Σινεμά|14.10.2022 19:57

Robbie Coltrane: Πέθανε ο ηθοποιός που υποδυόταν τον Χάγκριντ στις ταινίες Χάρι Πότερ

Newsroom

Ο Ρόμπι Κόλτρεϊν (Robbie Coltrane), ο αγαπημένος Βρετανός ηθοποιός που είχε παίξει σε ταινίες James Bond, αλλά ο ρόλος του τον σημάδεψε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο ήταν εκείνος του δασοφύλακα Ρούμπεους Χάγκριντ στις ταινίες Χάρι Πότερ, πέθανε σε ηλικία 72 ετών. Η δυσάρεστη είδηση επιβεβαιώθηκε από τον ατζέντη του την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου.

Γεννημένος ως Anthony Robert McMillan σε προάστιο της Γλασκώβης, ο Κόλτρεϊν φοίτησε στο Glenalmond College, ένα ανεξάρτητο οικοτροφείο του οποίου η σωματική τιμωρία χαρακτηρίστηκε ως «νομιμοποιημένη βία», πριν γίνει δεκτός στην Σχολή Καλών Τεχνών της Γλασκώβης.

Αν και σκεφτόταν να ακολουθήσει το ταλέντο του στη ζωγραφική, στράφηκε στην υποκριτική, παίζοντας σε ριζοσπαστικούς θεατρικούς θιάσους και κάνοντας stand up, υιοθετώντας το ψευδώνυμο Κόλτρεϊν δίνοντας φόρο τιμής στον διάσημο μουσικό της τζαζ John Coltrane.

Η πρώτη του κινηματογραφική δουλειά ήταν το Waterloo Sunset σε σκηνοθεσία Richard Eyre το 1979. Στη συνέχεια, είχε μικρές εμφανίσεις σε ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, όπως το Flash Gordon, το Are You Being Served?, το Krull και το Britannia Hospital, ενώ η χαρακτηριστική του εμφάνιση και το μέγεθός του τον βοηθούσαν να ξεχωρίζει από το πλήθος.

Οι κωμικές ικανότητες του Κόλτρεϊν  άρχισαν να τον καθιερώνουν, καθώς στις αρχές της δεκαετίας του 1980 σημείωσε επιτυχία σε τηλεοπτικές σειρές σκετς όπως το Alfresco και το A Kick Up the Eighties. Έτσι τοποθετήθηκε σταθερά στη σχολή της εναλλακτικής κωμωδίας της δεκαετίας του '80 δίπλα στον Ben Elton, την Emma Thompson και τον Rik Mayall 

Ωστόσο, οι ικανότητες του Κόλτρεϊν ως ηθοποιού γίνονταν ολοένα και πιο εμφανείς, και είχε σημαντική επιτυχία το 1987 με το Tutti Frutti, την τηλεοπτική σειρά με σενάριο του John Byrne, που κέρδισε Bafta, για ένα ξεπεσμένο σκωτσέζικο συγκρότημα rock'n'roll.

Ο Κόλτρεϊν έγινε ολοένα και περισσότερο περιζήτητος για να παίξει μεγαλύτερους ρόλους σε έργα υψηλότερου προφίλ. Από το Caravaggio του Derek Jarman (στο οποίο έπαιξε έναν καρδινάλιο) μέχρι τον Falstaff στο Henry V του Kenneth Branagh. Ωστόσο, ήταν δύο κωμωδίες με θρησκευτικό θέμα - Nuns on the Run και The Pope Must Die - που ανέδειξαν τον Coltrane σε πρωταγωνιστή και τον έβαλαν στο χάρτη των ΗΠΑ.

Το αναβαθμισμένο προφίλ του Κόλτρεϊν επιβεβαιώθηκε με την επιλογή του ως εγκληματολόγου ψυχολόγου "Fitz" Fitzgerald στην τηλεοπτική σειρά Cracker του Jimmy McGovern, η οποία προβλήθηκε για πρώτη φορά το 1993.

Ο Κόλτρεϊν παραδέχτηκε ότι ήταν μεγάλος πότης τη δεκαετία του 1980 και κάποτε απείλησε να δείρει τον Piers Morgan σε ένα εστιατόριο του Λονδίνου.

Στη συνέχεια έγινε ακόμα πιο διάσημος καθώς επιλέχθηκε για να παίξει σε δύο ταινίες του διάσημου πράκτορα 007, Τζέιμς Μποντ, το «GoldenEye» και το «Ο κόσμος δεν είναι αρκετός», ως ο πράκτορας της KGB Βαλεντίν Ντμίτροβιτς Ζουκόφσκι.

Ο ρόλος του Χάκριντ στα Χάρι Πότερ

Ο Κόλτρεϊν έπαιξε σε μεγάλες παραγωγές του Χόλιγουντ (Message in a Bottle, From Hell, Ocean's Twelve) αλλά έκανε και χαλαρές τηλεοπτικές εμφανίσεις (Alice in Wonderland, The Gruffalo). Επίσης, έδειξε το ενδιαφέρον του για τα παλαιά αυτοκίνητα στη σειρά Coltrane's Planes and Automobiles του 1997.

Ωστόσο, βρέθηκε στην κορυφή της λίστας για την ανάθεση του ρόλου του επιστάτη του σχολείου του Χόγκουαρτς Ρούμπεους Χάγκριντ στην κινηματογραφική μεταφορά της σειράς Χάρρι Πότερ της Τζ. Κ. Ρόολινγκ. Η πρώτη ταινία της σειράς, «Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος» , κυκλοφόρησε το 2001 και απέκτησε στον Κόλτρεϊν ένα νέο κοινό νεότερων θαυμαστών και άλλαξε για πάντα την καριέρα του, ιδίως στη βρετανική τηλεόραση.

Το 2009, υποδύθηκε τον ερευνητή ντετέκτιβ DI Hain στην ταινία Murderland του David Pirie, ενώ η ερμηνεία του ως τηλεοπτικός αστέρας που κατηγορείται για σεξουαλική κακοποίηση στην εκπομπή National Treasure του Channel 4 το 2016 έγινε δεκτή με επευφημίες. Ο Κόλτρεϊν παντρεύτηκε τη γλύπτρια Rhona Gemmell το 1999, αλλά χώρισαν το 2003. Απέκτησαν δύο παιδιά.

ηθοποιόςΧάρι Πότερθάνατος