Βιβλίο|15.12.2019 18:15

Πέντε βιβλία που αξίζει να διαβάσεις αυτή την εβδομάδα (15-21/12/2019)

Άγγελος Γεραιουδάκης

Ώρα να απολαύσεις τη μυρωδιά των σελίδων και να φτιάξεις εικόνες με το δικό σου μυαλό. Ανατρέχοντας στις πρόσφατες κυκλοφορίες των εκδοτικών οίκων, βρήκαμε τις καλύτερες επιλογές για να σου προκαλέσουν συναίσθημα, γέλιο, να σε ταξιδέψουν, να σου μάθουν το μεγαλείο της αγάπης και να σε οδηγήσουν σε μονοπάτια σκέψης που ούτε καν είχες φανταστεί. 

«Ξένο δέρμα» της Τάνα Φρεντς από τις εκδόσεις Μεταίχμιο 

Η νέα ιστορία της Τάνα Φρεντς αποτελεί την ιδανική συνέχεια του πρώτου της θρίλερ, «Στο Δάσος». Η συγγραφέας παίζει με τη φαντασίωση κάθε μοναχικού παιδιού που θα ήθελε να ζήσει μια παράλληλη ζωή. Η Κάσι είναι το αιώνια χαμένο παιδί για το οποίο δεν μπορείς παρά να νοιάζεσαι πραγματικά.

Έξι μήνες μετά τα τραγικά περιστατικά στο Νοκναρί που ανέτρεψαν όλες τις βεβαιότητες στη ζωή της, η Κάσι Μάντοξ έχει μετατεθεί από το Τμήμα Ανθρωποκτονιών του Δουβλίνου και δεν προτίθεται να επιστρέψει ως τη στιγμή που ένα επείγον τηλεφώνημα τη στέλνει σε μια σχεδόν απόκοσμη σκηνή εγκλήματος. Το θύμα μοιάζει τρομερά με την Κάσι, ενώ το όνομα της νεκρής γυναίκας, Αλεξάντρα Μάντισον, είναι ένα ψευδώνυμο που η νεαρή αστυνομικός χρησιμοποιούσε όταν δούλευε ως μυστική. Η Κάσι θα πρέπει για άλλη μια φορά να μπει σε ξένο δέρμα, προκειμένου να ανακαλύψει όχι μόνο ποιος σκότωσε αυτή την κοπέλα, αλλά και, το σημαντικότερο, ποια ήταν η πραγματική της ταυτότητα.

«Η γη της σκιάς» της Ελίζαμπεθ Κόστοβα από τις εκδόσεις Ωκεανός 

Ένα μεστό μυθιστόρημα που διαδραματίζεται στο παρόν και στο παρελθόν. Παράλληλα, αποκαλύπτει τα σκοτεινά μυστικά της Βουλγαρίας, μιας όμορφης και ταραγμένης χώρας. Μια νεαρή Αμερικανίδα, η Αλεξάνδρα Μπόιντ, ταξιδεύει στη Σόφια της Βουλγαρίας, ελπίζοντας ότι η ζωή στο εξωτερικό θα γιατρέψει τις πληγές που προκάλεσε η απώλεια του αγαπημένου της αδελφού. Λίγο μετά την άφιξή της σε αυτήν την μυστηριώδη πόλη της Ανατολικής Ευρώπης, βοηθά ένα ηλικιωμένο ζευγάρι να μπει σε ένα ταξί και αντιλαμβάνεται, πολύ αργά όμως, ότι κατά λάθος έχει πάρει μία από τις αποσκευές τους.

Μέσα στην τσάντα βρίσκει ένα περίτεχνα σκαλισμένο ξύλινο κουτί, που έχει χαραγμένο ένα όνομα: Στόγιαν Λάζαροφ. Ανοίγοντας το καπάκι του, ανακαλύπτει ότι κρύβει μια τεφροδόχο γεμάτη με ανθρώπινες στάχτες. Η Αλεξάνδρα, στην προσπάθειά της να εντοπίσει την οικογένεια και να της επιστρέψει το πολύτιμο αντικείμενο, θα βρεθεί στα χνάρια ενός ταλαντούχου μουσικού, η ζωή του οποίου σφραγίστηκε από την πολιτική καταπίεση. Πολύ σύντομα θα συνειδητοποιήσει ότι η αποκάλυψη αυτή κρύβει πολλούς κινδύνους για την ίδια της τη ζωή.

«Ο μεγάλος υπηρέτης» του Δημήτρη Σωτάκη από τις εκδόσεις Κέδρος 

Ένα μυθιστόρημα για τη μάχη του ανθρώπου με τον εαυτό του, για την ψευδαίσθηση που δημιουργεί η δύναμη της εξουσίας. Ένας επιχειρηματίας προσλαμβάνει στο σπίτι του έναν βοηθό, προκειμένου να βάλει τη χαοτική καθημερινότητά του σε μια τάξη. Από τη στιγμή όμως που θα ξεκινήσει αυτή η συγκατοίκηση, μια σειρά από παράξενα γεγονότα οδηγούν αυτή την ιστορία σε απρόβλεπτα και σκοτεινά μονοπάτια.

«Nothing more - Τίποτα περισσότερο» της Άννα Τοντ από τις εκδόσεις Λιβάνη 

Οι ουρανοξύστες και οι φρενήρεις ρυθμοί της Νέας Υόρκης δεν έχουν καμία σχέση με το μέρος όπου μεγάλωσε ο Λάντον Γκίμπσον, γι' αυτό και η μετάβαση στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης είναι δύσκολη. Όμως αρχίζει να εγκλιματίζεται, έχει βρει μια δουλειά, η οποία καλύπτει κάποια από τα έξοδά του, απολαμβάνει τη φοίτηση στη σχολή του και μόνο μερικές φορές έχει συναντήσει τυχαία την πρώην του, την Ντακότα. Ξέρετε, εκείνη που για χάρη της επέλεξε το NYU… πριν τον παρατήσει.

Για καλή του τύχη, η καλύτερή του φίλη, η Τέσα, μοιράζεται μαζί του ένα μικρό διαμέρισμα στο Μπρούκλιν. Κι επειδή και η δική της σχέση με τον πρώην της είχε σκαμπανεβάσματα, γίνεται καλή ακροάτρια όταν ο Λάντον βρίσκεται μπερδεμένος σε ένα είδος ερωτικού τριγώνου – ή μήπως γόρδιου δεσμού; Όπως κι αν την περιγράψει κανείς, η κατάσταση είναι ένα χάος. Ένα συναρπαστικό χάος. Ίσως μάλιστα ένα εθιστικό χάος, ανάμεσα σε όμορφα κορίτσια.

«Ο κουρσάρος» της Φανής Πανταζή από τις εκδόσεις Ψυχογιός 

Η ιστορία μας μεταφέρει στα τέλη του 19ου αιώνα. Ο Τζώρτζης και η Ασημίνα μεγαλώνουν στη Σύρο και αγαπιούνται από παιδιά. Όταν ο Τζώρτζης αναλαμβάνει την επιχείρηση του παππού του και μπορεί πια να παντρευτεί την αγαπημένη του, πέφτει θύμα απαγωγής από πειρατές. Ύστερα από χρόνια καταφέρνει να απελευθερωθεί και επιστρέφοντας στη Σύρο πιάνει ξανά τα ηνία της επιχείρησής του και απολύει τον άνθρωπο που είχε οργανώσει την απαγωγή του για να σφετεριστεί τη θέση του. Ο Τζώρτζης και η Ασημίνα μπορούν επιτέλους να παντρευτούν αλλά η ευτυχία τους δεν κρατάει πολύ, γιατί η κακιά μοίρα της Ασημίνας τη ρίχνει στο χαρέμι του σουλτάνου. Κι από εκεί μόνο μια γυναίκα νεκρή μπορεί να βγει. Κι όμως... Η ιστορία συνεχίζεται, και στην Αλεξάνδρεια ξεδιπλώνεται ακόμα μια ιστορία αγάπης.

«Από μικρό παιδί άκουγα την ιστορία της πανέμορφης προ-προγιαγιάς μου από τη Σύρο. Ήταν κυριολεκτικά απίστευτη, ένα μυθιστόρημα απ' αυτά που μόνο η ζωή μπορεί να πλάσει. Μέχρι που, στο τέλος, αποφάσισα να την κάνω βιβλίο και είναι αυτό που κρατάτε στα χέρια σας. Ήταν γυναίκα καραβοκύρη, μια αρχόντισσα ξακουστή σ' όλο το νησί για την εξυπνάδα και την ομορφιά της. Στάθηκε όμως αρκετό ένα καπρίτσιο της τύχης για να βρεθεί από τα σαλόνια της Ερμούπολης στο χαρέμι του σουλτάνου κι από κει στην κοσμοπολίτικη Αλεξάνδρεια. Ήταν ένα ταξίδι παραμυθένιο, απ' αυτά που δε βάζει ο νους του ανθρώπου.

Έτσι, μαζί με τους ήρωές μου, ταξίδεψα κι εγώ στην αρχοντική Σύρο, εκεί όπου σμίγουν αρμονικά Ανατολή και Δύση, περπάτησα στα καλντερίμια και μπήκα στα μεγαλόπρεπα νεοκλασικά που αντικρίζουν το πέλαγο. Ύστερα πήγα στην Κωνσταντινούπολη, ρέμβασα νωχελικά στον Βόσπορο, αφέθηκα να χαθώ στα απέραντα παζάρια, μέθυσα από αρώματα, μουσικές και γεύσεις και θαύμασα ξακουστά παλάτια. Και τέλος, βρέθηκα στη λαμπερή, κοσμοπολίτικη Αλεξάνδρεια, στο σταυροδρόμι των πολιτισμών, κι ένιωσα την ελληνική αύρα που έφτανε ως εμένα από την αρχαιότητα. Σ' αυτό το ταξίδι ελπίζω να παρασύρω κι εσάς...»

ΛιβάνηςΨυχογιόςΚέδροςΜεταίχμιοΩκεανός