Σινεμά|20.10.2020 18:52

Η Disney προειδοποιεί για ρατσιστικά στερεότυπα σε παλιές ταινίες της

Newsroom

Μερικά από τα αγαπημένα και ιστορικά κινούμενα σχέδια της Disney μπαίνουν στο... μικροσκόπιο από την ίδια την εταιρία, τοποθετώντας μήνυμα πριν την έναρξη του έργου, προκειμένου να προειδοποιήσει για μήνυμα ρατσισμού. Ταινίες, όπως το «Ντάμπο, το ελεφαντάκι», ο «Πίτερ Παν» και το «Βιβλίο της Ζούγκλας» εμφανίζονται πλέον με καινούργια σήμανση σχετικά με τα λάθος στερεότυπα που προβάλουν

«Αυτά τα στερεότυπα ήταν λάθος τότε και είναι λάθος τώρα. Αντί να αφαιρέσουμε αυτό το υλικό, θέλουμε να αναγνωρίσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις, να μάθουμε από αυτό και να ξεκινήσουμε μια συζήτηση για να δημιουργήσουμε ένα πιο συμπεριληπτικό μέλλον μαζί» τονίζει η σήμανση της Disney, η οποία παραπέμπει τους θεατές στην σελίδα Stories Matter για περαιτέρω ενημέρωση σχετικά με το θέμα.

Μέχρι σήμερα, οι σχετικές επισημάνσεις της Disney ήταν πιο γενικές και αφορούσαν μια μικρότερη γκάμα παραγωγών. Πλέον, όμως, το χολιγουντιανό στούντιο έχει αρχίσει ν' αλλάζει τακτική. Μάλιστα, δεν είναι τυχαίο που το μιούζικαλ «Το τραγούδι του Νότου» δεν είναι διαθέσιμο στο Disney+. Θυμίζουμε ότι η ταινία είχε σηκώσει θύελλα αντιδράσεων εξαιτίας του προκλητικά ρατσιστικού περιεχομένου της, ήδη από την πρώτη προβολή μέχρι το 1970, οπότε και αποσύρθηκε στις ΗΠΑ. 

κινούμενα σχέδιαDisneyρατσισμός