Βιβλίο|01.12.2019 16:33

H αστυνομική λογοτεχνία λύνει το μυστήριο στο Νορβηγικό Ινστιτούτο

Newsroom

Ο Νίκος Γεωργιάδης, τα τελευταία χρόνια, ασχολείται με τη μελέτη της σκανδιναβικής αστυνομικής λογοτεχνίας. Μάλιστα, τον Μάρτιο του 2018 κυκλοφόρησε -από τις εκδόσεις Ηρόδοτος- το βιβλίο του «Σκανδιναβική αστυνομική λογοτεχνία. Οψεις της κοινωνίας και της πολιτικής».

Όταν εστιάζουμε στη σκανδιναβική αστυνομική λογοτεχνία, αναφερόμαστε σε μυθιστορήματα συγγραφέων από τη Σουηδία, τη Νορβηγία, τη Δανία, τη Φινλανδία και την Ισλανδία – τις σκανδιναβικές χώρες. Αν μη τι άλλο, ο Νίκος Γεωργιάδης είναι γνώστης αυτής της λογοτεχνίας, αφού έχει εντρυφήσει με τη δική του ματιά σε αυτόν τον κόσμο των λέξεων.

Την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου, στις επτά και τριάντα το απόγευμα, το Νορβηγικό Ινστιτούτο Αθηνών και η Νορβηγική Πρεσβεία διοργανώνουν ομιλία στο Νορβηγικό Ινστιτούτο - Τσάμη Καρατάσου 5, πέμπτος όροφος. Σκοπός της ομιλίας είναι η ανασκόπηση της νορβηγικής αστυνομικής λογοτεχνίας από την πρώιμη αρχή της, τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα. Εκεί, θα μιλήσουν για την ιστορία και την εξέλιξη αυτού του λογοτεχνικού είδους στη Νορβηγία, το κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο των τριών «Χρυσών Εποχών» του και για τους σημαντικότερους συγγραφείς κάθε περιόδου. Επίσης, θα εστιάσουν στους σύγχρονους συγγραφείς, στο έργο τους και στα ειδικά «νορβηγικά χαρακτηριστικά», στο πλαίσιο της Βόρειας Αστυνομικής Λογoτεχνίας του 21ου αιώνα.

Σε αυτή την εκδήλωση θα μιλήσει ο Νίκος Γεωργιάδης και η ομιλία του θα έχει τίτλο «Από τον Riverton στον Nesbø και τον Lier Horst. Η Νορβηγική Αστυνομική Λογοτεχνία από τον 19ο στον 21ο αιώνα».

Αν μη τι άλλο θα είναι μια ενδιαφέρουσα ομιλία, για ένα λογοτεχνικό case study που είναι ιδιαίτερα αγαπητό στη χώρα μας, από έναν μετρ του είδους, από έναν Έλληνα που γνωρίζει (και) τη νορβηγική αστυνομική λογοτεχνία καλύτερα από όλους. Όλα αυτά, σε μια βραδιά με μπόλικο σκανδιναβικό μυστήριο και δυνατό φινάλε...

σκανδιναβική αστυνομική λογοτεχνίαΝορβηγικό Ινστιτούτο