Σινεμά|08.02.2019 19:10

Η µόδα µέσα από το σινεµά

Άντα Δαλιάκα

Τι είναι οι «ταινίες µόδας» και τι µπορεί να περιλαµβάνει ένα κινηµατογραφικό φεστιβάλ αφιερωµένο σε αυτήν; Εκατό ταινίες (ντοκιµαντέρ, µυθοπλασίας, µικρού και µεγάλου µήκους) θα µας συστήσουν µια ειδική κατηγορία κινηµατογραφικών ταινιών, που όµως δεν ασχολούνται µόνο µε τα ρούχα, τα αξεσουάρ και τα αντικείµενα. Το ραντεβού µας έχει κλείσει για τις 25-27 Φεβρουαρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, όπου η µόδα, το σινεµά και διεθνείς προσκεκληµένοι θα συνυπάρξουν υπό τη σκεπή της µεγάλης οθόνης.

Στο 1o Athens Fashion Film Festival, που διοργανώνεται από την εταιρεία Athens Cultural Creatives και τη Νικόλ Αλεξανδροπούλου, οι ταινίες µόδας διακρίνονται για την υψηλή τους αισθητική, για τον ξεχωριστό συνδυασµό µουσικής και φωτογραφίας και για την άρτια παραγωγή τους. Τα θέµατα από τα οποία εµπνέονται και τα οποία αναπτύσσουν δεν είναι θέµατα µόδας, αλλά θέµατα και κώδικες που η µόδα χρησιµοποιεί για να θίξει φλέγοντα πολιτικά και κοινωνικά ζητήµατα.

Το Athens Fashion Film Festival θα έχει χώρο και για τις τελευταίες τάσεις στον χώρο της µόδας µέσα από συναντήσεις µε διεθνείς προσκεκληµένους (οι δράσεις θα έχουν ελεύθερη είσοδο για το κοινό και θα διεξαχθούν στα αγγλικά µε ταυτόχρονη ερµηνεία). Η «Πράσινη µόδα», το «Ενδυµα του πολίτη», το «Μιλάνο των γυναικών» είναι µερικές από τις παρουσιάσεις που θα µας συστήσουν ό,τι συµβαίνει επί του παρόντος.

H διεθνώς αναγνωρισµένη σχεδιάστρια και ιδρύτρια του Fashion Revolution, Ορσόλα ντε Κάστρο, θα παρουσιάσει τους τρόπους µε τους οποίους µπορούµε να γίνουµε πιο ενεργοί και να απαιτήσουµε µια βιοµηχανία µόδας που να είναι πιο δίκαιη, πιο καθαρή, ώστε να βρεθεί λύση στο οικολογικό πρόβληµα του πλανήτη, και να έχουµε διαφάνεια στα υλικά και συναισθηµατικό δέσιµο µε τα ρούχα που αγοράζουµε.

Στην παρουσίαση του βιβλίου «Firenze. Fashion Atlas» θα εντρυφήσουµε στην ιστορία της Φλωρεντίας, αναπόσπαστα συνδεδεµένης µε την ιστορία της µόδας, µέσα από τις δράσεις του Pitti Immagine Discovery Foundation. Μια σειρά από χάρτες που έχουν ταξινοµηθεί ανά µέρος (χωριά και κήποι, βιοµηχανικά κτίρια και αρτ γκάλερι, βιβλιοθήκες και καταστήµατα, πλατείες και θέατρα κ.ο.κ.) ζωντανεύουν την ιστορία της Φλωρεντίας και αφηγούνται τον τρόπο µε τον οποίο το κάθε µέρος έχει αναπόσπαστα συνδεθεί µε την ιστορία της µόδας.

Επίσης, το Φεστιβάλ Κινηµατογραφικής Μόδας του Μιλάνου, το Fashion Film Festival Milano, θα παρουσιάσει στην Αθήνα τη δράση #FFFMilanoForWomen µέσα από µία ειδικά επιµεληµένη προβολή ταινιών µόδας από σκηνοθέτιδες, οι οποίες αφηγούνται ιστορίες για το γυναικείο σύµπαν.

Τη διεθνή κριτική επιτροπή απαρτίζουν οι Βαλέριο Καπέλι (αρθρογράφος πολιτισµού στην ιταλική εφηµερίδα «Corriere della Sera»), Ντάριο Ναρντέλα (δήµαρχος Φλωρεντίας), Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος (κριτικός κινηµατογράφου), Ορσόλα ντε Κάστρο (ιδρύτρια του Fashion Revolution στο Λονδίνο), Tούνα Γιλµάζ (ιδρυτής και διευθυντής του Fashion Film Festival της Κωνσταντινούπολης), Τζένη Μπαλατσινού (πρώην µοντέλο και διευθύνουσα σύµβουλος της Koolworks SA) και Ιωάννα-Σαπφώ Πεπελάση (αναπληρώτρια καθηγήτρια Οικονοµικής Ιστορίας στο Πανεπιστήµιο Αθηνών).