Σινεμά|28.02.2022 11:50

Βραβεία SAG: Jessica Chastain και Will Smith στην κορυφή - Η ταινία «Coda» έκανε τη μεγάλη έκπληξη

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Το καστ της ταινίας «CODA» (AP photo)
Γουίλ Σμιθ (AP photo)
Τζέσικα Τσαστέιν (AP photo)
Γουίλ Σμιθ (AP photo)
Το καστ του «Coda» (AP photo)
Tρόι Κότσουρ (AP photo)
Marlee Matlin (AP photo)
Σελίνα Γκόμεζ και Τζάρεντ Λέτο (AP photo)
(AP photo)
Janina Gavankar (AP photo)
Lady Gaga (AP photo)
Lady Gaga (AP photo)
Τζάρεντ Λέτο (AP photo)
Λέτο - Gaga (AP photo)
Σελίνα Γκόμεζ (AP photo)
Τζένιφερ Χάντσον (AP photo)
Μάικλ Ντάγκλας με τον γιο του Κάμερον (AP photo)
Σάλμα Χάγιεκ (AP photo)
Κέιτ Μπλάνσετ  (AP photo)
Οι πρωταγωνιστές του Squid Game (AP photo)

Η Τζέσικα Τσαστέιν (Jessica Chastain) και ο Γουίλ Σμιθ (Will Smith) ήταν τα πρόσωπα της βραδιάς στην τελετή απονομής των 28ων Βραβείων SAG (Screen Actors Guild Awards). Η ανεξάρτητη low-budget ταινία «Coda» έγραψε τη δική της ιστορία στο λαμπερό event που πραγματοποιήθηκε στο Barker Hangar της Σάντα Μόνικα στην Καλιφόρνια (27/02), με το καστ των κωφών ηθοποιών να κερδίζει για πρώτη φορά το βραβείο για το «Cast Καλύτερης Ταινίας». Θυμίζουμε ότι πρόσφατα στα βραβεία Bafta 2022 είδαμε και την πρώτη κωφή υποψήφια ηθοποιό, την 18χρονη Μίλισεντ Σίμοντς (Millicent Simmonds - ταινία «The quiet place 2»).

O ηθοποιός Tρόι Κότσουρ (Troy Kotsur) κέρδισε το βραβείο Β' Ανδρικού ρόλου και έγινε ο πρώτος κωφός ηθοποιός που το επιτυγχάνει στην ιστορία των SAG Awards. Η ταινία αφηγείται την ιστορία της 17χρονης Ρούμπι, μοναδικού μέλους μιας οικογένειας κωφών που έχει την ακοή της και από πολύ μικρή λειτουργεί ως ο σύνδεσμός τους με τον υπόλοιπο κόσμο. Το μεγάλο βραβείο που πήγε στο «Coda» αποτελεί μια στιγμή-ορόσημο για την εκπροσώπηση της κοινότητας των κωφών στο σινεμά και σηματοδοτεί την αρχή στο να μπορούν οι κωφοί ηθοποιοί να διεκδικούν ρόλους σε ιστορίες που αφορούν όλους μας. O Tρόι Κότσουρ «άφησε πίσω» τον Κόντι Σμιτ ΜακΦι («Η Εξουσία του Σκύλου»), αλλά και τον Τζάρεντ Λέτο («House of Gucci»).

Η Τσαστέιν πήρε το βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας για την ταινία «The Eyes Of Tammy Faye», κερδίζοντας την Νικόλ Κίντμαν - φαβορί για την ερμηνεία της ως Λουσίλ Μπολ. Στην ταινία η Τσαστέιν υποδύεται τη θρυλική τηλε-ευαγγελίστρια Τάμι Φέι Μπέικερ, που μαζί με το σύζυγό της (τον υποδύεται ο Αντριου Γκάρφιλντ) δημιούργησαν μια τηλεοπτική αυτοκρατορία τη δεκαετία του '70 και οι οποίοι έγιναν περισσότερο γνωστοί εκτός Αμερικής το 2000 με το ομότιτλο ντοκιμαντέρ των Φέντον Μπέιλι και Ράντι Μπαρμπάτο.

Αγνώριστη λόγω του μακιγιάζ στην ταινία - χρειάστηκαν 4 με 7 ώρες καθημερινά μόνο για τη μεταμόρφωσή της σε Τάμι Φέι Μπέικερ - η Τζέσικα Τσαστέιν συζητήθηκε ήδη για τα Οσκαρ από την πρώτη προβολή της ταινίας στο Φεστιβάλ του Τορόντο. Στην αυλαία του 69ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαν Σεμπαστιάν κέρδισε το πρώτο βραβείο ερμηνείας για την ταινία, αφού τιμήθηκε με το Αργυρό Κοχύλι Καλύτερης Ηθοποιού. Το βραβείο «έχασαν» οι: Ολίβια Κόλμαν (The Lost Daughter), Lady Gaga (House of Gucci) και Τζένιφερ Χάντσον (Respect). 

Ο Γουίλ Σμιθ («King Richard») κέρδισε το βραβείο SAG Α' Ανδρικού και πλησιάζει όλο και περισσότερο το... Όσκαρ, ενώ ο Μπένεντικτ Κάμπερμπατς («Η Εξουσία του Σκύλου») μάλλον απομακρύνεται από την πρωτιά της Ακαδημίας. Η Αριάνα ΝτεΜπόουζ διακρίθηκε για το «West Side Story».

Η Κέιτ Γουίνσλετ κέρδισε το 2ο SAG βραβείο στην κατηγορία Α' Γυναικείου Μίνι Σειράς κάτι που την κάνει την 4η γυναίκα που το έχει καταφέρει αυτό. Είχε κερδίσει ξανά για το «Mildred Place», ενώ έχει ακόμα δύο SAG στις κινηματογραφικές κατηγορίες («The Reader» και «Λογική και Ευαισθησία»).

Καλύτερη σειρά της τηλεόρασης για τα φετινά SAG είναι το «Succession», που έφυγε με το μεγάλο βραβείο στη δραματική κατηγορία, ενώ στην κωμωδία βραβεύτηκε το «Ted Lasso». Στα SAG τηλεοπτικής ερμηνείας σάρωσε το «Squid Game», που κέρδισε 3 SAG και έγινε η πρώτη κορεατική παραγωγή που το καταφέρνει αυτό. Βραβείο κέρδισε ο 49χρονος ηθοποιός Lee Jung-Jae, ο βασικός πρωταγωνιστής της σειράς. 

Ο Μπράιαν Κοξ αναφέρθηκε στην κρίση στην Ουκρανία στην τελετή απονομής των SAG Awards 2021

Οι πολεμικές συγκρούσεις στην Ουκρανία μετά τη ρωσική επίθεση ήταν από τα θέματα που κυριάρχησαν στην τελετή απονομής των βραβείων του Σωματείου Αμερικανών Ηθοποιών Screen Actors Guild 2022 το βράδυ της Κυριακής.

Σταρ φορούσαν καρφίτσες με την ουκρανική σημαία στις εμφανίσεις τους στο κόκκινο χαλί και τόνισαν ότι προσεύχονται για τον λαό της χώρας.

Ο ηθοποιός Μπράιαν Κοξ αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του, όταν παρέλαβε βραβείο εκ μέρους του καστ της σειράς «Succession», στην τρομακτική τραγωδία, όπως υπογράμμισε.

«Είναι πραγματικά τρομακτικό αυτό που συμβαίνει» είπε ο Σκοτσέζος ηθοποιός εξηγώντας ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους η παγκόσμια κοινότητα των καλλιτεχνών θα πρέπει να δώσει ιδιαίτερα προσοχή στην εισβολή. «Ο πρόεδρος της Ουκρανίας ήταν κωμικός, ξέρετε, ήταν ένας υπέροχος ερμηνευτής κωμωδίας. Και θα έπρεπε να τον σεβόμαστε γι' αυτό και το ότι έγινε πρόεδρος είναι καταπληκτικό» είπε ο Μπράιαν Κοξ για τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Αλλά αυτό που με θλίβει πραγματικά είναι αυτό που συμβαίνει στη Ρωσία, στους συναδέλφους μου ηθοποιούς και ερμηνευτές και σεναριογράφους και κριτικούς» συνέχισε. «Υπό τον φόβο της εσχάτης προδοσίας τους λένε ότι δεν μπορούν να πουν λέξη για την Ουκρανία. Και νομίζω ότι αυτό είναι πολύ φοβερό» σημείωσε καλώντας το Χόλιγουντ να τους υποστηρίξει.

Στην αρχή της τελετής ο Λέσλι Όντομ Τζ. επίσης αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην Ουκρανία. «Αν και σήμερα έχουμε γιορτή, κρατάμε μια θέση στην καρδιά μας για τον λαό της Ουκρανίας και στέλνουμε τις σκέψεις, τις προσευχές και τις ελπίδες μας για ειρήνη» τόνισε.

Ο Μάικλ Κίτον, ο οποίος κέρδισε το Βραβείο Α΄ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στη σειρά «Dopesick», έκανε αναφορά στον Ουκρανό πρόεδρο. «Έχουμε έναν συνάδελφο ηθοποιό στο πρόσωπο του Ζελένσκι, ο οποίος αξίζει κάποια εύσημα για τον αγώνα που δίνει» ανέφερε.

SAG AWARDS 2022 - Τα Βραβεία και οι νικητές

  • Cast Καλύτερης Ταινίας: CODA της Σίαν Χέντερ
  • Α' Ανδρικού: Γουίλ Σμιθ για το «King Richard»
  • Α Γυναικείου: Τζέσικα Τσαστέιν για το «The Eyes of Tammy Faye»
  • Β' Ανδρικού: Tρόι Κότσουρ για το «CODA»
  • Β' Γυναικείου: Αριάνα ΝτεΜπόουζ για το «West Side Story»
  • Tιμητικό SAG 2022: Χέλεν Μίρεν
  • Ensemble Δραματικής Σειράς: «Succession»
  • Α' Ανδρικό Δραματικής Σειράς: Λι Τζουνγκ-Τζάε (“Squid Game”)
  • Α' Γυναικείο Δραματικής Σειράς: Τζουνγκ Χο-γεόν (“Squid Game”)
  • Ensemble Κωμικής Σειράς: «Ted Lasso»
  • A Ανδρικό Κωμικής Σειράς: Τζέισον Σουντέκις («Ted Lasso»)
  • A Γυναικείο Κωμικής Σειράς: Τζιν Σμαρτ («Hacks»)
  • Α’ Ανδρικός Ρόλος σε Τηλεοπτική Ταινία ή Μίνι Σειρά: Μάικλ Κίτον (Dopesick)
  • Α’ Γυναικείος Ρόλος σε Τηλεοπτική Ταινία ή Μίνι Σειρά: Κέιτ Γουίνσλετ («Mere of Eastwood»)
  • In Memoriam / Σίντεϊ Πουατιέ, Μπέτι Γουάιτ, Μπομπ Σάγκετ.
Τζέσικα ΤσαστέινΒραβεία SAGβραβείαΓουίλ Σμιθειδήσεις τώραΌσκαρ 2022