Σινεμά|01.11.2020 15:24

Εκλογές ΗΠΑ: Δύο σειρές και δύο ντοκιμαντέρ του Netflix με φόντο το Οβάλ γραφείο

Newsroom

Δύο εικοσιτετράωρα μας χωρίζουν από την κρισιμότερη εκλογική μάχη των τελευταίων στις ΗΠΑ. Ντόναλντ Τραμπ και Τζο Μπάιντεν, Τζο Μπάιντεν και Ντόναλντ Τραμπ μονομαχούν για μια θέση στο Οβάλ γραφείο του Λευκού Οίκου. Με αφορμή τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου το ethnos.gr καταγράφει τις δύο πιο γνωστές σειρές αλλά και δύο ντοκιμαντέρ που προβάλλονται μέσα από την πλατφόρμα του Netflix και αναφέρονται στην αμερικανική σκηνή. 

House of Cards

Frank Underwood. Ο ρόλος που στιγμάτισε τον Kevin Spacey. Έχουν γραφτεί τόσα πολλά για την αμερικανική σειρά - φαινόμενο. Ο Frank, ένας απλός γερουσιαστής των Δημοκρατικών που περιμένει επί χρόνια τη στιγμή που θα κατακτήσει τον κόσμο τελικά το καταφέρνει έχοντας πρώτα πατήσει επί πτωμάτων. Φυσικά στο πλευρό του βρισκόταν η γυναίκα του Κλερ Άντεργουντ (Ρόμπιν Ράιτ). Η σειρά προβλήθησε σε έξι κύκλους και συνολικά 63 επεισόδια, ενώ απέκτησε φανατικούς οπαδούς όπως ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, τo 2013, το House of Cards έγινε η πρώτη πρωτότυπη online σειρά που προτάθηκε στα βραβεία Emmy και εδραίωσε το Netflix στον τηλεοπτικό χάρτη. Η σειρά μέχρι σήμερα έχει συγκεντρώσει 53 υποψηφιότητες στα Emmy, έχοντας κερδίσει επτά βραβεία, συμπεριλαμβανομένου και του πρώτου μεγάλου βραβείου Emmy για υπηρεσία streaming, το οποίο απονεμήθηκε στον David Fincher (σκηνοθέτης των πρώτων δύο επεισοδίων) στην κατηγορία «Καλύτερη Σκηνοθεσία Δραματικής Σειράς». Οι δύο πρώτες σεζόν της σειράς κόστισαν στη διαδικτυακή υπηρεσία περίπου $100 εκατομμύρια.

Designated Survivor

Μπορεί ένας ασήμαντος υπουργός της αμερικανικής κυβέρνησης να γίνει ηγέτης της χώρας; Και όμως μπορεί. Ο Τομ Κέρκμαν (Κίφερ Σάδερλαντ) μέσα σε μια νύχτα έγινε πρόεδρος των ΗΠΑ, και ενώ πρώτα είχε προηγηθεί μία τρομοκρατική επίθεση που κόστισε τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους μεταξύ των οποίων βρισκόταν και ο πρόεδρος της χώρας. Ο Τομ Κέρκμαν θα παραμείνει στο τιμόνι της χώρας και μετά τις έκτακτες εκλογές και θα αντιμετωπίσει ακόμα και προσωπικά προβλήματα (θάνατος της γυναίκας του) αλλά και προβλήματα υψίστης σημασίας για τη χώρα του όπως τρομοκρατικά χτυπήματα, έκτακτες κρίσεις στο εξωτερικό.

Παράλληλα θα έρθει αντιμέτωπος ακόμα και με τον επικίνδυνο Τούρκο πρόεδρο. Ακόμη ο πρόεδρος των ΗΠΑ και το επιτελείο του θα έρθουν αντιμέτωποι με επιδημία γρίπης (θα μπορούσε να θεωρηθεί και ως ένας πρώιμος οιωνός για τον κορονοϊό), καθώς επίσης και σεξουαλικά σκάνδαλα. Παράλληλα στη σειρά γίνονται αναφορές στην προσφυγική κρίση, στον πόλεμο του Αφγανιστάν. Η σειρά αποτελείται από 3 σεζόν (21, 22 κ 10 επεισοδίων) ενώ παραμένει ανοιχτό το πότε και αν θα προβληθεί και τέταρτη σεζόν. Αξίζει να σημειωθεί ότι η προβολή της ξεκίνησε μέσω του ABC.

Bobby Kennedy for President

Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ τεσσάρων επεισοδίων που προσπαθεί να διεισδύσει  στην αμερικανική πολιτική, σε μια εποχή έντονων κοινωνικών αλλαγών για τις ΗΠΑ. Αρχίζοντας την αφήγηση από τη δολοφονία του JFK, το ντοκιμαντέρ δείχνει πώς ο Ρόμπερτ Κένεντι, ο αδελφός του Προέδρου, κατέστρωνε τα σχέδιά και σφυρηλατούσε την προσωπικότητά του ώστε να πάρει την υποψηφιότητα των Δημοκρατικών  για τις εκλογές του 1968.  Ενώ η βασική αφήγηση είναι από μόνη της συναρπαστική, αυτό που πραγματικά γίνεται αντιληπτό είναι οι ομοιότητες με τη σημερινή πολιτική κατάσταση: Ένα διχασμένο Δημοκρατικό κόμμα, ένα ανήσυχο ριζοσπαστικό αριστερό, ένα άβολο σκηνικό φυλετικών εντάσεων και ένα φαινομενικά αβάσιμο πολιτικό χάσμα. 

Trump: An American Dream

Πρώτα απ’ όλα, ας μην νομίζουμε ότι αυτό το ντοκιμαντέρ που αφορά τον Πρόεδρο Τραμπ και προσεγγίζει με επιθετικό τρόπο το επιχειρηματικό και οικογενειακό ιστορικό του, θα κάνει τον θεατή να αλλάξει γνώμη για ό,τι πιστεύει. Το τεσσάρων επεισοδίων ντοκιμαντέρ περιγράφει πολλά από τα γνωστά θέματα που οι Δημοκρατικοί ευελπιστούν να τους βοηθήσουν στην κινητοποίηση για τις εκλογές του Νοεμβρίου: Ο πρόεδρος είναι ένας απρόβλεπτος και παθιασμένος αντίπαλος για εκείνους που δεν του είναι πιστοί. Το ντοκιμαντέρ έχει κομματικό χαρακτήρα, ναι, αλλά είναι καλοφτιαγμένο και καλά ψαγμένο. 

 
House of CardsΡόμπερτ Κένεντιεκλογές ΗΠΑDesignated Survivor