Βιβλίο|03.12.2019 15:29

Πέντε βιβλία που αξίζει να διαβάσεις αυτή την εβδομάδα (1-7/12/2019)

Άγγελος Γεραιουδάκης

Ώρα να απολαύσεις τη μυρωδιά των σελίδων και να φτιάξεις εικόνες με το δικό σου μυαλό. Ανατρέχοντας στις πρόσφατες κυκλοφορίες των εκδοτικών οίκων, βρήκαμε τις καλύτερες επιλογές για να σου προκαλέσουν συναίσθημα, γέλιο, να σε ταξιδέψουν, να σου μάθουν το μεγαλείο της αγάπης και να σε οδηγήσουν σε μονοπάτια σκέψης που ούτε καν είχες φανταστεί. 

«Ο φταίχτης» της Εύας Μ. Μαθιουδάκη και του Κωστή Σχιζάκη από τις εκδόσεις Καστανιώτη

Ένα βιβλίο που αποκαθηλώνει πρότυπα και μύθους παρασύροντας τον αναγνώστη σε ατραπούς όπου το πάθος, η αμφισβήτηση και ο ερωτισμός κλιμακώνουν την αγωνία του μέχρι το τέλος. Ο Παναγιώτης με τα αδέρφια του και τη μητέρα του Ελένη κατεβαίνουν το 1969 από την Ευρυτανία και εγκαθίστανται στην Αθήνα. Στην πρωτεύουσα της αντιπαροχής, των μικρών και των μεγάλων «κόλπων» προσπαθούν να ξαναγράψουν τη ζωή τους από την αρχή.

Μια φωτογραφική σχεδόν περιήγηση στη δεκαετία του ’70, στην κοινωνία που με ανασφαλή βήματα οδεύει προς την ευημερία. Πλήθος ηρώων στους αθηναϊκούς δρόμους και στις γειτονιές, κι ανάμεσά τους ένας ευάλωτος νέος που πορεύεται στα σκοτεινά, με μόνη τη λαχτάρα του για τις μηχανές. Αναμορφωτήριο, στρατός, ψυχιατρείο. Το δράμα κορυφώνεται παραμονές Πρωτοχρονιάς του 1982. 

«Σκληρή βροχή» του Don Carpenter από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος 

Ένα μυθιστόρημα δρόμου με διαλόγους σκληρούς σαν την άσφαλτο, αλλά και με μια τρυφερή ματιά απέναντι στη φιλία και το πάθος. Μια σκληρή ιστορία κατάπτωσης και κοινωνικού εξοστρακισμού, μια ντοστογιεφσκική αφήγηση εγκλήματος, τιμωρίας και αναζήτησης μιας συνεχώς διαφεύγουσας λύτρωσης. Το μυθιστόρημα του Ντον Κάρπεντερ παρακολουθεί τις περιπέτειες του Τζακ Λέβιτ, ενός ορφανού εφήβου που περιφέρεται, χωρίς καμιά προοπτική, στα μπιλιαρδάδικα και τα μπαρ του Πόρτλαντ του Όρεγκον.

Ο Τζακ συνδέεται φιλικά με τον Μπίλι Λάνσινγκ, έναν νεαρό μαύρο, δεξιοτέχνη του  μπιλιάρδου, που έχει φύγει από το σπίτι του στο Σιάτλ. Μια διάρρηξη έχει κακή κατάληξη και ο Τζακ οδηγείται στο αναμορφωτήριο, απ’ όπου βγαίνει πικραμένος από την κακομεταχείριση και την απάνθρωπη πολύμηνη απομόνωση. Στο μεταξύ, ο Μπίλι έχει προσπαθήσει να αποκατασταθεί κοινωνικά, όμως ούτε ο ίδιος ούτε ο Τζακ μπορούν να ξεφύγουν από το οδυνηρό παρελθόν τους. Θα ξανασυναντηθούν στη φυλακή του Σαν Κουέντιν και θα μοιραστούν πολλά, ώσπου το παράξενο, διπλό τους δράμα να φτάσει στη βίαιη και μοιραία του κατάληξη.

«Η επιστροφή» της Ειρήνης Νικολάκη - Καλαμάρη από τις εκδόσεις Κέδρος 

Είναι ένα βιβλίο με ιστορικό υπόβαθρο και δυνατά συναισθήματα. Η συγγραφέας με την απλή, δομημένη και λυρική γραφή της, καθ’ όλη τη διάρκεια του μυθιστορήματος, μας μαγεύει, μας ταξιδεύει σε πραγματικό χρόνο, τόσα χρόνια πίσω.

Στα παραδεισένια Αλάτσατα η οικογένεια του Στρατή Γιαννίδη, βυθισμένη στη γλυκιά γαλήνη της καθημερινότητας, απολαμβάνει τις χαρές της ζωής. Σύντομα η μοίρα της θα αλλάξει. Χτυπημένοι από τα γεγονότα της Μικρασιατικής Καταστροφής, η Κατερνώ, ο Στρατής, η Χρυσή, η Αννέτα, ο Λάμπρος και ο Νικήτας θα βρεθούν στο μάτι του κυκλώνα και θα γίνουν μάρτυρες της ανθρώπινης θηριωδίας. 

«Ευμενίδες και Ερινύες» της Λόρην Γκροφ από τις εκδόσεις Ωκεανός 

Βαθύ, εκπληκτικό, δυναμικό και συναισθηματικά καθηλωτικό, διεγείρει ταυτόχρονα το μυαλό και την καρδιά. Στην ηλικία των είκοσι δύο ετών, ο Λότο και η Ματίλντε είναι ένα ιδανικό ζευγάρι, πανέμορφοι, λαμπεροί, τρελά ερωτευμένοι και προορισμένοι να μεγαλουργήσουν. Εκείνος ηθοποιός και θεατρικός συγγραφέας, πολλά υποσχόμενος. Εκείνη μια κοπέλα εντυπωσιακής ομορφιάς, με εξαιρετικές σπουδές, που όμως θα προτιμήσει, θυσιάζοντας τα όνειρά της, να αφιερώσει τη ζωή της στον αγαπημένο της, κόντρα σε μια κυριαρχική και εκδικητική πεθερά που κάνει τα πάντα για να διαλύσει αυτόν τον γάμο.

Μία δεκαετία αργότερα, ο γάμος τους εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο ζήλιας των φίλων τους που χωρίζουν ο ένας μετά τον άλλον· όμως είναι ένας γάμος στην κόψη του ξυραφιού, τον χαρακτηρίζει ένα φορτισμένο κλίμα, ανομολόγητα, ένοχα μυστικά, που μας κάνουν να αντιληφθούμε πως τίποτε δεν είναι όπως φαίνεται. Κάθε ιστορία έχει δυο πλευρές. Κάθε σχέση έχει δύο όψεις. Και, μερικές φορές, αποδεικνύεται πως το κλειδί για έναν αξιοζήλευτο γάμο δεν είναι η αλήθεια του, αλλά τα μυστικά του.
Με συνταρακτικές αποκαλύψεις, πολλαπλούς ειρμούς και με μια πρόζα που σφύζει από ζωή και πρωτοτυπία, η Λορήν Γκροφ μας παραδίδει ένα βαθιά απολαυστικό, απαράμιλλο μυθιστόρημα για την αγάπη, την τέχνη, τη δύναμη. 

«Το σώμα: Ένας ταξιδιωτικός οδηγός» του Μπιλ Μπράισον από τις εκδόσεις Μεταίχμιο 

Ένα αξέχαστο ταξίδι στο ανθρώπινο σώμα και την περιπέτειά του, από την κορυφή μέχρι τα νύχια, με ιδανικό ξεναγό: έναν από τους πλέον ενδιαφέροντες, διασκεδαστικούς και συναρπαστικούς συγγραφείς του καιρού μας.

«Περνάμε όλη μας τη ζωή σε ένα σώμα κι ωστόσο οι περισσότεροι από εμάς ουσιαστικά δεν έχουμε ιδέα πώς λειτουργεί και τι συμβαίνει μέσα του. Η ιδέα του βιβλίου είναι, με απλά λόγια, να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε τον εξαιρετικό μηχανισμό που είναι ο εαυτός μας». Στο βραβευμένο μπεστ σέλερ «Μικρή ιστορία περί των πάντων (σχεδόν)», ο Bill Bryson κατόρθωσε το φαινομενικά ακατόρθωτο, κάνοντας την επιστήμη του κόσμου μας τόσο κατανοητή, όσο και διασκεδαστική, για εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο. 

Τώρα στρέφει την προσοχή του προς τα μέσα, για να εξερευνήσει το ανθρώπινο σώμα, τη λειτουργία του και την εξαιρετική ικανότητά του να θεραπεύεται. Γεμάτο από εντυπωσιακά δεδομένα και συναρπαστικές ιστορίες, το βιβλίο είναι μια εξαιρετική, συχνά πολύ αστεία απόπειρα να καταλάβουμε το θαύμα της σωματικής και νευρολογικής μας σύστασης.

ΚλειδάριθμοςΚέδροςΜεταίχμιοΩκεανόςΚαστανιώτης