Σινεμά|27.07.2020 11:42

Ετερος Εγώ: Στο απομονωμένο στρατηγείο της «Κάθαρσις» με μία... Μέδουσα

Άντα Δαλιάκα

Εντυπωσιακού μεγέθους και αρχιτεκτονικής μοντερνιτέ, τα κτίρια στην Κάντζα που παλιότερα στέγαζαν την εταιρεία LAK του Λάκη Γαβαλά, συνιστούν σήμερα ένα ιδανικό πλατό. Καθόλου τυχαία, σε αυτό το απομονωμένο από τον αστικό ιστό της Αθήνας στρατηγείο, έχει βρει «στέγη» η σειρά του «Ετερος Εγώ», σε παραγωγή COSMOTE TV, το κατώφλι της οποίας περάσαμε ένα καλοκαιρινό μεσημέρι για να συναντήσουμε τον σκηνοθέτη Σωτήρη Τσαφούλια και τους πρωταγωνιστές Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη, Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη και Πέτρο Λαγούτη. Το σκηνικό; Τίποτα λιγότερο από ένα ανατριχιαστικό, επιβλητικό…νεκροτομείο όπου έγινε και η κουβέντα μας, απόλυτα εναρμονισμένη με την ατμόσφαιρα της σειράς.

Στο ημιφωτισμένο νεκροτομείο, πτώμα δεν είδαμε, αλλά τα γυρίσματα ήταν σε πλήρη εξέλιξη. Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, με κοστούμι και γραβάτα, είχε μια σκηνή στα λίγα τετραγωνικά μιας τουαλέτας. Σειρά είχε η ιατροδικαστική εξέταση και το θέαμα απαιτούσε ειδική προετοιμασία για την άτυχη φοιτήτρια που θα κείτονταν νεκρή (οι αδελφοί Αλαχούζοι υπογράφουν το μακιγιάζ, ενώ ο Γιάννης Αγελαδόπουλος έχει ξανά την ευθύνη των εφέ).

«Εμένα αυτός ο κύκλος με πιάνει από τη στιγμή της τελευταίας σεκάνς του προηγούμενου, που βρισκόμουν σε αυτή την κατάσταση που με βλέπετε τώρα» μας λέει ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης δείχνοντας τον λεκέ «αίματος» πάνω στο λευκό μπλουζάκι του. «Ο Βελισσαράτος ενοχοποιείται, περνάει τα πάνδεινα, αλλά νομίζω ότι δεν έχουμε την αίσθηση ότι το έχει κάνει (σ.σ. φόνο). Δεν ξέρω πως θα το διαβάσει το κοινό, αλλά γενικά είμαστε μαζί του» σπεύδει να συμπληρώσει στην κουβέντα που κάνουμε σε ένα διάλλειμα των γυρισμάτων.

Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης/ Copyright: COSMOTE TV

Από την δημοφιλία της ταινίας «Ετερος εγώ» που το 2016 συζητήθηκε πολύ σαν αστυνομικό θρίλερ διαμορφωμένο πάνω στα πρότυπα ξένων ταινίων (κυρίως του αμερικανικού «Seven») ως το τηλεοπτικό spin off, την τηλε- ανθολογία δηλαδή, στη μικρή οθόνη των επιτευγμάτων του Δημήτρη Λαϊνη, ευφυή καθηγητή εγκληματολογίας με σύνδρομο Asperger, που αποκρυπτογραφεί δεξιοτεχνικά τις κινήσεις κατά συρροή δολοφόνων στη σύγχρονη Αθήνα σε συνεργασία με ειδικευμένη ομάδα αστυνομικών (το ελληνικό CSI), η εξέλιξη ήταν μόνο ανοδική για τους συντελεστές του ελληνικού (εν τη γενέσει του) φραντσάιζ. Πέντε φόνοι στη σύγχρονη Αθήνα σχετικοί με τα αρχαία ρητά του Πυθαγόρα (στην ταινία) και μερικοί ακόμα αποτρόπαιοι, σχετικοί με τους άθλους του Θησέα (στην πρώτη τηλεοπτική σεζόν του «Ετερος Εγώ: Χαμένες Ψυχές» που, ωστόσο, λογίζεται ως δεύτερος κύκλος της ιστορίας), μας φέρνουν στην τρίτη πράξη του δράματος: το «Ετερος Εγώ - Κάθαρσις».

Θύματα φοιτήτριες

Αυτήν τη φορά μία νέα σειρά δολοφονιών με θύματα φοιτήτριες ταράζει τους πανεπιστημιακούς κύκλους. Ο Δημήτρης Λαϊνης (Πυγμαλίωνας Δαδακαρίδης) έρχεται αντιμέτωπος με τις αστυνομικές αρχές, καθώς βασικός ύποπτος θεωρείται ο υποψήφιος Πρύτανης, συνεργάτης και φίλος του, Ηλίας Βελισσαράτoς (Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης). Οι ανατροπές διαδέχονται η μια την άλλη και μία καλοστημένη πλεκτάνη που συνδέει όλες τις υποθέσεις βγαίνει στην επιφάνεια. Το σενάριο είναι μία ιδέα του Σωτήρη Τσαφούλια, το οποίο συνυπογράφει με την Κατερίνα Φιλιώτου.

Σωτήρης Τσαφούλιας, Πυγμαλίων Δαδακαρίδης/ Copyright: COSMOTE TV

Ως προς το κατά πόσο διαφοροποιείται η νέα σεζόν της σειράς σε σχέση με την προηγούμενη, η μέδουσα δίνει εν μέρει την απάντηση. Τα θύματα που βρίσκονται σκοτωμένα φέρουν τατουάζ με τη μορφή της Μέδουσας, ωστόσο η ουσία βρίσκεται στο γενικότερο mindgame. Το διανοητικό παιχνίδι δηλαδή. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Τάσος Νούσιας που έχει τον ρόλο του νέου υπαρχηγού του τμήματος ανθρωποκτονιών (ο Μάνος Βακούσης είναι πλέον ο εν αποστρατεία ταξίαρχος της αστυνομίας) πέφτει με τα μούτρα στις ανθρωποκτονίες των φοιτητριών και έχει μια κόντρα με τον υπαστυνόμο Παντελή Σκλαβή (Πέτρος Λαγούτης).

«Ο Παντελής εδραιώνεται, παίζει πάλι ένα καίριο ρόλο, ειδικά στο τέλος. Ήταν πάρα πολύ καλά γραμμένες και γυρίστηκαν εξαιρετικά όλες οι σκηνές δράσης. Για μένα ήταν μια αποκάλυψη, γιατί δεν έχουμε την τύχη σε αυτή τη χώρα να ζούμε τέτοια πράγματα. Το ευχαριστηθήκαμε πάρα πολύ, οι σκηνές χορογραφήθηκαν εξαιρετικά (σ.σ.: οι χορογραφίες είναι του Κρις Ραντάνοφ). Αναγκάστηκα να ξεκινήσω πυγμαχία, το οποίο επίσης χάρηκα πολύ…» σημειώνει ο Πέτρος Λαγούτης.

Πέτρος Λαγούτης/ Copyright: COSMOTE TV

Oμως, όπως μαρτυρά και ο τίτλος της σεζόν, ο μίτος της υπόθεσης θα κλείσει τώρα τις ανοιχτές υποθέσεις. «Η νέα σεζόν αφορά κυρίως την ταινία σε περισσότερα επίπεδα από ένα…» εξηγεί ο Σωτήρης Τσαφούλιας κρατώντας βέβαια τα χαρτιά της πλοκής κλειστά. «Κλείνει ένας κύκλος σε ότι αφορά τις εκκρεμότητες της ταινίας... Υπάρχουν τρεις ή τέσσερις μεγάλες ανατροπές, με τη μεγαλύτερη που θα ανοίξει την κουβέντα ως προς το που αναφέρεται η λέξη ''κάθαρση''».

Τα γυρίσματα των οκτώ επεισοδίων της σεζόν ξεκίνησαν γυρίσματα τον Φεβρουάριο του 2020, διακόπηκαν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και επανεκκίνησαν σύμφωνα με τα νέα πρωτόκολλα ασφάλειας, την 1η Ιουνίου. «Είναι μια πολλή καλή και οργανωμένη παραγωγή που παίρνει όλα τα απαραίτητα μέτρα. Ταυτοχρόνως επίσης, - και αυτό είναι μια αλήθεια – υπάρχει κι εδώ όπως σε όλη τη χώρα μια μικρή αίσθηση χαλάρωσης. Φροντίζουμε να κρατάμε τις αποστάσεις, το συνεργείο φοράει τις μάσκες του την ώρα του γυρίσματος, αλλά εκ των πραγμάτων, δεν μπορείς να δημιουργήσεις συνεχόμενη ανάσχεση στη ζωή» επισημαίνει ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, όταν ρωτάμε για την εμπειρία των γυρισμάτων εν μέσω πανδημίας.

Σωτήρης Τσαφούλιας, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης/ Copyright: COSMOTE TV

Παρά την καθυστέρηση, πάντως, το χρονοδιάγραμμα της σειράς θα τηρηθεί και μέσα στο φθινόπωρο (Οκτώβρη-Νοέμβρη) το Ετερος Εγώ θα επιστρέψει στη μικρή οθόνη. Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα της οποίας το κοινό αγαπάει το αστυνομικό θρίλερ, αλλά πέρα από τις τηλεοπτικές αστυνομικές σειρές (τα αυτοτελή επεισόδια του Πάνου Κοκκινόπουλου, τις ιστορίες του Τιμοθέου Κώνστα και αυτές του αστυνόμου Μπέκα, κτλ), δεν έχει παράδοση στο είδος στον κινηματογράφο, το Έτερος Εγώ αποτελεί μία σοβαρή, επίμονη προσπάθεια που φέρνει κοντά τη μικρή και τη μεγάλη οθόνη στα νέα πρότυπα της εξωστρέφειας.

«Θεωρώ ότι με τα ευρωπαϊκά δεδομένα – και δεν το λέω με καμία έπαρση – το ‘’Έτερος Εγώ’’ θα έπρεπε να θεωρηθεί μία από τις πέντε καλύτερες ευρωπαϊκές αστυνομικές σειρές» - Πυγμαλίων Δαδακαρίδης

«Θεωρώ ότι με τα ευρωπαϊκά δεδομένα – και δεν το λέω με καμία έπαρση – το ''Ετερος Εγώ'' θα έπρεπε να θεωρηθεί μία από τις πέντε καλύτερες ευρωπαϊκές αστυνομικές σειρές.. Και το λέω σε συνάρτηση με αυτό που πάντα έρχεται σε σύγκρουση μέσα μου: τα ελληνικά δεδομένα…Εμείς δεν είχαμε ποτέ την παραγωγή, τη μεθοδολογία, τη γνώση. Αλλά αυτό που συμβαίνει τώρα με το ταξίδι των επτά χρόνων του ''Ετερος Εγώ'' είναι ένα τεράστιο συν. Μαθαίνεις τη μεθοδολογία και χαίρεσαι με αυτό το παιχνίδι το οποίο μπορείς στη συνέχεια να μεταστρέψεις σε κάτι άλλο», σχολιάζει ο πρωταγωνιστής της σειράς Πυγμαλίων Δαδακαρίδης. Όπως σημειώνει, η σειρά αντλεί υλικό έμπνευσης από τον παγκόσμιο χάρτη βάζοντας το λεγόμενο whodunit (ποιος να το έκανε), όπως κάθε σύγχρονη αστυνομική σειρά, στην καρδιά του στόρι.

«Εγώ θέλω να συνεχίσω να κάνω αυτό που κάνω με κινηματογραφικούς όρους. Να κάνω μια σειρά κινηματογραφικής αισθητικής. Κάτι που στην Ελλάδα πρωτοεισήγαγε ο Θοδωρής Παπαδουλάκης με το ‘’Νησί’’». - Σωτήρης Τσαφούλιας

«Εγώ θέλω να συνεχίσω να κάνω αυτό που κάνω με κινηματογραφικούς όρους. Να κάνω μια σειρά κινηματογραφικής αισθητικής. Κάτι που στην Ελλάδα πρωτοεισήγαγε ο Θοδωρής Παπαδουλάκης με το ''Νησί''» συμπληρώνει ο Σωτήρης Τσαφούλιας. Σήμερα, αρκετό καιρό μετά τις ενστάσεις που διατυπώθηκαν για την ταινία, πολλές φορές με σκληρή γλώσσα, όταν πρωτοβγήκε και τις οποίες οι Τσαφούλιας και Δαδακαρίδης θυμούνται με πικρία στην εντός του…νεκροτομείου κουβέντα μας, η ουσία είναι ότι η σειρά προχωράει προς νέους δρόμους. Και όπως λέει ο εμπνευστής της, όλα είναι ανοιχτά: «Μου έχουν επισημάνει πολλοί ότι το ''Ετερος Εγώ'' αποτέλεσε μία καμπή στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου, διότι ανήκε σε είδος και άνοιξε κι άλλες πόρτες σε πειραματισμούς. Δεν είναι υποχρεωτικό να έχεις τα τεράστια budget για να φτιάξεις μια ταινία είδους…Το ''Ετερος Εγώ'' κατά κανόνα βασίζεται στην εξωστρέφεια. Όταν μας είπε η Cosmote πάμε έναν κύκλο ακόμα, είπαμε πάμε να γράψουμε το σενάριο και βλέπουμε αν θα πάμε έναν κύκλο ακόμα. Αν αυτό που κάνεις δεν είναι ένα σκαλί πάνω, αν όχι εφάμιλλο του προηγούμενου που έκανες, δεν υπάρχει λόγος να το κάνεις πάντα. Δεν είμαστε της νοοτροπίας ότι κάναμε μια επιτυχία, άντε να πετάξουμε άλλη μία σεζόν για την τηλεθέαση του καναπέ… Με το ''Ετερος Εγώ- Κάθαρσις'' είμαστε πάνω από τις ''Χαμένες Ψυχές'', οπότε αν μας ζητηθεί ένας ακόμα κύκλος, αυτός θα γίνει μόνο αν διασφαλίσουμε ότι θα είναι ακόμα πιο ψηλά.»

Η σειρά «Έτερος Εγώ - Κάθαρσις» είναι μια παραγωγή της COSMOTE TV, ενώ η εκτέλεση παραγωγής γίνεται από την εταιρεία BLONDE.

Σωτήρης ΤσαφούλιαςΠυγμαλίων ΔαδακαρίδηςΠέτρος ΛαγούτηςΈτερος ΕγώΚωνσταντίνος Μαρκουλάκης