Σινεμά|29.05.2022 11:19

Φεστιβάλ Καννών: Στον Σουηδό Ρούμπεν Έστλουντ ο Χρυσός Φοίνικας για το Triangle of Sadness που γυρίστηκε στην Εύβοια

Newsroom

Ο Σουηδός σκηνοθέτης Ρούμπεν Έστλουντ (Ruben Ostlund) κέρδισε έναν δεύτερο Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες με την κωμωδία «Triangle of Sadness» (Το Τρίγωνο της Θλίψης), μια όξινη σάτιρα των υπερπλούσιων και των ταξικών σχέσεων στις δυτικές κοινωνίες. Η ιστορία δανείζεται τον τίτλο της από τον όρο που χρησιμοποιούν οι πλαστικοί χειρούργοι όταν θέλουν να περιγράψουν τις ρυτίδες που σχηματίζονται ανάμεσα στο μέτωπο και τα φρύδια. Είναι μία από τις πρώτες ενδείξεις της γήρανσης και ένα από τα ζητήματα που οδηγούν σε υπαρξιακή οδύνη τους ήρωες της ταινίας.

Με πρωταγωνιστή τον Γούντι Χάρελσον, τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων, στη Χιλιαδού της Εύβοιας και στη θαλαμηγό Christina O, που κάποτε άνηκε στον Αριστοτέλη Ωνάση. Η ταινία αναμένεται στις ελληνικές αίθουσες στις 25 Αυγούστου.

Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, συνεχάρη τους συντελεστές της ταινίας. «Πολλά συγχαρητήρια στους συντελεστές της ταινίας -πολλοί από τους οποίους Έλληνες- και στην ελληνική εταιρεία παραγωγής Heretic, συμπαραγωγό της ταινίας "Triangle of Sadness" του Ruben Ostlund που μόλις κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών Festival de Cannes και η οποία κατά κύριο λόγο έχει γυριστεί στην Χιλιαδού της Εύβοιας. Πόσο τυχερός να είμαι στην πρεμιέρα της» δήλωσε ο ίδιος. 

Παράλληλα, το Grand Prix, το μέγα βραβείο του Φεστιβάλ των Καννών, τη δεύτερη σημαντικότερη διάκριση του θεσμού, κέρδισαν η Γαλλίδα Κλερ Ντενί για την ταινία της «Stars at noon» (Αστέρια του Απομεσήμερου) και ο 31χρονος Βέλγος σκηνοθέτης Λούκας Ντοντ, ο βενιαμίν του διαγωνιστικού τμήματος, για την ταινία «Close».

Από την άλλη, ο Νοτιοκορεάτης σταρ Σονγκ Κανγκ-χο, 55 ετών, κέρδισε το βραβείο ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία «Broker» του Ιάπωνα σκηνοθέτη Χιροκάζου Κόρε-Εντα. Αγαπημένος ηθοποιός του συμπατριώτη του Μπονγκ-Τζουν-χο και πρωταγωνιστής της ταινίας του «Παράσιτο», που κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα το 2019, υποδύεται σε αυτήν την ταινία του Κόρε-εντα έναν άνδρα που εμπλέκεται σε εμπορία βρεφών. «Είμαι πολύ ευτυχής για όλη μου την οικογένεια» ανέφερε ο ίδιος την ώρα που κράτησε το βραβείο στα χέρια του. 

Τέλος, η Ιρανή ηθοποιός Ζαρ Αμίρ Εμπραχίμι, η οποία αναγκάστηκε να φύγει από το Ιράν για τη Γαλλία το 2008, έπειτα από ένα σεξουαλικό σκάνδαλο, απέσπασε το βραβείο γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στο θρίλερ του Αλί Αμπάσι «Holy Spider». Στα γαλλικά ο τίτλος του φιλμ νουάρ είναι «Les nuits de Mashhad» (Οι νύχτες της Μασχάντ). «Απόψε έχω την αίσθηση ότι είχα ένα πολύ μεγάλο ταξίδι πριν φτάσω εδώ σε αυτή τη σκηνή [...] ένα ταξίδι που σημαδεύτηκε από ταπεινώσεις» είπε, ευχαριστώντας τη Γαλλία που τη δέχθηκε.

Αναλυτικά τα βραβεία 

Palme d’Or
Triangle Of Sadness, dir: Ruben Ostlund

Grand Prize
Stars At Noon, dir: Claire Denis
Close, dir: Lukas Dhont

Best Director
Park Chan-wook, Decision To Leave

Special 75th Anniversary Prize
Tori And Lokita, dirs: Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne

Jury Prize
EO, dir: Jerzy Skolimowski
The Eight Mountains, dirs: Felix Van Groeningen & Charlotte Vandermeersch

Best Actress
Zar Amir Ebrahimi, Holy Spider

Camera d’Or
War Pony, dirs: Riley Keough & Gina Gammell

Camera d’Or Special Mention
Plan 75, dir: Chie Hayakawa

Short Film Palme d’Or
The Water Murmurs, dir: Jianying Chen

Χρυσός Φοίνικαςειδήσεις τώραβραβείοφεστιβάλ ΚαννώνΕύβοια