Σινεμά|16.07.2020 13:54

Ιντρις Ελμπα: Μη λογοκρίνετε τις ρατσιστικές ταινίες, απλά... βαθμολογήστε τις

Newsroom

Ο Ίντρις Έλμπα, δημοφιλής Βρετανός ηθοποιός αφρικανικής καταγωγής, έδωσε μια συνέντευξη στο μέσο Radio Times παίρνοντας θέση στο θέμα της απομάκρυνσης των ταινιών με ρατσιστικό περιεχόμενο από τις ψηφιακές πλατφόρμες streaming με αφορμή τον πρόσφατο θόρυβο που δημιούργησε το προσωρινό κατέβασμα του «Οσα Παίρνει Ο Άνεμος» από το HBO Max, μετά το τσουνάμι αντιδράσεων που έφερε η ρατσιστική δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ στις ΗΠΑ.  

Ο Έλμπα δηλώνει μεν αντίθετος στη λογοκρισία στην κινηματογραφική βιομηχανία, θεωρεί, ωστόσο, ότι η ελευθερία του λόγου δεν είναι για όλους και ότι το ρατσιστικό περιεχόμενο στις ταινίες και τις τηλεοπτικές σειρές πρέπει να συνοδεύεται από ένα νέο σύστημα αξιολόγησης που θα προειδοποιεί τους θεατές κάθε φορά που μία ταινία ή μια τηλεοπτική σειρά περιέχει παρωχυμένες ή προσβλητικές απόψεις. «Είμαι οπαδός της ελευθερίας του λόγου» δήλωσε ο σταρ της τηλεοπτικής σειράς "Luther" στο Radio Times. «Αλλά η ελευθερία του λόγου δεν είναι κατάλληλη για όλους. Γι' αυτό θα έπρεπε να έχουμε ένα σύστημα αξιολόγησης», είπε, «σαν αυτό που αφορά την καταλληλότητα των προγραμμάτων με βάση την ηλικία». 

 

«Για να διακωμωδήσεις την αλήθεια, πρέπει να ξέρεις την αλήθεια. Αλλά για να λογοκρίνεις ρατσιστικά θέματα σε μια εκπομπή, νομίζω ότι οι θεατές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι άνθρωποι έκαναν τις εκπομπές μ’ αυτόν τον τρόπο» συνέχισε. «Από σεβασμό για την εποχή και το κίνημα, οι έχοντες τα αρχεία αφαιρούν κομμάτια νομίζοντας ότι είναι άκαιρα αυτήν την περίοδο... αλλά νομίζω, για να πάμε μπροστά, οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν ότι η ελευθερία του λόγου είναι αποδεκτή και το κοινό πρέπει να γνωρίζει τι περιέχει αυτό που βλέπει». «Δεν πιστεύω στη λογοκρισία. Πιστεύω ότι πρέπει να έχουμε την ελευθερία να πούμε αυτό που θέλουμε. Διότι είμαστε δημιουργοί ιστοριών», τόνισε ο ηθοποιός σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

 
Ίντρις ΈλμπαHBO Max