Σινεμά|03.06.2020 21:28

Κάννες 2020: «The French Dispatch» και «Soul» στo επίσημο πρόγραμμα του φεστιβάλ

Newsroom

Χωρίς Χρυσό Φοίνικα και με ακυρωμένη τη φετινή του διοργάνωση, που ήταν να πραγματοποιηθεί από τις 12 ως τις 23 Μαϊού 2020, το Φεστιβάλ Καννών έδωσε στη δημοσιότητα τους τίτλους των ταινιών που θα φέρουν από εδώ και στο εξής την επίσημη ετικέτα του, την οποία και μπορούν να χρησιμοποιήσουν σε άλλα φεστιβάλ που θα ακολουθήσουν τους επόμενες μήνες καθώς και όταν προβληθούν στους κινηματογράφους. 

Την παρουσίαση των ταινιών από όλο το φάσμα του επίσημου προγράμματος (Διαγωνιστικό Τμήμα, Ένα Κάποιο Βλέμμα, Εκτός Συναγωνισμού, Ειδικές Προβολές και Μετά τα Μεσάνυχτα) έκανε ο γενικός διευθυντής του Φεστιβάλ Καννών, Τιερί Φρεμό και ο πρόεδρος Πιερ Λεσκούρ. Η λίστα των Καννών για το 2020 αποτελείται από 56 ταινίες,15 από τις οποίες ανήκουν σε νέους σκηνοθέτες, ενώ περιέχει μερικές από τις πιο αναμενόμενες ταινίες της χρονιάς.

Η σύνθεση έχει νέες ταινίες από τους Γουές Άντερσον, Φρανσουά Οζόν, Ναόμι Καουάσε, Πιτ Ντόκτερ και Φράνσις Λι με πρωταγωνιστές που θα είχαν στείλει στο κόκκινο χαλί του φεστιβάλ ονόματα όπως αυτά των Τίμοθι Σαλαμέ, Κέιτ Γουίνσλετ, Τίλντα Σουίντον, Σίρσα Ρόναν, Βίγκο Μόρτενσεν, Μαντς Μίκελσεν και άλλων. Η επιλογή περιλαμβάνει επίσης, το «Aya and the Witch», την πρώτη ταινία μεγάλου μήκους κινουμένων σχεδίων από το Studio Ghibli, το «Peninsula» του Sang-ho Yeon, καθώς και δύο επεισόδια από την τηλεοπτική σειρά του Στιβ ΜακΚουίν «Small Axe».

Τα φιλμ που παίρνουν τη σφραγίδα των Καννών για το 2020 είναι μεταξύ άλλων οι: «The French Dispatch»  του Γουές Άντερσον (ένας φόρος τιμής στη δημοσιογραφία με την ιδιαίτερη ματιά του ιδιοσυγκρασιακού δημιουργού), «Summer of '85» του Φρανσουά Οζόν, «True Mothers» της Ναόμι Καουάσε, «Lover’s Rock» και «Mangrove» του Στιβ ΜακΚουίν, «Another Round» του Τόμας Βίντερμπεργκ, «Peninsula» του Σανγκ -χο Γεόν, «ADN» της Μαϊγουέν, «Soul» του Πιτ Ντόκτερ, «Ammonite» του Φράνσις Λι, «Falling» με τον Δανό σταρ Βίγκο Μόρτενσεν στη σκηνοθεσία, «Broken Keys» του Τζίμι Κεϊρούζ, «Last Words» του Τζόναθαν Νόσιτερ.

Σύμφωνα με τον Τιερί Φρεμό, στο φεστιβάλ υποβλήθηκαν 2.067 ταινίες, αριθμός - ρεκόρ σε σύγκριση με τις 1.845 ταινίες που υποβλήθηκαν το 2019. Στις 56 ταινίες που θα λάβουν την ετικέτα Cannes 2020 περιλαμβάνονται 15 ντεμπούτα μεγάλου μήκους (26,7% της επιλογής) και 16 ταινίες σκηνοθετημένες από γυναίκες (δύο περισσότερες από το 2019). Συνολικά 532 ταινίες σκηνοθετημένες από γυναίκες υποβλήθηκαν προς εξέταση φέτος, λιγότερες σε αριθμό από αυτές του 2019 που ήταν 575 στο σύνολο.

Θυμίζουμε ότι η περσινή διοργάνωση του διαγωνιστικού των Καννών παρουσίασε μια δυνατή επιλογή τίτλων, από τα οσκαρικά «Παράσιτα» έως το «Πόνος και δόξα» του Πέδρο Αλμοδόβαρ, σηματοδοτώντας τη δεύτερη φορά στην ιστορία του θεσμού που η βραβευμένη με τον Χρυσό Φοίνικα ταινία κατέκτησε και το βραβείο Όσκαρ καλύτερης ταινίας (η πρώτη ήταν το «Marty» το 1955).

επίσημο πρόγραμμαlineupφεστιβάλ Καννών