Σινεμά|06.09.2021 14:41

Jane Birkin: Υπέστη ελαφρύ εγκεφαλικό επεισόδιο - Ακυρώνει τις εμφανίσεις της

Newsroom

Η Τζέιν Μπίρκιν (Jane Birkin), 74 ετών, υπέστη «μια ελαφρά μορφή εγκεφαλικού επεισοδίου», «είναι καλά», αλλά ακυρώνει τη μετάβασή της στο φεστιβάλ αμερικανικού κινηματογράφου της Ντοβίλ (βορειοδυτική Γαλλία), γνωστοποίησε η οικογένειά της με μια ανακοίνωση που διαβίβασε σήμερα στο AFP.

Η τραγουδίστρια και ηθοποιός «υπέστη μια ελαφρά μορφή εγκεφαλικού επεισοδίου πριν από μερικές ημέρες», αναφέρει το σύντομο κείμενο που έδωσε τη δημοσιότητα ο ατζέντης της. «Είναι καλά, επίσης οι συγγενείς της επιθυμούν να γίνει σεβαστή η απαραίτητη για την ανάρρωσή της ηρεμία. Η Τζέιν βιάζεται να ξαναβρεί το κοινό της», αναφέρεται επίσης.

Εκτός από την παρουσία της στο φεστιβάλ της Ντοβίλ, η συμμετοχή της στο φεστιβάλ Ciné Rencontres στην Κοταντέν (βορειοδυτική Γαλλία) αυτή την εβδομάδα ακυρώθηκε επίσης. Η Τζέιν Μπίρκιν αναμενόταν να μιλήσει σε αυτά τα κινηματογραφικά ραντεβού για την ταινία «Jane by Charlotte» (Η Τζέιν της Σαρλότ) που γύρισε η κόρη της Σαρλότ Γκενσμπούρ και παρουσιάστηκε φέτος το καλοκαίρι στις Κάννες, εκτός συναγωνισμού.

Γεννημένη στις 14 Δεκεμβρίου 1946 στο Λονδίνο, η Τζέιν Μπίρκιν παραμένει η αγαπημένη Αγγλίδα των Γάλλων, αξεχώριστη από τον Σερζ Γκενσμπούρ, του οποίου υπήρξε η μούσα και η πρέσβειρα. «Όταν βλέπω τους Γάλλους να ακούνε παλιά τραγούδια σαράντα ετών, ξέρω ότι αποτελούν μέρος της ιστορίας τους. Αλλά κι εκείνοι αποτελούν μέρος της δικής μου ιστορίας», είπε με τη έκδοση το 2018 του προσωπικού ημερολογίου της "Munkey diaries". Στο έργο αυτό μιλά ανοικτά για μια μακρά λευχαιμία την οποία χρειάστηκε να αντιμετωπίσει και εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη ζωή της στα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Το ντοκιμαντέρ "Jane by Charlotte",τρυφερό, ενδοσκοπικό, δείχνει την καθημερινότητα της Τζέιν Μπίρκιν στο σπίτι της στη Βρετάνη, την αγάπη για τα σκυλιά που μοιράζεται με την κόρη της, ενώ προσεγγίζει επίσης τα οδυνηρά θέματα της απουσίας και της αρρώστιας.

«Οι ζωές μας αρθρώνονται γύρω από θανάτους», έλεγε η Σαρλότ Γκενζμπούρ στις Κάννες, αναφερόμενη στον πατέρα της Σερζ Γκενσμπούρ, μια μορφή της γαλλικής μουσικής που απεβίωσε το 1991, και στην ετεροθαλή αδελφή της Κέιτ Μπάρι, φωτογράφο και κόρη του συνθέτη Τζον Μπάρι, που ανατράφηκε από τον Σερζ και πέθανε υπό τραγικές περιστάσεις σε ηλικία μόλις 46 ετών το 2013.

Στις τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις της η Τζέιν Μπίρκιν φαινόταν να βρίσκεται σε μεγάλη φόρμα, είτε επρόκειτο για τις Κάννες είτε για τη σκηνή του μουσικού φεστιβάλ Francofolies de La Rochelle, όπου τραγούδησε ένα ρεπερτόριο από το τελευταίο της άλμπουμ "Oh ! Pardon tu dormais..." που κυκλοφόρησε με τομ Ετιέν Νταό και τραγούδια γραμμένα γι΄αυτήν από τον Σερζ Γκενσμπούρ.

Τζέιν Μπίρκιν - Σερζ Γκενσμπούργκ (AP Images)

Τζέιμ Μπίρκιν: «Τα τελευταία χρόνια δεν μπορούσα καν να μιλήσω, ή να τραγουδήσω»

Η ζωή της έπαιξε τυχερά παιχνίδια, με την καριέρα και τις χαρές που της πρόσφερε, αλλά και άσχημα: πέρασε μια βαριά λευχαιμία και έχασε την κόρη της Κέιτ σε ηλικία 46 ετών. Η Τζέιν Μπίρκιν βρέθηκε στις αρχές Μαρτίου 2017 στο Χονγκ Κονγκ, όπου έκανε μια σειρά συναυλιών, παρά το γεγονός πως είχε ορκιστεί ότι δεν θα ξανατραγουδήσει μετά την πρόωρη απώλεια της κόρης της Κέιτ.

«Ουφ, δεν το είχα αποφασίσει. Απλά δεν είχα πια διάθεση για τίποτα επί χρόνια. Αλλά όταν μου πρότειναν να διαβάσω κείμενα του Σερζ Γκενσμπούρ, με τον Μισέλ Πικολί και τον Ερβέ Πιέρ, ξαναβρήκα τη γλύκα της ζωής. Είναι ευχάριστο να είσαι με φίλους. Και κατάλαβα τελικά ότι είναι πολύ καλό να δουλεύει κάποιος» δήλωνε η Μπίρκιν στο γαλλικό περιοδικό Paris Match.

«Τα τελευταία χρόνια δεν μπορούσα καν να μιλήσω, ή να τραγουδήσω. Τώρα ξαναβρήκα τη φωνή μου και τα λόγια μου βγαίνουν πιο εύκολα. Τώρα μπορώ να ομολογήσω, για παράδειγμα, ότι ήμουν τυχερή που είχα την κόρη μου Κέιτ για 46 χρόνια...». 

Η Μπίρκιν έκανε το ντεμπούτο της στο Λονδίνο του 1968, την εποχή που μεσουρανούσαν τα μίνι και στην Kings Road βασίλευαν η Μαίρη Κουάντ και η Βιβιέν Γουέστγουντ. Ένα κορίτσι με καστανά μαλλιά, κενό ανάμεσα στα δόντια και σώμα αγοριού έκανε τότε όλο τον κόσμο να μιλάει γι' αυτό. Αιτία η ταινία Blow up στην οποία η Τζέιν Μπίρκιν αποκαλύπτει το εφηβαίο της αλλά και η εμφάνισή της στην καλτ ψυχεδελική ταινία της εποχής Wonderwall.

Τζέιν Μπίρκιν - Σερζ Γκενσμπούργκ (AP photo)

Είναι τότε που ο σκηνοθέτης Πιερ Γκριμπλά την καλεί στη Γαλλία σε οντισιόν για τη νέα ταινία του. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο έχει ο Σερζ Γκενσμπούρ , ήδη γνωστός τότε στη χώρα.

«Δεν μιλούσα λέξη γαλλικά. Φανταστείτε την ενόχληση του Σερζ να βλέπει μια ηλίθια κούκλα να μην μπορεί να πει τις ατάκες της. Παρ' όλα αυτά με βοήθησε. Είπε στο σκηνοθέτη πως κλαίω πολύ καλά. Ήταν ο σταρ της ταινίας. Θα μπορούσε να είχε ασκήσει βέτο και να δοκιμάσει για παρτενέρ τη Μαρίζα Μπέρενσον, την οποία ήθελε». Τελικά η Μπίρκιν παίρνει το ρόλο, τα γυρίσματα ξεκινούν και μαζί με τον Γκενσμπούργκ τραγουδούν το πρώτο τους τραγούδι, το La chanson de slogan, για τις ανάγκες της ταινίας. Ξεκίνησε έτσι μια από τις πιο παράξενες ιστορίες αγάπης που γνώρισε η Γαλλία και από τον έρωτά τους προέκυψε η διάσημη σήμερα ηθοποιός Σαρλότ Γκενσμπούρ.

Τον Ιούνιο του 2011 η Μπίρκιν κόντεψε να πεθάνει, σε ηλικία 65 ετών, από λευχαιμία. «Είχα την εντύπωση ότι ήμουν ένα πλυντήριο που έληξε η εγγύηση. Δεν ήθελα να μιλήσω για τα προβλήματα υγείας μου. Υπέφερα, παρά το γεγονός ότι τα παιδιά μου ήταν μαζί μου. Όταν όλα αυτά τελείωσαν, η μόνη μου παρηγοριά ήταν να βλέπω 3 ταινίες την ημέρα, να πηγαίνω στο θέατρο ώστε να παρακολουθώ τις ιστορίες των άλλων και όχι τη δική μου», είχε δηλώσει.

Η Μπίρκιν έγινε ακόμη πιο διάσημη όταν η Hermès έκανε τσάντα με το όνομά της: την Hermès Birkin. Η ίδια ζήτησε να βγει το όνομά της από την συλλογή, όταν έγιναν γνωστά τα βασανιστήρια που υφίστανται οι κροκόδειλοι πριν γίνουν τσάντες.

Όλες οι ειδήσεις

Κηδεία Mad Clip: Live η εξόδιος ακολουθία - Τα συγκινητικά λόγια του τράπερ στην Αρετή και το γκράφιτι

Δεν τα κατάφερε η Sarah Harding των Girls Aloud - Έφυγε από καρκίνο στα 39 της χρόνια

Σασμός: Βρεθήκαμε στα γυρίσματα - «Είναι πολύ γλυκό που δουλεύω με τη μαμά μου» λέει ο Ορφέας Αυγουστίδης

Γρηγόρης Βαλτινός: «Ο Μίκης Θεοδωράκης δεν θα ξεχαστεί ποτέ - Έφερε την ποίηση στα χείλη των Ελλήνων»

ηθοποιόςεγκεφαλικό επεισόδιοΤζέιν Μπίρκινεγκεφαλικότραγουδίστρια