Σινεμά|06.04.2022 16:00

Shadow Game: Η περιπετειώδης διαδρομή ασυνόδευτων εφήβων προσφύγων στην Ευρώπη - Πρεμιέρα στο Μουσείο Μπενάκη

Newsroom

Το KinderDocs σε συνεργασία με τους δημιουργούς της ταινίας, φέρνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα και στο Μουσείο Μπενάκη το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «Shadow Game» των δημοσιογράφων - σκηνοθετών Eefje Blankevoort και Els van Driel. Μια ιστορία ενηλικίωσης, που αφηγείται την περιπετειώδη διαδρομή ασυνόδευτων εφήβων προσφύγων στην Ευρώπη. 

Επί τρία χρόνια οι σκηνοθέτριες κινηματογράφησαν εφήβους πρόσφυγες στο ταξίδι για να φτάσουν σε ασφαλείς νέες πατρίδες στην Ευρώπη. Από την Ελλάδα στη Σερβία και από τη Βοσνία Ερζεγοβίνη στην Ιταλία, την Ολλανδία, τη Γαλλία και την Αγγλία. Τα ασυνόδευτα αυτά παιδιά - πρόσφυγες, διασχίζουν την Ευρώπη με τα πόδια, με τρένα, λεωφορεία και όποιο άλλο μέσο βρουν, μέσα από χιονισμένα βουνά, κοιμούνται κάτω από γέφυρες, σε δάση, περπατούν σε ναρκοπέδια, περνούν συρματοπλέγματα και αντιμετωπίζουν συχνά βίαιους συνοριοφύλακες. Σε αυτό το ταξίδι που διαρκεί μήνες, ακόμη και χρόνια, το να φτάσουν στον τελικό τους προορισμό μοιάζει ακατόρθωτο.

Μετά την προβολή της ταινίας, την Κυριακή 10 Απριλίου στις 11 π.μ., θ' ακολουθήσει masterclass με θέμα: From Syria to Ukraine and Beyond: Children on the Move. Η Ολλανδή δημοσιογράφος - σκηνοθέτης Els van Driel, που θα έρθει ειδικά για την προβολή της ταινίας της, θ' αναλύσει πώς μπορούμε μέσω του storytelling να ευαισθητοποιούμε το κοινό και θα μοιραστεί μαζί μας χρήσιμα εργαλεία για τη δημιουργική διαδικασία έρευνας και παραγωγής της ταινίας, τη συνεργασία με τους πρωταγωνιστές, καθώς και την καμπάνια ευαισθητοποίησης.

Τι μάθαμε από το πρώτο κύμα παιδιών εν κινήσει ώστε ν' αντιμετωπίσουμε καλύτερα τη νέα ροή παιδιών από την Ουκρανία; Μετά το masterclass θα διεξαχθεί συζήτηση με τη σκηνοθέτιδα και εκπροσώπους δημόσιων φορέων και της ακαδημαϊκής κοινότητας, δημοσιογράφους, κινηματογραφιστές, και εκπροσώπους της κοινωνίας πολιτών, που θα συντονίσει (στα αγγλικά) η δημοσιογράφος/σκηνοθέτης Δήμητρα Κουζή .

Η καμπάνια ευαισθητοποίησης του «Shadow Game» κορυφώνεται στις 14 Ιουνίου 2022 -με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Προσφύγων στις 20 Ιουνίου-, με μια προβολή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες. Τα παιδιά θα παρουσιάσουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις υπογραφές υπέρ του μανιφέστου «Protect children on the move», που συνέταξαν μαζί με τις δημιουργούς της ταινίας. Σύμφωνα με στατιστικά της Unicef, έχουν ήδη συγκεντρωθεί 17.035 υπογραφές από όλη την Ευρώπη, με στόχο τις 22.500, αριθμό σύμβολο αφού κάθε υπογραφή θα αντιστοιχεί σε ένα ασυνόδευτο παιδί πρόσφυγα που είναι εγκλωβισμένο μέσα στα σύνορα της Ευρώπης. 

Λίγα λόγια για την ταινία «Shadow Game»

Το «Shadow Game» είναι ένα βραβευμένο ντοκιμαντέρ και transmedia project που δημιουργήθηκε σε στενή συνεργασία με την Ιρακινή ερευνήτρια, δημοσιογράφο και διερμηνέα Zuhoor Alqaisi. Περιλαμβάνει ένα μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ, μια σειρά από τέσσερα 30λεπτα ντοκιμαντέρ, καμπάνια ευαισθητοποίησης, ένα παιχνίδι δράσης και μία έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «A New Beginning», σε συνεργασία με την Τουρκικής καταγωγής Ολλανδή φωτογράφο Cigdem Yuksel. Η ταινία, που απέσπασε το Golden Calf (το Ολλανδικά Όσκαρ), είναι κατάλληλη για ενήλικο κοινό και παιδιά από 11 ετών και άνω. Στο Μουσείο Μπενάκη, θα προβληθεί μ' ελληνικούς υπότιτλους.

Η Els van Driel ειδικεύεται σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων 

Η Els van Driel είναι ανεξάρτητη δημιουργός ντοκιμαντέρ, όπως της βραβευμένης νεανικής σειράς «Mensjesrechten / Just Kids» για τα δικαιώματα των παιδιών. Είναι συνιδρύτρια/διευθύντρια με την Eefje Blankevoort της multimedia παραγωγής «The Asylummachine» (υποψήφια στο Ολλανδικά βραβεία Golden Calf 2016) και «The Deal», που αναλύει τις συνέπειες της Ευρωπαϊκής συμφωνίας του 2017, με την Τουρκία για το προσφυγικό.

Επίσης, ειδικεύεται σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μετανάστευσης και θρησκείας. Άλλες βραβευμένες ταινίες της: «How Ky Became Niels» (Βραβείο Banff Rockie 2015, Prix Jeunesse 2016) και «A Year Without my Parents» (Chicago International Children's Film Festival, Children's & Adult's jury prize 2016).

ειδήσεις τώραντοκιμαντέρΜουσείο Μπενάκηπρεμιέραπρόσφυγες