Σινεμά|30.06.2021 13:22

Ποιος πίνακας του Πικάσο; 8 ληστείες σε μουσεία για να δεις πώς γίνεται στο Χόλιγουντ

Newsroom

Τέλος καλό όλα καλά για τον πίνακα το «Γυναικείο Κεφάλι» του Πάμπλο Πικάσο, έναν πίνακα που χάρισε ο ίδιος ο καλλιτέχνης στην Ελλάδα το 1949 για την Αντίσταση κατά των Γερμανών. Το έργο κλάπηκε το 2012 από την Εθνική Πινακοθήκη και βρέθηκε, το απόγευμα της Δευτέρας 28 Ιουνίου, από την Ελληνική Αστυνομία, ενώ ο 49χρονος ελαιοχρωματιστής υπεύθυνος για την κλοπή οδηγήθηκε στον ανακριτή.

Οι λεπτομέρειες της κλοπής θύμισαν σε όλους σενάριο κινηματογραφικής ταινίας... αν και το Χόλιγουντ έχει ήδη φροντίσει να δώσει «μαθήματα» στους φιλότεχνους που αναρωτιούνται πώς οργανώνεται μια επιτυχημένη ληστεία σε... μουσείο!  «Δεν υπάρχει κάτι που να μην μπορώ να αποκτήσω» λέει ο Πιρς Μπρόσναν στην ταινία «Υπόθεση Τόμας Κράουν», κλέβοντας έναν πανάκριβο πίνακα του Μονέ από το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης. «ΤοπΚαπί», «Πώς να κλέψετε 1 εκατομμύριο» και «Ocean’s 8» ανεβάζουν την αδρεναλίνη...

Διαβάστε επίσης: Netflix: Η σειρά Lupin σχολιάζει με χιούμορ την επιστροφή του κλεμμένου πίνακα Πάμπλο Πικάσο στην Εθνική Πινακοθήκη

1. How to Steal a Million (1966) / Πώς να κλέψετε 1.000.000

Κωμωδία παραγωγής 1966 σε σκηνοθεσία Γουίλιαμ Γουάιλερ. Πρωταγωνιστικό ζευγάρι της ταινίας είναι οι: Όντρεϊ Χέπμπορν και Πήτερ Ο' Τουλ που υποδύονται δυο ληστές έργων τέχνης. Οι δυο τους πλαισιώνονται από τους Ίλαϊ Γουάλακ, Χιου Γκρίφιθ και Σαρλ Μπουαγιέ. Η ταινία γυρίστηκε στη Γαλλία και τα κοστούμια της Όντρεϊ Χέπμπορν σχεδίασε για άλλη μια φορά ο Γάλλος μόδιστρος Ιμπέρ ντε Ζιβανσί.

2. Topkapi (1964)

Η ταινία Τοπ Καπί γυρίστηκε το 1964 σε σκηνοθεσία του Ζυλ Ντασσέν. Η ταινία βασίζεται στο μυθιστόρημα του Eric Ambler «Το φως της ημέρας», προσαρμοσμένο ως σενάριο της Monja Danischewsky. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Μελίνα Μερκούρη, Μαξιμίλιαν Σελλ, Πίτερ Ουστίνοφ, Ρόμπερτ Μόρλεϊ, Gilles Ségal και Ακίμ Ταμίροφ. Η μουσική του Μάνου Χατζιδάκι, εικονολήπτης ήταν ο Ανρί Αλεκάν. 

Η Ελίζαμπεθ Λίππ (Μελίνα Μερκούρη) επισκέπτεται την Κωνσταντινούπολη, όπου βλέπει μια έκθεση ταξιδιών με αντίγραφα θησαυρών από το παλάτι Τοπ Καπί. Στη συνέχεια γοητεύεται από το σμαραγδένιο στιλέτο του σουλτάνου Μαχμούντ. Αφήνοντας την Τουρκία, στρατολογεί τον πρώην εραστή της, τον Ελβετό πλοιάρχο Walter Harper (Maximilian Schell), για να προγραμματίσει την κλοπή του στιλέτου.

3. The Hot Rock (1972) 

Ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ σε μια ληστεία που ξεκινά από ένα μουσείο, από όπου  θα κλαπεί ένα πολύτιμο πετράδι, αλλά η δουλειά στραβώνει και πρέπει να οργανωθεί η ίδια επιχείρηση ξανά. Το κομμάτι της ληστείας του μουσείου λένε ότι θυμίζει έντονα το «Τοπ Καπί του Ζυλ Ντασέν. Σκηνοθεσία Πίτερ Γέιτς με τους: Ρόμπερτ Ρέντφορντ, Τζορτζ Σίγκαλ, Ζίρο Μοστέ.

4. The Thomas Crown Affair (1997)

O Πιρς Μπρόσναν και η Ρενέ Ρούσο παίζουν το παιχνίδι γάτας-ποντικιού σε μια ανατρεπτική ερωτική ιστορία γεμάτη σασπένς. Ο εκατομμυριούχος Τόμας Κράουν (Μπρόσναν), που λατρεύει τον κίνδυνο και τις δυνατές συγκινήσεις, βάζει στόχο να κλέψει έναν πανάκριβο πίνακα από το καλύτερα φυλασσόμενο μουσείο του Μανχάταν. Σύντομα όμως στα πόδια του θα μπλεχτεί η γοητευτική ασφαλιστική πραγματογνώμονας Κάθριν Μπάνινγκ (Ρούσο) έτοιμη να του κλέψει την καρδιά. Πρωταγωνιστούν πίνακες μεγάλης αξίας, αντίγραφα αριστουργημάτων και το έργο «Son of Man» του Βέλγου σουρεαλιστή ζωγράφου, René Magritte. 

5. The Score (2001)

Ο Νικ (Robert De Niro), ένας αριστοτέχνης διαρρήκτης και ιδιοκτήτης τζαζ μπαρ στο Μόντρεαλ, πιεσμένος από το μέντορά του Μαξ (Marlon Brando), δέχεται να διαπράξει μια τελευταία ληστεία, ένα ανεκτίμητης αξίας γαλλικό σκήπτρο. Θα πρέπει όμως να συνεργαστεί με ένα νεαρό στην ηλικία απατεώνα τον Τζακ (Έντουαρντ Νόρτον), ο οποίος έχει πολλές ικανότητες, αλλά και παρορμητική συμπεριφορά, η οποία υπάρχει κίνδυνος ν’ αποβεί μοιραία. Με προϋπολογισμό που έφτασε τα 68 εκατομμύρια δολάρια, η ταινία απέφερε εισπράξεις παγκοσμίως που ξεπέρασαν τα 114 εκατομμύρια δολάρια. 

6. Bean (1997)

Ο Μπιν έρχεται στην Αμερική με την ιδιότητα του έφορου τέχνης, σπέρνοντας την καταστροφή στο διάβα του και ενώ πρέπει να προστατεύσει έναν πίνακα σε ένα μουσείο τέχνης του Λος Άντζελες. Ξεκαρδιστική περιπέτεια και εξωφρενικές καταστάσεις γέλιου από την κωμική ιδιοφυία του Ρόουαν Άτκινσον. 

7. The Maiden Heist (2009) 

Ο Κρίστοφερ Γουόκερ είναι φύλακας σε μουσείο και περνάει πολύ χρόνο με τον αγαπημένο του πίνακα «The Lonely Maiden». Η σύζυγός του θέλει να μετακομίσουν στη Φλόριντα. Όταν μαθαίνει ότι όλοι οι πίνακες θα μεταφερθούν σε άλλο μουσείο αποφασίζει με τον Μόργκαν Φρίμαν να πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους. 

8. Ocean’s 8 (2018)

Oχτώ αφοπλιστικές προσωπικότητες σχεδιάζουν μία ληστεία στο πιο προβεβλημένο και φαντασμαγορικό κοσμικό γεγονός της υψηλής ραπτικής, το θρυλικό Met Gala, σε σκηνοθεσία του τρεις φορές υποψήφιου για Όσκαρ Γκάρι Ρος. Η Ντέμπι Όσεαν να σχεδιάσει τη μεγαλύτερη ληστεία της ζωής της. Ξέρει ακριβώς τι χρειάζεται: μια ομάδα από τις καλύτερες στον τομέα τους, ξεκινώντας από την πρώην παρτενέρ της στο έγκλημα, Λου. Οι δυο τους επιστρατεύουν τις υπόλοιπες «ειδικούς»: την κοσμηματοπώλη Αμίτα, την πορτοφολού Κοστάνς, την εξπέρ κλεπταποδόχο Τάμι, τη χάκερ Νάιν Μπολ και τη σχεδιάστρια μόδας Ρόουζ. Ο στόχος είναι 150 εκατομμύρια δολάρια σε μορφή διαμαντιών, τα οποία θα κοσμούν τον λαιμό της παγκοσμίου φήμης ηθοποιού Ντάφνε Κλούγκερ, όσο θα βρίσκεται το επίκεντρο της εκδήλωσης της χρονιάς, του Met Gala. Πρωταγωνιστούν οι: Σάντρα Μπούλοκ, Κέιτ Μπλάνσετ, Αν Χάθαγουεϊ, Μίντι Κάλινγκ, Σάρα Πόλσον, Ακουαφίνα, Ριάνα, Ελένα Μπόναμ Κάρτερ, Ντακότα Φάνινγκ, Ρίτσαρντ Αρμιτάζ, Τζέιμι Κινγκ, Τζέιμς Κόρντεν.

Τιμής ένεκεν και ένας... Ροζ Πάνθηρας του 1963. Η all time classic ταινία που μας έρχεται στο μυαλό όταν ακούμε τη λέξη ληστεία είναι σκηνοθετημένη από τον Μπλέικ Έντουαρντς, βασίζεται σε σενάριο και ιστορία των Μορίς Ρίχλιν και Έντουαρντς και πρωταγωνιστεί ο Πίτερ Σέλερς ως «Επιθεωρητής Κλουζώ». Ο τίτλος «Ροζ Πάνθηρας» χρησιμοποιείται και γενικότερα για όλη τη σειρά των ταινιών με τους ίδιους ήρωες που ακολούθησε. Ο ρόλος για τον διάσημο χαρακτήρα του επιθεωρητή Κλουζώ αρχικά θα δινόταν στον (διάσημο για τον ρόλο του Ηρακλή Πουαρό) Πίτερ Ουστίνοφ, ενώ ο ρόλος της συζύγου του Σιμόν θα δινόταν στην Άβα Γκάρντνερ. 

Όλες οι ειδήσεις

Survivor 4 τελικός: Αήττητος ο Σάκης - Δεν άντεξε η Μαριαλένα και κατέρρευσε

Αγριες Μέλισσες τρίτη σεζόν: Σκοτεινή, γεμάτη ένταση και ήρωες που αλλάζουν ταυτότητα

Ματίνα Παγώνη: Δέχτηκε πρόταση για το Dancing with the Stars - Ποιοι άλλοι είναι στη λίστα

Kim Kardashian: «Ντύνει» τις πρωταθλήτριες των ΗΠΑ στους Ολυμπιακούς του Τόκιο

κλοπήταινίεςληστείαμουσείο