλυσίδας. Είναι η στιγμή που αποκαλύπτεται η ψευδαίσθηση της μοναξιάς τους.

«Τέσλα, το πρόσωπο πίσω από τη μάσκα» του Βλάντιμιρ Πίσταλο από τις εκδόσεις Καστανιώτη 

Ο προφήτης του νέου επιστημονικού μέλλοντος υπήρξε μια παρεξηγημένη προσωπικότητα. Από την παιδική του ηλικία σε ένα χωριό της σημερινής Κροατίας, όπου ο πατέρας του, ένας ορθόδοξος ιερέας, απέρριπτε το ταλέντο του, μέχρι τα θυελλώδη χρόνια που πέρασε στη Νέα Υόρκη, όπου η έντονη αντιπαλότητά του με τον Τόμας Έντισον γέννησε θριάμβους και αποτυχίες, ο Νίκολα Τέσλα δαιμονοποιήθηκε αλλά και λατρεύτηκε σαν είδωλο.

Αυτή η βραβευμένη μυθιστορηματική βιογραφία περιγράφει τις χαοτικές απαρχές του «Προμηθέα του Ηλεκτρισμού», όταν ο ιδιότροπος χαρακτήρας και το ασυμβίβαστο πνεύμα του βρέθηκαν στο επίκεντρο της δημοσιότητας. Για κάθε επιτυχημένη εφεύρεσή του –το εναλλασσόμενο ρεύμα ή την ασύρματη επικοινωνία– προέκυπταν εκατοντάδες άλλες. Όμως ποιος ήταν στ’ αλήθεια ο Τέσλα;

Ο Βλάντιμιρ Πίσταλο εισχωρεί στον απόκρυφο κόσμο ενός ανθρώπου στοιχειωμένου από τον θάνατο του μεγαλύτερού του αδερφού, ενός ανθρώπου που πάλεψε με τις εκλάμψεις της παράνοιας και του μεγαλείου, και του οποίου η καχυποψία απέναντι στη θεσμική αρωγή τον οδήγησε στην οικονομική καταστροφή. Μια συναρπαστική ανάπλαση της ζωής και του έργου ενός πρωτοπόρου οραματιστή, που εξακολουθεί να μας εμπνέει και να μας επηρεάζει.

Το βιβλίο του Βλάντιμιρ Πίσταλο συνδυάζει το εύρος της βιογραφίας, τη μυχιότητα της μυθοπλασίας και την κομψότητα της ποίησης. 

«Τριάντα έξι ώρες βροχής» του Πασχάλη Πράντζιου από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος 

Μια ενδιαφέρουσα ιστορία που σε κρατάει από το χέρι από την αρχή μέχρι και το τέλος. Πλοκή που σου ανάβει την περιέργεια και ήρωες που έρχονται αντιμέτωποι με το τώρα κυνηγημένοι από τις σκιές τους.

Στις εκδοχές του μύθου της Φαίδρας και του Ιππόλυτου, όπως αυτές παρουσιάστηκαν από τους δημιουργούς της τέχνης, ο έρωτας παρουσιάστηκε μιαρός, ενοχικός, χωρίς ηθική. Έχει όμως ο έρωτας ηθική; Άραγε, έχει φτάσει ο καιρός να δικαιωθεί ο έρωτας της Φαίδρας; Σε ποιο δικαστήριο όμως και με ποιους δικαστές; Μέσα από μια ιστορία σύγχρονη τα πρόσωπα του μύθου ζωντανεύουν ξανά και παρασύρουν τους αναγνώστες στη δίνη του έρωτά τους, που αν και απαγορευμένος είναι αμοιβαίος.

ΨυχογιόςΜίνωαςΚαστανιώτηςΚλειδάριθμοςΠατάκης