Σινεμά|09.10.2022 10:42

The Crown: Επικρίσεις δέχεται η σειρά του Netflix για την απεικόνιση της συνέντευξης της πριγκίπισσας Νταϊάνα στο BBC Panorama

Newsroom

Οι παραγωγοί της σειράς The Crown δέχονται επικρίσεις για την απεικόνιση της διαβόητης συνέντευξης της πριγκίπισσας Νταϊάνα στο BBC Panorama παρά την επιθυμία του πρίγκιπα Ουίλιαμ. Οι επικριτές είναι εξοργισμένοι που το Netflix θα αναπαραστήσει στην πέμπτη σεζόν αποσπάσματα της συνάντησης που είχε η Νταϊάνα με τον δημοσιογράφο Martin Bashir το 1995.

Ειδικότερα αναφέρουν ότι αυτό αποτελεί άλλο ένα αρνητικόλ της σειράς που έχει ήδη κατηγορηθεί για την επινόηση σκηνών και τη διαστρέβλωση γεγονότων σε βάρος της βασιλικής οικογένειας. Ο βασιλικός βιογράφος Hugo Vickers δήλωσε: «Το The Crown ήταν σταθερά ανέντιμο από την πρώτη μέρα. Διαστρεβλώνουν τα γεγονότα, συνδυάζουν περιστατικά που λίγο πολύ συνέβησαν για να δημιουργήσουν κάτι που σίγουρα δεν συνέβη. Το γεγονός ότι εστιάζουν στην απαξιωμένη συνέντευξη του Panorama με την Νταϊάνα, παρά τη ρητή επιθυμία του πρίγκιπα Ουίλιαμ, και ενώ το BBC έχει υποσχεθεί να μην την προβάλει ποτέ ξανά, είναι ενδεικτικό της κατάστασης και του πόσο χαμηλά έχουν φτάσει» .

Μια ανεξάρτητη έρευνα διαπίστωσε ότι ο Μπασίρ εξαπάτησε την Νταϊάνα για να πάρει τη συνέντευξη, την οποία είδαν περισσότεροι από 20 εκατομμύρια τηλεθεατές, και στη συνέχεια είπε ψέματα στους διευθυντές του BBC. Έβαλε έναν γραφίστα του BBC να φτιάξει πλαστές τραπεζικές καταστάσεις που φαινόταν να δείχνουν πληρωμές από έναν όμιλο εφημερίδων σε έναν πρώην υπάλληλο του Earl Spencer, αδελφού της Νταϊάνα. Η έρευνα ανέφερε ότι αυτό έγινε για να κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόμη, ώστε να συστήσει τον Μπασίρ στην Νταϊάνα.

Ο 5ος κύκλος του The Crown ξεκινά το 1991 και μια βασική γραμμή της πλοκής είναι η επιδείνωση της σχέσης μεταξύ του πρίγκιπα Καρόλου, τον οποίο υποδύεται ο Dominic West, και της Diana, την οποία υποδύεται η Elizabeth Debicki από το The Night Manager. Η Debicki αναφέρθηκε στον ρόλο της χαρακτηρίζοντάς τον «προνόμιο και τιμή»: «Το πνεύμα της πριγκίπισσας Diana, τα λόγια και οι πράξεις της ζουν στις καρδιές τόσων πολλών ανθρώπων. Είναι πραγματικό προνόμιο και τιμή μου να συμμετέχω σε αυτή την αριστουργηματική σειρά, η οποία με έχει καθηλώσει απόλυτα από το πρώτο επεισόδιο».

Εννοείται ότι το Netflix, το οποίο έχει επιλέξει τον Prasanna Puwanarajah στο ρόλο του Bashir, θα δείξει πώς ο απαξιωμένος δημοσιογράφος έπεισε την Diana να δώσει τη συνέντευξη. Αλλά για να αφηγηθεί την ιστορία, θα αναπαραστήσει αυτό που μια πηγή - σύμφωνα με την Daily Mail - αποκάλεσε «αποσπάσματα» από την εμφάνιση της Νταϊάνα στο Panorama. Ωστόσο, οποιαδήποτε αναφορά στη συνέντευξη, ακόμη και αν είναι επικριτική για τον Μπασίρ, είναι πιθανό να μην είναι αρεστή στο παλάτι του Μπάκιγχαμ.

Πέρυσι, ο Γουίλιαμ κάλεσε το BBC και τους ανταγωνιστές του να μην ξαναπροβάλουν τη συνέντευξη, λέγοντας ότι «συνέβαλε σημαντικά στο να χειροτερέψει η σχέση των γονιών μου« και πρόσθεσε ότι: «Αυτή η εκπομπή δεν έχει καμία νομιμοποίηση και δεν θα πρέπει να προβληθεί ποτέ ξανά». Το BBC έχει ήδη δηλώσει ότι δεν θα προβάλει ποτέ τη συνέντευξη.

Ο βασιλικός συγγραφέας Andrew Roberts δήλωσε ότι «θα έπρεπε να υπάρχει προειδοποίηση για την υγεία» στο The Crown, «όπως έχουν τα τσιγάρα ή άλλες βλαβερές και επικίνδυνες ουσίες», προτείνοντας δηκτικά να αναφέρει: «Παρά τις υψηλές αξίες παραγωγής, αυτή η αηδία δεν έχει ηθικές αξίες». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, εκπρόσωπος του The Crown επέμεινε ότι η συνέντευξη είχε «ιστορική σημασία».

Πότε θα είναι διαθέσιμη η πέμπτη σεζόν του The Crown

Tο Netflix ανακοίνωσε την ημερομηνία της πρεμιέρας της επόμενης σεζόν της επιτυχημένης σειράς «The Crown» κατά τη διάρκεια του εικονικού Tudum: A Netflix Global Fan Event. Οι υπεύθυνοι της πλατφόρμας επιβεβαίωσαν ότι η 5η σεζόν του The Crown θα κυκλοφορήσει την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου.

Το επόμενο κεφάλαιο θα είναι η προτελευταία σεζόν για τη σειρά που είναι εμπνευσμένη από τη ζωή της βρετανικής βασιλικής οικογένειας. Αν και τα σχέδια είναι σε εξέλιξη και οι ηθοποιοί έχουν επιλεγεί για την 6η σεζόν, ο δημιουργός της σειράς Peter Morgan επιβεβαίωσε στο Deadline ότι η «αυλαία θα κλείσει» στην επόμενη σεζόν. 

NetflixΒασίλισσα Ελισάβετπριγκίπισσα ΝταϊάναThe Crownειδήσεις τώρα