Σινεμά|16.07.2022 18:16

The Office: Γιατί το κοινό δεν μπορεί να σταματήσει να βλέπει τη δημοφιλή σειρά; - Οι ειδικοί απαντούν

Μαίρη Τσίνου

Μπαίνετε στο διαμέρισμά σας μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά και ανοίγετε το Netflix. Τι βλέπετε; Τον νέο κύκλο του Stranger Things ή τα νέα επεισόδια του «The 100»;  Όχι. Υπάρχει μία και μόνο μία επιλογή: βάζετε ακόμη μια φορά το The Office. Η σειρά φαινόμενο που «σάρωσε» σε παγκόσμιες προβολές κατά την διάρκεια του lockdown, το The Office, είναι μια αμερικανική τηλεοπτική κωμική σειρά 9 σεζόν, προβλήθηκε στο NBC από τις 24 Μαρτίου 2005 έως τις 16 Μαΐου 2013 και ήταν βασισμένη στην ομώνυμη βρετανική σειρά του BBC (2001–2003).

Είναι πολύ πιθανό να έχετε δει έστω και μερικά επεισόδια του The Office και να ξέρετε περί τίνος πρόκειται. Αλλά σε περίπτωση που το έχετε παρακολουθήσει μόνο μία φορά και όχι 20, επιτρέψτε μου να σας φρεσκάρω τη μνήμη: Η Pam και ο Jim φλερτάρουν για δύο σεζόν και τελικά τα βρίσκουν, ο Dwight βάζει τη γάτα της Angela στην κατάψυξη, περνάμε τις τελευταίες δύο με τρεις σεζόν προσπαθώντας (ανεπιτυχώς) να δημιουργήσουμε ξανά τη μαγεία του Steve Carrell με όλους, από τον Will Ferrell μέχρι τον James Spader. Με συνολικά 188 επεισόδια, η δημοφιλής αυτή κωμική σειρά μας παρουσιάζει την καθημερινή ζωή των υπαλλήλων του παραρτήματος της εταιρίας χαρτιού Ντάντερ Μίφλιν, στο Σκράντον της Πενσυλβάνια. Παρόλο που η σειρά είχε προγραμματιστεί να μείνει πιστή στην πρωτότυπη και να σταματήσει στους 3 κύκλους, η δημοτικότητα και η αγάπη του κοινού στους χαρακτήρες της, την κράτησαν ζωντανή για ακόμα 6 χρόνια. Την διασκευή της είχε επιμεληθεί ο  Αμερικανός σεναριογράφος, Γκρεγκ Ντάνιελς και το επιτυχημένο αυτό sitcom που έμοιαζε με ένα αστείο ντοκιμαντέρ (mockumentary), έγινε η αρχή για όλες τις υπόλοιπες κωμωδίες αυτού του είδους.

Η Chicago Tribune αναφέρει ότι το The Office είναι η πιο δημοφιλής σειρά στο Netflix. Παρόλο που έκανε το ντεμπούτο του στο NBC το 2005 και έχει σταματήσει να προβάλλεται από το 2013, οι bingewatchers το ανέδειξαν σε νούμερο #1. Η Tribune έγραφε το 2019: «Η Nielsen εξέτασε τα νούμερα για μια περίοδο 12 μηνών και διαπίστωσε ότι η σειρά αντιστοιχούσε σε 45,8 δισεκατομμύρια λεπτά παρακολούθησης σε σύγκριση με το πολυσυζητημένο Stranger Things, το οποίο έφτασε τα 27,6 δισεκατομμύρια λεπτά».

Παρόλα αυτά, αυτό εγείρει το μεγαλύτερο ερώτημα: Γιατί συμβαίνει αυτό;! Με τόσες πολλές νέες εκπομπές και πλατφόρμες streaming να εμφανίζονται κάθε μήνα, γιατί εκατομμύρια θεατές συνεχίζουν να επιστρέφουν στην Dunder Mifflin; Το δημοσίευμα του Purewow παρουσιάζει τους έξι λόγους που εξηγούν την εμμονή του κοινού με το Office, σύμφωνα με τους ψυχολόγους.

1. Άνεση και σταθερότητα

Όλοι έχουμε εκείνες τις στιγμές που χρειαζόμαστε μια ωραία ζεστή αγκαλιά στο τέλος της ημέρας. Για πολλούς αυτή αγκαλιά τυχαίνει να έρχεται με τη μορφή μιας κωμωδίας/ παρωδίας για τον χώρο εργασίας.

Σύμφωνα με την κλινική ψυχολόγο Dr. Tricia Wolanin, «Όταν ξαναβλέπουμε τηλεοπτικές εκπομπές που μας είναι οικείες, ξέρουμε τι να περιμένουμε από αυτές. Γνωρίζουμε τα συναισθήματα που θα νιώσουμε ξανά: γέλιο, φόβο, χαρά, προβληματισμό. Αν πρόκειται για μια σειρά, είναι σαν να έχουμε ζήσει με αυτούς τους χαρακτήρες και είναι μέρος του φιλικού μας κύκλου. Υπάρχει μια αίσθηση οικειότητας και σύνδεσης, που μας παρηγορεί όταν την παρακολουθούμε στην οθόνη. Βυθιζόμαστε στον κόσμο τους και μπορεί να υπάρχει μια σταθερότητα που μπορούμε να βρούμε εκεί, ενώ ο δικός μας κόσμος μπορεί να είναι χαοτικός. Οι σειρές είναι αξιόπιστες». Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί ένα νήπιο μπορεί να παρακολουθεί το Finding Dory ξανά και ξανά και ξανά; Ναι, είναι ο ίδιος κανόνας.

2. Η νοσταλγία

Η Dr. Wolanin γράφει επίσης: «Οι χαρακτήρες είναι παγωμένοι στο χρόνο, [και] η παρακολούθηση αυτών των εκπομπών μπορεί επίσης να μας θυμίσει μια εποχή της ζωής μας που μας λείπει. Αναφέρονται σε πράγματα της ποπ κουλτούρας που μπορεί να μην υπάρχουν σήμερα. Μερικές φορές θέλουμε να παρηγορηθούμε με αυτά που ξέρουμε έναντι της προσπάθειας να ενσωματώσουμε ή να καταλάβουμε έναν νέο κόσμο χαρακτήρων στη ζωή μας».

Σε περισσότερες από μία περιπτώσεις, μπορεί να έχετε πιάσει τον εαυτό σας να λέει: «Απλά δεν κάνουν τηλεοπτικές σειρές όπως παλιά». Επίσης, βλέποντας την παρέα να προσπαθεί να εξηγήσει το Glee στη Phyllis ή βλέποντας την Kelly και την Erin να κάνουν σανίδα στο γραφείο, πραγματικά είναι σαν να επιστρέφετε σε μια πιο απλή, πιο αθώα εποχή.

3. Η επιλογή πολλές φορές είναι δύσκολη

Σίγουρα, υπάρχει άπειρο περιεχόμενο εκεί έξω. Αλλά αυτό μπορεί πολλές φορές να είναι εξαιρετικά χαοτικό. Σύμφωνα με μια μελέτη της Likewise TV, «οι μισοί από τους χρήστες streaming λένε ότι ξοδεύουν πολύ χρόνο προσπαθώντας να βρουν νέα πράγματα για να παρακολουθήσουν και ο αριθμός αυτός αυξάνεται απότομα για τους ανθρώπους που έχουν συνδρομή σε περισσότερες πλατφόρμες: 39% για άτομα με 1 υπηρεσία streaming, 49% για άτομα με 2-4 και 68% για άτομα με 5 ή περισσότερες».

Πολλοί σίγουρα ταυτίζονται με αυτόν τον προβληματισμό. Succession ή The Crown; Nailed It ή The Great British Bake Off; The Office; Τhe Office!

4. Αίσθηση της οικογένειας και της κοινότητας

Η κλινική ψυχολόγος Dr. Carla Marie Manly υποστηρίζει ότι το να παρακολουθούμε τους διάσημους φίλους/εχθρούς Dwight και Jim μπορεί στην πραγματικότητα να μας βοηθήσει να νιώσουμε μια ισχυρότερη αίσθηση κοινότητας. Η ίδια γράφει: «Ορισμένες κωμικές σειρές, πράγματι, δημιουργούν μια αίσθηση οικογένειας και κοινότητας που μπορεί να κάνουν τον θεατή να νιώσει ότι ακούγεται και κατανοείται».

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για το The Office. Στην πραγματικότητα, ο Michael αναδεικνύει αυτή την αίσθηση της οικογένειας στην πρώτη κιόλας σεζόν: «Το πιο ιερό πράγμα που κάνω είναι να φροντίζω και να προσφέρω στους εργαζομένους μου, στην οικογένειά μου. Τους δίνω χρήματα. Τους δίνω φαγητό. Όχι άμεσα, αλλά μέσω των χρημάτων. Τους κάνω να αισθάνονται καλά». Θα θέλατε τον Dwight για αδελφό σας; Το πιθανότερο είναι πώς όχι. Αλλά σίγουρα μετά από τόσα χρόνια νιώθετε μια αίσθηση συγγένειας με τους χαρακτήρες της Dunder Mifflin.

5. Κάθε φορά βλέπεις και κάτι διαφορετικό

Βέβαια, κάθε μη τηλεθεατής θα θέλει να μάθει: «Δεν βαριέσαι να ξαναβλέπεις την ίδια σειρά;». Η απάντηση είναι «όχι», αλλά προφανώς υπάρχει λόγος.

«Με έναν απλουστευτικό τρόπο, κάθε φορά που βλέπουμε μια σειρά την βλέπουμε διαφορετικά. Ο θεατής βλέπει πράγματα στο παρασκήνιο που του ξέφυγαν ή ακούει ατάκες που δεν έγιναν απόλυτα κατανοητές. Μερικές φορές ο ρυθμός της εκπομπής είναι τόσο γρήγορος που τα στοιχεία χάνονται», λέει ο Dr. Steven M. Sultanoff, κλινικός ψυχολόγος. Για παράδειγμα, πιθανώς μόλις στην τέταρτη ή πέμπτη φορά που είδατε τη σειρά μπορεί  να συνειδητοποιήσατε ότι ο Nick the IT Guy είχε εμφανιστεί στο παρελθόν στη σειρά σε μια σκηνή με την Pam σε μια σχολική εκδήλωση. 

6. Απελευθερώνεις ντοπαμίνη και νιώθεις ωραία

Γιατί, λοιπόν, το κοινό εθίζεται στο να βλέπει την Jan και τον Michael να κάνουν το «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ;» κατά τη διάρκεια του επεισοδίου «Dinner Party»;

Ο ψυχολόγος Dr. Jeff Nalin, ιδρυτής και εκτελεστικός διευθυντής στο Paradigm Malibu Treatment Center, λέει: «Οι ευχάριστες δραστηριότητες, όπως η παρακολούθηση binge-watching (να παρακολουθείς ξανά και ξανά την ίδια σειρά), πυροδοτούν την απελευθέρωση ντοπαμίνης, των ορμονών του εγκεφάλου μας που προκαλούν ευεξία. Όταν αυτά τα σήματα ευχαρίστησης είναι ενεργοποιημένα, είναι λιγότερο πιθανό να αποσυνδεθούμε και να σταματήσουμε αυτό που κάνουμε. Στην πραγματικότητα, ο εθιστικός χαρακτήρας του binge-watching είναι συγκρίσιμος με την υψηλή δόση ναρκωτικών, με αποτέλεσμα να βρίσκουμε τους εαυτούς μας να αναζητούν με συνέπεια την έξαρση της ντοπαμίνης που μας κάνει να αισθανόμαστε τόσο καλά».

Αν μπορείτε να βελτιώσετε τη διάθεσή σας με λίγη ντοπαμίνη βλέποντας Office και να αφήσετε μια επίσκεψη στο γυμναστήριο, είναι απολύτως κατανοητό! Αν σκοπεύετε να δείτε ακόμη μια φορά αυτή τη σειρά (ακόμη και όταν μεταφερθεί από το Netflix στη νέα υπηρεσία ροής του NBC Peacock), να ξέρετε ότι το The Office είναι μια μορφή αυτοθεραπείας, και αυτό το υποστηρίζει η επιστήμη. Μερικοί άνθρωποι χρειάζονται ένα αφρόλουτρο και λίγη χαλαρωτική μουσική, άλλοι χρειάζονται τον Oscar και τον κρυφό δεσμό του με τον σύζυγο της Angela και τον Michael να ενεργοποιεί το σύστημα πυρόσβεσης την ώρα που κάνει μια ρομαντική πρόταση γάμου με κεριά στη Holly. Το συμπέρασμα είναι ότι..: Το The Office είναι θεραπευτικό. Είναι οικείο. Και δεν έχει καμία δυσκολία. That’s what she said! (όπως λέει το αγαπημένο αφεντικό όλων, Michael Scott!).

Mε πληροφορίες από purewow.com / Eπιμέλεια: Μαίρη Τσίνου

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Φωτιά στο Ρέθυμνο: Μάχη με αναζωπυρώσεις - Εκκενώσεις σπιτιών και ριπές ανέμων 10 μποφόρ

Αλκοολούχα ποτά: Ανακάμπτουν οι πωλήσεις - Η επίδραση του τουρισμού

Πτώση ελικοπτέρου στη Σάμο: Συγκίνηση και τιμές στην κηδεία του Έλληνα πιλότου που σκοτώθηκε

Τεντόγλου στο Open Sport λίγες ώρες πριν τον τελικό: «Θέλω χρυσό στο Παγκόσμιο, είναι το μόνο που μου λείπει»

The OfficeκωμωδίασειράNetflixειδήσεις τώρα