Βιβλίο|24.12.2019 17:28

Χριστούγεννα 2019: 26 βιβλία για να διαβάσετε τις ημέρες των διακοπών

Άγγελος Γεραιουδάκης

Τα Χριστούγεννα αποτελούν μια ξεχωριστή γιορτή για όλους και ιδιαίτερα για τη λογοτεχνία. Ανατρέχοντας στις πρόσφατες κυκλοφορίες των εκδοτικών οίκων, βρήκαμε τις καλύτερες επιλογές για να σου προκαλέσουν συναίσθημα, γέλιο, να σε ταξιδέψουν, να σου μάθουν το μεγαλείο της αγάπης και να σε οδηγήσουν σε μονοπάτια σκέψης που ούτε καν είχες φανταστεί. 

«Το Ινστιτούτο» του Στίβεν Κινγκ από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος 

O μετρ του τρόμου επιστρέφει στα κλασικά του θέματα, υφαίνοντάς τα στην Αμερική της περιόδου της κρίσης. Αργά τη νύχτα, σ’ ένα ήσυχο προάστιο της Μινεάπολης, άγνωστοι εισβάλλουν στο σπίτι της οικογένειας Έλις και, αφού δολοφονούν αθόρυβα τους γονείς τού δωδεκάχρονου Λουκ, τον απάγουν και τον επιβιβάζουν σ’ ένα μαύρο SUV. Ο Λουκ ξυπνάει στο Ινστιτούτο, σ’ ένα δωμάτιο ίδιο με το δικό του, αλλά χωρίς παράθυρα. Έξω από τη δική του πόρτα υπάρχουν άλλες πόρτες, πίσω από τις οποίες κρατούνται άλλα παιδιά με ιδιαίτερες ικανότητες, όπως η τηλεπάθεια και η τηλεκίνηση. Έχουν έρθει κι αυτά εδώ με παρόμοιο τρόπο. Είναι η Καλίσα, ο Νικ, ο Τζορτζ, η Άιρις και ο δεκάχρονος Έιβερι Ντίξον.

Σ’ αυτό το σκληρό ίδρυμα, η διευθύντρια, η κυρία Σίγκσμπι, και το προσωπικό της είναι είναι απόλυτα αφοσιωμένοι στον σκοπό τους: να αποσπάσουν από τα παιδιά τη δύναμη στην οποία οφείλουν τα υπερφυσικά τους χαρίσματα. Δεν υπάρχουν ηθικοί ενδοιασμοί. Αν συνεργάζεσαι, κερδίζεις μάρκες για τους αυτόματους πωλητές σνακ και αναψυκτικών. Αν όχι, η τιμωρία είναι σκληρή. Ένα ένα, τα παιδιά εξαφανίζονται και ο Λουκ ψάχνει απεγνωσμένα να ξεφύγει. Όμως κανείς έως τώρα δεν έχει δραπετεύσει από το Ινστιτούτο… Ανείπωτα τρομακτικό, όσο και η Πύρινη οργή, αλλά με τη δύναμη της παιδικής ματιάς του Αυτό, το Ινστιτούτο είναι μια τραγική και συγκλονιστική ιστορία όπου το καλό αντιμάχεται το κακό σ’ έναν κόσμο όπου οι καλοί δεν νικούν πάντα.

«Η σιωπή της λευκής πόλης» της Εύας Γκαρθία Σάενθ ντε Ουρτούρι από τις εκδόσεις Ψυχογιός

Ένα καθηλωτικό, σκοτεινό θρίλερ, όπου θρύλοι, αρχαιολογία και οικογενειακά μυστικά συνθέτουν ένα πυκνό μυστήριο. Κι όπου ο μεγαλύτερος πρωταγωνιστής είναι η ίδια η Βιτόρια, η γοητευτική πρωτεύουσα της Χώρας των Βάσκων. 

Ο χαρισματικός αρχαιολόγος Τάσιο Ορτίθ ντε Θάρατε, καταδικασμένος για τα εγκλήματα που τρομοκράτησαν τη Βιτόρια πριν από δύο δεκαετίες, πρόκειται να βγει από τη φυλακή, όταν οι φόνοι ξαναρχίζουν. Στον Παλαιό Καθεδρικό ένα ζευγάρι εικοσάχρονων εντοπίζονται νεκροί. Είναι γυμνοί κι έχουν και οι δύο τσιμπήματα μελισσών στον λαιμό. Και δε θα είναι οι μόνοι. Ο νεαρός αστυνομικός Ουνάι Λόπεθ ντε Αγιάλα, ο «Κράκεν», όπως τον φωνάζουν όλοι, ειδικευμένος προφάιλερ, θέλει πάση θυσία να σταματήσει τους φόνους. Μια πρόσφατη προσωπική τραγωδία, όμως, τον εμποδίζει να τους δει ως άλλη μια υπόθεση. Οι μέθοδοί του δυσαρεστούν την Άλμπα, την επικεφαλής της έρευνας, με την οποία διατηρεί μια αμφιλεγόμενη σχέση. Και στο μεταξύ, ο χρόνος τρέχει εναντίον τους και η απειλή παραμονεύει σε κάθε γωνιά της πόλης.

«Ο θάνατος του 007» του Άντονι Χόροβιτς από τις εκδόσεις Διόπτρα 

Ένας Βρετανός πράκτορας επιπλέει στα νερά της Γαλλικής Ριβιέρας, δολοφονημένος από άγνωστο χέρι. Αποφασισμένος να ξεσκεπάσει την αλήθεια, ο Τζέιμς Μποντ μπαίνει σε έναν κόσμο γρήγορων αυτοκινήτων, διά­σημων καζίνο και πολυτελών γιοτ. Όμως, κάτω από τη χλιδή κρύβονται σκιές και σύντομα θα έρθει αντιμέτωπος με ένα επικίνδυνο δίκτυο οργανωμένου εγκλήματος. Είναι η ώρα για τον Μποντ να κερδίσει την άδεια να σκοτώνει. Πρέπει να βρει τους ενόχους και να ξεδιπλώσει το καταστροφικό τους σχέδιο πριν γίνει ο ίδιος το επόμενό τους θύμα. 

Με υλικό από ένα προσχέδιο του Ίαν Φλέμινγκ για μια αμερικανική τηλεοπτική σειρά που δεν γυρίστηκε ποτέ, o Anthony Horowitz φτιάχνει ένα γλαφυρό, κινηματογραφικό, γεμάτο ανατροπές έργο, που μένει απόλυτα πιστό στο ύφος του μεγάλου συγγραφέα.

«Xωρίς αύριο - Killing Eve Κωδικός Βιλανέλ» του Λουκ Τζένινγκς από τις εκδόσεις Λιβάνη

Το ιλιγγιώδες θρίλερ που ενέπνευσε τη μεγάλη τηλεοπτική επιτυχία «Killing Eve». Στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου στη Βενετία, όπου μόλις ολοκλήρωσε μια δολοφονία ρουτίνας, η Βιλανέλ δέχεται ένα τηλεφώνημα αργά το βράδυ. Η Ιβ Πολάστρι έχει ανακαλύψει ότι κάποιο υψηλόβαθμο στέλεχος της MI5 πληρώνεται από τους Δώδεκα, μια πανίσχυρη, ανελέητη μυστική οργάνωση. Καθώς η Ιβ προσπαθεί απεγνωσμένα να ενώσει τα κομμάτια του παζλ, η Βιλανέλ την αναζητά για να τη σκοτώσει.

Η διαμάχη ανάμεσα στις δύο γυναίκες εντείνεται, όπως και η αμοιβαία εμμονή τους, και όταν η δράση μεταφέρεται από την Αυστρία στην καρδιά της Ρωσίας, η Ιβ αρχίζει τελικά να ξεδιαλύνει το αίνιγμα της πραγματικής ταυτότητας της αντιπάλου της. Αλλά η μοίρα έχει άλλα σχέδια. Μια απρόσμενη ανακάλυψη θα ενώσει τις δυο γυναίκες, που προκειμένου να επιβιώσουν θα γίνουν κομμάτι ενός αόρατου κόσμου, του κόσμου των σκιών...

Η Βιλανέλ δεν έχει τάση για αυτολύπηση, όμως η διαταγή να σκοτώσει τον εντολοδότη της, που όχι μόνο την εκπαίδευσε, αλλά είναι και φίλος της, την ταράζει. Στο κάτω κάτω, άνθρωπος είναι κι εκείνη. Τώρα που λείπει, τον νοσταλγεί. Μπορεί οι κρίσεις του να ήταν στυγνές, μπορεί να την επέκρινε δριμύτατα για την απερισκεψία της, όμως έμπαινε στον κόπο να ασχοληθεί. Είχε επίγνωση της σπανιότητάς της, έβλεπε την ατάραχη βαναυσότητά της, την ανικανότητα να νιώσει τύψεις.

Η Ιβ χρόνια τώρα επιζητούσε επιδοκιμασία για την επαγγελματική ικανότητά της, χωρίς να σκέφτεται πολύ την εικόνα της. Μα τώρα που βλέπει πώς οι γυναίκες απολαμβάνουν την κομψότητα και τον αισθησιασμό τους, θέλει να μην την εκτιμούν μόνο για το κοφτερό μυαλό της. Φαίνεται τελικά ότι δεν έχει τόση ανοσία στην πολυτέλεια και στην καθαρά αισθησιακή όψη της ζωής.

«Στον οίκο των ψεμάτων» του Ίαν Ράνκιν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο 

Η 22η περιπέτεια του επιθεωρητή Ρέμπους – Νούμερο ένα στις λίστες των μπεστ σέλερ της Μ. Βρετανίας.Δώδεκα χρόνια µετά την εξαφάνισή του ένας ιδιωτικός ερευνητής εντοπίζεται νεκρός, κλειδωµένος στο εσωτερικό ενός αυτοκινήτου που είναι κρυµµένο βαθιά µέσα σε ένα δάσος. Το χειρότερο –και για την οικογένειά του και για την αστυνοµία– είναι ότι το πτώµα του βρέθηκε σε µια περιοχή που είχε ήδη ερευνηθεί. Η επιθεωρήτρια Σιβόν Κλαρκ συµµετέχει στη νέα έρευνα που σκοπό έχει να αποκαταστήσει τα λάθη που έγιναν την πρώτη φορά. Υπήρχαν πάντα υποψίες σχετικά µε τον τρόπο που είχε διεξαχθεί η έρευνα στο παρελθόν και τώρα –έπειτα από τόσα χρόνια που τα ερωτήµατα έµεναν αναπάντητα– ήρθε η ώρα να αποκαλυφθεί η αλήθεια.

Κάθε εµπλεκόµενος αστυνοµικός πρέπει να ανακριθεί και απ’ ό,τι φαίνεται όλοι όσοι συµµετείχαν στην πρώτη έρευνα έχουν κάτι να κρύψουν και πάρα πολλά να χάσουν. Υπάρχει, όµως, κάποιος που ξέρει καλά πού µπορεί να βγάλει αυτός ο δρόµος – και ότι αυτό µπορεί να είναι το τέλος του: ο Τζον Ρέµπους.

«Το τέρας» του Φρανκ Γκολντάμερ από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος

Μια στυγνή δολοφονία γίνεται αφορμή να αποκαλυφθεί μια μεγάλη συνωμοσία στα συντρίμμια της μεταπολεμικής Δρέσδης. Ο πληθυσμός της Δρέσδης υποφέρει από τον πόλεμο που δεν λέει να τελειώσει και από τις στερήσεις. Οι αντιαεροπορικοί συναγερμοί είναι καθημερινή υπόθεση. Ο επιθεωρητής Μαξ Χέλερ καλείται να δει το πτώμα μιας γυναίκας που έχει κακοποιηθεί φριχτά.

Η φήμη κυκλοφορεί αμέσως: δράστης είναι το «Τέρας» που κυκλοφορεί τις νύχτες αθόρυβα στα σοκάκια της πόλης. Μέσα στο χάος που επικρατεί τον τελευταίο χειμώνα του πολέμου, ο Χέλερ προσπαθεί να εξιχνιάσει το έγκλημα αλλά βρίσκεται σε αδιέξοδο. Όταν τον Φεβρουάριο του 1945 η πόλη ισοπεδώνεται από έναν πρωτοφανή βομβαρδισμό, νέα απειλητικά στοιχεία έρχονται στο φως –και ο Χέλερ ξεκινά μια επικίνδυνη αναζήτηση για να ξεσκεπάσει το «Τέρας».

«Η άλλη γυναίκα» της Ε. Γκ. Σκοτ από τις εκδόσεις Λιβάνη

Ένα απίστευτο ψυχολογικό θρίλερ για τα μυστικά και την εκδίκηση, από την οπτική ενός άντρα και μιας γυναίκας. Η ιστορία δύο ανθρώπων παγιδευμένων σε δεσμά εξαιρετικά επικίνδυνα. 

Ο Πολ και η Ρεμπέκα είναι ένα ζευγάρι που ο καθένας έχει το δικό του σκοτεινό παρελθόν. Πνιγμένοι στα πάθη τους, μεταμορφώνονται και σταδιακά αλλάζουν στάση ο ένας απέναντι στον άλλο, κάτι που απειλεί τον γάμο τους, την ελευθερία και τη λογική τους. Η Ρεμπέκα, χαμένη στον εθισμό, ανακαλύπτει ότι ο σύζυγός της όχι μόνο την απατά, αλλά και ότι σχεδιάζει να οικοδομήσει μια νέα ζωή με μια άλλη γυναίκα. Εγκλωβισμένη στον προσωπικό της λαβύρινθο, υφαίνει την εκδίκησή της.

Η Άλλη Γυναίκα είναι μια συγκλονιστική ιστορία γεμάτη μυστήριο, ένα αξέχαστο πορτρέτο ενός γάμου που καταρρέει, μια ιστορία για το πώς η αγάπη μπορεί να μεταμορφωθεί σε κάτι πολύ απειλητικό. Είναι ένα μυθιστόρημα για το πώς οι άνθρωποι που ζουν δίπλα μας μπορεί να κουβαλούν τα πιο σοκαριστικά μυστικά. Το σπίτι μας δεν είναι πια ασφαλές. Τις περισσότερες φορές πλαγιάζω δίπλα του και δεν μπορώ να κοιμηθώ. 

Αν κοιμηθώ, ξυπνάω κάθε νύχτα γύρω στις τρεις. Η αίσθηση ότι κάποιος είναι μέσα στο σπίτι με τραβάει από το κρεβάτι. Διασχίζω τα δωμάτια αθόρυβα, τραβώντας την κουρτίνα της ντουσιέρας, ελέγχοντας πίσω από τις κουρτίνες του σαλονιού, ψάχνοντας για εισβολείς σε ντουλάπες και κάτω από το κρεβάτι.

«Κραυγή Πολέμου» του Γουίλμπουρ Σμιθ από τις εκδόσεις Bell 

Το νέο συναρπαστικό επεισόδιο στην επική αφήγηση των περιπετειών της οικογένειας Κόρτνεϊ. Η Σάφρον μεγαλώνει σε ένα αχανές κτήμα στην Κένυα, υπό το άγρυπνο βλέμμα του πατέρα της, του σημαντικού επιχειρηματία και διακεκριμένου βετεράνου Λίον Κόρτνεϊ. Τα παιδικά της χρόνια κυλούν ειδυλλιακά, μέχρι τη στιγμή που μια οικογενειακή τραγωδία την αναγκάζει να μεγαλώσει πολύ γρηγορότερα απ’ όσο θα έπρεπε. Καθώς εξελίσσεται σε μια έφηβη γεμάτη σπιρτάδα, η δίψα της για μάθηση και περιπέτεια την οδηγεί στην Αγγλία, όπου αναπόφευκτα βρίσκεται στην καρδιά της επικείμενης θύελλας που προηγείται του Β´ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Γκέρχαρτ φον Μέερμπαχ είναι ο προνομιούχος και ιδεαλιστής μικρότερος αδερφός του Κόνρατ φον Μέερμπαχ, κληρονόμου μιας εξαιρετικά σημαντικής βιομηχανίας και ένθερμου υποστηρικτή του Ναζιστικού Κόμματος. Ο Γκέρχαρτ αγωνίζεται να παραμείνει πιστός στις αρχές του σ’ έναν κόσμο που γίνεται ολοένα και πιο σκληρός. Η φιλία του με έναν Εβραίο τον εκθέτει σε κίνδυνο και τον αναγκάζει να προβάλει αντίσταση στις δυνάμεις του κακού που έχουν κυριεύσει τη χώρα του και την οικογένειά του. Αλλά χωρίς να το ξέρει, πέφτει σε μια παγίδα που θα μπορούσε να του κοστίσει όλα όσα αγαπά και θεωρεί πολύτιμα στη ζωή του.

Καθώς ζυγώνει απειλητικά ο B´ Παγκόσμιος Πόλεμος, οι κόσμοι της Σάφρον και του Γκέρχαρτ οδηγούνται αναπόφευκτα σε σύγκρουση. Με το «Κραυγή Πολέμου», μια συναρπαστική ιστορία κατασκοπείας, περιπέτειας και αγάπης, ο Γουίλμπουρ Σμιθ επιστρέφει στην αγαπημένη του σειρά της οικογένειας Κόρτνεϊ.

«Οι παράξενες ιστορίες της κυρίας Φι»της Φωτεινής Τσαλίκογλου από τις εκδόσεις Καστανιώτης

«Μα δεν υπάρχει κανένας σοβαρός λόγος να μην πιστεύει ένας άνθρωπος στο θαύμα», τα λόγια του Πασκάλ ασπάζεται η κυρία Φι και ενδίδει στο απροσδόκητο, στο απίθανο που παραμονεύει σε κάθε μας βήμα.

Γιατί η ζωή, έτσι όπως είναι, δεν μας είναι αρκετή και η κυρία Φι εννοεί να ζήσει. Με πόνο, με αβεβαιότητα, με συντριβή, με γέλιο, με έκσταση, ακόμα και με χαμό, αλλά εννοεί να ζήσει. Και στο τέλος, ποιος ξέρει; Ίσως καταφέρει να γιατρέψει το γιο της, που πάσχει από μια παρατεταμένη και ακατανόητη θλίψη. Οι παράξενες ιστορίες της κυρίας Φι είναι αναπάντεχες, ευρηματικές, ανοιχτές σε ένα μέλλον που έτσι κι αλλιώς ανήκει μόνο στην έκπληξη.

«Η κραυγή του χελιδονιού» του Αχμέτ Ουμίτ από τις εκδόσεις Πατάκη 

Ο αστυνόµος Νεβζάτ αναλαµβάνει, µαζί µε τους βοηθούς του, τον υπαστυνόµο Αλή και την υπαστυνόµο Ζεϊνέπ, να ανακαλύψει τον δολοφόνο που εξοντώνει παιδόφιλους, µέσα σ’ ένα κλίµα αναταραχής και βίας, µέσα σε µια νέα πραγµατικότητα σηµαδεµένη από το φαινόµενο της εµπορίας ανθρώπινων οργάνων, στο οποίο καταφεύγουν για να γλιτώσουν από τη µιζέρια οι Σύροι πρόσφυγες στην Τουρκία.

«Είδα τον πόνο. Είδα αργά αργά να συρρικνώνεται η ίριδα στο µέσον των µατιών τους και κατόπιν να σκάει έξαφνα σαν κραυγή. Είδα τα τρεµάµενα χείλη, τα πρόσωπα που µετατράπηκαν σε µελισσοκέρι, τα βαθουλωµένα µάγουλα, τα διογκωµένα ζυγωµατικά, τις κόγχες των µατιών που βάθαιναν και θύµιζαν σπηλιά, τις αποξηραµένες γλώσσες µέσα στα στεγνά στόµατα. Και αντιλήφθηκα ότι η στιγµή κατά την οποία συνειδητοποιούµε την ύπαρξή µας είναι η στιγµή που σπαρταρούµε από τον πόνο...

Φοβόµουν, διότι είδα την αρχική στιγµή όταν άνθρωπος σκοτώνει τον συνάνθρωπο, άκουσα το ουρλιαχτό της νίκης του δολοφόνου, την κραυγή φόβου του θύµατος. Ούρλιαξα κι εγώ σαν δολοφόνος κι έβγαλα την κραυγή του φόβου που βγάζει το θύµα. Μου άρεσε αυτή η κατάσταση του ανθρώπου». 

«Σαββατογεννημένη» της Μαλβίνας Κάραλη από τις εκδόσεις LIFO Βιβλία 

Το εξαντλημένο αριστούργημα της Μαλβίνας Κάραλη «Σαββατογεννημένη» επανακυκλοφορεί από τα «LIFO Bιβλία», δεκαπέντε χρόνια μετά την πρώτη του έκδοση. Εκτός από τα κείμενα της πρώτης έκδοσης περιέχει και ένα παράρτημα με νέα, ακυκλοφόρητα κείμενα, ενώ το εξώφυλλο κοσμεί μια φωτογραφία της στην οδό Eυριπίδου από τον Σπύρο Στάβερη. Στον πρόλογο της νέας έκδοσης, ο εκδότης Στάθης Τσαγκαρουσιάνος αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Δεκαπέντε χρόνια έχουν περάσει από την πρώτη έκδοση του βιβλίου αυτού. Λογικά  θα έπρεπε να κοπάσει το ενδιαφέρον γύρω από τη Μαλβίνα. Δεν εμφανίζεται πια στην τηλεόραση, τα γούστα έχουν αλλάξει, η Ελλάδα γνώρισε σεισμικές αλλαγές. Κι όμως. Όλες αυτές οι αλλαγές βοήθησαν ώστε ο μύθος της να ενταθεί. Η ζήτηση του εξαντλημένου βιβλίου της ήταν αυξανόμενη στα γραφεία μας. Υπήρχε λόγος.

Οι πολλαπλές κρίσεις της τελευταίας δεκαετίας απεμπλούτισαν τα ελληνικά media από κάθε διαφορετικότητα ή τόλμη. Στο νέο ρημαδιό η ανάμνηση της Μαλβίνας φαντάζει σαν επιστημονική φαντασία. Υπήρξε ποτέ μια τέτοια περίπτωση; Τέτοιο αστραφτερό, σβέλτο, ιδιοσυγκρασιακό γράψιμο! Με τέτοιο πλούτο σε συνειρμούς και αναφορές! Με τέτοια τόλμη απέναντι στην εξουσία». 

«Ο πωλητής παρελθόντων» του Ζοζέ Ε. Αγκουαλούζα από τις εκδόσεις Opera

Ο Φέλιξ Βεντούρα είναι ένας αλμπίνος που ειδικεύεται στη δημιουργία παρελθόντων για τη νέα αστική τάξη της Ανγκόλας. Οι πελάτες του, μετά από περίπου δύο δεκαετίες συγκρούσεων για την απελευθέρωση από την πορτογαλική αποικιοκρατία, έχουν ανάγκη από ένα βελτιωμένο παρελθόν, με «πολυτελές» γενεαλογικό δέντρο, νέα προσωπική ιστορία και φωτογραφίες ένδοξων προγόνων για να εξασφαλίσουν ένα μέλλον με καλές προοπτικές. Ο πωλητής παρελθόντων είναι ένα στοχαστικό μυθιστόρημα για τη μνήμη και τις επιλεκτικές διαδρομές που ακολουθεί όταν ανασύρει ανύπαρκτα συμβάντα, ξεχνώντας γεγονότα αδιαμφισβήτητα, όπως το χρώμα του δέρματος. 

Σε μια συνέντευξή του, ο συγγραφέας εξηγεί τι μπορεί να σημαίνει μαύρος και τι λευκός: «Τα πάντα εξαρτώνται από την κατάσταση. Γνωρίζω Βραζιλιάνους που ανακάλυψαν ότι είναι μαύροι όταν έφτασαν στις ΗΠΑ και, αντιθέτως, Aμερικανούς που, ενώ στη χώρα τους ήταν μαύροι, στην Αφρική θεωρήθηκαν λευκοί. Όταν ο βορειοαμερικανός ποιητής Λάνγκστον Χιούζ είχε επισκευθεί τη Νιγηρία, διαμαρτυρήθηκε για την απαγόρευση εισόδου του σε μια θρησκευτική τελετή. "Μα… είμαι κι εγώ μαύρος" είπε, για να πάρει την απάντηση: "Κύριε, μαύρος μπορεί να είστε στη χώρα σας. Εδώ, αυτό να το ξεχάσετε"».

«Περαστικά» της Μαρίας Μαυρικάκη από τις εκδόσεις Αίολος 

Μία ακόμα Επιτροπή ορίζεται στη χώρα μας και συνεδριάζει τακτικά επί μήνες, με τα μέλη της να φλυαρούν και να συγκρούονται χωρίς να καταλήγουν σε κάποιο πόρισμα. Με τον ερχομό του καλοκαιριού, το έργο της Επιτροπής μεταφέρεται σ' ένα κυκλαδίτικο νησί όπου και δοκιμάζεται στην πράξη.
Τα ερωτικά βάσανα όσων εμπλέκονται στο εγχείρημα παρουσιάζουν πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τα συντεχνιακά τους. Τα μέλη της Επιτροπής μπορεί να διαφέρουν στην εικόνα, μοιάζουν όμως μέσα τους ανέλπιστα πολύ. Πονούν, ερωτεύονται και πληγώνονται με τον ίδιο τρόπο, ξεχνώντας πως όλα στη ζωή είναι περαστικά.

Δυο παράλληλες αφηγήσεις· δυο ξεχωριστές φωνές, η μία ψύχραιμη κι η άλλη παθιασμένη, αφηγούνται τα ευτράπελα των μηχανισμών της εξουσίας και της ανίκητης γραφειοκρατίας στο ελληνικό Δημόσιο, αλλά και την κυρίαρχη δύναμη του έρωτα, ιδίως όταν αυτός παραμένει ανεκπλήρωτος.

«Έλα να με βρεις» του Αντρέ Ασιμάν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Η πολυαναμενόμενη συνέχεια του «Να με φωνάζεις με τ’ όνομά σου». Μετρ στην απόδοση των πιο µύχιων στιγµιότυπων και των πιο λεπτών συναισθηµατικών αποχρώσεων που συνιστούν την ουσία του πάθους, ο Aciman µας ξανασυστήνει τους ήρωές του, τους οποίους βρίσκουµε χρόνια µετά την πρώτη τους γνωριµία σε διαφορετικές φάσεις της ζωής τους.

Ο πατέρας του Έλιο, ο Σάµιουελ, ταξιδεύει από τη Φλωρεντία στη Ρώµη για να επισκεφθεί τον Έλιο, ο οποίος σταδιοδροµεί ως προικισµένος κλασικός πιανίστας. Μια τυχαία συνάντηση στο τρένο µε µια όµορφη νεαρή γυναίκα θα ανατρέψει τα σχέδια του Σάµι και θα αλλάξει τη ζωή του για πάντα. Ο Έλιο µετά από λίγο καιρό µετακοµίζει στο Παρίσι, όπου θα αποκτήσει µια σηµαντική σχέση, ενώ ο Όλιβερ, οικογενειάρχης και καθηγητής πλέον στη Νέα Αγγλία, σκέφτεται σοβαρά να ξαναδιασχίσει τον Ατλαντικό για ένα ταξίδι επιστροφής στην Ευρώπη.

Ένα συγκινητικό μυθιστόρημα για τις πολλές και διαφορετικές όψεις του έρωτα που προσπαθεί να δώσει απάντηση στο αγωνιώδες ερώτημα: Πεθαίνει ποτέ η αληθινή αγάπη;

«Ήρωες και Αντιήρωες» της Διδώς Σωτηρίου από τις εκδόσεις Κέδρος

30 διηγήματα που καλύπτουν 60 χρόνια από τη ζωή της συγγραφέως και της χώρας. Η Σχολή Γυναικείας Μορφώσεως, που αργότερα της είχαν δώσει οι ιδιοκτήτες τον πομπώδη τίτλο Ακαδημία Γυναικείας Μορφώσεως, δεν ήταν ούτε ανώτερη ούτε μέση ούτε καν παιδεία. Ήταν μια κερδοφόρα επιχείρηση, που δημιούργησαν στη δεκαετία του ’20, με πελατεία κακομαθημένα πλουσιοκόριτσα που οι γονείς τους τα προόριζαν για νυφοπάζαρα περιωπής. Διδάσκονταν σ’ αυτή την ακαδημία ό,τι χρειάζονταν τα κορίτσια της "καλής τάξης" - γαλλικά, αγγλικά, πιάνο, χορό, ζωγραφική, λίγα πασαλείμματα ελληνικής και ξένης λογοτεχνίας, ιστορία της Τέχνης, γυμναστική, υγιεινή, κεντήματα και μαθήματα μαγειρικής, «Πώς να ικανοποιείτε τον στόμαχον του μέλλοντος συζύγου με γαργαλιστικά εδέσματα...», όπως έλεγε και η στρουμπουλή καθηγήτρια των οικοκυρικών κυρία Φούλα.

Τα περισσότερα κορίτσια την ανέχονταν αυτή την υποβαθμισμένη ψευτοπαιδεία. Ήταν όμως και κάμποσα άλλα, θύματα του συντηρητισμού των γονιών και των κηδεμόνων τους, που τα τραβούσαν από το κλασικό γυμνάσιο, για να πάψουν να ονειρεύονται πανεπιστημιακές και άλλες ανώτερες σπουδές, κι ας είχαν και μυαλό και θέληση για κάτι καλύτερο.

«Κράτησε κανένας για ταξί;» του Γιώργου Κλεφτογιώργου από τις εκδόσεις Καστανιώτης

Η πρόσφατη ιστορία της Ελλάδας στην αλλαγή του 20ού με τον 21ο αιώνα μέσα από μια απολαυστικά ρεαλιστική και ενίοτε αλληγορική περιγραφή καταστάσεων που σημάδεψαν την καθημερινότητα, τις επιλογές μας και την αισθητική της χώρας. Οι καταβολές και οι μνήμες ενός κόσμου από τον Εμφύλιο και αργότερα τη Χούντα, που κυνηγήθηκε, έζησε στην αφάνεια, στη φτώχεια και στον αποκλεισμό και ξαφνικά βρέθηκε στο προσκήνιο.

Πόσο έτοιμος ήταν να διαχειριστεί τις αλλαγές; Πώς τις βίωσε; Πώς τις ενσωμάτωσε στην καθημερινότητά του; Οι επιδοτήσεις, η εκμετάλλευση των «κουτόφραγκων», το Χρηματιστήριο, οι βίλες και τα πανάκριβα αυτοκίνητα ήταν το ξεφάντωμα μιας κοινωνίας ή η δικαίωση ενός καταπιεσμένου λαού; Και τι έμεινε από όλα αυτά; Πόσο λυτρωτικό ή πόσο πικρό μπορεί να είναι το γέλιο που αφήνουν οι σελίδες του βιβλίου, αν σκεφτούμε τι ακολούθησε στη συνέχεια; Και τελικά, πώς θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα; Κράτησε κανένας για ταξί ή θα γυρίσουμε με τα πόδια;

«Κλάματα» της Γλυκερίας Μπασδέκη από τις εκδόσεις LIFO Βιβλία 

Τα «Κλάματα» της Γλυκερίας Μπασδέκη είναι μια συλλογή από μικρά κείμενα μεγάλης πρωτοτυπίας και λεπτότητας, που δεν θυμίζουν τίποτα. Δεν κατατάσσονται ούτε στο πεζό ούτε στην ποίηση — μοιάζουν περισσότερο με λαϊκά τραγούδια από πανηγυρτζή, που δεν ξέρεις αν ίδρωσε ή κλαίει με το δεκάευρο κολλημένο στο κούτελο. Συνιστούν ένα καλειδοσκόπιο μαγευτικό, σπαρακτικής ειλικρίνειας, από την πιο μοναχική και ακατάτακτη φωνή της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας.

«Θέλω να με πας στα πανηγύρια. Σ’ αυτά τα τριήμερα που τραγουδάει η Ξανθή Περράκη ακόμη κι όταν δεν τραγουδάει, με χάρτινα τραπεζομάντιλα μες στη λίγδα, να καθίσουμε κάτω απ’ τα ηχεία, να μην ακούς αυτά που σου λέω και να μην καταλαβαίνω αυτά που μου λες. Να είναι της Παναγιάς ανήμερα και να ’χει κλάψει η εικόνα και να ’χουν βγει τα φιδάκια να γλείψουν τα δάκρυα και να ’χουν μοσχοβολήσει τα κρινάκια.

Όλα να ’ναι νάι νάι νάι κι εσύ ο πιο Παναγιώτης, γιατί θα σ’ έχω ξεματιάσει αποβραδίς με λάδι και αλάτι και θ’ αστράφτεις σαν πάλκο. Κι όλο θα φέρνεις μπίρες κουτάκια με το εύκολο άνοιγμα και θα με ταΐζεις λουκάνικα με πράσο μέχρι ν’ ανοίξει το στομάχι απ’ την τόση ευτυχία και να πεταχτούν οι λέξεις που έκρυβα πρόχειρα στους πεπτικούς σωλήνες και σ’ άλλες θαλάσσιες σπηλιές. Και μπίρα την μπίρα, ηχείο το ηχείο, γαρίφαλο το γαρίφαλο, τίποτε δεν θα ’ναι ακριβώς το ίδιο.

Θα λέμε ότι έχουμε ονομαστική και μας λένε Μαρία Μοντεσσόρι και Γιούλα Παναγιούλα και Παναΐτ Ιστράτι και Ξανθή Περράκη και ό,τι γιορτάζει και δεν γιορτάζει ανήμερα. Θα λέμε, θα τρώμε και θα δεχόμαστε ευχές. Γιατί έτσι είναι τα πανηγύρια που δεν πήγαμε, αλλά θα πάμε. Τρεις ημέρες μέγα θάμα είναι και μετά μαζεύει η ορχήστρα».

«Το βιβλίο των μικρών θαυμάτων» του Χουάν Χαθίντο Μουνιόθ Ρένχελ από τις εκδόσεις Opera

Ο Χουάν Χαθίντο Μουνιόθ Ρένχελ είναι ένας από τους πιο διακεκριμένους ισπανούς συγγραφείς διηγημάτων και μικρών κειμένων, με περισσότερα από πενήντα εθνικά και διεθνή βραβεία στο ενεργητικό του. Έχει ήδη αναγνωριστεί από τον διεθνή Τύπο και την κριτική ως ένας από τους αξιότερους συνεχιστές της συγγραφικής παράδοσης του Καλβίνο και του Μπόρχες, ενώ μερικά από τα διηγήματά του έχουν συμπεριληφθεί στις σημαντικότερες ανθολογίες της Ισπανίας.

Υπάρχουν μικροσκοπικά περιστατικά που, χωρίς κανείς να το αντιληφθεί, έχουν τη δύναμη να (μετ)αλλάξουν εντελώς το σύμπαν. Και υπάρχουν ξακουστά ιστορικά γεγονότα τόσο τυχαία που η τροπή τους θα ήταν εντελώς διαφορετική απλώς και μόνο λόγω μιας ελαφριάς αλλαγής στη διεύθυνση του ανέμου. Το βιβλίο των μικρών θαυμάτων είναι ένα δειγματολόγιο από αυτά τα μεγαλειώδη αλλά και μικροσκοπικά συμβάντα.

Είναι ένας λεπτομερής κατάλογος από θαυμαστά γεγονότα. Είναι μια διαδρομή που ξεκινάει από το βάθος των συρταριών μας, κάτω από τα κρεβάτια μας, μέσα από την ψευδοροφή του υπνοδωματίου μας και φτάνει μέχρι τους πιο μακρινούς γαλαξίες. Είναι ένα τερατολόγιο ή ένα εγχειρίδιο Θεολογίας. Ή, για να είμαστε πιο ακριβείς, μια πραγματεία περί μικροεπιστημονικής φαντασίας. Ή, ίσως, να μην είναι απολύτως τίποτα από όλα αυτά. Σε κάθε περίπτωση, ένα είναι σίγουρο, δεν είναι το βιβλίο που περιμένατε. Είναι όμως το βιβλίο που ονειρευόσασταν.

«Ανάμεσα στις βραχώδεις σχισμές με φλέβες από νεφρίτη στην έρημο του Τακλαμακάν, ζει ένας σκαραβαίος της οικογένειας  των Τενεβριονίδων που όταν λέει πλιτς-πλιτς θέλει να πει  πλατσπλάτς, και όταν λέει πλατσπλάτς θέλει να πει πλιτς-πλιτς. Εμείς περνάμε πάνω από αυτά τα μικρά έντομα αγνοώντας τα εντελώς, χωρίς καν να αντιληφθούμε ότι αυτή η ένδειξη ευφυΐας του σκαραβαίου του Τακλαμακάν εμπεριέχει στην ουσία της την πιο γνήσια ανθρώπινη πράξη, πιο χαρακτηριστική για το είδος μας ακόμα και από το γέλιο, τη συνθήκη στην οποία βασίζονται οι επιστημονικές εικασίες, η τέχνη και η κοινωνική ζωή: την ικανότητα του ψεύδεσθαι».

«Οι μάγισσες της Αγίας Πετρούπολης» της Ίμογκεν Έντουαρντ Τζόουνς από τις εκδόσεις Διόπτρα 

Το βιβλίο της Τζόουνς είναι ένα ατμοσφαιρικό ιστορικό μυθιστόρημα, εμπνευσμένο από αληθινούς χαρακτήρες, που αφηγείται τη συναρπαστική ιστορία δύο πριγκιπισσών στην Αυλή των Ρομανόφ, της τσαρίνας Αλεξάνδρας και του θρυλικού Ρασπούτιν.

Η Μιλίτσα και η Στάνα, κόρες του πάμφτωχου πια βασιλιά του Μαυροβουνίου, είναι αναγκασμένες να εκτελέσουν το καθήκον τους απέναντι στον πατέρα τους· να φύγουν από το πατρικό τους και να πάνε στην Αγία Πετρούπολη για να παντρευτούν άνδρες με εξέχουσες θέσεις στην Αυλή των Ρομανόφ. Από την πρώτη στιγμή νιώθουν απόβλητες, καθώς η αριστοκρατία τις κρατάει σε απόσταση λόγω της επαρχιώτικης καταγωγής τους και της ενασχόλησής τους με τον αποκρυφισμό. Απτόητες, αποφασίζουν να αφήσουν το στίγμα τους αναπτύσσοντας σχέση με τη μοναχική, καταθλιπτική τσαρίνα Αλεξάνδρα, με την οποία έχουν κάτι κοινό: λόγω της καταγωγής της, δεν είναι πλήρως αποδεκτή από τα μέλη της Αυλής.

Μετά από πολυάριθμες αποτυχημένες προσπάθειες να φέρει στον κόσμο έναν γιο και διάδοχο, η τσαρίνα είναι απελπισμένη και εναποθέτει τις ελπίδες της στις ειδικές γνώσεις των δύο αδελφών πάνω στη μαγεία. Όσο πιο κοντά έρχονται οι δύο αδελφές με την τσαρίνα και την αυτοκρατορική οικογένεια, τόσο περισσότερο αναβαθμίζεται το κύρος τους, ενώ αποκτούν εξουσία. Η άφιξη ενός πνευματικού σαμάνου που ακούει στο όνομα Ρασπούτιν θα σφραγίσει αμετάκλητα όχι μόνο τη δική τους μοίρα, αλλά και τη μοίρα της ίδιας της Ρωσίας.

«Το άλλο μισό» της Ελένης Κεκροπούλου από τις εκδόσεις Ωκεανός 

Ένα μυθιστόρημα για τον γάμο και την απιστία, για τα πλήγματα και τα τραύματα που η ανθρώπινη επιπολαιότητα μπορεί να καταφέρει σε έναν εύθραυστο θεσμό, τον θεσμό του γάμου, πάνω στον οποίο στηρίζεται το ίδιο το κύτταρο της κοινωνίας: η οικογένεια. Βασισμένο σε αληθινές ιστορίες καθημερινής τρέλας και στην αβάσταχτη ελαφρότητα του ανθρώπινου είναι. 

«...Μέχρι πριν λίγο καιρό πίστευα ότι είχα ένα ζεστό κι όμορφο σπιτικό που μάτωσα για να του δώσω τα καλύτερα υλικά. Του έβαλα μέσα όλη μου την αγάπη, τη στοργή, την αφοσίωση, την αθώα εμπιστοσύνη μου, την ανοχή μου, την κατανόηση, τα όμορφα παιδιά μου... κι εσένα πρώτ' απ' όλους και όλα. Μόνο που τυφλωμένη από τη λάμψη της εφήμερης ευτυχίας μου, δεν είδα ότι δεν μπήκες ποτέ μέσα για τα καλά. Φοβήθηκες το απόλυτο δόσιμο, φοβήθηκες τη φλογερή αγάπη μου, εμένα... Ήσουν με το ένα πόδι μέσα και με το άλλο έξω απ' αυτό. Το έξω τελικά σε κέρδισε. Και μείναμε εμείς, εγώ και τα παιδιά μας, να σε κοιτάμε ν' απομακρύνεσαι... Ο γάμος μου κι όσα επένδυσα σ' αυτόν, ένα δένδρο στον χειμώνα, γυμνό από τα φύλλα του. Όλα πεσμένα κάτω στο υγρό χώμα, κιτρινισμένα, ψυχομαχούν...»

«Τα χρώματα της πυρκαγιάς» του Πιερ Λεμέτρ από τις εκδόσεις Μίνωας

Τα «Χρώματα της πυρκαγιάς» είναι ο δεύτερος τόμος μιας τριλογίας που άρχισε με το «Καλή αντάμωση εκεί ψηλά» (βραβείο Goncourt 2013), ο οποίος μπορεί να διαβαστεί και ανεξάρτητα. Ο αναγνώστης θα απολαύσει και εδώ το καταπληκτικό ταλέντο και τη μαστοριά του Πιερ Λεμέτρ στην ανασύνθεση της τοιχογραφίας της εποχής του μσοπολέμου.

O τραπεζίτης Μαρσέλ Περικούρ πεθαίνει επτά χρόνια μετά την τραγική αυτοκτονία του γιου του, Εντουάρ. Η κόρη του, Μα- ντλέν, αναλαμβάνει τα ηνία της οικονομικής αυτοκρατορίας που δημιούργησε ο πατέρας της, σε μια εποχή που οι γυναίκες δεν έχουν καν το δικαίωμα να υπογράφουν επιταγές. Η μοίρα, όμως, έχει άλλα σχέδια. Μια αναπάντεχη και τραγική χειρονομία θα αλλάξει για πάντα τη ζωή της Μαντλέν και του επτάχρονου γιου της, Πολ.

Με τον πρώην σύζυγό της στη φυλακή εξαιτίας ενός τεράστιου ηθικού και οικονομικού σκανδάλου, η Μαντλέν θα βρεθεί αντιμέτωπη με τη μοχθηρία και την απληστία των ανθρώπων, τη σκληρότητα της εποχής της και τη διαφθορά του στενού της περιβάλλοντος. Πόση δύναμη θα χρειαστεί για να αντεπεξέλθει στον αμείλικτο κόσμο που την περιβάλλει;

Μπροστά σε όλες τις ανυπέρβλητες δυσκολίες η Μαντλέν θα πρέπει να ξεδιπλώσει αποθέματα εξυπνάδας και ενεργητικότητας για να επιβιώσει και να ξαναφτιάξει τη ζωή της. Προσπάθεια διπλά δύσκολη σε μια Γαλλία που παρατηρεί ανίσχυρη τα χρώματα της πυρκαγιάς που θα ανάψει σε λίγα χρόνια η άνοδος του φασισμού και θα ρημάξει όλη την Ευρώπη.

«Σπίτι από γη» του Γούντι Γκάθρι από τις εκδόσεις Αιόλος

Ο Τάικ και η Έλα ζουν στο Τέξας, σ’ ένα ξύλινο χαμόσπιτο, μια παράγκα· ονειρεύονται ένα κανονικό σπίτι, όπου θα μπορούν να προστατεύονται απ’ το κρύο, τη ζέστη και την ατέλειωτη σκόνη που φωλιάζει παντού. Χάρη σ’ ένα φυλλάδιο οδηγιών του υπουργείου Γεωργίας ο Τάικ καταφέρνει ν’ αποκτήσει τις απαραίτητες γνώσεις για να φτιάξει το πολυπόθητο σπίτι με χώμα και νερό, ένα σπίτι από γη. Και οι δυο τους έχουν ζυμωθεί με τη γη, καθώς ζουν απ’ αυτήν δουλεύοντας σκληρά. Αλλά πανίσχυρες δυνάμεις -ανάμεσά τους τα τραστ της βιομηχανικής γεωργίας και οι τράπεζες- κάνουν το όνειρό τους απρόσιτο.

Ο Γούντι Γκάθρι, ο θρύλος της κάντρι μουσικής στην Αμερική του μεσοπολέμου, άφησε μαζί με τα αμέτρητα τραγούδια του κι ένα μυθιστόρημα, ανέκδοτο μέχρι πρόσφατα, που το ανακάλυψε ο ιστορικός Ντάγκλας Μπρίνκλι και το εξέδωσαν από κοινού με τον Τζόνι Ντεπ, γράφοντας κι έναν εξαιρετικό πρόλογο. Μεταξύ αυτών που δεν άφησε ασυγκίνητους το "Σπίτι από γη", ήταν και ο λαογράφος Άλαν Λόμαξ, που παρότρυνε τον Γκάθρι να το ολοκληρώσει και ο Μπομπ Ντίλαν, το πιο διάσημο "πνευματικό τέκνο" του, που συνέβαλε στην αποκατάσταση του έργου.

Γραμμένο το 1947, αποτελεί μια τοιχογραφία της Αμερικής της Μεγάλης Οικονομικής Κρίσης, κι ακόμη μια κραυγή για την αξιοπρέπεια του ανθρώπου. Το «This Land is your Land», ο ύμνος του Γκάθρι, που έχει γραφτεί στις συνειδήσεις όλου του προοδευτικού κόσμου, βρήκε ιδανικό συμπλήρωμα στο «Σπίτι από Γη» και μας δείχνει ότι ο αγώνας για το χώμα που πατάμε, το νερό, τον αέρα είναι πανανθρώπινος και διαχρονικός. Εν τέλει μια κιθάρα και ένα βιβλίο μπορούν να γίνουν μηχανές κατά του φασισμού.

«Η μοναξιά της βαρύτητας» του Γιώργου Χωματηνού από τις εκδόσεις Κέδρος

Η δεκαετία του ’80 – της κατάρρευσης του ανατολικού μπλοκ και των μεγάλων ευρωπαϊκών αλλαγών – ξετυλίγεται μέσα από τα μάτια του Άμμωνα Πόλαχ, φοιτητή ιατρικής και παιδιού-θαύματος της τσεχοσλοβακικής ποίησης. Μόνο που αυτά τα μάτια δεν είναι δικά του: καθώς τυφλώθηκε στην εφηβεία του, του μεταμόσχευσαν τα μάτια του αγαπημένου του παππού, ενός φημισμένου ψυχιάτρου που αναζητούσε τη βαθύτερη ουσία της ανθρώπινης φύσης μέσα από αμφιλεγόμενα πειράματα.

Ο νεαρός ποιητής ανέκτησε την όρασή του, αλλά συνάμα απέκτησε και τη στρεβλή οπτική του ευεργέτη του. Έτσι καταλήγει να ακροβατεί στο όριο της συνείδησης, εκεί όπου μια ηλικιωμένη πρώην μπαλαρίνα παλεύει να φυλακίσει τη μοναξιά σ’ ένα κλουβί, ένας γέρος τσελίστας προσπαθεί από την Πράγα να νανουρίσει το εγγόνι του στη δυτική πλευρά του Τείχους του Βερολίνου κι ένας Ούγγρος πάνκης μετράει τον χρόνο με το ακούρδιστο ρολόι του σκοτωμένου πατέρα του.

Όλα αυτά την ώρα που η αντίστροφη μέτρηση για να πέσουν τα παλιά τείχη στην Ευρώπη και να υψωθούν νέα έχει ήδη αρχίσει.

«Το μυστικό της Αλκυόνης» του Στέλιου Δ. Στυλιανού από τις εκδόσεις Χάρτινη Πόλη

Στα δεκαπέντε της χρόνια, η Αλκυόνη συνειδητοποιούσε πλέον την είσοδό της στη σκληρή πραγματικότητα μέσα από τα σφάλματα των γονιών της. Το ανίερο μυστικό της μητέρας της που τυχαία ανακάλυψε όταν την αντίκρισε γυμνή στην αγκαλιά ενός άλλου άντρα. Τραγική φιγούρα στη ζωή της ήταν ο πατέρας της, που ποτέ δεν ξεπέρασε την απουσία του.

Η πληγωμένη ψυχή της Αλκυόνης βρήκε διέξοδο στον παθιασμένο έρωτά της με το θείο Αλκιβιάδη. Μια βροχερή νύχτα, όταν αισθάνθηκε την απόλυτη ολοκλήρωση όπως μόνο μια γυναίκα μπορεί, βρήκε το κουράγιο να ξεπεράσει το παρελθόν της, αφήνοντας πίσω της μάταιους φόβους και ανασφάλειες. Μπορεί να γνώριζε πως όλα τα ένοχα μυστικά είναι η αιτία που φέρνει τη δυστυχία σε μια οικογένεια, ωστόσο δεν είχε υπολογίσει ότι οι ανθρώπινες σχέσεις κι ο έρωτας είναι ένα παιχνίδι που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει.

«Δράκος στο χιόνι» της Καίτης Οικονόμου από τις εκδόσεις Ψυχογιός 

Δυνατοί και ταυτόχρονα ευάλωτοι, δέσμιοι των αρχών τους και των τειχών που οι ίδιοι υψώνουν, θα υποκύψουν τελικά στον σαϊτοφόρο θεό, ο οποίος θα τους οδηγήσει στη λύτρωση και την ευτυχία.

Ο Χρήστος είναι ένας καταξιωμένος δημοσιογράφος της μικρής οθόνης, με πολλές επιτυχίες και ρεπορτάζ που ανοίγουν καινούργιους δρόμους στα τηλεοπτικά δεδομένα. Χαρακτήρας ακέραιος, αυτοδημιούργητος, άτομο καλλιεργημένο, με αρχές που υπηρετεί πιστά, όσο κι αν αυτό στοιχίζει στην καριέρα του και στην προσωπική του ζωή. Η προσωπικότητά του έχει σμιλευτεί από πόνο και αγώνα.

Έχασε μικρός όσους αγαπούσε, έμεινε κυριολεκτικά στον δρόμο –μια πληγή ανοιχτή η παιδική του ηλικία–, αλλά πάλεψε περήφανα για να ζήσει χωρίς συμβιβασμούς και κέρδισε μια ξεχωριστή θέση στην κοινωνία. Η Δήμητρα, δικηγόρος με ιδιαίτερες ευαισθησίες και επιλογές που την ωθούν να σταθεί απέναντι στον δυναμικό και απόλυτα πετυχημένο επαγγελματικά πατέρα της, θα επιδιώξει να ακολουθήσει τον δικό της δρόμο. Θα δοκιμαστεί σκληρά, αλλά θα σταθεί όρθια, γιατί στηρίζει τις αξίες της και θέλει να μείνει πιστή στις αρχές της.

«Η εποχή του φωτός» της Γουιτνεϊ Σεϊρερ από τις εκδόσεις Ωκεανός

H Λη Μίλερ φτάνει στο Παρίσι το 1929. Πανέμορφη και ταλαντούχα, έχει αφήσει πίσω της μια πετυχημένη καριέρα μοντέλου για να κυνηγήσει το μεγάλο όνειρό της να γίνει καλλιτέχνης. Τραβάει την προσοχή του αναγνωρισμένου καλλιτέχνη Μαν Ρέι, και παρόλο που εκείνος θέλει να τη χρησιμοποιήσει απλά ως μοντέλο, ανάμεσά τους αναπτύσσεται ένας θυελλώδης έρωτας που σκοντάφτει στις προηγούμενες σχέσεις του με διάσημες καλλιτέχνιδες.

Το ειδύλλιό τους ξετυλίγεται με φόντο το μποέμικο Παρίσι, περνώντας νύχτες σε καμπαρέ γεμάτα καπνό, οπιοποτεία, και πάρτυ στα οποία συχνάζουν διάσημα ονόματα της τέχνης. Ο Πολ Ελυάρ, ο Ζαν Κοκτώ, ο Τρίσταν Τσάρα, ο Νταλί, η Γκαλά, είναι μόνο μερικοί από τους διάσημους που θα γνωρίσει η Λη. Αλλά καθώς η Λη αρχίζει να υψώνει το ανάστημα της και να μεταμορφώνεται από μούσα σε καλλιτέχνιδα, η ζήλια του Μαν ξεφεύγει από τον έλεγχο, και μετά από λίγο οι αμοιβαίες προδοσίες τους απειλούν να τους καταστρέψουν.

Χριστούγεννα 2020ΧριστούγενναΧριστούγεννα 2019