Σινεμά|09.09.2022 10:06

Η βασίλισσα Ελισάβετ πέθανε: Τι σημαίνει αυτό για την 5η σεζόν του «The Crown»;

Newsroom

Η βασίλισσα Ελισάβετ Β' απεβίωσε την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου στο αγαπημένο της κτήμα Balmoral σε ηλικία 96 ετών. Κατά τη διάρκεια της 70χρονης διακυβέρνησής της, συνεργάστηκε με 15 πρωθυπουργούς (συμπεριλαμβανομένου του Ουίνστον Τσόρτσιλ), αντιμετώπισε πολλά σκάνδαλα και είδε τη ζωή της να δραματοποιείται περισσότερες από μία φορές στη σκηνή και την οθόνη. Η πιο διάσημη από αυτές τις δραματοποιήσεις είναι αναμφίβολα η βραβευμένη σειρά του Netflix, «The Crown». Η 5η σεζόν της σειράς είναι ήδη έτοιμη, προγραμματισμένη να κυκλοφορήσει τον Νοέμβριο, και η 6η σεζόν βρίσκεται σε διαδικασία παραγωγής.

Σύμφωνα με το decider.com, ο θάνατος της βασίλισσας έρχεται σε μια δύσκολη στιγμή για τη σειρά του Netflix, καθώς η 5η σεζόν του The Crown θα απεικονίσει το πιο θυελλώδες σημείο της βασιλείας της μονάρχη: το περιβόητο annus horribilus (φρικτή χρονιά). Τα μέσα της δεκαετίας του '90 ήταν μια εποχή που δοκίμασε τη μοναρχία όσο ποτέ άλλοτε.

Το 1992, ο πρίγκιπας Άντριου χώρισε με τη Σάρα Φέργκιουσον, η πριγκίπισσα Άννα χώρισε με τον Μαρκ Φίλιπς, ο πρίγκιπας Κάρολος και η πριγκίπισσα Νταϊάνα χώρισαν, ένα από τα αγαπημένα κάστρα της βασίλισσας παραλίγο να καεί ολοσχερώς, ο πρωθυπουργός Τζον Μέιτζορ ανακοίνωσε σχέδια για να αρχίσουν οι βασιλείς να πληρώνουν φόρο εισοδήματος (!) και της έριξαν αβγά στη Γερμανία. Αυτή ήταν η εποχή της διαβόητης συνέντευξης της Νταϊάνα στο Panorama, των ηχογραφήσεων που διέρρευσαν με τον Κάρολο να λέει στην Καμίλα ότι ήθελε να γίνει το...ταμπόν της. Ήταν μια κακή εποχή για την Ελισάβετ. Και παρόλο που ο δημιουργός του The Crown, Peter Morgan, ήταν πάντα υπερβολικά συμπαθής στη βασίλισσα Ελισάβετ, η 5η σεζόν του The Crown θα είναι δύσκολη να την παρακολουθήσουν οι σκληροπυρηνικοί οπαδοί της Αυτού Μεγαλειότητος.

Έτσι, το αμήχανο ερώτημα είναι πώς αυτό το παγκόσμιο γεγονός - ο θάνατος της βασίλισσας Ελισάβετ Β' και μια φορτισμένη περίοδος παρατεταμένου πένθους - επηρεάζει τα όποια σχέδια για την 5η σεζόν του The Crown; Θα έχουν οι θεατές διαφορετική αντίδραση στην ερμηνεία της Imelda Staunton ως βασίλισσα μετά τον θάνατο της πραγματικής μονάρχη; Θα καταφύγει ο showrunner Peter Morgan στο μοντάζ για να κάνει ορισμένες σκηνές να «ενοχλούν» λιγότερο; Και θα προσπαθήσει το Netflix να επωφεληθεί από το παγκόσμιο ενδιαφέρον με ένα βολικά συγχρονισμένο τρέιλερ; Ακολουθούν όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής, σύμφωνα με το decider.com.

Τι σημαίνει ο θάνατος της βασίλισσας Ελισάβετ Β' για την 5η σεζόν του The Crown;

Πρώτα απ' όλα, όπως οι ίδιοι οι βασιλείς είχαν ένα σχέδιο που ονομαζόταν Επιχείρηση Γέφυρα του Λονδίνου - ή Επιχείρηση Μονόκερος, αφού η μονάρχης πέθανε στη Σκωτία - έτσι και το The Crown έχει τη δική του εκδοχή σχεδίου για το πώς θα αντιμετωπίσει το μνημειώδες γεγονός.

Η New York Post ανέφερε ότι ιθύνοντες της σειράς ανέφεραν: «Έχουμε τη δική μας εκδοχή της επιχείρησης "Γέφυρα του Λονδίνου". Αυτό είναι ιδιαίτερα σχετικό για την περίπτωση που βιντεοσκοπούμε. Τα γυρίσματα θα σταματήσουν αμέσως αν βρισκόμαστε σε παραγωγή, για τουλάχιστον μία εβδομάδα. Θα υπάρξουν επίσης πολλές συζητήσεις για το πότε θα ξαναρχίσουν». Ο showrunner Peter Morgan επιβεβαίωσε την παραπάνω δήλωση στο Deadline, προσθέτοντας: «Το The Crown είναι ένα ερωτικό γράμμα προς αυτήν και δεν έχω να προσθέσω τίποτα προς το παρόν, μόνο σιωπή και σεβασμό. Αναμένω ότι θα σταματήσουμε τα γυρίσματα και από σεβασμό».

Έτσι, όλη η παραγωγή της 6ης σεζόν του The Crown θα σταματήσει ενδεχομένως, αλλά τι σημαίνει αυτό για την 5η σεζόν του The Crown; Ίσως... όχι πολλά;

Η σειρά του Netflix πάντα τόνιζε ότι η σειρά τους είναι μια φανταστική αναπαράσταση της βασιλικής οικογένειας. Αυτό σημαίνει ότι πρόκειται για δραματοποίηση και όχι για ντοκιμαντέρ. Έτσι, τίποτα καλλιτεχνικά δεν χρειάζεται απαραίτητα να αλλάξει σχετικά με το τελικό κόψιμο της 5ης σεζόν του Crown. Το The Crown εξακολουθεί (πιθανότατα) να έχει προγραμματισμένη την πρεμιέρα για τον Νοέμβριο στο Netflix. Αυτό στην πραγματικότητα θα πρέπει να είναι περισσότερο από αρκετό διάστημα για να ηρεμήσει το κοινό αίσθημα.

Αν και ο θάνατος της βασίλισσας μπορεί να μην επηρεάσει την ημερομηνία πρεμιέρας του πέμπτου κύκλου ή τις ίδιες τις ιστορίες, σίγουρα θα μπορούσε να βάλει φρένο στα σχέδια δημοσιότητας της σειράς. Θα περίμενε κανείς ότι το σχέδιο για την περιοδεία προώθησης της 5ης σεζόν του The Crown θα ήταν να επικεντρωθεί στην Diana. Αυτό ήταν, φυσικά, το ζενίθ της φήμης της. Γνωρίζουμε ήδη από τις φωτογραφίες των γυρισμάτων ότι η Elizabeth Debicki (που αναλαμβάνει τον ρόλο από την Emma Corrin) θα φορέσει το θρυλικό «φόρεμα εκδίκησης» της Diana, ο Prasanna Puwanarajah έχει πάρει τον ρόλο του Martin Bashir και ο Khalid Abdalla θα υποδυθεί τον Dodi Fayed... που σημαίνει ότι η 5η σεζόν του The Crown δεν θα δείξει μόνο μια δραματοποιημένη εκδοχή της συνέντευξης στο Panaroma, αλλά φαίνεται ότι θα παρουσιάσει και τον πρόωρο και τραγικό θάνατο της Diana το 1997.

Ωστόσο, μπορεί το Netflix να αναγκαστεί να ακολουθήσει μια άλλη τακτική κατά την προώθηση της 5ης σεζόν του The Crown, επιλέγοντας να αναδείξει τη βασίλισσα ως μάρτυρα που υποφέρει μέσα από αυτά τα σκάνδαλα αντί για την Diana ως τη σταρ που ήταν. Το Netflix δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμη επίσημο τρέιλερ ή teaser για τη νέα σεζόν, αλλά θα πρέπει να το περιμένουμε σύντομα. Ενδεχομένως  από τις 24 Σεπτεμβρίου, οπότε το Netflix ξεκινάει το δεύτερο ετήσιο event TUDUM, με το οποίο θα παρουσιάσει προεπισκόπηση περιεχομένου στους θαυμαστές του σε όλο τον κόσμο.

Σε κάθε περίπτωση, η 5η και η 6η σεζόν του The Crown εξακολουθούν να βρίσκονται στο Netflix. Αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι η επιρροή της βασίλισσας Ελισάβετ θα συνεχίσει να ζει και μετά την εμβληματική βασιλεία της.

ειδήσεις τώραNetflixΒασίλισσα ΕλισάβετThe Crown