Σινεμά|27.10.2018 11:34

Φρέντι Μέρκιουρι: Έρχεται στις αίθουσες η ζωή του τενόρου της ροκ

Άντα Δαλιάκα

Ρυθμικά χειροκροτήματα για το «We will rock you», «We are the champions» και «I want to break free». Τα εµβληµατικά τραγούδια των Queen δονούν το τρέιλερ της ταινίας, που επικεντρώνεται στη δηµιουργία του σπουδαίου ροκ συγκροτήµατος και την ιδιοφυΐα του Φρέντι Μέρκιουρι.

Τι σπουδαία πρόκληση να ενσαρκώσεις έναν από τους κορυφαίους τραγουδιστές και τραγουδοποιούς του 21ου αιώνα σαν τον Φρέντι Μέρκιουρι, τον τενόρο της ροκ που αποπλανούσε στην κυριολεξία τους ακροατές και θεατές των συναυλιών και των βιντεοκλίπ του µε τη σαρωτική, ολότελα ξεχωριστή σκηνική του παρουσία σφραγίζοντας µε το περίφηµο επιδεικτικό στιλ του µια ολόκληρη εποχή στη µουσική και την κουλτούρα των 70ς και των 80ς. Ιδού, λοιπόν, σήµερα, 37 χρόνια µετά τον θάνατo του Μέρκιουρι, µια ταινία που επιχειρεί να µεταφέρει τον µύθο του στη µεγάλη οθόνη.

T

«Is this the real life? Is this just fantasy? Caught in a landslide no escape from reality...» (Είναι αυτό η πραγµατική ζωή; Είναι µόνο µια φαντασίωση; Ανάµεσα σε ένα ολίσθηµα/Καµία απόδραση από την πραγµατικότητα...) είναι οι πρώτοι στίχοι του περίφηµου «Bohemian Rhapsody» των Queen που δανείζει τον τίτλο του στην ταινία. Κι αν ο Φρέντι Μέρκιουρι δεν κατάφερε να αποδράσει από την πραγµατικότητα που τελικά του στοίχισε τη ζωή κάνοντάς τον να υποκύψει στο AIDS κατά την περίοδο της θλιβερής εξέλιξης της  νόσου, άλλο τόσο αυτή η ταινία έρχεται στις αίθουσες µε το στίγµα της «καταραµένης» παραγωγής. Πρόκειται ωστόσο για το «µουσικοκινηµατογραφικό γεγονός της χρονιάς». 

Το φιλµ έχει την αύρα µιας ιδιαίτερης ελκυστικής παραγωγής και τον Ράµι Μάλεκ για πρωταγωνιστή, βραβευµένο µε Emmy για την ερµηνεία του στην τηλεοπτική σειρά «Mr Robot». Ο λεπτοκαµωµένος Μάλεκ είχε ειδικούς εκπαιδευτές οµιλίας και κίνησης προκειµένου να αποδώσει στην εντέλεια την ιδιαίτερη προφορά και κίνηση του Φρέντι Μέρκιουρι, που έριχνε γροθιές στον αέρα και χρησιµοποιούσε το µικρόφωνο σαν µπαστούνι του γκολφ όντας γκολφέρ, µποξέρ και δροµέας µεγάλων αποστάσεων! Φόρεσε ακόµη δεκάποντα παπούτσια, προσθετικά δόντια και προσθετική γαµψή µύτη.

O Μέρκιουρι αψήφησε τα στερεότυπα και τους συµβιβασµούς. Η ταινία ακολουθεί τα βήµατά του από τη Ζανζιβάρη στην Αγγλία και τον τρόπο που εντάχθηκε στο συγκρότηµα, καθώς και τη ραγδαία άνοδο της µπάντας µέσα από τα εµβληµατικά τραγούδια και τον επαναστατικό τους ήχο. Βυθίζεται στην απαράµιλλη επιτυχία τους αλλά και στη σόλο καριέρα του Μέρκιουρι, τη διάγνωσή του µε τη νόσο του AIDS, την τελική επανένωση µε το «Live Aid», την κυριαρχία του Φρέντι Μέρκιουρι σε µία από τις καλύτερες συναυλίες στην ιστορία της ροκ µουσικής.

Η ιστορία της ταινίας όµως έχει διάφορα παρακλάδια. Πρόκειται για ένα φιλµ µε µακρά καθυστέρηση στην υλοποίησή του και οσµή σκανδάλου από τα περιπετειώδη γυρίσµατά του, µε τον Αµερικανοαιγύπτιο πρωταγωνιστή Μάλεκ να είναι στα µαχαίρια µε τον σκηνοθέτη Μπράιαν Σίνγκερ µέχρι τελικής πτώσεως. Ο τελευταίος έφτασε να... εξαφανιστεί από το πλατό αναγκάζοντας το στούντιο να τον αντικαταστήσει λίγο πριν από το φινάλε των γυρισµάτων µε τον Ντέξτερ Φλέτσερ. Ως πρότζεκτ ανακοινώθηκε για πρώτη φορά το 2010 και για τα επόµενα χρόνια έµελλε να γίνει ένα από τα πιο προβληµατικά του Χόλιγουντ.

Υποψήφιοι για την καρέκλα του σκηνοθέτη ήταν τόσο ο Ντέιβιντ Φίντσερ όσο και ο Τοµ Χούπερ, ενώ δύο υψηλού προφίλ Βρετανοί ηθοποιοί, οι Σάσα Μπάρον Κοέν και Μπεν Γουίσοου, ανέλαβαν τον πρώτο ρόλο, για να αποχωρήσουν όµως στη συνέχεια. Τα χολιγουντιανά ρεπορτάζ ήθελαν τον βραβευµένο µε Οσκαρ Πίτερ Μόργκαν («Η βασίλισσα», «The Crown») να έχει γράψει ένα σενάριο το οποίο πετάχτηκε στο καλάθι των αχρήστων αφότου ο Σάσα Μπάρον Κοέν αποχώρησε. Οι πιο καχύποπτοι στρέφουν τα βέλη τους προς τον επιεική χαρακτηρισµό που πήρε η ταινία για την έξοδό της στις αµερικανικές και βρετανικές αίθουσες. Έστω κι έτσι, το «Bohemian Rhapsody» είναι από εκείνες τις ταινίες που οφείλουν να ξεσηκώσουν το κοινό αναπαριστώντας το θέαµα και το πάθος των κορυφαίων συναυλιών. ∆ίπλα στον Ράµι Μάλεκ, οι Λούσι Μπόιντον στον ρόλο της Μέρι Οστιν, συζύγου και παντοτινής φίλης του Μέρκιουρι, Γκουίλιµ Λι στον ρόλο του κιθαρίστα Μπράιαν Μέι, Μπεν Χάρντι στον ρόλο του ντράµερ Ρότζερ Τέιλορ, Τζο Ματζέλο ως µπασίστας Τζον Ντίκον και Αλεν Λιντς ως Πολ Πρέντερ, προσωπικός µάνατζερ του Φρέντι Μέρκιουρι που στο τέλος τον πρόδωσε. Η ταινία βγαίνει στις ελληνικές αίθουσες την 1η Νοεµβρίου από την Odeon. 

Φρέντι Μέρκιουρι