Σινεμά|28.07.2020 14:32

Φεστιβάλ Βενετίας: Ελληνικό άρωμα για την πρώτη μεγάλη διοργάνωση μετά την κρίση της πανδημίας

Άντα Δαλιάκα

Μετά την ακύρωση του φετινού Φεστιβάλ Καννών και τις online διεξαγωγές πολλών κινηματογραφικών διοργανώσεων, το Φεστιβάλ Βενετίας είναι η πρώτη μεγάλη διεθνής κινηματογραφική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί (σχεδόν) κανονικά στο Λίντο, μετά την κρίση του κορονοϊού. Υπό την προϋπόθεση φυσικά, ότι όλα θα πάνε καλά μέχρι τον Σεπτέμβρη. Το επίσημο πρόγραμμα της Μόστρα για το 2020 είναι σφιχτό με περιορισμούς στις προβολές και διαδικτυακές παρουσιάσεις καθώς προέχει η ασφάλεια της υγείας όσων συμμετέχουν.

Την πρεμιέρα του φεστιβάλ θα σφραγίσει η εκτός διαγωνισμού, πρώτη παγκόσμια προβολή του ιταλικού οικογενειακού δράματος «Δεσμοί» με πρωταγωνιστές την Αλμπα Ρορβάχερ (Ευτυχισμένος Λάζαρος) και τον Λουίτζι Λο Κάσιο (The Traitor) ως ζευγάρι. Πρόκειται για την πρώτη ιταλική παραγωγή εδώ και δέκα χρόνια που ανοίγει το Φεστιβάλ της Βενετίας, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει εδραιωθεί ως προάγγελος οσκαρικών ταινιών - αρκεί να θυμηθούμε τη μεγάλη επιτυχία του βραβευμένου με το Χρυσό Λιοντάρι πέρυσι Joker. Μετά τη μεγάλη δοκιμασία που πέρασε η Ιταλία την περίοδο της υγειονομικής κρίσης, η πρόθεση του Φεστιβάλ να στηρίξει την ιταλική κινηματογραφική παραγωγή είναι - το λιγότερο - θεμιτή. 

Το ευχάριστο νέο για τον ελληνικό κινηματογράφο είναι ότι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Χρήστου Νίκου, Μήλα (Apples), με πρωταγωνιστή τον Αρη Σερβετάλη, ανοίγει το επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα του τμήματος Orizzonti (Ορίζοντες) στο οποίο και θα διεκδικήσει βραβείο. Είναι η πρώτη φορά που ελληνική ταινία θα ανοίξει ένα από τα δύο βασικά προγράμματα του φεστιβάλ Βενετίας. 

Αρης Σερβετάλης/ «Μήλα»

Οκτώ χρόνια μετά το KM, την βραβευμένη μικρού μήκους που συμμετείχε σε πάνω από 40 διεθνή φεστιβάλ μεταξύ των οποίων τα Ρότερνταμ, Παλμ Σπριγνκς, Σίδνει, ο Χρήστος Νίκου επιστρέφει με τα Μήλα για να αφηγηθεί μια πρωτότυπη, εκπληκτικά επίκαιρη ιστορία γύρω από τη μνήμη και την ταυτότητα: ήρωας του είναι ένας άνδρας που πάσχει από απώλεια μνήμης σε μια πόλη που ξαφνικά ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων έχει αρχίσει να ξεχνά. 

Σύμφωνα με την επίσημη σύνοψη της ταινίας, που θα κυκλοφορήσει τον Νοέμβριο στις αίθουσες από τη Feelgood: «Μια αναπάντεχη επιδημία, που προκαλεί ξαφνική αμνησία στους ανθρώπους, βρίσκει τον Άρη, ένα άνδρα γύρω στα 40, (Άρης Σερβετάλης) να ακολουθεί ένα πρόγραμμα αποκατάστασης που έχει ειδικά σχεδιαστεί για να χτίσει ένας αμνησιακός μια καινούργια ζωή. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει καθημερινές αποστολές που είναι ηχογραφημένες από τους γιατρούς του. Μετά την ολοκλήρωση κάθε αποστολής, ο Αρης βγάζει μια φωτογραφία polaroid ως αποδεικτικό στοιχείο. Προσπαθώντας να δημιουργήσει μια νέα ζωή και αναμνήσεις θα συναντήσει την Άννα (Σοφία Γεωργοβασίλη), μια γυναίκα που βρίσκεται στο ίδιο πρόγραμμα.»

Μήλα

Όπως εξηγούν οι συντελεστές της ταινίας, «το ντεμπούτο του Χρήστου Νίκου διαθέτει μια σουρεαλιστική και αινιγματική πρώτη ύλη και καταλήγει ως μια γοητευτική εξερεύνηση της ταυτότητας και των ορίων της πραγματικότητας, σε μια κοινωνία που θα πρέπει να αντιμετωπίσει μια μη αναστρέψιμη επιδημία».

Ο Χρήστος Νίκου έχει εργαστεί ως βοηθός σκηνοθέτη σε πολλές ταινίες, όπως ο «Κυνόδοντας» του Γιώργου Λάνθιμου και το «Πριν τα Μεσάνυχτα» (Before Midnight) του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ. Πρόσφατα υπέγραψε με την CAA, ένα από τα μεγαλύτερα πρακτορεία της Αμερικής, και εκπροσωπείται από τον μάνατζερ Jerome Duboz ο οποίος εκπροσωπεί ανάμεσα σε άλλους, σκηνοθέτες όπως ο Μπονγκ Τζουν-χο (Παράσιτα). Στα επόμενα σχέδιά του είναι η πρώτη αγγλόφωνη ταινία που βρίσκεται σε στάδιο ανάπτυξης σε συνεργασία με την CAA.

Το διαγωνιστικό του 77ου Φεστιβάλ Βενετίας 

Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής της 77ης Μόστρα είναι η Κέιτ Μπλάνσετ. Την πλαισιώνουν καλλιτεχνικές προσωπικότητες από όλη την Ευρώπη όπως οι Τζοάνα Χογκ, Κλερ Ντενί, Βερόνικα Φραντς, Κρίστιαν Πέτσολντ, Λιντβίν Σενιέ, Νικόλα Λατζιόια και Κρίστι Πούιου. 

AP Images

Στο διαγωνιστικό πρόγραμμα που φέτος αποτελείται από 16 ταινίες, περίοπτη θέση έχει η ταινία δρόμου Nomadland της Κλόε Ζάο με πρωταγωνίστρια τη Φράνσις ΜακΝτόρμαντ. Η ταινία θα προβληθεί ταυτόχρονα στη Βενετία και στο Φεστιβάλ του Τορόντο στις 11 Σεπτεμβρίου, συνοδεία διαδικτυακών παρουσιάσεων. Ανάμεσα στα φιλμ που θα διαγωνιστούν για το Χρυσό Λιοντάρι είναι το Laila in Haifa του Αμος Γκιτάι (Ισραήλ, Γαλλία), το Dear Comrades του Αντρέι Κοντσαλόφσκι (Ρωσία), το Pieces of a Woman του Κορνέλ Μουντρούτσο (Καναδάς, Ουγγαρία), το Wife of a Spy του Κιγιόσι Κουροσάουα (Ιαπωνία) και το Sun Children του Ματζίντ Ματζιντί (Ιράν). Δηλαδή, ένα «μπουκέτο» από πρεμιέρες που σηματοδοτεί την επιστροφή διεθνώς αναγνωρισμένων βετεράνων δημιουργών ή επί του παρόντος ανερχόμενων ταλέντων του παγκόσμιου σινεμά.

Nomadland

Η ιταλική παραγωγή έχει επίσης, σημαντική παρουσία στο διαγωνιστικό με τις ταινίες Miss Marx της Σουζάνα Νικιαρέλι (Ιταλία, Βέλγιο), Padrenostro του Κλαούντιο Νότσε (Ιταλία) και Le Sorelle Macaluso της Εμα Ντάντε (Ιταλία). To ντοκιμαντέρ Salvatore – Shoemaker of Dreams για τον Σαλβατόρε Φεραγκάμο του Λούκα Γκουαντανίνο θα προβληθεί εκτός διαγωνισμού, ενώ στους Ορίζοντες θα διαγωνιστεί η σκηνοθέτης και ηθοποιός Τζία Κόπολα (εγγονή του Φράνσις Φορντ Κόπολα) με το δράμα Mainstream, στο οποίο πρωταγωνιστεί η Μάγια Χοκ.

Την αυλαία της διοργάνωσης θα ρίξει στις 12 Σεπτεμβρίου η προβολή του Lasciami Andare του Στέφανο Μορντίνι. 

Κορονοϊόςμήλαφεστιβάλ ΒενετίαςΆρης Σερβετάλης