Σινεμά|14.04.2020 12:19

«Killing Eve»: Είδαμε το πρώτο επεισόδιο του 3ου κύκλου της βραβευμένης σειράς

Άντα Δαλιάκα

Βλέποντας για πρώτη φορά μια σειρά άναρχα – ξεκινώντας, δηλαδή, από το πρώτο επεισόδιο («Slowly Slowly Catchy Monkey») του τρίτου κύκλου της πολυβραβευμένης κατασκοπικής σειράς δράσης «Killing Eve» του BBC America που προβάλλει το δίκτυο HBO, χωρίς γνώση των όσων έχουν προηγηθεί στις προηγούμενες σεζόν – τα θέματα που προκύπτουν είναι δύο: γιατί να χαλάς τη μαγεία του να γνωρίζεις τους πρωταγωνιστικούς χαρακτήρες βήμα – βήμα από την αρχή, αλλά και πώς συμπάσχεις με όσα τους συμβαίνουν;

Η απάντηση είναι κάπου στα πλαίσια του «μπορείς να κάνεις ό,τι θες πια με τις σειρές». Παρακολουθώντας κύκλους σειρών από περιέργεια και μόνο εξαιτίας των βραβείων τους και της φρενίτιδας γύρω από τους πρωταγωνιστές, το «Killing Eve» ανήκει στην κατηγορία αυτών που σε ξαφνιάζουν με το παθιασμένο πνεύμα των ηρωίδων τους. Και σίγουρα θες να δεις από την αρχή για να γνωρίσεις τους χαρακτήρες, πόσο μάλλον όταν η σοκαριστική ανατροπή στο φινάλε του επεισοδίου, δείχνει ότι ήδη έχεις ταυτιστεί με τους ήρωες και τα προβλήματα που τους υποχρεώνουν σε επανεκκίνηση…

Οι εντυπωσιακές ηρωίδες της σειράς είναι τρεις: Η Τζόντι Κόμερ (Βιλανέλ) είναι ένας ασυγκράτητος σίφουνας βίας, μία κατά συρροή δολοφόνος χωρίς συνείδηση, αυτή που αφήνει στη μέση τον πλούσιο γάμο της με μια άλλη γυναίκα για να ρίξει ένα χέρι ξύλο στην Ρωσίδα εκπαιδεύτριά της από το μακρινό παρελθόν που εμφανίζεται από το πουθενά. Η τελευταία (την υποδύεται η Χάριετ Γουόλτερ) της προτείνει μια νέα καλοπληρωμένη αποστολή με πολλά φονικά σε μια σειρά από απρόβλεπτα...κιτς σκηνές. Τι κιτς, δηλαδή, αφού όλο το επεισόδιο είναι στα όρια της σαρδόνιας παρωδίας – κατά πως φαίνεται και όλη η σειρά (άρα ένα τηλεοπτικό διαμαντάκι απενοχοποιημένης διασκέδασης).

Στο μεταξύ, η αντίπαλος της Ιβ (την υποδύεται η Σάντρα Ο) έχει επιζήσει από τα γεγονότα του δεύτερου κύκλου και έχει εγκαταλείψει την MI6 και τον ρόλο της στην βρετανική κατασκοπεία, δουλεύοντας ως μαγείρισσα σε ένα συνοικιακό κινέζικο εστιατόριο του Λονδίνου, καλά κρυμμένη πίσω στην κουζίνα του. Ζει απομονωμένη και μιλάει μόνο με τον Κένι, του οποίου η μητέρα είναι η ηγετική Κάρολιν Μάρτενς. Η Κάρολιν ξεστομίζει τις πιο απίθανες ατάκες χάρη στο παροιμιώδες βρετανικό φλέγμα της πάντοτε μοναδικής, Φιόνα Σο, που την υποδύεται, ενώ από πρόσωπο ηγετικό στις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες με δυσμενή τώρα θέση, εξελίσσεται στο τραγικό πρόσωπο της τρίτης σεζόν, του οποίου τις πράξεις θα δούμε στη συνέχεια.

Ιδέα και υπόθεση

Γεννημένη από τη σπινθηροβόλα πένα της βραβευμένης στα Emmy, Φίμπι Γουόλερ Μπριτζ («Fleabag»), που συνέγραψε και το επόμενο κινηματογραφικό κεφάλαιο του Τζέιμς Μποντ, η κατασκοπική σειρά δράσης του BBC America «Killing Eve», βασίζεται στο μυθιστόρημα του Λουκ Τζένινγκς, γύρω από ένα γυναικείο δίπολο βυθισμένο σε ένα «επικό παιχνίδι γάτας-ποντικού». Οι δυο βασικές ηρωίδες είναι η Ιβ, την οποία υποδύεται η βραβευμένη με Χρυσή Σφαίρα για τον ρόλο, Σάντρα Ο, και η Βιλανέλ, την οποία ερμηνεύει η βραβευμένη με Emmy, Τζόνι Κόμερ.

Τα νέα επεισόδια του 3ου κύκλου του «Killing Eve» είναι διαθέσιμα από τις 13 Απριλίου και κάθε Δευτέρα στο Vodafone TV

Killing EveΤζόντι ΚόμερHBOΣάντρα ΟBBC AmericaVodafone TV