Σινεμά|29.04.2020 19:02

Όσκαρ 2021: Αλλαγές στον κανονισμό των υποψηφιοτήτων λόγω κορονοϊού

Newsroom

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών που αφορά διάφορες αλλαγές στους κανόνες επιλεξιμότητας των ταινιών, τα Όσκαρ χαλαρώνουν προσωρινά τον κανονισμό αποδοχής υποψήφιων ταινιών για το 2021, λόγω της «ιστορικά τραγικής» πανδημίας.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, μια ταινία μπορεί να είναι υποψήφια για Όσκαρ αν έχει τουλάχιστον τρεις προβολές την ημέρα για επτά συνεχόμενες ημέρες σε μία κινηματογραφική αίθουσα του Λος Άντζελες. Προκειμένου οι όροι των επερχόμενων οσκαρικών υποψηφιοτήτων να είναι πιο δίκαιοι και ρεαλιστικοί μέσα στο δυστοπικό τοπίο που διαμόρφωσε για την κινηματογραφική βιομηχανία ο κορονοϊός, η Ακαδημία «ανοίγει» την κατηγορία των επιλέξιμων ταινιών συμπεριλαμβάνοντας προβολές στους κινηματογράφους της Νέας Υόρκης, του Μαϊάμι, του Σικάγο, της Ατλάντα και του Όρμου του Σαν Φρανσίσκο, δηλαδή εκτός του Λος Άντζελες. Εξάλλου, μέχρι στιγμής είναι αβέβαιη η χρονική στιγμή που οι κλειστές κινηματογραφικές αίθουσες θα ανοίξουν ξανά τις πόρτες τους σε κάθε πολιτεία των ΗΠΑ.

Ο νέος κανονισμός αποδοχής υποψήφιων ταινιών δίνει δικαίωμα υποψηφιότητας στα Όσκαρ στις ταινίες εκείνες που η πρεμιέρα τους αναβλήθηκε στις αίθουσες, λόγω των κλειστών αιθουσών - μέτρο που επέβαλλε η αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης από τα μέσα Μαρτίου 2020. Η κυκλοφορία των ταινιών κατευθείαν στο πεδίο του streaming, εξαιτίας της πανδημίας, θα πρέπει να αποδειχθεί και σε καμία περίπτωση δεν ισχύει για τις προγραμματισμένες κυκλοφορίες ταινιών στις ψηφιακές πλατφόρμες του Netflix, της Amazon, κτλ.

Για να είναι επιλέξιμη μία ταινία πρέπει να πληροί όλες τις άλλες προϋποθέσεις καταλληλότητας και να διατίθεται στον ασφαλή ιστότοπο streaming Academy Screening Room εντός 60 ημερών από την κυκλοφορία της σε πλατφόρμα streaming ή σε VOD. Ο νέος κανόνας θα ισχύει έως ότου ανοίξουν ξανά οι κινηματογράφοι. Μόλις τα μέτρα κατά του κορονοϊού χαλαρώσουν ή αρθούν, πιθανόν να τεθεί σε ισχύ ξανά ο κανονισμός της Ακαδημίας για τις ταινίες που επιδιώκουν υποψηφιότητα.

Οι αλλαγές στους κανόνες υποβολής ταινιών στα Όσκαρ συμπεριλαμβάνουν κοινή πλέον κατηγορία για το Όσκαρ Ήχου και του Όσκαρ Μοντάζ Ηχητικών Εφέ, ψήφο από το σύνολο των μελών της Ακαδημίας αντί της μικρής ως σήμερα επιτροπής, για την κατηγορία της Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας, καθορισμό της ποσόστωσης της πρωτότυπης μουσικής σύνθεσης στην κατηγορία Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής και κατάργηση των DVD screeners. 

Η βασική αλλαγή για τις ταινίες που διατίθενται, λόγω των έκτακτων συνθηκών, μέσω streaming, προκύπτει έπειτα από την επιχειρηματική πρωτοβουλία χολιγουντιανών στούντιο να «βγάλουν» κατευθείαν στο Video On Demand ταινίες τους μετά το shutdown στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Η απόφαση της Universal να διαθέσει στο VOD το animation «Trolls World Tour» στέφθηκε με εμπορική επιτυχία που έβαλε στο ταμείο της 100 εκατομμύρια δολάρια, ενώ έφερε πολλές γκρίνιες ξεκινώντας διαμάχη με την αλυσίδα πολυκινηματογράφων AMC. Το στούντιο μόλις ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει σε VOD και την ημι-αυτοβιογραφική κωμωδία «King of Staten Island» με πρωταγωνιστή τον Πιτ Ντέιβιντσον. Άλλα στούντιο όπως αυτά των Warner Bros., Disney, Paramount και STX, ακολούθησαν την ίδια πρακτική: η Warner Bros. διέθεσε σε VOD το «Scoob», animation βασισμένo στο «Scooby-Doo», ενώ η Disney ανακοίνωσε ότι το «Artemis Fowl» θα κυκλοφορήσει αποκλειστικά στο Disney Plus. Η επαναλειτουργία των κλειστών κινηματογραφικών αιθουσών στις Ηνωμένες Πολιτείες από τις αλυσίδες AMC, Regal και Cinemark τοποθετείται στα τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου 2020. 

Αμερικανική Ακαδημία ΚινηματογράφουUniversalΌσκαρ 2021