Σινεμά|18.09.2021 10:39

The Queen’s Gambit: Η σκακίστρια Gaprindashvili μηνύει το Netflix - Το αστρονομικό ποσό που ζητά

Newsroom

Η Νόνα Γκαπριντασβίλι (Nona Gaprindashvili) κατέθεσε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση κατά του Netflix για το «The Queen’s Gambit» και ζητάει αποζημίωση 5 εκατομμύρια δολαρίων, υποστηρίζοντας πως στη δημοφιλή σειρά διαστρεβλώνονται τα επιτεύγματά της.

Η Γκαπριντασβίλι είναι η πρώτη γυναίκα που της απονεμήθηκε ο τίτλος του «Grandmaster» από τη Διεθνή Ομοσπονδία Σκακιού το 1978. Ανάμεσα στις πολλές διακρίσεις της, έχει κερδίσει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Γυναικών πέντε φορές και το Σοβιετικό Πρωτάθλημα Σκακιού Γυναικών άλλες πέντε. Σήμερα, ζει στη Γεωργία και συνεχίζει να αγωνίζεται σε τουρνουά σκακιού ηλικιωμένων.

Βασισμένη στο μυθιστόρημα του Γουόλτερ Τέβις, η δραματική σειρά μίας σεζόν του Netflix, «Το Γκαμπί της Βασίλισσας», είναι μια ιστορία ενηλικίωσης που εξερευνά το αντίτιμο του να είναι κανείς ιδιοφυΐα. Μετά την εγκατάλειψή της και την εισαγωγή της σε ένα ορφανοτροφείο στο Κεντάκι στα τέλη της δεκαετίας του '50, η μικρή Μπεθ Χάρμον (Άνια Τέιλορ - Τζόι) ανακαλύπτει ότι έχει ένα εντυπωσιακό ταλέντο στο σκάκι, ενώ εθίζεται σιγά - σιγά στα ηρεμιστικά που χορηγεί το κράτος ως υπνωτικά για παιδιά.

Copyright: Netflix

Στοιχειωμένη από τους προσωπικούς της δαίμονες και χορτάτη από ναρκωτικές ουσίες και εμμονή, η Μπεθ μεταμορφώνεται σε μια ιδιαίτερα επιδέξια και εντυπωσιακή απόκληρη, αποφασισμένη να υπερβεί τα παραδοσιακά όρια που έχει θέσει ο ανδροκρατούμενος κόσμος στο ανταγωνιστικό σκάκι.

Η μήνυση της Γκαπριντασβίλι

Η μήνυση, η οποία κατατέθηκε σε δικαστήριο της Καλιφόρνιας, έχει σημείο αναφοράς στιγμιότυπο από το φινάλε, στο οποίο ένας σχολιαστής ακούγεται να λέει ότι «το μόνο πραγματικά ασυνήθιστο με την Μπεθ Χάρμον είναι το φύλο της κι ακόμη κι αυτό δεν είναι μοναδικό στη Ρωσία. Υπάρχει η Νόνα Γκαπριντασβίλι, αλλά αυτή είναι παγκόσμια πρωταθλήτρια γυναικών και δεν έχει αντιμετωπίσει ποτέ άντρες». «Ο ισχυρισμός ότι η Γκαπριντασβίλι "δεν αντιμετώπισε ποτέ άντρες" είναι καταφανώς ψευδής, καθώς επίσης σεξιστικός και απαξιωτικός» αναφέρουν τα νομικά έγγραφα.

«Μέχρι το 1968, χρονιά κατά την οποία διαδραματίζεται το εν λόγω επεισόδιο, είχε ανταγωνιστεί τουλάχιστον 59 άντρες σκακιστές -28 εκ των οποίων ταυτόχρονα σε ένα παιχνίδι-, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον δέκα "Grandmaster" της εποχής εκείνης, μεταξύ των οποίων και τρεις οι οποίες υπήρξαν παγκόσμιοι πρωταθλητές».

«Προσπάθησαν να δημιουργήσουν αυτόν τον φανταστικό χαρακτήρα, που ανοίγει τον δρόμο για άλλες γυναίκες, όταν στην πραγματικότητα εγώ είχα ήδη ανοίξει τον δρόμο και ενέπνευσα γενιές. Αυτή είναι η ειρωνεία» δήλωσε η 80χρονη σήμερα Γκαπριντασβίλι, που ζει στην Τιφλίδα, στους New York Times.

Η απάντηση του Netflix

Το Netflix σε ανακοίνωση που δημοσίευσε η εφημερίδα ανέφερε ότι έχει «μόνο τον μέγιστο σεβασμό για την κυρία Γκαπριντασβίλι και τη λαμπρή καριέρα της», αλλά συμπλήρωσε ότι αυτή η αξίωση «δεν έχει καμία αξία» και προανήγγειλε «σθεναρή» υπεράσπιση στην υπόθεση.

 

Η «δικαίωση» του βιβλίου 37 χρόνια μετά

Ο… ιστορικός του μέλλοντος θα έχει μάλλον όλους τους λόγους για να αναδείξει το 2020 σε έτος της μεγαλύτερης σκακιστικής «έκρηξης» που σημειώθηκε ποτέ. Την εποχή του Μπόμπι Φίσερ και αργότερα των «τιτανομαχιών» ανάμεσα στον Γκάρι Κασπάροφ και τον Ανατόλι Κάρποφ το παγκόσμιο ενδιαφέρον για το σκάκι σημείωσε διαδοχικά limit up, ποτέ όμως σε ανάλογο επίπεδο με αυτό που συμβαίνει τώρα. Για χάρη ενός… μυθοπλαστικού σεναρίου.

Ένα χρόνο προτού εγκαταλείψει τα εγκόσμια (1984), ο Αμερικανός συγγραφέας Γουόλτερ Τέβις κυκλοφόρησε το τελευταίο μυθιστόρημά του. Στις δικές του ομώνυμες νουβέλες βασίστηκαν οι ταινίες «The Hustler» (1961), «Ο άνθρωπος που έπεσε στη Γη» (1976) και το «Χρώμα του χρήματος», (1986) στην οποία πρωταγωνίστησαν ο Πολ Νιούμαν με τον Τομ Κρουζ.

Το «The Queen’s Gambit» του 1983, που προλόγισε θα ‘λεγε κανείς την καριέρα της απίθανης Τζούντιτ Πόλγκαρ, ήταν και το πιο αποτυχημένο εμπορικά. Όλα αυτά μέχρι που κυκλοφόρησε η ιστορία στο Netflix. Πλέον, το μυθιστόρημα στο οποίο βασίζεται η σειρά – φαινόμενο βρίσκεται, 37 χρόνια μετά την κυκλοφορία του, στη λίστα των Bestsellers των New York Times.

Το σκάκι γίνεται όλο και πιο δημοφιλές στο διαδίκτυο

Σύμφωνα με μια έρευνα του 2012, 605 εκατομμύρια ενήλικες παίζουν σκάκι τακτικά σε όλο τον κόσμο. Και το «Παιχνίδι των Βασιλέων» κερδίζει δημοτικότητα μέσω των «influencer» που αναμεταδίδουν τους αγώνες τους στο διαδίκτυο. Η πανδημία του κορονοϊού και τα lockdown που έχουν υποχρεώσει δεκάδες εκατομμύρια να μείνουν στο σπίτι, οδήγησαν σε έκρηξη του σκακιού.

Τον περασμένο Μάιο, όταν η μισή ανθρωπότητα ήταν υπό περιορισμό στο σπίτι, παρακολουθήθηκαν οκτώ εκατομμύρια ώρες σκακιού στην πλατφόρμα ζωντανής ροής βίντεο Twitch, ενώ τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, παρακολουθήθηκαν πάνω από 4,3 εκατομμύρια ώρες, σχεδόν διπλάσιο από τον Οκτώβριο του 2019, σύμφωνα με το StreamElements. Το πιο δημοφιλές κανάλι διευθύνεται από τον πέντε φορές πρωταθλητή σκακιού των ΗΠΑ Χικάρου Νακαμούρα. Τουλάχιστον τρία από τα 10 πιο δημοφιλή κανάλια διευθύνονται από γυναίκες.

Όλες οι ειδήσεις

Αλέξανδρος Μπουρδούμης: «Ήταν δύσκολο να δουλεύω με τον Πέτρο Φιλιππίδη, ενώ ήξερα»

Jeff Bridges: «Η εμπειρία με τον κορονοϊό κάνει τον καρκίνο μου να μοιάζει με παιχνιδάκι»

Κέιτι Πάιπερ: Η ζωή της παρουσιάστριας 13 χρόνια μετά την επίθεση με οξύ στο πρόσωπο

σκάκιThe Queen’s GambitNetflixμήνυση