Σινεμά|12.01.2019 13:14

Netflix: Έρχεται ο Ντίλαν διά χειρός Σκορσέζε

Άντα Δαλιάκα

Ο Μάρτιν Σκορσέζε, ο Μποµπ Ντίλαν και οι διάσηµοι φίλοι τους… Οι φήµες που εδώ και χρόνια ήθελαν τον Μάρτιν Σκορσέζε να γυρίζει ένα ντοκιµαντέρ για την τουρνέ του Μποµπ Ντίλαν «Rolling Thunder Revue», η οποία πραγµατοποιήθηκε στα µέσα της δεκαετίας του ’70 (1975-76) µε µεγάλους καλλιτέχνες-σταρ της εποχής, επιβεβαιώνονται επισήµως από το Netflix.

Αποκλειστικό δηµοσίευµα του «Variety» µεταφέρει αυτούσια την ανακοίνωση της διαδικτυακής πλατφόρµας που γνωστοποιεί ότι το φιλµ µε τίτλο «Rolling Thunder Revue: A Bob Dylan Story by Martin Scorsese» θα κάνει πρεµιέρα µέσα στο 2019. Αν και οι συντελεστές είναι φειδωλοί γύρω από το περιεχόµενο του ντοκιµαντέρ, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι ο Αµερικανός δηµιουργός θα αποστασιοποιηθεί από την κλασική αφηγηµατική φόρµα του προηγούµενου ντοκιµαντέρ για τον Ντίλαν «No Direction Home: Bob Dylan» (2005) που επικεντρωνόταν στην κρίσιµη περίοδο 1965-1966, καταγράφοντας καρέ-καρέ σε ένα τετράωρο έπος τη µουσική πορεία του Αµερικανού τραγουδοποιού.

«Η ταινία αιχµαλωτίζει το ανήσυχο πνεύµα της Αµερικής το 1975 και τη χαρµόσυνη µουσική που ο Ντίλαν έπαιξε το φθινόπωρο εκείνης της χρονιάς. Κατά ένα µέρος ντοκιµαντέρ, κατά ένα άλλο µέρος συναυλιακό φιλµ και πυρετώδες όνειρο, το “Rolling Thunder” είναι µια µοναδική εµπειρία από τον σπουδαίο κινηµατογραφιστή Μάρτιν Σκορσέζε» αναφέρει το Netflix. Τι είχε, όµως, εκείνη η σειρά συναυλιών που την κατέστησε τόσο σπουδαία; Το ραντεβού των διάσηµων καλλιτεχνών, µουσικών, συγγραφέων και ποιητών που εµφανίζονταν επί σκηνής, από τόπο σε τόπο, µαζί του, δίνοντας µια διαφορετική διάσταση στην έννοια της µουσικής περιοδείας και της περφόρµανς.

T

Όσο, λοιπόν, εµείς µετράµε αντίστροφα για την πρεµιέρα από το δίκτυο του Netflix του «Irishman», του νέου σκορσεζικού γκανγκστερικού δράµατος που ενώνει τους Ρόµπερτ Ντε Νίρο και Αλ Πατσίνο µε τους Τζο Πέσι και Χάρβεϊ Καϊτέλ, ο Μάρτιν Σκορσέζε έχει ήδη προχωρήσει σηµαντικά στην περάτωση του ντοκιµαντέρ. Και αν η υλοποίηση του «Irishman» πήρε τεσσεράµισι χρόνια, κόστισε πάνω από 140 εκατοµµύρια δολάρια και έγινε ένα από τα πολυσυζητηµένα πρότζεκτ της τελευταίας πενταετίας, το «Rolling Thunder Revue» βρίσκεται στα σκαριά εδώ και αρκετά χρόνια µε αίσθηση εξίσου «επική».

Όπως σηµειώνει το «Variety», οι συνεντεύξεις µε τους συµµετέχοντες στην τουρνέ του Ντίλαν έχουν γίνει από τις αρχές του 2000, οπότε µόνο να µαντέψουµε µπορούµε για όσους (ζωντανούς ακόµη ή όχι) εµφανίζονται σε «σύγχρονες» συνεντεύξεις. Η µεγάλη δε είδηση είναι ότι ο Σκορσέζε επιφυλάσσει συνέντευξη µε τον ίδιο τον Ντίλαν…

Άλλες ανεπιβεβαίωτες φήµες θέλουν την κυκλοφορία του ντοκιµαντέρ να συνοδεύεται από πλούσιο ανέκδοτο υλικό όπως και ότι ο δηµιουργός έχει δανειστεί στοιχεία από την ταινία «Ρενάλντο και Κλάρα» (1978) που συνέγραψε µε τον Σαµ Σέπαρντ και σκηνοθέτησε ο Μποµπ Ντίλαν, χρησιµοποιώντας σκηνές από την περίφηµη περιοδεία του ’70, καθώς και ένα µέρος µε εναλλαγές ρόλων δικών του και της συζύγου του Σάρα. Το φιλµ βγήκε στις αίθουσες µόνο για λίγο το 1978, χωρίς να έχει επανακυκλοφορήσει έκτοτε σε βίντεο στην αγορά της οικιακής διασκέδασης 

NetflixΜπομπ Ντίλαν