Σινεμά|02.12.2022 14:35

Αυτές είναι οι 10 καλύτερες ταινίες όλων των εποχών σύμφωνα με το Βρετανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου

Μαίρη Τσίνου

Το 1952, η συντακτική ομάδα του περιοδικού Sight and Sound του Βρετανικού Ινστιτούτου κινηματογράφου είχε τη πρωτοποριακή ιδέα να ζητήσει από τους κριτικούς να προσδιορίσουν τις σπουδαιότερες ταινίες όλων των εποχών. Η παράδοση έγινε δεκαετής, αυξάνοντας το μέγεθος και το κύρος της όσο περνούσαν οι δεκαετίες.

Η δημοσκόπηση του Sight and Sound αποτελεί πλέον έναν σημαντικό δείκτη της γνώμης των κριτικών για τον κινηματογράφο και η φετινή έκδοση (η όγδοη) είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ, με 1.639 συμμετέχοντες κριτικούς, διοργανωτές, επιμελητές, αρχειοφύλακες και ακαδημαϊκούς, οι οποίοι υπέβαλαν ο καθένας τη δική του λίστα με τις δέκα καλύτερες ταινίες. Ποια ταινία βρέθηκε στην κορυφή της κατάταξης και ποιες υποχώρησαν; Ο νικητής του 2012, το Vertigo του Alfred Hitchcock, διατήρησε τη θέση του στην κορυφή;

Κάθε δεκαετία από το 1992, το περιοδικό Sight and Sound αποφάσισε να συμπληρώσει την περίφημη δημοσκόπηση των κριτικών με το να απευθυνθεί επίσημα στους κορυφαίους σκηνοθέτες του κόσμου και να ζητήσει τις δέκα ταινίες που θεωρούν τις καλύτερες όλων των εποχών.

Αν και πάντα ήταν παγκόσμια και χωρίς αποκλεισμούς, η δημοσκόπηση διευρύνθηκε σημαντικά κάθε δεκαετία. Το 1992, ψήφισαν 101 σκηνοθέτες- ενώ το 2012, συμμετείχαν 358 σκηνοθέτες. Φέτος, για την τέταρτη έκδοση της δημοσκόπησης, ψήφισαν 480 σκηνοθέτες. Αυτό το σύνολο καλύπτει τους σκηνοθέτες πειραματικών, καλλιτεχνικών, mainstream και ταινιών είδους από όλο τον κόσμο. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για αξιόλογους σκηνοθέτες που έλαβαν μέρος στην ψηφοφορία.

Ακολουθούν οι 10 καλύτερες ταινίες όλων των εποχών, όπως τις ψήφισαν κάποιοι από τους σπουδαιότερους εν ζωή σκηνοθέτες και κριτικούς.

Jeanne Dielman 23, quai du Commerce, 1080 Bruxelles (1975, Chantal Akerman)

1η θέση στην λίστα των κριτικών, 5η θέση στην λίστα των σκηνοθετών

Ένα υπέροχο έπος του πειραματικού κινηματογράφου που προσφέρει μια φεμινιστική οπτική σε επαναλαμβανόμενα γεγονότα της καθημερινής ζωής.

Vertigo (1958, Alfred Hitchcock)

2η θέση στην λίστα των κριτικών, 6η θέση στην λίστα των σκηνοθετών

Ένας πρώην ντετέκτιβ με υψοφοβία προσλαμβάνεται για να ακολουθήσει μια γυναίκα που φαίνεται να έχει καταληφθεί από το παρελθόν, στο διαχρονικό θρίλερ του Άλφρεντ Χίτσκοκ για την εμμονή.

Citizen Kane (1941, Orson Welles)

3η θέση στην λίστα των κριτικών, 2η θέση στην λίστα των σκηνοθετών

Το αριστουργηματικό ντεμπούτο του Orson Welles, που βρέθηκε στην κορυφή της ψηφοφορίας του Sight and Sound από το 1962 έως το 2002, με θέμα τον μεγιστάνα των εφημερίδων Charles Foster Kane, παραμένει ένα διαχρονικό κλασικό έργο.

The Godfather (1972, Francis Ford Coppola)

3η θέση στην λίστα των σκηνοθετών

Η πρώτη ταινία της επικής τριλογίας του Francis Ford Coppola για την οικογένεια Corleone παρουσιάζει την ανησυχητική ιστορία ενός γιου που παρασύρεται αναπόδραστα στις μαφιόζικες υποθέσεις του πατέρα του.

Tokyo Story (1953, Yasujiro Ozu)

4η θέση στην λίστα των κριτικών, 4η θέση στην λίστα των σκηνοθετών

Αφηγημένη με το απλό και κομψό ύφος του Yasujiro Ozu, αυτή η ιστορία της διαγενεακής διχόνοιας είναι σπαρακτική και βαθιά ανθρώπινη.

In the Mood for Love (2000, Wong Kar Wai)

5η θέση στην λίστα των κριτικών, 10η θέση στην λίστα των σκηνοθετών

Το αριστούργημα του Wong Kar Wai είναι μια σπαρακτική ιστορία παράνομης αγάπης που σφύζει από τον πόνο της καταπιεσμένης επιθυμίας.

2001: A Space Odyssey (1968, Stanley Kubrick)

6η θέση στην λίστα των κριτικών, 1η θέση στην λίστα των σκηνοθετών

Το μεγάλο όραμα του Stanley Kubrick για την πορεία της ανθρωπότητας από τις απαρχές των ανθρωποειδών στην εξέλιξή της ως αστρικό παιδί είναι ένα τεράστιο επίτευγμα του κινηματογράφου επιστημονικής φαντασίας.

Beau travail (1998, Claire Denis)

7η θέση στην λίστα των κριτικών

Το μεγάλο χάρισμα της Claire Denis είναι να προκαλεί συναισθήματα με χειρονομίες και αντιπαραθέσεις. Στην έρημο, το νερό τρεμοπαίζει και κυλάει, οι γυμνοί ώμοι ιδρώνουν, οι μαύρες κουνουπιέρες θυμίζουν τα διάφανα εσώρουχα.

8½ (1963, Federico Fellini)

7η θέση στην λίστα των σκηνοθετών

Το πορτρέτο του Federico Fellini για τον σκηνοθέτη ως ταλαιπωρημένο τεχνίτη και αναξιόπιστο ονειροπόλο, που δημιουργεί χρυσάφι από τις αναμνήσεις και τις φαντασιώσεις του.

Mulholland Drive (2001, David Lynch)

8η θέση στην λίστα των κριτικών

Το Hollywood είναι σκοτεινό και επικίνδυνο, αλλά γοητευτικό, στο φημισμένο θρίλερ του David Lynch.

Mirror (1975, Andrei Tarkovsky)

8η θέση στην λίστα των σκηνοθετών

Ο κινηματογράφος ανέβηκε σε νέα ύψη οπτικής ποίησης σε αυτή τη βαθιά προσωπική, αινιγματική ταινία του κορυφαίου δημιουργού.

Man with a Movie Camera (1929, Dziga Vertov)

9η θέση στην λίστα των κριτικών

Η απύθμενη εφευρετικότητα και το ξέφρενο, ιλιγγιώδες μοντάζ καθιστούν αυτή την σύνθεση της πόλης μια από τις πιο αιχμηρές, συναρπαστικές εμπειρίες του κινηματογράφου σχεδόν έναν αιώνα μετά την κυκλοφορία της.

Persona (1966, Ingmar Bergman)

9η θέση στην λίστα των σκηνοθετών

Κάθε έννοια συμβατικού ψυχοδράματος διαταράσσεται διαρκώς από την πειραματική, αυτοσχεδιαστική κινηματογράφηση.

Singin' in the Rain (1951, Gene Kelly, Stanley Donen)

10η θέση στην λίστα των κριτικών

Η ταραγμένη μετάβαση του Hollywood από τον βωβό στον ομιλούντα κινηματογράφο στα τέλη της δεκαετίας του 1920 αποτέλεσε την έμπνευση για το σπουδαιότερο ίσως κινηματογραφικό μιούζικαλ.

Με πληροφορίες από British Film Institute

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώρασκηνοθέτηςταινίεςκινηματογράφοςΒρετανία