Σινεμά|29.12.2022 16:38

Nightmare Before Christmas: Η πιθανότητα ενός sequel της αγαπημένης χριστουγεννιάτικης ιστορίας του Tim Burton

Newsroom

Στη λίστα με τις χριστουγεννιάτικες ταινίες πολλών κινηματογραφόφιλων βρίσκεται κάθε χρόνο το «The Nightmare Before Christmas» του Τιμ Μπάρτον (Tim Burton). Η ταινία stop-motion σε σκηνοθεσία του Henry Selick και παραγωγή του Burton έχει αντέξει στο χρόνο χάρη στο γοτθικό καλλιτεχνικό στυλ που κόβει την ανάσα, τη μακάβρια γιορτινή γοητεία και την καταπληκτική μουσική. Ωστόσο, η ταινία αυτή βγήκε το 1993 και σχεδόν 30 χρόνια αργότερα δεν έχει λάβει συνέχεια παρά το πλέον cult status της. Ο Selick έχει μιλήσει για την ιδέα ενός πιθανού sequel στο παρελθόν, αλλά τώρα ο πρωταγωνιστής του Nightmare, Chris Sarandon, ο οποίος έδωσε φωνή σε όλες τις μη μουσικές στιγμές του Jack Skellington, σχολίασε αυτές τις ατελείωτες φήμες για sequel.

Μιλώντας στο podcast The Art of Kindness With Robert Peterpaul, ο Sarandon είπε: «Ουσιαστικά, δεν μπορώ να κάνω κάτι γι' αυτό... Δεν μπορώ να σηκώσω το τηλέφωνο και να τηλεφωνήσω στον Tim Burton και να πω: "Εντάξει, πάμε!". Ας κάνουμε το Nightmare Before Christmas 2!'! Εγώ είμαι ο μισθοφόρος σε αυτή την εξίσωση. Και αν θα συμμετάσχω εγώ σε ένα sequel ή όχι... δεν μπορώ να γνωρίζω». Ο υποψήφιος για Όσκαρ ηθοποιός θα ολοκληρώσει τις σκέψεις του για το sequel του «Nightmare» λέγοντας: «Ταυτόχρονα σέβομαι τις σκέψεις του Tim. Εννοώ ότι αυτό συνέβη με το The Princess Bride όπου υπήρχε μεγάλη ζήτηση για ένα sequel... Δεν ξέρω πώς αισθάνεται ο Tim. Έχω ακούσει διάφορα πράγματα, τα οποία μπορεί να είναι αληθινά ή και όχι».

Έτσι, αν είστε οπαδός αυτού του παρανοϊκού κλασικού χριστουγεννιάτικου φιλμ, μην ελπίζετε σε συνέχεια. Όπως υπαινίχθηκε ο Sarandon, ένας ηθοποιός συνήθως δεν έχει τη δύναμη να κάνει ένα sequel να συμβεί. Όλα εξαρτώνται από την Disney και τον Burton. Υπάρχουν συζητήσεις για ένα sequel εδώ και πολύ καιρό, αλλά δεδομένης της τρέχουσας δύσκολης σχέσης του Burton με το «The House of Mouse» λόγω της εμπειρίας του στο Dumbo, ένα ολοκληρωμένο sequel είναι μάλλον αδύνατο να συμβεί. Επίσης, αν επρόκειτο να υπάρξει sequel, σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Collider, ο Selick αποκάλυψε ότι η συνέχεια θα έπρεπε να γίνει με CGI, και αυτό είναι κάτι με το οποίο ο σκηνοθέτης δικαίως δεν συμφωνεί. Η μισή γοητεία του Nightmare ήταν το γεγονός ότι ήταν ένα χριστουγεννιάτικο παραμύθι μεταμφιεσμένο σε ιστορία τρόμου, και παρέπεμπε σε μια ξεχασμένη πλέον εποχή με τα Holiday Specials των Rankin και Bass. Όπως υπενθύμισε ο Guillermo del Toro με την πρόσφατη καταπληκτική προσαρμογή του Pinocchio, τίποτα δεν είναι καλύτερο από το stop-motion animation. Είναι δαπανηρό και χρονοβόρο, αλλά το επίπεδο της προσεγμένης λεπτομέρειας και του συναισθήματος που αποκομίζεις από το τελικό προϊόν είναι ασύγκριτο.

Η ταινία λειτούργησε τέλεια ως ένα μεμονωμένο έργο. Ναι, υπάρχουν κι άλλοι κόσμοι που μπορεί να εξερευνήσει ο Τζακ «Ο Βασιλιάς της Κολοκύθας» με βάση τις διάφορες γιορτές, αλλά το Nightmare λειτούργησε επειδή ήταν συγκεκριμένα μια χριστουγεννιάτικη ιστορία. Μέχρι το τέλος της ταινίας, ο Τζακ έμαθε ότι αυτό που νόμιζε ότι πραγματικά επιθυμούσε ήταν στην πραγματικότητα ακριβώς μπροστά του. Η εξερεύνηση της χριστουγεννιάτικης περιόδου και του χαρούμενου πνεύματος που τη συνοδεύει τον βοήθησε στο ταξίδι της ενηλικίωσής του. Θα ήταν δύσκολο να το επαναλάβει αυτό με μια συνέχεια. Ειδικά αν περιλάμβανε κάποια άλλη γιορτή, όπως του Αγίου Πατρικίου ή του Αγίου Βαλεντίνου.

Ωστόσο, παρόλο που ένα sequel είναι απίθανο να συμβεί, ακούγεται ότι μια σειρά μικρού μήκους ή ένα αφιέρωμα θα ήταν η καλύτερη επιλογή για τη συνέχεια του franchise. Ο Selick δήλωσε στην ίδια συνέντευξη στο Collider: «Η ιδέα μιας μικρού μήκους σειράς δεν έχει ποτέ προκύψει στο παρελθόν... Νομίζω ότι ο Tim θα μπορούσε να είναι ανοιχτός σε μια ταινία μικρού μήκους. Θα πρέπει να είναι τόσο φρέσκο... μια νέα προσέγγιση για να δικαιολογήσει τη δημιουργία μιας συνέχειας, όμως μια μικρού μήκους ταινία έχει νόημα».

Έτσι, είτε το franchise συνεχιστεί είτε όχι με ένα sequel ή μια ταινία μικρού μήκους, θα έχουμε πάντα το εξαιρετικό πρωτογενές έργο για να ανατρέξουμε. Το The Nightmare Before Christmas είναι η τέλεια σύζευξη ανάμεσα στο Χάλοουιν και τα Χριστούγεννα, και μερικές φορές μια ταινία μπορεί να είναι τόσο τέλεια που δεν χρειάζεται συνέχεια.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χριστούγενναειδήσεις τώραΤιμ ΜπάρτονΧριστουγεννιάτικες ταινίες