Σινεμά|17.02.2022 07:25

Διακίνηση με τη Mariana van Zeller: Μυστικά εργαστήρια ναρκωτικών και απατεώνες που πουλούν διαδικτυακό έρωτα - Το ταξίδι συνεχίζεται στα βρώμικα νερά της σύγχρονης παρανομίας

Άγγελος Γεραιουδάκης

«Σε μια μάχη ανάμεσα στον φόβο και την περιέργεια, μέσα στο κεφάλι μου η περιέργεια πάντα κερδίζει» έχει δηλώσει η βραβευμένη με Peabody και DuPont δημοσιογράφος Mariana van Zeller σε μία παλιότερη συνέντευξή της. Αυτή η περιέργεια την οδηγεί σε νέα επικίνδυνα μονοπάτια του υποκόσμου στον δεύτερο κύκλο της σειράς ντοκιμαντέρ «Διακίνηση με τη Marianna van Zeller» που παρουσιάζει στο National Geographic.

Η πορτογαλίδα θεωρείται από τις πιο επιτυχημένες εκπροσώπους της ερευνητικής δημοσιογραφίας στον κόσμο, σ' ένα από τα πιο ενδιαφέροντα, δύσκολα και επικίνδυνα είδη αυτού του επαγγέλματος. Φωτίζονται σκοτεινές περιοχές, αναδεικνύονται χαρακτήρες, αποκαλύπτονται στοιχεία, ελέγχονται εξουσίες και συμπεριφορές. Για ν' ακολουθήσει κάποιος αυτό το είδος της δουλειάς, χρειάζεται να έχει αρκετή τόλμη, υπομονή, να ξέρει ν' ακούει, να διαβάζει και να μην ενδίδει σε πειρασμούς. Κάθε χρόνο, αρκετοί που υπηρετούν την ερευνητική δημοσιογραφία γίνονται θύματα μια αυξανόμενης βίας, απειλών και άλλων μορφών άμεσα και έμμεσης πίεσης που φθάνει σε στοχευμένη παρακολούθηση και επιθέσεις. 

Με εφόδιο την αποκλειστική πρόσβαση και διεισδυτική ματιά του National Geographic, η σειρά ντοκιμαντέρ «Διακίνηση με τη Mariana van Zeller» ταξιδεύει τους τηλεθεατές στα άδυτα των πιο επικίνδυνων, παράνομων αγορών του πλανήτη. «Στην πραγματικότητα η μεγαλύτερη πρόκληση στη δουλειά μας είναι το να κάνουμε τους ανθρώπους να μας μιλήσουν» υποστηρίζει η van Zeller, η οποία κάθε φορά εισχωρεί όλο και πιο βαθιά στον υπόκοσμο και αποκαλύπτει με χαρακτηριστική τόλμη και ενσυναίσθηση, ότι οι άνθρωποι που διοικούν αυτά τα κυκλώματα συχνά μοιάζουν μ' εμάς περισσότερο απ' όσο φανταζόμαστε.

Αν και το φύλο της, θα μπορούσε κανείς να θεωρήσει πως στέκεται τροχοπέδη στη δουλειά της, ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. «Μας υποτιμούν διαρκώς εμάς τις γυναίκες, νομίζω ότι μας θεωρούν λιγότερο απειλητικές. Μια συμμορία οπλισμένων αντρών με μάσκες πιστεύει ότι δεν θα είμαι αρκετά θαρραλέα για να τους κάνω δύσκολες ερωτήσεις. Αλλά εγώ πάντα χρησιμοποιώ αυτό το στερεότυπο προς όφελός μου».

Οι θεματικές του δεύτερου κύκλου περιλαμβάνουν: την αποκάλυψη του πώς λειτουργούν οι ερωτικές απάτες, πώς ποσότητες μεθαμφεταμίνης μεταφέρονται από ένα εργαστήριο καρτέλ στη Σιναλόα του Μεξικό μέχρι να φθάσουν σε Αμερικανούς χρήστες ναρκωτικών, ένα ταξίδι στη μαύρη αγορά κάνναβης της Καλιφόρνια, η οποία αυξήθηκε δραματικά μετά τη νομιμοποίηση της μαριχουάνα πριν από τέσσερα χρόνια, το λαθρεμπόριο κλεμμένων αυτοκινήτων μέσα σε εμπορευματοκιβώτια από τις ΗΠΑ μέχρι τη Δυτική Αφρική, όπου η ζήτηση έχει εκτοξευθεί, τις μυστικές παράνομες συμμορίες μοτοσικλετιστών, γνωστές και ως κλαμπ του 1%, και τη μαύρη αγορά πλαστικής χειρουργικής, όπου η απληστία και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ωθούν τους ασθενείς σε θανατηφόρες επεμβάσεις σε δωμάτια μοτέλ.

Καθώς η Αμερική παλεύει ν' αντιμετωπίσει τα γεγονότα ακραίου ρατσισμού «λευκής υπεροχής» του παρελθόντος, η Mariana van Zeller μάχεται ν' αποκαλύψει ένα υπόγειο κίνημα που θα φέρει ένα ακόμα πιο βίαιο και ακραία ρατσιστικό μέλλον. Πρόκειται για ένα κίνημα που προωθεί ιδεολογίες τόσο επικίνδυνες όσο τα ναρκωτικά και τα όπλα, ικανό για μαζικές δολοφονίες σε όλο τον κόσμο. «Μερικές φορές σαν ομάδα είμαστε λυπημένοι ή σοκαρισμένοι με αυτό που μόλις είδαμε, αλλά ως δημοσιογράφοι, η δουλειά μας είναι να ενημερώνουμε και να αναζητούμε πληροφορίες έτσι ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να παίρνουν τις σωστές αποφάσεις» σημειώνει η ίδια.

Η Mariana van Zeller είναι ο ορισμός του ανθρώπου που καταφέρνει τους στόχους του. Ως φοιτήτρια, απέκτησε το πτυχίο της στις διεθνείς σχέσεις και άρχισε να εργάζεται στην τηλεόραση της Πορτογαλίας, προτού κάνει αίτηση στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης με στόχο ν' ακολουθήσει τα όνειρά της και ν' αποκτήσει πτυχίο δημοσιογραφίας από ένα από τα καλύτερα μεταπτυχιακά προγράμματα του κόσμου. Όταν η σχολή απέρριψε τρεις φορές την αίτησή της, τα παράτησε όλα, μετακόμισε στη Νέα Υόρκη, χτύπησε την πόρτα του κοσμήτορα και τον έπεισε να την αποδεχτεί. Αυτό συνέβη στα μέσα Αυγούστου του 2001. Δύο ή τρεις εβδομάδες αργότερα, η Mariana van Zeller μπήκε στον κόσμο της δημοσιογραφίας, ως η μόνη Πορτογαλίδα ρεπόρτερ στο Μανχάταν που κάλυπτε τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. «Θα έλεγα ότι για κάθε "ναι" που παίρνουμε, για κάθε άτομο που δέχεται να μας μιλήσει στην εκπομπή παίρνουμε δεκάδες ή και εκατοντάδες μερικές φορές "όχι"» ομολογεί. 

Ο δεύτερος κύκλος θα κάνει πρεμιέρα την Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου στις 21:50 στο National Geographic, το οποίο είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα μέσω Cosmote TV, Nova, Vodafone TV και Wind Vision. «Τα γυρίσματα του δεύτερου κύκλου κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας πανδημίας ήταν μία πρόκληση, αλλά, λόγω της μεγάλης αύξησης μαύρων αγορών τον τελευταίο χρόνο, όλοι καταλαβαίνουμε ότι η σειρά αυτή είναι πιο επίκαιρη από ποτέ» τονίζει η Mariana van Zeller. «Στο δεύτερο κύκλο καταφέραμε να εισχωρήσουμε ακόμα πιο βαθιά και να αποκτήσουμε ακόμα μεγαλύτερη πρόσβαση σε δίκτυα του υπόκοσμου σε όλο τον κόσμο» καταλήγει.

National Geographicειδήσεις τώραδημοσιογράφοςΡατσιμόςναρκωτικάλαθρέμποριοΑμερικήντοκιμαντέρ