Σινεμά|25.12.2018 19:07

Έξι ταινίες για να δείτε το βράδυ των Χριστουγέννων (vids)

Άγγελος Γεραιουδάκης

Η ημέρα των Χριστουγέννων είναι η αλήθεια πως μας βρίσκει τους περισσότερους σε οικογενειακά τραπέζια, πάρτι και εκδηλώσεις. Υπάρχουν, όμως, και εκείνοι που προτιμούν να μείνουν σπίτι και να χαλαρώσουν μαζί με τα αγαπημένα τους πρόσωπα βλέποντας μια ή και περισσότερες ταινίες

Εμείς φτιάξαμε μία λίστα με τις αγαπημένες μας χριστουγεννιάτικες ταινίες και σας τις προτείνουμε!

«Χριστουγεννιάτικος εφιάλτης» του Χένρι Σέλικ

Η ταινία του 1993 παρουσιάζει τον βασιλιά των κατοίκων της πόλης του Χάλογουιν να απαγάγει τον Αι-Βασίλη και να μοιράζει ο ίδιος τα χριστουγεννιάτικα παιχνίδια. Ο σκηνοθέτης Χένρι Σέλικ χαρίζει στο κοινό μια ταινία πολύ πιο μπροστά από την εποχή της. Το έργο μιλά στις καρδιές όλων, κόντρα σε γλυκερούς εορτασμούς. Η μουσική του Ντάνι Έλφμαν ξεχωρίζει με το αξέχαστο soundtrack της ταινίας, που είναι βραβευμένο με Grammy. Μια ιστορία, για το μαγευτικά τρομακτικό όσο και αλλόκοτο ταξίδι προς την ευτυχία, που μας καλεί να απαντήσουμε στο αιώνιο ερώτημα: τελικά, αρκεί να είσαι ο εαυτός σου; 

Παίζουν: Ντάνι Έλφμαν, Κάθριν Οφχάρα, Κεν Πέιτζ και Πολ Ρούμπενς

«Μία φορά τον χρόνο» της Τζέσι Νέλσον

Τέσσερις γενιές της μακροσκελούς οικογένειας των Κούπερ μαζεύονται να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα, όπως κάνουν κάθε χρόνο. Καθώς η βραδιά κυλάει, μια σειρά από απρόοπτους επισκέπτες και περίεργα γεγονότα φέρνουν τα πάνω κάτω. Χωρίς να το καταλάβουν, όλοι οδηγούνται σε επανεκτίμηση των οικογενειακών δεσμών, αλλά και του νοήματος της εορτής. Κλασσική χριστουγεννιάτικη κομεντί, δοσμένη με τον καλύτερο τρόπο. Αρκετά πνευματώδης, σκηνές με έξυπνες εξάρσεις, ενδιαφέροντες ήρωες, σπινθηροβόλα σκηνοθεσία. 

Παίζουν: Ολίβια Γουάιλντ, Νταϊάν Κίτον, Αλαν Άρκιν, Αμάντα Σέιφριντ Τζον Γκούντμαν, Μαρίσα Τομεϊ, Εντ Χελμς, Τζουν Σκουίμπ, Τζέικ Λέισι και Αντονι Μακί

Μια Χριστουγεννιάτικη Ιστορία (A Christmas Carol) του Ρόμπερτ Ζεμέκις

Ο Εμπενίζερ Σκρουτζ ξεκινά τις Χριστουγεννιάτικες διακοπές του με τη συνηθισμένη του μιζέρια και μισανθρωπία, βάζοντας τις φωνές στον πιστό βοηθό του και τον χαρωπό ανιψιό του. Αλλά όταν τα πνεύματα των Χριστουγέννων, το Παρελθόν, το Παρόν και το Μέλλον τον οδηγούν σ' ένα αποκαλυπτικό ταξίδι και τον φέρνουν αντιμέτωπο με αλήθειες που διστάζει να παραδεχτεί, ο Γερο-Σκρουτζ πρέπει ν' ανοίξει όχι μόνο τα μάτια, αλλά και την καρδιά του και να εξιλεωθεί για τα χρόνια των κακών προθέσεων πριν είναι πολύ αργά. Ο Ζεμέκις σέβεται απόλυτα την ψυχοσύνθεση και τη διαχρονική νοηματική του έργου και χωρίς να κάνει πολλές χάρες σε ένα μοντέρνο κοινό, παρουσιάζει ένα έργο που θα σας χρωματίσει τις γιορτές. 

Παίζουν: Τζιμ Κάρεϊ, Γκάρι Όλντμαν και Κόλιν Φερθ

«The Holiday» της Νάνσι Μέιερς

Η Άιρις, δημοσιογράφος σε μια βρετανική εφημερίδα και η Αμάντα, επιχειρηματίας στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, είναι δύο γυναίκες με εκ διαμέτρου αντίθετες ζωές. Το μόνο κοινό σημείο τους είναι η ατυχία τους στους άντρες! Από τη μια, η ευαίσθητη και εσωστρεφής Άιρις μαθαίνει με άκομψο τρόπο ότι ο άντρας με τον οποίο είχε μια ταραχώδη σχέση, τελικά παντρεύεται άλλη γυναίκα. Από την άλλη, η δυναμική και αποφασιστική Αμάντα, που ζει στην Καλιφόρνια, διαπιστώνει ότι ο δικός της δεσμός έχει παράλληλη σχέση με τη γραμματέα του. Σύντομα, σε μια προσπάθεια να... «καθαρίσουν» για λίγο το μυαλό και τα συναισθήματά τους, αποφασίζουν να κάνουν χριστουγεννιάτικες διακοπές η μία στη χώρα της άλλης. Αν και τοποθετείται στη περίοδο των Χριστουγέννων, το «Holiday» δε σε φορτώνει με καταιγιστικά εορταστικά πλάνα κυρίως λόγω του ισομερισμού ανάμεσα στη σαφώς περισσότερο γραφική Αγγλική επαρχεία και το μόνιμα ηλιόλουστο Λος Αντζελες.

Παίζουν: Κάμερον Ντίαζ, Τζουντ Λο, Κέιτ Γουίνσλετ, Τζακ Μπλακ, Ελάι Γουάλατς, Έντουαρτ Μπερνς και Ρούφους Σιούελ 

«Το Τανγκό των Χριστουγέννων» του Νίκου Κουτελιδάκη

Η ταινία τοποθετείται στην περίοδο της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών σε ένα στρατόπεδο στον Έβρο. Ο Στέφανος Καραμανίδης είναι υπολοχαγός και ερωτευμένος με τη Ζωή, τη γυναίκα του αντισυνταγματάρχη. Θέλει να ζητήσει από εκείνη να χορέψουν τανγκό στη γιορτή των Χριστουγέννων, όμως δεν ξέρει να χορεύει. Γι' αυτόν τον λόγο, ζητά τη βοήθεια του φαντάρου του, Λάζαρου Λαζάρου, ο οποίος είναι κρυφά ερωτευμένος μαζί του. Η ταινία εστιάζει περισσότερο στα συναισθήματα και στους απρόβλεπτους ανθρώπους. 

Παίζουν: Γιάννης Στάνκογλου, Γιάννης Μπέζος, Αντίνοος Αλμπάνης και Βίκυ Παπαδοπούλου

«Το Πολικό Εξπρές» του Ρόμπερτ Ζεμέκις

Υπάρχει τελικά ο Άγιος Βασίλης ή είναι βγαλμένος από παραμύθι; Ένα φοβερό ταξίδι αναζήτησης και πίστης μέσα στο πολικό εξπρές. Η ταινία προτάθηκε για 3 Όσκαρ και σημείωσε τεράστια εισπρακτική επιτυχία, ενώ είναι βασισμένη στην ομότιτλη νουβέλα για μικρά παιδιά του Κρις Βαν Άλσμπουργκ. Εντυπωσιακή η χρήση της τεχνικής motion capture, ενώ ο δημοφιλής Τομ Χανκς, που είναι συμπαραγωγός, δανείζει τη φωνή του σε πέντε χαρακτήρες της ταινίας. Η ταινία απέσπασε τρεις υποψηφιότητες για Όσκαρ στις κατηγορίες: Καλύτερη πρωτότυπη Μουσική, Καλύτερος ήχος και Καλύτερο μοντάζ ηχητικών εφέ και το τραγούδι «Believe» των Γκλεν Μπάλαρντ και Άλαν Σιλβέστρι κέρδισε το βραβείο Grammy καλύτερου τραγουδιού.

Παίζουν: Λέσλι Ζεμέκις, Έντι Ντίζεν, Πίτερ Σκολάρι και Τομ Χανκς

ταινίεςΧριστούγεννα