Σινεμά|27.08.2022 20:05

Nichelle Nichols: Οι στάχτες της ηθοποιού του Star Trek θα σκορπιστούν εκεί που «πρέπει» - Στο διάστημα μαζί με εκείνες του δημιουργού της σειράς

Newsroom

Οι στάχτες της θρυλικής ηθοποιού του Star Trek, Νισέλ Νίκολς (Nichelle Nichols), θα σκορπιστούν στο... διάστημα από έναν πύραυλο της United Launch Alliance.

Προς το παρόν δεν έχει γνωστοποιηθεί πότε θα πραγματοποιηθεί η διαδικασία, αλλά όπως μεταδίδει το CNN οι στάχτες της θα βρίσκονται στο πρώτο Celestis Voyager Memorial Spaceflight, το οποίο θα εκτοξευτεί από το ακρωτήριο Κανάβεραλ στη Φλόριντα.

Μάλιστα, μαζί με τις στάχτες της Νίκολς θα βρίσκονται και εκείνες του δημιουργού του Star Trek, Τζιν Ροντενμπέρι (Gene Roddenberry).

Ποια ήταν ηθοποιός του Star Trek που ξεπέρασε κάθε εμπόδιο

Σε ηλικία 89 ετών έφυγε από τη ζωή η ηθοποιός Nichelle Nichols (Νισέλ Νίκολς), γνωστή από τον ρόλο της ως υπολοχαγός Ουχούρα στη θρυλική τηλεοπτική σειρά Star Trek, από το 1966 έως το 1969. Η εμβληματική ηθοποιός έσπασε ένα σημαντικό φυλετικό φράγμα ως πρωταγωνίστρια της σειράς επιστημονικής φαντασίας Star Trek, καθώς ήταν μία από τις πρώτες μαύρες γυναίκες που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην τηλεόραση. 

Η Νίκολς πέθανε στο Σίλβερ Σίτι του Νέου Μεξικού και την είδηση έκανε γνωστή με μία ανάρτηση στη σελίδα της στο Instagram ο γιος της Νίκολς, Κάιλ Τζόνσον. 

 Τον περασμένο Δεκέμβριο, η ηθοποιός έκανε την τελευταία της εμφάνιση σε συνέδριο ενώπιον των πολυάριθμων θαυμαστών της στο πλαίσιο μιας τριήμερης αποχαιρετιστήριας γιορτής στο Comic-Con του Λος Άντζελες. Η Νίκολς εθεάθη να χαιρετάει, να στέλνει φιλιά και να επιδεικνύει τον περίφημο χαιρετισμό των Βούλκαν του Star Trek στους πολλούς θαυμαστές που εμφανίστηκαν για να την αποχαιρετήσουν.

 

Ήταν περιτριγυρισμένη από μέλη της οικογένειάς της και μακροχρόνιους φίλους, όπως ο γιος της Νίκολς, Κάιλ Τζόνσον, ο οποίος ήταν και εκπρόσωπός της, η μικρότερη αδελφή της Μάριαν Μάικλς, οι ηθοποιοί Τζούντι Πέις και Μπέβερλι Τοντ και η πρώην αστροναύτης δρ Μέι Τζέμισον, η οποία εντάχθηκε στη NASA λόγω του ρόλου της Νίκολς στο να προσελκύσει γυναίκες και μειονότητες το διαστημικό πρόγραμμα τις δεκαετίες του 1970 και 1980, ως αποτέλεσμα της φήμης της στο Star Trek.

 

Από χορεύτρια μπαλέτου στο καστ του Star Trek

Η Νίκολς απόλαυσε δεκαετίες στο προσκήνιο χάρη στο έργο της στην οθόνη, τη μουσική της καριέρα και τον ακτιβισμό της για να βοηθήσει περισσότερες γυναίκες να πετύχουν στον τομέα της αστρονομίας. Γεννημένη ως Grace Dell Nichols στο Ρόμπινς του Ιλινόις, η Nichols σπούδασε χορό στην Ακαδημία Μπαλέτου του Σικάγο ως έφηβη πριν την ανακαλύψει ο θρύλος της τζαζ Duke Ellington. Η Νίκολς συμμετείχε στην περιοδεία του Έλινγκτον ως χορεύτρια μπαλέτου, αλλά κατέληξε να γίνει η βασική τραγουδίστρια, περιοδεύοντας σε όλη τη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη.

Το 1959 έκανε το ντεμπούτο της στη μεγάλη οθόνη ως χορεύτρια στην ταινία Porgy and Bess του Sammy Davis Jr. Συνέχισε να παίζει και σε άλλες ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, μεταξύ των οποίων και μια guest εμφάνιση στη σειρά του Gene Roddenberry, The Lieutenant, το 1964.

 

Αλλά ο ρόλος της Nichols που την έκανε να ξεχωρίσει ήρθε όταν ο Roddenberry την επέλεξε για τον ρόλο της υποπλοιάρχου Nyota Uhura στην πρώτη σειρά Star Trek. Όταν η σειρά προβλήθηκε για πρώτη φορά το 1966, η Νίκολς ήταν μία από τις πρώτες μαύρες γυναίκες που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην prime time τηλεόραση.

Χαρακτηριστικό είναι ότι αναφέρεται ευρέως ως το πρώτο διαφυλετικό φιλί στην αμερικανική τηλεόραση, όταν ο χαρακτήρας της φίλησε τα χείλη του λευκού πρωταγωνιστή William Shatner του Captain James T. Kirk. Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ αποκάλεσε κάποτε τον ρόλο της Νίκολς «τον πρώτο μη στερεοτυπικό ρόλο που υποδύθηκε μαύρη γυναίκα στην ιστορία της τηλεόρασης».


Η συμβολή της στη NASA

Μετά το τέλος της σειράς επιστημονικής φαντασίας, η Νίκολς εργάστηκε για την πρόσληψη αστροναυτών στη NASA από διαφορετικά περιβάλλοντα, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και εθνικών μειονοτήτων. Μεταξύ αυτών που προσλήφθηκαν ως αποτέλεσμα του προγράμματος ήταν η Sally Ride, η πρώτη γυναίκα Αμερικανίδα αστροναύτης.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας της ως ηθοποιός, η Νίκολς πρωταγωνίστησε σε έξι ταινίες Star Trek από το 1979-91. Μερικές από τις πιο πρόσφατες δουλειές της ήταν η ταινία Snow Dogs της Disney του 2002, στην οποία υποδύθηκε τη μητέρα του Cuba Gooding Jr. Το 2005, έπαιξε στο πλευρό του Ice Cube ως Miss Mable στην κωμωδία Are We There Yet? και το 2007, είχε έναν ρόλο στη σειρά Heroes του NBC ως Nana Dawson. Η Νίκολς εμφανίστηκε στη σαπουνόπερα The Young and the Restless το 2016.

 

H πρώτη Αφροαμερικανίδα που τοποθέτησε τα αποτυπώματα των χεριών και την υπογραφή της στο Walk of Fame

Το 1992, η Νίκολς τιμήθηκε με αστέρι στο Walk of Fame του Χόλιγουντ. Και όταν το αρχικό καστ του Star Trek τιμήθηκε μπροστά από το κινέζικο θέατρο Grauman's Chinese Theatre του Χόλιγουντ το 1991, έγινε η πρώτη Αφροαμερικανίδα που τοποθέτησε τα αποτυπώματα των χεριών της και την υπογραφή της στο εμβληματικό σημείο. Εκτός από την ηθοποιία, η Νίκολς ηχογράφησε επίσης δύο άλμπουμ, το Down to Earth και το Out of This World.

O θάνατος της Νίκολς έρχεται μετά τη μάχη για την κηδεμονία της που αποκαλύφθηκε τον Μάιο του 2019, όταν ο μάνατζέρ της Γκίλμπερτ Μπελ παρέδωσε στο CBS46 της Ατλάντα ένα ανησυχητικό βίντεο που προφανώς τράβηξε ο ίδιος. Στο βίντεο, η ηθοποιός ακούγεται να ουρλιάζει σε ένδειξη διαμαρτυρίας καθώς κρατούσε αυτό που ο Μπελ ισχυριζόταν ότι ήταν έγγραφα νομικής κηδεμονίας που κατέθεσε ο γιος της, Κάιλ Τζόνσον, ο οποίος ορίστηκε νόμιμος κηδεμόνας της από δικαστήριο. O Κάιλ Τζόνσον είναι γιος της Νίκολς από τον πρώτο της γάμο με τον Φόστερ Τζόνσον. Αργότερα ξαναπαντρεύτηκε τον τραγουδοποιό Duke Mondy. Το ζευγάρι χώρισε το 1972.

 

ΌΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

διάστημαηθοποιόςειδήσεις τώραStar Trek