Σινεμά|06.09.2022 07:40

Ο μυστικός κόσμος του Gravity Falls: Η σειρά κινουμένων σχεδίων του Disney+ παραμένει αστεία και ειλικρινής ακόμη και μετά από 10 χρόνια

Μαίρη Τσίνου

Το Gravity Falls, η σειρά κινουμένων σχεδίων του Alex Hirsch έκανε πρεμιέρα πριν από δέκα χρόνια και έλαμψε για τις δύο σεζόν που βγήκε στον αέρα, πρoτού ολοκληρωθεί με τεράστια επιτυχία το 2016. Η κωμωδία-μυστήριο κινουμένων σχεδίων ακολουθεί τα δίδυμα αδέλφια Dipper και Mabel Pines (με τη φωνή των Jason Ritter και Kristen Schaal), οι οποίοι περνούν τις καλοκαιρινές τους διακοπές στην πόλη Gravity Falls δουλεύοντας για τον Grunkle Stan (με τη φωνή του Hirsch) στην τουριστική του ατραξιόν, The Mystery Shack. Με τη βοήθεια ενός ημερολογίου που βρίσκει ο Ντίπερ στο δάσος, οι δίδυμοι Pines αρχίζουν να ξετυλίγουν τα υπερφυσικά μυστήρια της μικρής πόλης.

Αν αφήσατε αυτή τη σειρά να περάσει απαρατήρητη εκείνη την εποχή, τότε πρέπει οπωσδήποτε να επανορθώσετε και να τη δείτε τώρα (είναι στο Disney+). Παρόλο που δεν είναι ένα animation για ενήλικες με τον ίδιο τρόπο που είναι σειρές όπως το Rick and Morty και το BoJack Horseman, σίγουρα απευθύνεται τόσο σε ένα μεγαλύτερο κοινό όσο και σε παιδιά (ειδικά αν είστε οπαδός της κωμωδίας, δεδομένης της απολαυστικής διασκέδασης που προσφέρουν guest stars που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της σειράς, συμπεριλαμβανομένων των Patton Oswalt, Chelsea Peretti, John Oliver και "Weird Al" Yankovic, για να αναφέρουμε μόνο μερικούς).

Το Gravity Falls είναι έξυπνο, ξεκαρδιστικό και ειλικρινές. Στην μπορεί να φαίνεται σαν ένα απλό παιδικό σόου μυστηρίου, αλλά υπάρχει ένα γενικότερο μυστήριο που κρύβεται πίσω από όλα τα πρωτότυπα παράξενα φαινόμενα. Μαζί με τα διασκεδαστικά τέρατα και τις περιπετειώδεις ιστορίες, υπάρχει ένα εξαιρετικό μείγμα έξυπνου και χαζού χιούμορ, με αστεία για θεατές όλων των ηλικιών, αξιαγάπητα εκκεντρικοί χαρακτήρες που έχουν εξαιρετικές φωνές, και ένα σκηνικό και ένα στυλ κινουμένων σχεδίων που καταφέρνει τέλεια να ισορροπήσει τη λαμπερή φαντασία με νότες μιας ανατριχίλας.

Μαζί με την οικογένεια Πάινς, στην εκπομπή εμφανίζονται τακτικά οι υπάλληλοι του Mystery Shack: Υπάρχει ο Soos (και πάλι με τη φωνή του Hirsh), ένας καλόκαρδος τεχνίτης, και η Wendy (με τη φωνή της Linda Cardellini), μια χαλαρή και επαναστατική ταμίας μερικής απασχόλησης. Αυτή η εκλεκτή ομάδα συναντά περίεργα και μυστηριώδη πλάσματα που τείνουν να είναι πολύ πιο παράξενα (και συχνά πιο χαζά) από τα συνηθισμένα φαντάσματα και ζόμπι ή τον γνωστό Μεγαλοπόδαρο. Για παράδειγμα, στο «Double Dipper», υπάρχει η σκηνή με το χαοτικό ξεφάντωμα του Dipper που χρησιμοποιεί ένα υπερφυσικό φωτοτυπικό μηχάνημα για να φτιάξει κλώνους του εαυτού του σε μια προσπάθεια να εντυπωσιάσει τη Wendy. Και στο «Summerween» (οι κάτοικοι του Gravity Falls αγαπούν τόσο πολύ το Halloween που το γιορτάζουν δύο φορές το χρόνο) η παρέα τρομοκρατείται από τον Summerween Trickster, ένα ανησυχητικό πλάσμα που καταβροχθίζει τα παιδιά που δεν σέβονται τη γιορτή. 

Αν σας ελκύει αυτός ο παραφυσικός κόσμος, τότε μπορείτε ακόμη και να μπείτε στο παιχνίδι επίλυσης μυστηρίων αναζητώντας τα κρυπτογραφήματα και τους κώδικες που είναι κρυμμένοι σε όλα τα επεισόδια. Αν δείτε τη σειρά για δεύτερη φορά, θα αντιληφθείτε επίσης τα αμέτρητα αστεία στο παρασκήνιο, τις αναδρομές και τις συνδέσεις μεταξύ των επεισοδίων, καθώς και τις προαποφασισμένες λεπτομέρειες. Και το εισαγωγικό τραγούδι δεν μπορεί να παραλειφθεί, όχι μόνο επειδή είναι εξαιρετικά πιασάρικο, αλλά και λόγω των μυστικών στοιχείων που κρύβει...

Η αδελφική αγάπη στον πυρήνα της ιστορίας

Ενώ το Gravity Falls σας παρασύρει με την κωμωδία και τις ενδιαφέρουσες υπερφυσικές ιστορίες, στον πυρήνα του κρύβεται κάτι πολύ βαθύ και πολύ αληθινό: ο δεσμός μεταξύ του Dipper και της Mabel. Πέρα από το συνηθισμένο μείγμα αδελφικής αντιπαλότητας και στοργής, οι δίδυμοι Pines έχουν μια γνήσια φιλία, και αυτή η βασική σχέση χρησιμεύει ως συναισθηματική βάση για τα πιο παράξενα στοιχεία της σειράς. Δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο Hirsh πέτυχε τόσο αποτελεσματικά τη δυναμική μεταξύ του Dipper και της Mabel, δεδομένου ότι βασίζονται στη δική του σχέση με τη δίδυμη αδελφή του, την Ariel. Σε συνέντευξή του στο Comics Alliance, ο Hirsh λέει ότι δημιούργησε το Gravity Falls στηριζόμενος στις αναμνήσεις του «από το πώς μεγάλωνα με την αδελφή μου και συγχωνεύοντάς τις με κάποιο είδος μαγικής παραξενιάς».

Ο Ντίπερ και η Μέιμπελ δουλεύουν ως ομάδα, και παρόλο που τους αρέσει να πειράζουν ο ένας τον άλλον, αυτό προέρχεται πάντα από μια θέση αγάπης. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουν τις διαφορές τους, αλλά δεν βρίσκονται σε διαρκή σύγκρουση με τον τρόπο που είναι πολλά αδέλφια που απεικονίζονται σε τηλεοπτικές σειρές και ταινίες. Η αφήγηση ιστοριών συχνά καθοδηγείται από τη σύγκρουση, οπότε αντιλαμβανόμαστε ότι οι δύσκολες σχέσεις ανάμεσα στα αδέλφια είναι πολύ συνηθισμένες και λαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της προσοχής στις μυθοπλαστικές απεικονίσεις. Αλλά είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι οι περιστασιακές συγκρούσεις μεταξύ των διδύμων Pines μοιάζουν με μικρά, προσωρινά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν και όχι με το status quo.

Σε ένα ντοκιμαντέρ για τη σειρά, ο Hirsh δηλώνει ότι «το να κάνουμε τα δίδυμα να συμπαθούν πραγματικά το ένα το άλλο ήταν το θεμελιώδες υπόβαθρο της σειράς«. Ο Hirsh και η αδελφή του συζητούν για το πώς ο δεσμός του Dipper και της Mabel αντικατοπτρίζει τον δικό τους, με την Ariel να λέει ότι, ανεξάρτητα από τις διαφωνίες που έχουν, «πάντα θα καλύπτει ο ένας τα νώτα του άλλου». Για τα αδέλφια Hirsh, το να είναι δίδυμοι σημαίνει ότι «υπάρχει ένας βαθμός άνεσης, που σημαίνει ότι μπορείς να είσαι ο πραγματικός σου εαυτός, και μετά μπορείς να ενοχληθείς, και μετά μπορείς να συγχωρέσεις αμέσως».

Όταν οι δίδυμοι συγκρούονται, αυτό συνήθως προκύπτει από τις διαφορές της προσωπικότητάς τους ή/και από τους αναπόφευκτους προβληματισμούς της ενηλικίωσης. Ο Ντίπερ είναι λογικός, βιβλιοφάγος και ενδιαφέρεται πάρα πολύ για τη διερεύνηση παραφυσικών ανωμαλιών, όπως ο Mulder στο The X-Files. Η Μέιμπελ είναι διασκεδαστική και εξαιρετικά χαρούμενη, και πέφτει με τα μούτρα σε διάφορες αλλοπρόσαλλες καταστάσεις. Οι δυσκολίες της ενηλικίωσης και οι ιδιαιτερότητές τους μερικές φορές τους απομακρύνουν, αλλά πάντα καταφέρνουν να ξεπερνούν τις διαφορές τους δουλεύοντας μαζί αντί ο ένας εναντίον του άλλου.Αυτή η υγιής σχέση βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό στο επίκεντρο του Gravity Falls, μια σειρά κινουμένων σχεδίων για μικρούς και μεγάλους!

Disney+Disneyσειράκινούμενα σχέδιαπαιδίσυνδρομητική τηλεόραση