Σινεμά|15.02.2019 17:48

Ρομπέρτο Σαβιάνο - O συγγραφέας του Gomorrah παραδέχεται: Δεν άξιζε τον κόπο

Newsroom

Το 2006, ο αρθρογράφος, δημοσιογράφος και συγγραφέας Ρομπέρτο Σαβιάνο ήταν 27 ετών όταν έγραψε τη «Gomorra», το βιβλίο που ξεσκέπασε τις δράσεις και τις διασυνδέσεις της ισχυρής ναπολιτάνικης μαφίας. Έγινε best seller, μέσα σε λίγο καιρό πούλησε 4 εκατομμύρια αντίτυπα, έγινε ταινία και τηλεοπτική σειρά, αλλά ο Σαβιάνο πλήρωσε ένα πολύ ακριβό τίμημα. Δέχθηκε απειλές για τη ζωή του και το ιταλικό κράτος τον τοποθέτησε σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων.

Σήμερα ζει «κυνηγημένος» στην Αμερική, με άλλη ταυτότητα και αλλάζει συνεχώς κατοικίες. Το 2016 κυκλοφόρησε το «La Paranza dei Bambini», ένα βιβλίο την ένταξη ανηλίκων της Νάπολης στο οργανωμένο έγκλημα. Το «Piranhas» έγινε ταινία από τον σκηνοθέτη Κλαούντιο Τζιοβανέζι και έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα του στο 69ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου. Διαγωνίζεται για την Χρυσή Άρκτο.

T

«Έχασα τη ζωή μου για το τίποτα» 

Σε συνέντευξή του στο Flix ο Ρομπέρτο Σαβιάνο αναφέρει: «Κυκλοφορώ 13 χρόνια τώρα με έναν κόκκινο στόχο στην πλάτη. Έχασα τη ζωή μου για το τίποτα. Το έχω μετανιώσει. Δεν άξιζε τον κόπο. Τίποτα δεν αξίζει το να ζεις έτσι. Αλλά όταν το κάνεις δεν το ξέρεις. Δεν ξέρεις ακριβώς τι θα ακολουθήσει. Ζω μια ειρωνεία: είμαι παγιδευμένος σ' ένα λίμπο. Από τη μία δεν μπορώ να ζήσω ελεύθερα, από την άλλη μια μεγάλη μερίδα του κόσμου μου λέει "για να ζεις ακόμα, μάλλον δεν τους είσαι σημαντική απειλή κι άρα δεν λες αλήθειες". Ο κόσμος με θέλει νεκρό για να με πιστέψει!»

Γιατί συνεχίζει τις αποκαλύψεις; «Γιατί το μόνο που μου δίνει πλέον καύσιμα είναι η εκδίκηση. Το ξέρω ότι αυτό δεν είναι σπουδαίο. Αλλά μου έχουν κλέψει τη ζωή, δεν μπορώ να κυκλοφορήσω, δεν μπορώ να μείνω στο σπίτι μου, δεν μπορώ ούτε να δουλέψω, όπως θέλω. Μια συνεχής απειλή για να το βουλώσω. Ε, λοιπόν δεν το βουλώνω. Είναι το μόνο μου όπλο...»

T

«Από τη μία χαίρομαι που ο κόσμος γνωρίζει περισσότερα πράγματα για τη μαφία, αλλά τίποτα ουσιαστικό δεν άλλαξε. H μαφία έχει διασυνδέσεις σε όλο τον κόσμο. Κοιτάξτε τη γίνεται στη Γερμανία όπου και βρισκόμαστε. Η άνοδος της ακροδεξιάς στις εκλογές είναι δουλειά της γερμανικής μαφίας. Μιλούσα με την Άνγκελα Μέρκελ και δε θέλει να το πιστέψει. Κανείς δε θέλει να δει κατάματα τι συμβαίνει παγκοσμίως. Η μαφία κινεί τα νήματα και πολιτικά. Η άνοδος της ακροδεξιάς παντού είναι μόνο ένα παράδειγμα...»

«Η σημερινή ιταλική κυβέρνηση είναι φασιστική κι επικίνδυνη. Τα βάζει με τους μετανάστες, δεν λένε λέξη για τη μαφία. Ο Σαλβίνι κυκλοφορεί κάθε μέρα με στολή αστυνομικού. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό; Συνεχώς θυμίζει ότι αν τα βάλεις μαζί μου, αν διαφωνήσεις, θα σε κλείσω μέσα. Απαγγέλλει Μουσολίνι. Απειλεί ότι θα μου αφαιρέσει την αστυνομική προστασία. Πόσα ακόμα στοιχεία χρειάζεται ο ιταλικός λαός για να δει τη διαφθορά;»

Πηγή flix.gr

Δείτε τι είπε στη live εμφάνισή του στη Berlinale 2019:

Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram

BerlinaleΡομπέρτο Σαβιάνο