Σινεμά|28.06.2020 11:19

«Tehran»: Παγκόσμιο παιχνίδι κατασκόπων με την Ελλάδα σε πρώτο πλάνο

Άντα Δαλιάκα

Μια ισραηλινή κατασκοπευτική σειρά, γυρισμένη στην Αθήνα, τοποθετεί την Ελλάδα στις διαδρομές της παγκόσμιας τηλεόρασης με τη σφραγίδα της COSMOTE TV και της Apple TV.

Με προορισμό την Ινδία, ένα αεροπλάνο, που απογειώνεται από την Ιορδανία, υποχρεώνεται, λόγω τεχνικής βλάβης, σε προσγείωση στο Ιράν, στο αεροδρόμιο της Τεχεράνης. Δύο από τους επιβάτες – ένας νεαρός άντρας και μια νεαρή γυναίκα από το Ισραήλ – πανικοβάλλονται από την εξέλιξη, ενώ στο αεροπλάνο επιβαίνει ένα ζευγάρι σε αποστολή από τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες. Από την προσγείωση του αεροπλάνου στην Τεχεράνη κι έπειτα, αρχίζει να ξεδιπλώνεται ένα παιχνίδι κατασκόπων με κεντρική ηρωίδα μια κατάσκοπο-χάκερ που αλλάζει ταυτότητα: ο στόχος της είναι να ξεπεράσει τις αντιξοότητες προκειμένου να αφοπλίσει έναν πυρηνικό αντιδραστήρα. Στη ροή μιας αγωνιώδους δράσης που κρατάει καλά κρυμμένα τα μυστικά της υπόθεσης, η πρωτεύουσα του Ιράν ξεπροβάλλει άκρως επικίνδυνη.

Κι όμως, η κατασκοπική σειρά «Tehran» στην οποία αναφερόμαστε, δεν γυρίστηκε στην Τεχεράνη αλλά κατά 90% στην Αθήνα και είναι ισραηλινή παραγωγή σε σκηνοθεσία του Ντάνιελ Σίρκιν («Mossad 101» του Netflix), διάρκειας οκτώ επεισοδίων. Η COSMOTE TV είναι συμπαραγωγός από την ελληνική πλευρά, ενώ την εκτέλεση παραγωγής είχε η Blonde. Ως συμπαραγωγός συμμετέχει και ο κολοσσός της Apple TV, κατά πως ανακοινώθηκε πριν από λίγες ημέρες, εξέλιξη που βάζει την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη της παραγωγής τηλεοπτικού περιεχομένου. Τα δικαιώματα της διεθνούς διανομής της σειράς η οποία εντάχθηκε στο πρόγραμμα cash rebate του ΕΚΟΜΕ και ενδέχεται να έχει δεύτερο κύκλο, έχει η καναδική Cineflix.

Στο πρώτο επεισόδιο ο εξοικειωμένος με την Αθήνα θεατής θα αναγνωρίσει το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, πιθανόν και άλλα σημεία του αθηναϊκού κέντρου με πολυπολιτισμικό χαρακτήρα και χρώμα στα οποία έγιναν γυρίσματα, όπως είναι η Πλατεία Θεάτρου και το Πεδίο του Άρεως. Ο Όμιλος ΟΤΕ διέθεσε μάλιστα τρία κτίρια για τις ανάγκες των γυρισμάτων: Το Διοικητικό Μέγαρο στο Μαρούσι, το κτήριο της 3ης Σεπτεμβρίου και άλλο ένα κτίριό του στην Καλλιθέα.

Δημιουργοί της σειράς είναι ο Μος Ζόντερ («Fauda» του Netflix) μαζί με τον Όμρι Σένταρ, ενώ πρωταγωνιστούν η ανερχόμενη Νιβ Σουλτάν, ο Σαούν Τουμπ (γνωστός μας ως Ματζίντ Τζαβίντι από την αμερικανική επιτυχία «Homeland») και ο Ναβίντ Νεγκαχμπάν («Homeland», «Legion», «Aladdin»).

«Tehran», COSMOTE TV

Να θυμίσουμε ότι η COSMOTE TV επενδύει στην παραγωγή πρωτότυπου τηλεοπτικού περιεχομένου με σειρές όπως αυτή του «Έτερος εγώ – Χαμένες ψυχές», ενώ η Apple TV διαθέτει κορυφαίες πρωτότυπες επιτυχίες, όπως το υποψήφιο για 3 Χρυσές Σφαίρες «The Morning Show». Η σειρά «Tehran» έκανε πρεμιέρα στο Ισραήλ στις 22 Ιουνίου. Περιμένουμε ανακοινώσεις για την προβολή της και για το ελληνικό κοινό.

Cosmote TVApple TVTehran