Σινεμά|31.05.2020 14:39

Ραντεβού 13... αστέρων στα σινεμά: Αννα Φρανκ, Disney και ο βίος μιας μοναχής

Άντα Δαλιάκα

Αν το Φεστιβάλ Καννών είχε πραγµατοποιηθεί φέτος, ο Χρυσός Φοίνικας και όλα τα βραβεία της 73ης διοργάνωσής του από την κριτική επιτροπή µε πρόεδρο τον Σπάικ Λι, όπως είχε ανακοινωθεί, σήµερα θα αποτελούσαν έναν καλό δείκτη για τα προσεχή Οσκαρ.

Παράλληλα, η χολιγουντιανή λάµψη και το ευρωπαϊκό γκλάµουρ στο κόκκινο χαλί θα είχαν χτυπήσει «κόκκινο» µε τη νέα ταινία του Γουές Αντερσον «The French Dispatch», µε πρωταγωνιστές τους Τίλντα Σουίντον, Μπιλ Μάρεϊ, Τίµοθι Σαλαµέ, Λεά Σεϊντού, Μπενίσιο ντελ Τόρο και Φράνσις ΜακΝτόρµαντ, αλλά και µε την πρεµιέρα του «Top Gun: Maverick», µε τους Τοµ Κρουζ και Βαλ Κίλµερ, ή µε αυτή του παγκόσµιου µπλοκµπάστερ «Tenet» του Κρίστοφερ Νόλαν. Ηταν, εξάλλου, κοινό µυστικό πως και οι τρεις ταινίες θα έδιναν ραντεβού στο µεγαλύτερο και σηµαντικότερο κινηµατογραφικό φεστιβάλ, το οποίο είχε αρχική -προ πανδηµίας- ηµεροµηνία διεξαγωγής από τις 12 έως τις 23 Μαΐου 2020. 

Ακόµα και χωρίς το 73ο Φεστιβάλ Καννών, χωρίς τα βραβεία και τα εκτυφλωτικά χαλιά, γνωρίζοντας όµως ότι οι ταινίες του επίσηµου προγράµµατος του φεστιβάλ θα ανακοινωθούν στις αρχές Ιουνίου και κατόπιν θα έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν και να διακριθούν σε άλλα φεστιβάλ «φορώντας» τη σφραγίδα των Καννών, πάµε να δούµε ορισµένες από τις ταινίες των δηµιουργών οι οποίες -καλώς εχόντων των πραγµάτων- θα αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά της νέας σεζόν

Στη Βενετία

Με τη σηµείωση ότι οι Κάννες αποτελούν την πεµπτουσία των κινηµατογραφικών φεστιβάλ µε τρόπο που ό,τι συµβαίνει εκεί καθορίζει ολόκληρη την κινηµατογραφική σεζόν κάθε χρονιά (ειδικά για τη στήριξη της κινηµατογραφικής αγοράς η περίφηµη Αγορά των Καννών θα διεξαχθεί φέτος online στα τέλη Ιουνίου), παίρνουµε µια πρώτη γεύση από τις ταινίες που µας επιφυλάσσει η σεζόν από τον ερχόµενο Σεπτέµβριο. Ορισµένες από αυτές θεωρούνταν σίγουρες για τις Κάννες, ενώ κάποιες «λοξοκοιτούν» προς το Φεστιβάλ της Βενετίας το οποίο προετοιµάζεται για να γίνει κανονικά στις αρχές Σεπτεµβρίου, µε την προϋπόθεση όµως ότι οι επίσηµοι προσκεκληµένοι και οι άνθρωποι της βιοµηχανίας θα µπορούν να το επισκεφτούν… 

«The French Dispatch» του Γουές Άντερσον. Δραματική κομεντί που ζωντανεύει ένα φάσμα ιστοριών ενός αμερικανικού περιοδικού, το οποίο κυκλοφορεί σε μια γαλλική πόλη του 20ου αιώνα. Η νέα ταινία του ιδιοσυγκρασιακού Άντερσον υποτίθεται ότι θα τον έστελνε ξανά στην Κυανή Ακτή οκτώ χρόνια μετά το «Moonlight Kingdom», που σήκωσε την αυλαία του Φεστιβάλ το 2012 σε παγκόσμια πρώτη προβολή. Το καστ έχει πολλά πρωταγωνιστικά ονόματα, η δε ημερομηνία εξόδου της ταινίας στις αίθουσες έχει μεταφερθεί για τον Οκτώβριο του 2020.

The French Dispatch

«Annette» του Λεός Καράξ. Ο αγαπητός Γάλλος πειραματιστής καταθέτει το μιούζικαλ της χρονιάς, το πιο φιλόδοξο μέχρι σήμερα πρότζεκτ με το οποίο έχει καταπιαστεί. Πάνε αρκετά χρόνια από τη χειμαρρώδη φιλοσοφική σπουδή του «Holy Motors» (2012) κι όλοι έχουν περιέργεια να ανακαλύψουν τι έχει κάνει ο Καράξ με ένα αγγλόφωνο μουσικόδραμα και δύο πρωταγωνιστές-φωτιά: τον Άνταμ Ντράιβερ (αυτός stand up κωμικός) και τη Μαριόν Κοτιγιάρ (αυτή σοπράνο) ως ζευγάρι καλλιτεχνών που μεγαλώνουν ένα παιδί με μυστικό χάρισμα.

Anette

«Tri Piani» του Νάνι Μορέτι. Ιστορία τριών οικογενειών της μπουρζουά τάξης που ζουν στο ίδιο κτιριακό συγκρότημα και μοιράζονται μια σειρά κρίσεων από το παρελθόν και το παρόν, με την υπογραφή του αγαπητού Ιταλού δημιουργού και πηγή το βιβλίο του Ισραηλινού Εσκολ Νέβο, η δράση του οποίου μεταφέρεται από το Τελ Αβίβ στην Ιταλία. Ο Μορέτι που είχε πάρει τον Χρυσό Φοίνικα το 2001 με το δράμα «Το δωμάτιο του γιου μου», γύρισε την ταινία το 2019 με τον εαυτό του μπροστά από την κάμερα και τους Μαργκερίτα Μπάι, Ρικάρντο Σκαμάρτσιο, και Άλμπα Ρορβάκερ στο πρωταγωνιστικό καστ.

Tri Piani

«Soul» των Πιτ Ντόκτερ και Κεμπ Πάουερς. Το νέο animation των Disney και Pixar θα είχε το δικό του βήμα στην Κρουαζέτ πριν βγει στις αίθουσες. Με σάουντρακ – εγγύηση από την μπαγκέτα» δύο βραβευμένων με Όσκαρ μουσικοσυνθετών (Άττικους Ρος, Τρεντ Ρέζνορ) και τον Τζέιμι Φοξ να δανείζει τη φωνή του, το «Soul» συστήνει τον Joe Gardner, έναν μεσήλικα δάσκαλο μουσικής σε σχολείο, με αληθινό πάθος για την τζαζ μουσική. Στην ταινία, που τοποθετείται στη Νέα Υόρκη, ένα απρόσεκτο βήμα στέλνει απ’ ευθείας τον Τζο σε ένα φανταστικό μέρος όπου καλείται να σκεφτεί ξανά τι σημαίνει πραγματικά να έχεις ψυχή.

«The story Of my Wife» της Ίλντικο Ενιέντι. Η βραβευμένη με τη Χρυσή Άρκτο του Βερολίνου βετεράνος της ουγγρικής κινηματογραφίας καταθέτει, μετά το «Η ψυχή και το σώμα» (2017), την κινηματογραφική μεταφορά του ομότιτλου μυθιστορήματος (1941) του Ούγγρου συγγραφέα Μιλάν Φουστ γύρω από την εμμονή, ενός Ολλανδού ναυτικού με την όμορφη Γαλλίδα σύζυγό του που πιστεύει ότι τον απατά. Στο καστ οι Λεά Σεϊντού, Gijs Naber και Λουί Γκαρέλ.

The Story Of My Wife

«Benedetta» του Πολ Βερχόφεν. Από αναβολή σε αναβολή η πρώτη ταινία του Βερχόφεν μετά το «Elle», πέρασε τον σκόπελο του προβλήματος υγείας του δημιουργού που καθυστέρησε το post production, όχι όμως και τον σκόπελο της πανδημίας. Ο Βερχόφεν ήταν να πάει στις Κάννες το 2019 και μετά το 2020, αλλά τώρα πια, όπως ανακοίνωσε ο παραγωγός του Σαΐντ Μπεν Σαΐντ, η ταινία μάλλον παίρνει αναβολή για τις Κάννες του 2021. Μιλάμε για την ταινία που επικεντρώνεται στον βίο της μοναχής Μπενεντέτα Καρλίνι την οποία η εκκλησία έριξε τον 17ο αιώνα στην πυρά εξαιτίας της ομοφυλοφιλικής σχέσης της με τη νεαρή μοναχή Μπαρτολομέα Κριβέλι. Στους πρώτους ρόλους η Γαλλίδα σταρ Βιρζινί Εφιρά, η «δικιά μας» Δάφνη Πατακιά και η μοναδική Σαρλότ Ράμπλινγκ.

Benedetta

«Where is Anne Frank» του Άρι Φόλμαν. Πολλά χρόνια στα σκαριά, επιτέλους έτοιμο, το νέο animation του Ισραηλινού δημιουργού («Βαλς με τον Μπασίρ», «Το κογκρέσο») που πάντα εισάγει νέες προοπτικές στο είδος, βλέπει την τραγική ιστορία ενηλικίωσης της Αν Φρανκ υπό ένα διαφορετικό πρίσμα με βάση το ημερολόγιο της. Επίκαιρο και πολυδιάστατο, αναμένεται με ξεχωριστό ενδιαφέρον.

Where Is Anne Frank

«The Woman in The Window» του Τζο Ράιτ. Βασισμένο στο ομότιτλο βιβλίο του AJ Finn με πρωταγωνίστρια την Έϊμι Άνταμς στο ρόλο μιας αγοραφοβικής, αλκοολικής συγγραφέως που χάνει την αίσθηση της πραγματικότητας, το ψυχολογικό θρίλερ του σκηνοθέτη της «Εξιλέωσης» και της «Πιο σκοτεινής ώρας» έχει αλλάξει πολλές ημερομηνίες εξόδου περιμένοντας καλύτερες συνθήκες, ώστε να μην αδικηθεί η δυναμική πρωταγωνίστρια του όταν έρθει η ώρα της οσκαρικής κούρσας.

The Woman In The Window

«Memoria» του Απιτσατπόνγκ Βιρασετάκουλ. Το αγγλόφωνο ντεμπούτο του βραβευμένου με Χρυσό Φοίνικα Ταϊλανδού δημιουργού («Ο θείος Μπούνμι θυμάται τις προηγούμενες ζωές του»), ακαταμάχητου κινηματογραφιστή της ιστορικής και μυθολογικής ταυτότητας της πατρίδας του, τον στέλνει στην Κολομβία με την Τίλντα Σουίντον και ένα ακόμη ονειρικό φιλμ που ακολουθεί την ηρωίδα του η οποία είναι νομάς, πάσχουσα από σύνδρομο, το οποίο την κάνει να ακούει δυνατές φωνές που δεν υπάρχουν.

Memoria

«DNA» της Μαϊγουέν. Αυτοβιογραφικό φιλμ της γεννημένης στη Γαλλία δημιουργού («Polisse», «Ο βασιλιάς μου»), με καταγωγή από το Βιετνάμ, τη Γαλλία και την Αλγερία, που φέρνει στο προσκήνιο την ιστορία μιας γυναίκας που έρχεται αντιμέτωπη με το παρελθόν της μετά το θάνατο του Αλγερινού παππού της. Φυσικά και η Μαϊγουέν πρωταγωνιστεί στο δράμα της ζωής της, δίπλα στη Φανί Αρντάν, τον Λουί Γκαρέλ και τη Μαρίν Βακθ.

DNA

«Home» της Φράνκα Ποτέντε. Αγαπήσαμε τη Φράνκα Ποτέντε πάνω από 20 χρόνια πριν, όταν έτρεχε στο… «Τρέξε Λόλα, τρέξε» του Τομ Τίκβερ. Έχοντας περάσει από χολιγουντιανές παραγωγές όπως το «The Bourne Identity» («Χωρίς ταυτότητα»), η Γερμανίδα ηθοποιός πραγματοποιεί το κινηματογραφικό ντεμπούτο της με την ιστορία ενός πρώην κατάδικου που δυσκολεύεται να επανενταχθεί στον τόπο του, αρκετά χρόνια μετά το έγκλημα που τον έβαλε στη φυλακή. Πρωταγωνιστούν οι Κάθι Μπέιτς και Τζέικ ΜακΛάφλιν.

«Another Round» του Τόμας Βίντερμπεργκ. Βραβευμένος στις Κάννες με την «Οικογενειακή γιορτή» (1998) και το «Κυνήγι» (2012), ο Δανός δημιουργός επιστρέφει μετά τη μεγαλεπήβολη παραγωγή «Kursk: Η τελευταία αποστολή» (2018), με ένα δράμα που θέλει τέσσερις εκπαιδευτικούς να πειραματίζονται με τον τρόπο που το αλκοόλ επιδρά στην καθημερινότητα τους. Στο καστ μεταξύ άλλων οι Μαντς Μίκελσεν και Τόμας Μπο Λάρσεν.

Another Round

«Mona Lisa and The Blood Moon» της Λίλι Άλεν Άμιρπουρ. Αφού έσπασε τις συμβάσεις των βαμπιρικών ταινιών και των σπαγγέτι γουέστερν με το «A girl walks home at night» και το μετα-αποκαλυπτικό «The Bad Batch» (2017), η Ιρανοαμερικανή σκηνοθέτης επανέρχεται με μεγαλεπήβολο καστ – από την Κέιτ Χάντσον ως την γνωστή Κορεάτισσα ηθοποιό Τζουν Τζον-Σεό («Burning») – και τόπο δράσης τη Νέα Ορλέανη, όπου ένα νεαρό κορίτσι με μαγικές δυνάμεις το σκάει από ψυχιατρική κλινική.

σινεμάDisneyφεστιβάλ Βενετίαςφεστιβάλ Καννών