Σινεμά|28.05.2020 13:34

Θερινά σινεμά: Αυτές είναι οι ταινίες που περιμένουμε να δούμε το καλοκαίρι

Άντα Δαλιάκα

Τρεις υπερπαραγωγές - το «Μουλάν», το «Tenet» και το «Wonder Woman 1984» - δίνουν την υπόσχεση των μεγάλων θεαμάτων που έχουμε ανάγκη στις ημέρες του κορονοϊού. Οι εταιρείες διανομής - εκτός από τις κλασικές επανεκδόσεις που αποτελούν σταθερή αξία για τους θερινούς κινηματογράφους και τις ταινίες που δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν τον κύκλο τους στις χειμερινές αίθουσες λόγω του lockdown - έχουν ετοιμάσει ένα πλούσιο πρόγραμμα κυκλοφοριών με feelgood ταινίες από τις οποίες δεν λείπουν τα μεγάλα ονόματα.

«Παιχνίδια ζευγαριών» («Non Fiction») Από 4 Ιουνίου 
Σκηνοθεσία: Ολιβιέ Ασαγιάς
Παίζουν: Ζιλιέτ Μπινός, Γκιγιόμ Κανέ

Ένας συγγραφέας δίνει το νέο του βιβλίο στον εκδότη του, αναμένοντας σχόλια. Το θέμα του βιβλίου είναι οι εξωσυζυγικές σχέσεις, μια εκ των οποίων αφορά τη σχέση ενός συγγραφέα με μια ηθοποιό, που τυχαίνει να είναι η γυναίκα του εκδότη... Τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο περίπλοκα με την εμφάνιση μιας φίλης του εκδότη. Απιστίες και ψέματα συνθέτουν τον κόσμο των πρωταγωνιστών σε ένα πλαίσιο που αποτελείται από έναν εκδοτικό κόσμο που αλλάζει, με τις νέες τεχνολογίες να ανατρέπουν τις ισορροπίες και διάφορες λογοτεχνικές αφηγήσεις να αντιγράφουν σε μεγάλο βαθμό την αληθινή ζωή των ηρώων.

«Οι μεταφραστές» («Les Traducteurs») Από 18 Ιουνίου
Σκηνοθεσία Ρεζί Ρουανσάρ
Παίζουν: Λαμπέρ Γουιλσόν, Ολγκα Κουριλένκο, Ρικάρντο Σκαμάρτσιο, Μανώλης Μαυροματάκης

Με ένα θρίλερ, σκέτη σπαζοκεφαλιά, επιστρέφει στο σινεμά ο Γάλλος σκηνοθέτης Régis Roinsard. Μία απολαυστική ιστορία μυστηρίου, γεμάτη ανατροπές, παραπλανητικά στοιχεία, αγωνία και αινίγματα που κινείται μεθοδικά ανάμεσα σε διάφορα κινηματογραφικά είδη, που ξεπερνά το κλασικό ερώτημα του «ποιος είναι ο ένοχος» ανάμεσα σε εννέα εσώκλειστους υπόπτους για να διηγηθεί μία καλοστημένη ιστορία αυτοδικίας που κλιμακώνεται συνεχώς, με τον Έλληνα Μανώλη Μαυροματάκη, μέλος ενός υπέροχα επιλεγμένου cast.

«Όνειρα στην Καλιφόρνια» («The High Note») Από 18 Ιουνίου
Σκηνοθεσία: Νίσα Γκανάτρα
Παίζουν: Ντακότα Τζόνσον, Τρέισι Έλις Ρος, Κέλβιν Χάρισον Τζ., Ice Cube, Ζόι Τσάο, Έντι Ίζαρντ, Μπιλ Πούλμαν, Diplo

Μουσική, όνειρα, έρωτας, φιλία σε μια glam ρομαντική κωμωδία: Μια ιστορία με επίκεντρο τον κόσμο της μουσικής βιομηχανίας του Λος Άντζελες, με ηρωίδα την Γκρέις Ντέιβις, μια σούπερ σταρ της οποίας το φωνητικό ταλέντο αλλά και ο υπέρμετρος εγωισμός, έχουν φτάσει στα ύψη. Η Μάγκι είναι η παραμελημένη προσωπική της βοηθός, η οποία έχει περιοριστεί στο να κάνει καθημερινά θελήματα, χωρίς όμως να έχει εγκαταλείψει το παιδικό της όνειρο, που είναι να γίνει μια μέρα η ίδια μουσική παραγωγός. Όταν ο μάνατζερ της διάσημης τραγουδίστριας παρουσιάζει στην Μάγκι μια εναλλακτική επιλογή που μπορεί να αλλάξει την πορεία της καριέρα της, η Μάγκι και η Γκρέις καταστρώνουν ένα σχέδιο που είναι πιθανό να αλλάξει τις ζωές τους για πάντα.

«Τιμώμενος επισκέπτης» («Guest Of Honour») Από 18 Ιουνίου 
Σκηνοθεσία: Ατόμ Εγκογιάν 
Παίζουν: Ντέιβιντ Θιούλις, Λουκ Γουίλσον, Λέιλε Ντε Ολιβέιρα

Η νέα ταινία του Ατόμ Εγκογιάν με τους Ντέιβιντ Θιούλις και Λουκ Γουίλσον συμμετείχε στο επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Βενετίας. Ο Τζιμ και η κόρη του Βερόνικα, μια νεαρή δασκάλα μουσικής, επιχειρούν να ξεδιπλώσουν τις πολύπλοκες ιστορίες τους και τα αλληλένδετα μυστικά τους. Μετά από μια φάρσα που εξελίσσεται πολύ άσχημα, η Βερόνικα καταδικάζεται αδίκως για ένα, σεξουαλικής φύσεως, έγκλημα. Παρ' όλα αυτά, η Βερόνικα θεωρεί πως της αξίζει να τιμωρηθεί για κάποια άλλα εγκλήματα του παρελθόντος που την βαραίνουν, και για τα οποία νιώθει ένοχη. Ο πατέρας της, αδυνατεί να καταλάβει την αδιάλλακτη στάση της κόρης του, και η αγωνία του αρχίζει σταδιακά να επηρεάζει την ζωή του. 

«Διαρρήκτης υψηλής τέχνης» («The Burnt Orange Heresy») Από 25 Ιουνίου
Σκηνοθεσία: Τζουζέπε Καποτόντι
Παίζουν: Ελίζαμπεθ Ντεμπίκι, Κλέις Μπανγκ, Ντόναλντ Σάδερλαντ, Μικ Τζάγκερ

Έχοντας προσληφθεί για να κλέψει έναν σπάνιο πίνακα από έναν εικαστικό του οποίου η ταυτότητα παραμένει μυστήριο, ένας φιλόδοξος έμπορος έργων τέχνης μπλέκεται στα δίχτυα της απληστίας ενώ η επιχείρηση ξεφεύγει από τον έλεγχο του. Βασισμένη στο βιβλίο του Τσαρλς Γουίλεφορντ ταινία απάτης με ζηλευτό καστ που έχει και τον Μικ Τζάγκερ.

«Ταξίδι στην Ελλάδα» («The Trip to Greece») Από 2 Ιουλίου
Σκηνοθεσία: Μάικλ Γουιντερμπότομ
Παίζουν: Στιβ Κούγκαν, Ρομπ Μπράιντον, Τζάστιν Εντουαρντς

Tέταρτο και τελευταίο μέρος της αναγνωρισμένης τηλεοπτικής σειράς («The Trip», «Ταξίδι στην Ιταλία», «Ταξίδι στην Ισπανία») που ξεκίνησε το 2010 με τους Βρετανούς ηθοποιούς Στιβ Κούγκαν και Ρομπ Μπράιντον σε πνευματώδεις και χιουμοριστικές πολιτισμικές αναζητήσεις. Το «Ταξίδι στην Ελλάδα» εμπνέεται από την Οδύσσεια του Ομήρου και το ταξίδι του Οδυσσέα πίσω στην Ιθάκη. Οι ηθοποιοί υποδύονται εκδοχές του εαυτού τους καθώς διασχίζουν την Ελλάδα σε ένα απολαυστικό γαστρονομικό και πολιτισμικό οδικό ταξίδι.

«Ένας υπέροχος γείτονας» («Α beautiful Day In the Neighborhood») Από 2 Ιουλίου
Σκηνοθεσία: Μάριελ Χέλερ
Παίζουν: Τομ Χανκς, Μάθιου Ρις, Κρις Κούπερ

Ο «δικός μας», βραβευμένος με δύο Όσκαρ, Τομ Χανκς, πρωταγωνιστεί σε μία συγκινητική βιογραφία και υποδύεται τον Mister Rogers, τον χαρισματικό και θρυλικό τηλεοπτικό παρουσιαστή του μακροβιότερου παιδικού προγράμματος της Αμερικής, που έκλεψε τις καρδιές μικρών και μεγάλων για πάνω από τριάντα χρόνια. Το διαχρονικό μήνυμα της ταινίας για τη δύναμη της ευγένειας - που επιβάλλεται θριαμβευτικά στον κυνισμό- βασίζεται στην αληθινή ιστορία της φιλίας ανάμεσα στον διάσημο παρουσιαστή και έναν επιφυλακτικό δημοσιογράφο (παίζει ο Μάθιου Ρις), που αναλαμβάνει να γράψει ένα άρθρο για το φαινόμενο Mister Rogers. Τη σκηνοθεσία έχει η Μάριελ Χέλερ (Can You Ever Forgive Me?), ενώ το σενάριο αντλεί έμπνευση από το άρθρο του δημοσιογράφου Τομ Τζούνοντ με τίτλο «Can You Say… Hero?» που δημοσιεύτηκε στο Esquire τον Νοέμβριο του 1998.

«Για την μικρή Σάμα» («For Sama») Από 9 Ιουλίου 
Σκηνοθεσία: Γουάντ Αλ-Κατέμπ, Έντουαρντ Γουότς

Μια «επιστολή αγάπης» από μια μητέρα προς την κόρη της. Η ταινία αφηγείται τη ζωή της Ουάντ για πέντε χρόνια στο Χαλέπι, καθώς εκείνη ερωτεύεται, παντρεύεται και γεννά τη Σάμα, την κόρη της, ενώ γύρω της ο κόσμος κυριολεκτικά καταρρέει. Η κάμερά της αποτυπώνει ταυτόχρονα την απώλεια, τη θυσία, τη χαρά, την σχετικότητα των πραγμάτων και θέτει το μοιραίο δίλημμα του να μείνεις ή να φύγεις. 

«Tenet» Από 16 Ιουλίου 
Σκηνοθεσία: Κρίστοφερ Νόλαν
Παίζουν: Τζον Ντέιβιντ Γουάσινγκτον, Ρόμπερτ Πάτινσον, Ελίζαμπεθ Ντεμπίκι

Οπλισμένος μόνο με μία λέξη - Tenet - με την αποστολή να διασφαλίσει την επιβίωση του κόσμου, ο Πρωταγωνιστής διασχίζει το χωροχρόνο, μέσα από τα πλοκάμια της διεθνής κατασκοπείας...Η νέα ταινία-αίνιγμα του Κρίστοφερ Νόλαν είναι το μπλοκμπάστερ του καλοκαιριού που όλοι ελπίζουμε να δούμε στα θερινά σινεμά. Μία ακόμη υπερπαραγωγή γύρω από την ψευδαίσθηση της πραγματικότητας από τον σκηνοθέτη του «Memento», του «Inception» και του «Interstellar». 

«Μουλάν» («Mulan») Από 30 Ιουλίου
Σκηνοθεσία: Νίκι Κάρο
Πρωταγωνιστούν: Yifei Liu, Donnie Yen, Tzi Ma, Jason Scott Lee, Yoson An, Ron Yuan, Gong Li, Jet Li

Σε σκηνοθεσία της Νίκι Κάρο, έρχεται από την Disney, η «Μουλάν», η επική ιστορία της θρυλικής Κινέζας πολεμίστριας, όπου μια νεαρή, ατρόμητη γυναίκα ρισκάρει τα πάντα, αποδεικνύοντας την αγάπη για την οικογένεια και την πατρίδα της για να γίνει η πιο διάσημη μαχήτρια που γνώρισε ποτέ η Κίνα. Όταν ο Αυτοκράτορας της Κίνας εκδίδει ένα διάταγμα σύμφωνα με το οποίο ένας άντρας ανά οικογένεια πρέπει να υπηρετήσει τον Αυτοκρατορικό Στρατό για να υπερασπιστεί την χώρα από τους Βόρειους εισβολείς, η Hua Mulan, η μεγαλύτερη κόρη ενός ένδοξου πολεμιστή, παίρνει τη θέση του άρρωστου πατέρα της. Μεταμφιεσμένη ως άντρας, η Hua Jun περνάει από πολλές δοκιμασίες, και θα χρειαστεί να βάλει όλη της τη δύναμη για να τα καταφέρει. Ένα επικό ταξίδι ξεκινάει και θα την μεταμορφώσει σε μια δυναμική πολεμίστρια, που θα κερδίσει τον σεβασμό ενός ολόκληρου έθνους και ενός περήφανου πατέρα.

«Wonder Woman 1984» Από 20 Αυγούστου 
Σκηνοθεσία: Πάτι Τζένκινς
Παίζουν: Γκαλ Γκαντότ, Κρις Πάιν, Κρίστεν Γουίγκ, Πέδρο Πασκάλ, Ρόμπιν Ράιτ, Κόνι Νίλσεν 

Μπρος ολοταχώς στη δεκαετία του 1980, καθώς η Wonder Woman, στη νέα της κινηματογραφική περιπέτεια αντιμετωπίζει δύο ολοκαίνουριους εχθρούς: τον Μαξ Λορντ και το Τσιτά. Με την σκηνοθέτη Πάτι Τζένκινς να επιστρέφει στο τιμόνι και την Γκαλ Γκαντότ στον πρωταγωνιστικό ρόλο, η ταινία "Wonder Woman 1984" είναι το σίκουελ του μπλοκμπάστερ «Wonder Woman» της Warner Bros. Pictures, που βασίζεται στον χαρακτήρα της ομώνυμης σούπερ ηρωίδας της DC. 

«Ένα ήσυχο μέρος ΙΙ» («A Quiet Place II») Από 3 Σεπτεμβρίου
Σκηνοθεσία: Τζον Κραζίνσκι
Παίζουν: Έμιλι Μπλαντ, Κίλιαν Μέρφι, Μίλισεντ Σίμοντς, ΝόαΤζουπ, Ντζιμόν Χουνσού

Μετά τα θανατηφόρα γεγονότα στα φάρμα τους, η οικογένεια των Άμποτ πρέπει τώρα να αντιμετωπίσει τους κινδύνους του έξω κόσμου καθώς συνεχίζουν τον αγώνα για επιβίωση σιωπηλοί. Αναγκασμένοι να κινούνται προς το άγνωστο, γρήγορα συνειδητοποιούν ότι τα πλάσματα που κυνηγούν βασισμένα στον ήχο δεν αποτελούν τη μοναδική απειλή που καρτερεί πίσω από το μονοπάτι της άμμου.

«Έντιμος κλέφτης» («Honest Thief») Από 17 Σεπτεμβρίου 
Σκηνοθεσία: Μαρκ Γουίλιαμς
Παίζουν: Λίαμ Νίσον, Τζάι Κόρτνεϊ, Κέιτ Γουόλς, Ρόμπερτ Πάτρικ

Ένας ληστής τράπεζας σκέφτεται να παραδοθεί, επειδή ερωτεύεται και θέλει να ζήσει εφεξής μια τίμια ζωή. Όταν όμως συνειδητοποιεί ότι οι αστυνομικοί είναι πιο διεφθαρμένοι από εκείνον, ρίχνεται στη μάχη εναντίον τους για να καθαρίσει το όνομά του.

ταινίεςθερινοί κινηματογράφοιπροσεχώςθερινά σινεμά