Σινεμά|20.07.2020 22:56

Tenet: Αναβολή εξόδου επ' αόριστον για το μεγάλο μπλοκμπάστερ του καλοκαιριού

Άντα Δαλιάκα

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Warner Bros., το Tenet του Κρίστοφερ Νόλαν δεν πρόκειται να βγει στις αμερικανικές αίθουσες στις 12 Αυγούστου όπως είχε προγραμματιστεί. Πρόκειται για μία ακόμη αναβολή της πρεμιέρας της πολυαναμενόμενης ταινίας, κόστους 200 εκατομμυρίων δολαρίων, καθώς η πλειοψηφία των κινηματογράφων στις ΗΠΑ παραμένουν κλειστοί, ενώ η Αμερική συνεχίζει να καταγράφει ρεκόρ κρουσμάτων και η Κίνα κάνει μεν σταδιακά βήματα προς το άνοιγμα των εδώ και έξι μήνες κλειστών κινηματογραφικών αιθουσών, απαγορεύει δε τις ταινίες των οποίων η διάρκεια υπερβαίνει τις 2 ώρες! Και η διάρκεια του Tenet είναι ακριβώς 2 ώρες και 30 λεπτά...

Αγνωστο παραμένει, επίσης, τι θα γίνει με τις προγραμματισμένες ημερομηνίες εξόδου της ταινίας στον υπόλοιπο κόσμο. Το μέλλον του μπλοκμπάστερ που υποτίθεται ότι θα έσωζε το φετινό χολιγουντιανό καλοκαίρι παραμένει αβέβαιο. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, η ταινία να βγει πρώτα στις διεθνείς αγορές των οποίων οι κινηματογράφοι παραμένουν ανοιχτοί (η Ελλάδα στην οποία το Tenet έχει ως ημερομηνία εξόδου την 20η Αυγούστου, είναι μία από αυτές) και ξεχωριστά στις αμερικανικές πολιτείες των οποίων οι κινηματογραφικές αίθουσες μπορούν να ανοίξουν ξανά με ασφάλεια (αντί της πανεθνικής πρεμιέρας). Αλλά και πάλι, τίποτα δεν είναι σίγουρο. Προς το παρόν, βρισκόμαστε σε αναμονή νέων ανακοινώσεων εντός των επόμενων ημερών από το στούντιο.

Tenet

«Δεν μπορούμε να διαχειριστούμε το Tenet στα πρότυπα της παραδοσιακής ταυτόχρονης παγκόσμιας εξόδου και τα μελλοντικά μας σχέδια προώθησης και διανομής θα αντανακλούν ακριβώς αυτό.», δήλωσε ο πρόεδρος της Warner, Τόμπι Έμεριχ. «Ο στόχος μας σε αυτή τη διαδικασία είναι να εξασφαλίσουμε τις μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας για τις ταινίες μας αλλά και να είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε τις αίθουσες που χρειάζονται νέο προϊόν όταν ανοίξουν ξανά με ασφάλεια.... Δυστυχώς, η πανδημία συνεχίζει να εξαπλώνεται, αναγκάζοντάς μας να αλλάξουμε τις ημερομηνίες εξόδου των ταινιών μας.», συμπλήρωσε.

Πρόκειται για την τρίτη αναβολή της εξόδου της ακριβοθώρητης περιπέτειας επιστημονικής φαντασίας του Νόλαν που ήταν να βγει αρχικά στις αίθουσες στις 17 Ιουλίου 2020. Η πανδημία του κορονοϊού κρατάει τις αίθουσες στην Καλιφόρνια και τη Νέα Υόρκη κλειστές (το Λος Αντζελες και η Νέα Υόρκη είναι οι μεγαλύτερες κινηματογραφικές αγορές των Ηνωμένων Πολιτειών). Στις υπόλοιπες πολιτείες οι αίθουσες μπορούν να ανοίξουν σταδιακά με όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας.

Όπως σημειώνει το Hollywood Reporter, ο κορονοϊός αναγκάζει τα στούντιο να αλλάξουν την στρατηγική εξόδου των ταινιών τους. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τους επόμενους μήνες θα δούμε ριζικές αλλαγές στην παραδοσιακή πρακτική τoυ παγκόσμιου release, της ταυτόχρονης παγκόσμιας πρεμιέρας δηλαδή, σε ό,τι αφορά τουλάχιστον στις υπερπαραγωγές της χολιγουντιανής βιομηχανίας.

Όσο για το Tenet, το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι συνιστά μία από τις πιο ακριβές ταινίες της χρονιάς. Η υπόθεση του παραμένει άγνωστη - το μόνο γνωστό στοιχείο είναι έχει να κάνει με τη διεθνή κατασκοπεία ενώ το στόρι περιστρέφεται γύρω από το χωροχρονικό συνεχές. Ο Τζον Ντέιβιντ Ουάσινγκτον ηγείται του καστ που περιλαμβάνει τους Ρόμπερτ Πατίνσον, Ελίζαμπεθ Ντεμπίκι, Άαρον Τέιλορ-Τζόνσον, Κένεθ Μπράνα και Μάικλ Κέιν.

TenetαναβολήΚρίστοφερ Νόλαν