Σινεμά|03.01.2022 16:20

Netflix: Οργή στην Ουκρανία για το «Emily in Paris» - Γιατί διαμαρτύρεται το υπουργείο Πολιτισμού;

Newsroom

Ο υπουργός Πολιτισμού της Ουκρανίας, Oleksandr Tkachenko, διαμαρτυρήθηκε στο Netflix, για τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζεται στο «Emily in Paris» ένας από τους νέους χαρακτήρες του δεύτερου κύκλου. Συγκεκριμένα, η Πέτρα, η οποία έχει καταγωγή από το Κίεβο, φοβάται πως θα απελαθεί, κλέβει πράγματα από μαγαζιά και έχει κακή αίσθηση της μόδας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας του BBC, ο υπουργός της Ουκρανίας χαρακτήρισε «προσβλητική» καρικατούρα την ηρωίδα, την οποία υποδύεται η ηθοποιός Ντάρια Παντσένκο. «Στο "Emily in Paris" έχουμε μια εικόνα καρικατούρα της Ουκρανής γυναίκας, η οποία είναι απαράδεκτη. Είναι και προσβλητική. Έτσι βλέπουν τους Ουκρανούς στο εξωτερικό;» έγραψε ο υπουργός στο Telegram. Σύμφωνα με τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, ο υπουργός έστειλε επιστολή στην πλατφόρμα διαμαρτυρόμενος για τον τρόπο που παρουσιάζεται η ξανθιά καλλονή.

Μάλιστα, μια Ουκρανή κάτοικος της γαλλικής πρωτεύουσας συμφώνησε μαζί του. «Ο τρόπος που απεικονίσατε τους Ουκρανούς στο τέταρτο επεισόδιο του δεύτερου κύκλου της σειράς είναι τόσο φθηνό κόλπο, απόλυτο σκάνδαλο και ντροπή» σημείωσε η Γιεβγένια Χαβρίλκο στο Instagram και απέσπασε 75.000 likes.

Άλλοι υπερασπίστηκαν τη σειρά, όπως η ουκρανή παραγωγός ταινιών Νατάλκα Γιακίμοβιτς, η οποία είπε: «Οπότε σε μια τηλεοπτική σειρά οι αρνητικοί χαρακτήρες μπορούν να είναι από οπουδήποτε πλην της Ουκρανίας; Προφανώς όλοι θα θέλαμε να είναι από την Μόσχα αλλά δεν παίρνεις πάντα αυτό που θέλεις». 

Αυτή πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που η σειρά δέχεται επικρίσεις για τον τρόπο με τον οποίο απεικονίζονται οι διαφορετικές εθνικότητες. Όταν βγήκε στον αέρα ο πρώτος κύκλος, δέχτηκε αρνητικά σχόλια -κυρίως στη Γαλλία- για προώθηση στερεοτυπικών εικόνων της πόλης και των κατοίκων της. Η σειρά παρουσιάζει τους Γάλλους ως αγενείς που φορούν μπερέδες και συχνά είναι άπιστοι προς τους συντρόφους τους. Στον νέο κύκλο μεταξύ των πρωταγωνιστών είναι και ο Αλφι, ένας στερεοτυπικός χαρακτήρας Βρετανού, ο οποίος περνάει την ώρα του βλέποντας ποδόσφαιρο και πίνοντας στις παμπ. 

Ο Ντάρεν Σταρ, ο δημιουργός της σειράς, είχε υπερασπιστεί στο παρελθόν τη σειρά λέγοντας ότι «δεν λυπάται που απεικόνισε το Παρίσι μέσα από λαμπερούς φακούς». Ο ίδιος είπε ότι βασίστηκε στις προσωπικές του εμπειρίες από την επίσκεψή του στην πόλη. «Ήθελα να παρουσιάσω το Παρίσι με έναν πραγματικά όμορφο τρόπο που θα ενθαρρύνει τους ανθρώπους να ερωτευτούν την πόλη με τον τρόπο που την ερωτεύτηκα και εγώ» δήλωσε στην New York Times.

Eίναι η Έμιλι μια σημερινή γυναίκα;

Στο «Emily in Paris» πρωταγωνιστεί η Λίλι Κόλινς, κόρη του διάσημου τραγουδιστή Φιλ Κόλινς, η οποία υποδύεται την εικοσάχρονη Έμιλι Κούπερ από το Σικάγο. Ενα φιλόδοξο στέλεχος μάρκετινγκ, που βρίσκει ξαφνικά τη δουλειά των ονείρων της στο Παρίσι, όταν η εταιρεία της εξαγοράζει μια γαλλική γκλαμουράτη εταιρεία μάρκετινγκ, στην οποία θα αναλάβει να εκσυγχρονίσει τη στρατηγική των social media. Η ζωή της στο Παρίσι είναι γεμάτη με συναρπαστικές περιπέτειες και αναπάντεχες προκλήσεις, καθώς προσπαθεί ταυτόχρονα να κερδίσει τη συμπάθεια των συναδέλφων της, να κάνει φίλους και να ζήσει νέους έρωτες.

«Η Έμιλι είναι σίγουρη, δυνατή και φιλόδοξη. Έχει ιδιαίτερες ιδέες και δεν φοβάται να ακολουθήσει τα όνειρά της, όπως και εγώ. Όταν ήμουν μικρότερη με είχαν απορρίψει σε αρκετές οντισιόν. Αν είχα αποδεχτεί όλα αυτά τα όχι, δεν θα τα είχα καταφέρει σήμερα. Έπρεπε να βρω τρόπους να ακολουθήσω τα πάθη μου και να βελτιώσω τον εαυτό μου λαμβάνοντας άλλου είδους εμπειρίες. Η Έμιλι είναι κάπως έτσι κι αυτή. Βλέπει τα όχι σαν κόμμα, κι όχι σαν τελεία» έχει αναφέρει η Λίλι Κόλινς στο ethnos.gr και συνεχίζει: «Εκτός από την αντοχή και την αποφασιστικότητα της Εμιλι, είμαι επίσης ένας τεράστιος θαυμαστής του Ντάρεν Σταρ, μαζί με τόσες πολλές γυναίκες που έχουν εμμονή με τις σειρές  που έχει δημιουργήσει. Όταν ήμουν στο λύκειο, βλέπαμε φανατικά με τις φίλες μου το “Sex and the City”. Ο Ντάρεν έχει ταλέντο να δημιουργεί φανταστικούς κόσμους στους οποίους το κοινό λατρεύει να χάνεται, ενώ ταυτόχρονα πραγματεύεται ζητήματα χιουμοριστικά αλλά και με τα οποία μπορεί το κοινό να σχετιστεί. Όταν έγραφα το βιβλίο μου πριν από λίγα χρόνια, το όνειρό μου ήταν να είμαι σαν την Κάρι Μπράντσο και να κοιτάζω έξω από ένα παράθυρο διαμερίσματος της Νέας Υόρκης και να γράφω γι’ αυτό που με έμπνεε και είχα ζήσει. Έτσι λίγο καιρό μετά, με βρίσκω μέρος του σύμπαντος τού Ντάρεν και να συνεργάζομαι τόσο με αυτόν όσο και με την Πατρίτσια Φιλντ. Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι φορές που πιάνω τον εαυτό μου ν’ αναρωτιέται αν όλο αυτό είναι αληθινό».

 

Τα υπέροχα σύνολα της πρωταγωνίστριας κλέβουν τις εντυπώσεις καθώς την ενδυματολογική επιμέλεια έχει αναλάβει η Πατρίτσια Φιλντ, όπως την είχε και στο «Sex and the City» και στο «Διάολος φοράει Prada». «Ο Ντάρεν και εγώ συναντηθήκαμε για πρώτη φορά στο “Sex and the City”. Μου τον είχε γνωρίσει η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ. Είχαν κάνει μαζί τον πιλότο και δεν ήταν ευχαριστημένοι με την γκαρνταρόμπα. Τότε η Σάρα είχε πει στον Ντάρεν να με γνωρίσει και έκτοτε ήταν ερωτική σχέση. Ο Ντάρεν είναι ο ήρωάς μου στον κόσμο της ταινίας και της τηλεόρασης. Ποτέ δεν απέρριψα τον Ντάρεν - ποτέ. Για την "Έμιλι στο Παρίσι", μου τηλεφώνησε και μου είπε: "Θέλεις να πας στο Παρίσι;" Και του απάντησα: "Φυσικά!"» αποκαλύπτει η διάσημη ενδυματολόγος.

 

«Η συνεργασία με την Πατρίτσια ήταν ένα όνειρο. Ήμουν στο Λονδίνο πέρυσι για ένα επαγγελματικό ταξίδι και μου είπαν ότι η Πατρίτσια ήθελε να με συναντήσει και να κάνει μια αρχική συνομιλία, επειδή ήθελε να ξέρει σε ποια κατεύθυνση θα "οδηγήσει" την Έμιλι. Είχε ιδέες, αλλά ήθελε πραγματικά τη συμβολή μου. Πέταξα στη Νέα Υόρκη για μια νύχτα μόνο για να τη συναντήσω και ήταν έρωτας με τη πρώτη ματιά. Είναι απλώς μια “μπάλα ενέργειας”. Μου είπε: “Αν δεν σου αρέσει κάτι, πες μου, γιατί δεν θα το ξαναδούμε ποτέ”. Αισθάνθηκα πολύ άνετα μαζί της αμέσως. Έκανε πολλά ψώνια στο Παρίσι και μου έστειλε φωτογραφίες και εγώ έστελνα τα σχόλιά μου. Αυτή και η Μέριλιν ήταν απίστευτοι συνεργάτες. Βρήκαν εκλεκτής ποιότητας vintage κομμάτια κατά την περιήγηση στην πόλη και σε όλες τις αγορές, καθώς και σχεδιαστές που ράβουν κομμάτια τα οποία αισθανόσουν ότι ήταν εμπνευσμένα από την Έμιλι. Χρειάστηκε ακόμη και να φορέσω μερικά κομμάτια από τη ντουλάπα της Πατρίτσια. Δεν φοβήθηκαν να συνδυάσουν χρώματα, μοτίβα, σχήματα και υφές κάτι το οποίο πραγματικά εκτίμησα. Χρειαζόμαστε αυτήν την έμπνευση και τον “ηλεκτρισμό” τώρα περισσότερο από ποτέ» τονίζει η Λίλι Κόλινς.

Ουκρανίαμόδαυπουργείο ΠολιτισμούΛίλι ΚόλινςNetflixΠαρίσιειδήσεις τώρα