Βιβλίο|19.01.2020 15:47

Προδημοσίευση - «Ανώνυμη #52»: Το νέο ψυχολογικό θρίλερ των Σάρα Πεκάνεν και Γκριρ Χέντρικς

Άγγελος Γεραιουδάκης

Την ερχόμενη Τετάρτη (22/1) κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος, το νέο βιβλίο της Σάρα Πεκάνεν και της Γκριρ Χέντρικς με τίτλο «Ανώνυμη #52». Ένα καθηλωτικό ψυχολογικό θρίλερ με σφιχτή πλοκή και άφθονο σασπένς. 

Η Τζέσικα, μια εικοσιοκτάχρονη μακιγιέζ που ζει στο Μανχάταν, αρπάζει την ευ-καιρία να κερδίσει γρήγορα χρήματα, συμμετέχοντας σε μια έρευνα «ηθικότητας». Γνωρίζει τη γοητευτική και μυστηριώδη Δρα Σιλντς, η οποία φροντίζει να αυξάνει την αμοιβή της, αυξάνοντας παράλληλα και τις πολύ ιδιαίτερες απαιτήσεις της από την Τζέσικα.

Μια ιστορία για δύο γυναίκες που κρύβουν μυστικά, τα οποία αποκα-λύπτονται αριστοτεχνικά μέσω τις διπλής αφήγησης. H Χέντρικς και η Πεκάνεν κλι-μακώνουν την ένταση καθώς εκτυλίσσεται το μυθιστόρημα, δημιουργώντας μια υποβλητική ατμόσφαιρα και αποκαλύπτοντας ένα εντελώς απρόσμενο φινάλε.

Ακολουθεί ένα απόσπασμα από το βιβλίο:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2

Σάββατο 17 Νοεμβρίου

Δεν είσαι το άτομο που περιμέναμε να παρουσιαστεί σήμερα το πρωί.

Παρ’ όλα αυτά, πληροίς τα δημογραφικά κριτήρια της μελέτης και, για να μην πάει χαμένη η θέση, ο βοηθός μου ο Μπεν σε συνοδεύει στην Αίθουσα 214. Ο χώρος διεξαγωγής του τεστ είναι μια μεγάλη μακρόστενη αίθουσα με πολλά παράθυρα στη σειρά που βλέπουν στα ανατολικά. Υπάρχουν τρεις σειρές τραπέζια και καρέκλες κατά μήκος του γυαλιστερού πλαστικού δαπέδου. Στο μπροστινό μέρος υπάρχει ένας διαδραστικός πίνακας με κενή οθόνη. Στον πίσω τοίχο, ψηλά, βρίσκεται ένα παλιομοδίτικο στρογγυλό ρολόι. Θα μπορούσε να είναι η τάξη ενός κολεγίου σε μια οποιαδήποτε πόλη.

Με μία διαφορά: Είσαι το μοναδικό πρόσωπο εδώ μέσα.

Ο χώρος αυτός έχει επιλεγεί επειδή δεν διαθέτει τίποτα που θα μπορούσε να σου αποσπάσει την προσοχή, γεγονός που θα σε βοηθήσει να συγκεντρωθείς στο έργο σου.

Ο Μπεν σού εξηγεί ότι τις οδηγίες θα τις βρεις στον υπολογιστή που σου παρέχουμε. Έπειτα κλείνει την πόρτα.

Στην αίθουσα απλώνεται σιγή.

Ένας φορητός υπολογιστής σε περιμένει στην πρώτη σειρά. Είναι ανοιχτός. Τα βήματά σου αντηχούν στο δάπεδο καθώς κατευθύνεσαι προς τα εκεί.

Κάθεσαι στη θέση σου, τραβάς την καρέκλα προς το τραπέζι. Τα μεταλλικά πόδια της καρέκλας σέρνονται με θόρυβο στο πλαστικό δάπεδο.

Στην οθόνη εμφανίζεται ένα μήνυμα:

Υποκείμενο Νούμερο 52: Σε ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου στο ερευνητικό πρόγραμμα «Δόκτωρ Σιλντς» με θέμα τις ηθικές αξίες και την ηθική. Με τη συμμετοχή σου στην παρούσα έρευνα, αποδέχεσαι τους όρους τήρησης του απορρήτου. Απαγορεύεται ρητά να μιλήσεις σε άλλους για την έρευνα και για το περιεχόμενό της.

Δεν υπάρχουν σωστές ή λανθασμένες απαντήσεις. Σημασία έχει να είσαι ειλικρινής και να δίνεις την πρώτη απάντηση που σου έρχεται αυθόρμητα στο μυαλό. Οι εξηγήσεις σου θα πρέπει να είναι διεξοδικές. Δεν επιτρέπεται να περάσεις στην επόμενη ερώτηση προτού ολοκληρωθεί η απάντηση στην προηγούμενη.

Πέντε λεπτά πριν από το πέρας των δύο ωρών θα υπάρξει σχετική ενημέρωση. Όταν είσαι έτοιμη να ξεκινήσεις, πάτησε το πλήκτρο Enter.

Έχεις καμιά ιδέα τι να περιμένεις;

Πλησιάζεις το δάχτυλο στο πλήκτρο Enter, αλλά δεν το αγγίζεις. Το χέρι σου μένει μετέωρο πάνω από το πληκτρολόγιο. Δεν είσαι η μόνη που εκδηλώνει μια τέτοια διστακτικότητα. Ορισμένες από τις πενήντα κοπέλες που έλαβαν μέρος στην έρευνα πριν από εσένα εκδήλωσαν τις ίδιες αμφιβολίες, άλλες λιγότερο άλλες περισσότερο.

Είναι αρκετά τρομακτικό να έρχεσαι σ’ επαφή με κομμάτια του εαυτού σου που δεν επιθυμείς να παραδεχτείς ότι υφίστανται.

Τέλος, πατάς το πλήκτρο. Περιμένεις, παρατηρώντας τον κέρσορα που αναβοσβήνει. Τα μελιά μάτια σου έχουν ανοίξει διάπλατα.

Όταν η πρώτη ερώτηση εμφανίζεται στην οθόνη, ζαρώνεις φοβισμένη.

Ίσως νιώθεις παράξενα επειδή κάποιος σκαλίζει τα εσώψυχά σου μέσα σε ένα τόσο αποστειρωμένο περιβάλλον, χωρίς να σου αποκαλύπτει για ποιον λόγο οι πληροφορίες θεωρούνται τόσο σημαντικές. Είναι φυσικό να θέλεις να αποφύγεις αισθήματα που σε κάνουν να νιώθεις ευάλωτη, αλλά θα χρειαστεί να αφεθείς σ’ αυτή τη διαδικασία, προκειμένου να στεφθεί με επιτυχία η έρευνά μας.

Να θυμάσαι τους κανόνες: Να είσαι ανοιχτή και ειλικρινής. Μην κλείνεσαι στον εαυτό σου εξαιτίας της αμηχανίας ή του πόνου που προκαλούν οι ερωτήσεις.

Αν αυτή η εναρκτήρια ερώτηση, που είναι σχετικά ήπια, σε αναστατώνει, τότε ίσως ανήκεις στην κατηγορία των γυναικών που θα εγκαταλείψουν την έρευνα. Ορισμένες από τις ερωτώμενες δεν επιστρέφουν στην αίθουσα. Το παρόν ερωτηματολόγιο δεν είναι για όλους.

Συνεχίζεις να κοιτάζεις την ερώτηση.

Ίσως το ένστικτό σου σε ωθεί να τα παρατήσεις προτού καν ξεκινήσεις.

Δεν θα ήσουν η πρώτη.

Όμως εσύ τοποθετείς ξανά τα χέρια πάνω από το πληκτρολόγιο και αρχίζεις να πληκτρολογείς.

Ποιες είναι οι συγγραφείς Σάρα Πεκάνεν και Γκριρ Χέντρικς

Η Σάρα Πεκάνεν είναι διεθνώς αναγνωρισμένη συγγραφέας. Έχει γράψει οκτώ μυθιστορήματα και, μαζί με την Γκριρ Χέντρικς, το μυθιστόρημα «Η σύζυγος ανάμεσά μας» που έγινε best seller στον κατάλογο των New York Times και κυκλοφόρησε σε 35 χώρες με περισσότερες από ένα εκατομμύριο πωλήσεις.

Η Γκριρ Χέντρικς είναι η συνσυγγραφέας του best seller «Η σύζυγος ανάμεσά μας». Σπούδασε δημοσιογραφία στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και, πριν ασχοληθεί με τη μυθιστοριογραφία, εργάστηκε για περισσότερες από δύο δεκαετίες ως υπεύθυνη εκδόσεων στον εκδοτικό οίκο Simon & Schuster.

Κλειδάριθμος