Βιβλίο|25.11.2019 17:58

Πέντε βιβλία που αξίζει να διαβάσεις αυτή την εβδομάδα (24-30/11/2019)

Άγγελος Γεραιουδάκης

Ώρα να απολαύσεις τη μυρωδιά των σελίδων και να φτιάξεις εικόνες με το δικό σου μυαλό. Ανατρέχοντας στις πρόσφατες κυκλοφορίες των εκδοτικών οίκων, βρήκαμε τις καλύτερες επιλογές για να σου προκαλέσουν συναίσθημα, γέλιο, να σε ταξιδέψουν, να σου μάθουν το μεγαλείο της αγάπης και να σε οδηγήσουν σε μονοπάτια σκέψης που ούτε καν είχες φανταστεί. 

«Βορινή παραλία» της Ιώαννας Ντούμπρου από τις εκδόσεις Πατάκη 

Ένα ζευγάρι φτάνει στο εξωτικό νησί της Chimera. Όλα φαντάζουν ειδυλλιακά, µέχρι που ο µυστηριώδης διευθυντής του ξενοδοχείου τούς κάνει δώρο µία επιπλέον εβδοµάδα διακοπών σε µια καµπάνα πάνω στο νερό. Ξαφνικά, περίεργα πρόσωπα αρχίζουν να εµφανίζονται, ανοµολόγητες σκέψεις έρχονται στην επιφάνεια και η σχέση του ζευγαριού κλυδωνίζεται.

Όσο περνούν οι µέρες, ακόµα και η µαγευτική Chimera αρχίζει να αποκαλύπτει τα µυστικά της. Σε µια αθέατη πλευρά του νησιού βρίσκεται η άγρια και αφιλόξενη βορινή παραλία – όµως κανείς δεν την αναζητεί, ούτε θέλει να την αντικρίσει κατάµατα. Το ταξίδι θα διαρκέσει πολύ περισσότερο από το αναµενόµενο, αλλά όταν τελειώσει, τίποτα δε θα είναι το ίδιο πια.

Η Βορινή παραλία είναι µια ιστορία για τον έρωτα και τον χωρισµό, για την αναζήτηση του εαυτού µας και τις σχέσεις εξάρτησης, για την επιθυµία και τον φόβο, για την πραγµατικότητα και την ψευδαίσθηση, για τα επαναλαµβανόµενα µοτίβα σκέψης και συµπεριφοράς που µας ωθούν να κάνουµε τα ίδια λάθη ξανά και ξανά.

«Η αδελφή μου» της Σαρίτα Χαΐμ από τις εκδόσεις Μίνωας

Μια πυρκαγιά που λίγο έλειψε να σκοτώσει την επτάχρονη Μάρθα βγάζει ανεξήγητα από τη ζωή της τη μεγαλύτερη αδελφή της, Κατερίνα. Ύστερα από χρόνια, ένα μήνυμα στο Messenger από τον άγνωστο Ηλία Π., που ζει σε ένα ελληνικό νησί, έρχεται να ταράξει την επιτυχημένη ζωή της Μάρθας, η οποία μένει πλέον μόνιμα στο Τορόντο.

Η συνάντηση επιφυλάσσει εκπλήξεις και ωθεί τις δύο γυναίκες να βουτήξουν στα κατάβαθα της ύπαρξής τους αλλά και να αποτινάξουν από τις πλάτες τους το βάρος μιας ατελούς ταυτότητας. Οι ανείπωτες αλήθειες είναι αδυσώπητες, μα στέκονται μπροστά στα μάτια καθαρές κι έντιμες. Φτάνει να είσαι σε θέση να τις ακούσεις.

Η «αδελφή μου» είναι το τρίτο της βιβλίο της Σαρίτα Χαΐμ. Στην Ελλάδα κυκλοφορούν, επίσης, το «Placebo» (Μίνωας, 2017) και «Ξεκόλλα…» (Γαβριηλίδης, 2012).

«Το πέπλο της νύχτας» του Ρομπέρ Μπρίντζα από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος 

Ο συγγραφέας του παγκόσμιου best seller «Κορίτσι στον πάγο» επιστρέφει με ένα αγωνιώδες, συναρπαστικό θρίλερ. Μια ζεστή καλοκαιρινή νύχτα καλούν την υπαστυνόμο Έρικα Φόστερ στη σκηνή ενός φόνου. Το θύμα, ένας γιατρός, έχει βρεθεί στραγγαλισμένος στο κρεβάτι του. Οι καρποί του είναι δεμένοι και τα μάτια του κολλημένα στη διάφανη πλαστική σακούλα που είναι δεμένη γύρω απ’ το κεφάλι του.

Μερικές μέρες αργότερα, ένα ακόμα θύμα βρίσκεται δολοφονημένο με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Και η Έρικα ανακαλύπτει ότι υπάρχουν κι άλλοι νεκροί, όλοι τους άντρες με ιδιαίτερη προσωπική ζωή, με το παρελθόν τους τυλιγμένο σ’ ένα πέπλο μυστηρίου… Τι είναι άραγε αυτό που τους συνδέει με τον δολοφόνο;

«Οι κόρες της βασίλισσας» της Κλαίρης Θεοδώρου από τις εκδόσεις Ψυχογιός 

Μια ιστορία για τη δύναμη των δεσμών αίματος, τη δίψα για επιβίωση, τη διαχρονικότητα του έρωτα, την ανάγκη για «πατρίδα». Η Ρόζα και η Μαργαρίτα είναι δύο αδερφές, δίδυμες, σε «δίσεκτα» χρόνια. Η άρρηκτη δυάδα, που δεν έπρεπε να σπάσει ποτέ, γίνεται άθελά τους χίλια κομμάτια, πριν ακόμα προλάβουν τα κορίτσια να συνειδητοποιήσουν την ύπαρξή τους, αφού οι μνήμες τους δεν καταγράφονται στο μυαλό παρά μόνο στην ψυχή.

Δυο κόρες, απόρροια ενός μεγάλου έρωτα που άνθισε δίπλα στη θάλασσα, μάτωσε στο βουνό, δοκιμάστηκε στον χρόνο και ρίζωσε εντέλει στην άλλη άκρη της Γης. Δύο ψυχές που, παρά τις αντιξοότητες, κατορθώνουν όχι απλώς να επιβιώσουν, αλλά να ανθίσουν και να εξελιχθούν, να αγαπήσουν και να ερωτευθούν, να πονέσουν και να προδοθούν, να ελπίσουν και να ονειρευτούν. Βίοι παράλληλοι και τόσο διαφορετικοί συγχρόνως, οι δύο όψεις στην ουσία του ίδιου νομίσματος, καθώς ό,τι σημαδεύει τη ζωή της μίας σωματοποιείται με κάποιον ανεξήγητο, μεταφυσικό τρόπο, σχεδόν ταυτόχρονα, από την άλλη. Στον πυρήνα της ύπαρξής τους εκείνη: η μάνα, η βασίλισσα, η Ελλάδα.

Στα μύχια της ψυχής τους εκείνος: ο έρωτας, ο πόθος, ο θάνατος. Στο φόντο της ζωής τους τρεις χώρες: η Ελλάδα, η Ρουμανία, η Αμερική, και όλα εκείνα που τις σημαδεύουν στο δεύτερο μισό του εικοστού αιώνα.

«Τα δάκρυα του πάθους» της Έλενας Αντωνίου από τις εκδόσεις Silk

Ένας έρωτας γεμάτος πάθος και ένταση γεννιέται στη μητρόπολη του κόσμου μια βροχερή νύχτα, εκείνη τη νύχτα που οι ματιές και οι καρδιές του Ανδρέα Λοΐζου και της Λυδίας Αποστόλου ενώνονται αμέσως... Ψέματα και μυστικά φέρνουν το τέλος. Ο Ανδρέας εγκαταλείπει τη Νέα Υόρκη και επιστρέφει στην Ελλάδα. Η Λυδία προσπαθεί να αναρρώσει σωματικά και ψυχολογικά από τον πόνο του χωρισμού, ώσπου δέχεται ένα αναπάντεχο τηλεφώνημα.

Ο πατέρας της είναι ετοιμοθάνατος και εκείνη πρέπει να επιστρέψει αμέσως στην πατρίδα της. Εκεί έρχεται αντιμέτωπη με τη σκληρή πραγματικότητα, τα οικονομικά προβλήματα και τον κίνδυνο χρεοκοπίας. Και καθώς αγωνίζεται να βρει μια λύση, στο δρόμο της έρχεται και πάλι εκείνος...

Ο άνδρας που είχε γκρεμίσει τα όνειρά της και της είχε ραγίσει την καρδιά. Ο Ανδρέας της κάνει μια πολύ συμφέρουσα πρόταση. Ένα γάμο που της λύνει όλα της τα προβλήματα και βγάζει στην επιφάνεια όλα τα ξεχασμένα από χρόνια πάθη και συναισθήματα. Ο έρωτας είναι ακόμη ζωντανός και το πάθος τούς παρασύρει στη δίνη του. Και τη στιγμή που παραδίνονται, τα λάθη του παρελθόντος διεκδικούν ακόμη και τη ζωή τους.

BellΚλειδάριθμοςΨυχογιόςΜίνωαςΠατάκης