Σινεμά|21.08.2020 16:50

Digger - Βαγγέλης Μουρίκης: Κέρδισε το βραβείο καλύτερου ηθοποιού στο φεστιβάλ του Σαράγεβο

Newsroom

Ο Έλληνας ηθοποιός, Βαγγέλης Μουρίκης, έλαβε το βραβείο «Καλύτερου Ηθοποιού» στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαράγεβο, για την ερμηνεία του στο «Digger» του Τζώρτζη Γρηγοράκη. Την ανακοίνωση έκανε το ίδιο το Φεστιβάλ, με μια ανάρτηση στο Facebook. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Γρηγοράκη με πρωταγωνιστές τον Βαγγέλη Μουρίκη, τον Αργύρη Πανταζάρα και τη Σοφία Κόκκαλη. Η ταινία έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Βερολίνου τον Φεβρουάριο.

«Το “Digger” είναι ένα σύγχρονο γουέστερν που τελικά ανατρέπει τα περισσότερα στοιχεία του είδους. Mια ιστορία ειπωμένη από την οπτική των ιθαγενών, όχι των καουμπόηδων» σημειώνει ο ίδιος ο σκηνοθέτης για την ταινία του. «Το τοπίο δεν είναι ζεστό και ξηρό, αλλά υγρό και ψυχρό. Στο εσωτερικό “τοπίο” των πρωταγωνιστών όμως, στο αίμα τους, το συναίσθημα βράζει. Ο ανδρισμός στο τέλος μετριέται με τη δύναμη των χαρακτήρων να υποχωρήσουν και να δώσουν, όχι να επιβληθούν και να κυριαρχήσουν. Ο Νικήτας, ο πατέρας, είναι ένα σύμβολο για την ελληνική κοινωνία: Ζορμπάς και Βούδας ταυτόχρονα. Έτσι είμαστε σαν λαός, με ακραία Διονυσιακά και Απολλώνια στοιχεία. Έτσι ισορροπούμε. Γλεντάμε τον πόνο μας. Το “Νικήτας” εμπεριέχει και τη Νίκη και την Ήττα. Λες και κερδίζει χάνοντας. Η κλιμάκωση έχει μια αντιφατική κάθαρση και για τους δύο».

Σημειώνεται ότι ο Βαγγέλης Μουρίκης, έχει συμμετάσχει σε πολλές ελληνικές ταινίες, όπως «Οι Απόντες», «Ο Βασιλιάς», «Αγρύπνια», «Νορβηγία», ο «Στράτος», «Το Μικρό Ψάρι», αλλά και στη «Μπαλάντα της Τρύπιας Καρδιάς» του Γιάννη Οικονομίδη

Αργύρης ΠανταζάραςΒαγγέλης ΜουρίκηςΣαράγεβοφεστιβάλβραβείο